Xiaomi Mi A2 - fejlődött is, meg nem is

Továbbra sem kompromisszummentes a Xiaomi-féle Android One mobil, de számos ponton fejlődött, remek ár/érték aránya pedig elvitathatatlan.

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A Mi A2 akár két nanoSIM kártyát képes kezelni, természetesen minden hazai frekvencián elérhető az LTE hálózat maximum 300 Mbps letöltési sebességgel (Cat.6). A Directtel és HotSpottal is dolgozó WiFi ismeri az 5 GHz-es sávot is, egyébként 802.11a/b/g/n/ac szabványon csatlakozik, a Bluetooth pedig 5.0-s verziószámú A2DP, EDR és LE protokollal. Továbbra is nagy hiányosság az NFC, az tavaly sem volt, idén sincs.


[+]

A beszélgetés hangminősége és hangereje itt is kiváló, a másodlagos zajszűrő mikrofon teszi a dolgát. A navigációhoz elérhetők a GPS rendszerén kívül a GLONASS, a BeiDou és a GALILEO műholdjai, amihez iránytűt is mellékeltek. Energiatakarékos üzemmódban pedig kérhetjük, hogy csak a földi hálózatok és routerek jeleit (A-GPS) használja a pozíciószerzéshez. A Type-C USB port OTG képes, van fény- és közelségérzékelő, gyorsulásmérő, tájoló, giroszkóp, valamint hang- és mágneses szenzor.

Ismét egy ár/érték bajnokot mutatott fel a Xiaomi
Ismét egy ár/érték bajnokot mutatott fel a Xiaomi [+]

Értékelés: Xiaomi Mi A2
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Az akkumulátor 3000 mAh kapacitású, és végre hivatalosan is megvan a Qualcomm QuickCharge 3.0 támogatása (az indiai verzió esetén a 4.0 is), a gyári 5V/2A-s töltőjével körülbelül 2 óra kellett neki a teljes töltéshez, fél óra alatt 35%-ig jutott el. A készenléti fogyasztás szokásosan alacsony, nálunk egyszer sem merültek fel azok a problémák, amikről korábban lehetett olvasni a merülés kapcsán, viszont 150 niten az a 11,5 órányi videózás nem jött össze, ami az A1-gyel annak idején sikerült, helyette 8 órás értékkel számolhatunk, normál használatban pedig 4-5 órás kijelzőidők szerepeltek a statisztikában lemerülés előtt néhány perccel. Három napos üzemidőre nem érdemes számítani, de nálunk a legerősebb használat mellett is sikerült töltés nélkül kibírna egy napot, és két teljes nap sem irreális, ha az ember visszafogottan nyomkodja a mobilt.

A Mi A2-höz tartozó 65-75 000 forint körüli, hazai árral a Xiaomi ismét nagyon ütős ajánlatot tett le az asztalra, ennyi pénzért a felhasználók egy remek formájú, szép kijelzőjű mobilt kapnak korrekt hardverrel, naprakész és villámgyors rendszerrel, illetve gyakori frissítésekkel. A negatívumok listájára a dedikáltan gyenge fényviszonyok közé tervezett kamera éjszakai teljesítményét és az optikai képstabilizálás hiánya ellenére is rendkívül vaskos kamerapúpot írnám. Kesereghetnénk a jack csatlakozó és a tárhelybővítési lehetőség hiányán, illetve a gyenge üzemidőn is, de akinek ebből a hármasból hiányzik valami, az jó eséllyel a Lite verziót fogja választani, akinek pedig egy vastagon extrázott szoftveres háttér kell, az nem az Android One-felirattal ellátott eszközöket fogja keresni.

Ekkora összegből nem lehet nagyot álmodni a konkurenciánál sem, azonos platformon a Nokia 7 Plus kicsit komolyabb, de jelentősen drágább eszköz, de ha eltávolodunk az azonnali frissítések és steril Android irányából, akkor is legfeljebb a Huawei P20 Lite, az Asus Zenfone Max Pro, a Xiaomi Redmi Note 5, a Honor 7X, esetleg a Sony Xperia XA2 merülhet fel, és ezek is jellemzően drágábbak néhány ezressel tesztünk alanyánál. A plecseni tehát semmiképpen nem lehet rosszabb, mint ajánlott, a fent felsorolt apró hibák és az NFC hiánya miatt azonban nem sütjük rá a legerősebb plecsninket.

Xiaomi Mi A2

szentkuti11

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Xiaomi Mi A2 Lite - annyira nem lite

    A Xiaomi Android One sorozatának második generációja a szerényebb kivitelben, a Mi A1 hardverével, de modern formatervvel és nagyobb akksival. Előbbi viszont (sajnos) szenzorszigetet is jelent.

  • Bemutatkozott a Xiaomi Mi A2 és Mi A2 Lite

    Folytatódik a kínai gyártó Android One szériája, a második körben a dupla kamera közös jellemző, notch azonban csak az olcsóbb darabra került. Nagy hangsúllyal emlegették a kamerákat.

  • Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

    Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

Hirdetés