Samsung Gear VR kontrollerrel - bemutató

Távirányítót kapott a Gear VR, amely a szemüveggel és attól függetlenül is megvásárolható. Megnéztük, mennyire praktikus és milyen tartalmak érhetők el jelenleg hozzá.

A kontroller, beüzemelés, tartozékok

Ahogy korábban, úgy most is arcmozgatással lehet az egyébként pofásabb Oculus Home VR-főképernyőn 360 fokban navigálni és a célkeresztet a választott opcióra irányítani. Praktikusnak semmiképpen nem lehet a headset oldalsó bögyörészését nevezni, ezért a gombok a Bluetooth-alapú távirányítóra is ellátogattak, amely két AAA teleppel működik (a leírásban akad egy pár). A Samsung tehát nem a tölthető akkumulátor (ami időigényes), hanem a gyors telepcsere mellett döntött. Így is napi két óra játékkal 40 napnyi üzemidőt ígérnek – nyilván ennél a telefont összehasonlíthatatlanul többször kell majd etetni. Ez megoldható egyébként úgy is, hogy a mobil benne marad a Gear VR-ban, melynek az alján akad egy Type-C kimenet. Játék közben nem megy a töltés, nem is volna praktikus.

A kontrollerre az összes megszokott gomb és az érintőfelület is felkerült
A kontrollerre az összes megszokott gomb és az érintőfelület is felkerült [+]

A legfontosabb tény, hogy a mindenhol lekerekített, 48,1 x 38,2 x 108,1 milliméteres és 64,3 grammos kontrollert kényelmes fogni és kezelni, akár több órán át. Ügyes megoldás, hogy a csuklópánttal a karhoz, a tépőzárral pedig a Gear VR-hoz rögzíthető. Az előbbi akkor jön jól, amikor egy virtuális zombi arcon hányja az embert, aki ijedtében a távirányítót elengedi, az utóbbi meg a tárolásnál biztosítja, hogy a szemüveg és a kontroller biztos egy helyre kerüljön. Persze, van, aki említett zombit zsigerből orrba vágná, és ahogy a műanyag kiegészítő, úgy a háztartási kellékek is csúnya véget érhetnek – használja tehát az ember a Gear VR-t ülve vagy állva, érdemes magának a szobában helyet hagynia. A forgószék a legpraktikusabb a gyors körbeforduláshoz, meg némi sötétség: mert bár a szerkezet egész jól szigetel, az éles napfény itt-ott benéz a virtuális valóságba és a telefon hátsójának sem tesz jót, ha folyamatosan süti.

Az alsó tüzelőgomb újdonság, ahogy a nyekergése is, hosszú használat után
Az alsó tüzelőgomb újdonság, ahogy a nyekergése is, hosszú használat után [+]

A kontrolleren elöl van a tapipad és a négyirányú gomb, amelyet ilyen formán megérinteni, végigsimítani és lenyomni lehet, így a görgetés is opció. Alatta a vissza és a home funkció pihen, domború és homorú kivitelben. Végül a hangerőszabályzó sem maradt le. A távirányító alján, elöl egy határozottan benyomható tüzelőgomb pihen, és ez a szerkezet gyenge pontja: több nap intenzív játék és használat után elkezdett nyöszörögni, az útját talán kissé szűkre tervezték. A párosítás a leírtak szerint, Bluetooth használatával gyorsan összejön, aztán jöhet a frissítés, mert nyilván egy kontrollert is lehet. És ennyi: csak kézpreferenciát kell választani (jobb vagy bal), és már lehet is használni. A szerkezet egy idő után kikapcsol, ha nem érnek hozzá, felébreszteni a vissza gombbal lehet, amit a telefon azonnal érzékel. A kontrollerben giroszkóp, gyorsulásmérő és 208 hertzen mintázó mágneses szenzor van – a térbeli mozgatást, a tengelye körüli forgatást, a célzást és a gombfunkciókat a rendszer bármiféle, akár tizedmásodpercnyi késedelem nélkül érzékeli, ez mindenképpen jó hír. A beüzemelésben és működésben háromszínű LED segít, a kapcsolat Bluetooth 4.2 LE szabványon működik.

A telefon a lelke a Gear VR-nak, az új variáns nyolcféle Galaxyval működik együtt
A telefon a lelke a Gear VR-nak, az új variáns nyolcféle Galaxyval működik együtt [+]

A Gear VR és a kontroller egy méretes, fekete dobozban látogatott el hozzánk. Aki a távirányítót külön vásárolja meg, annak a benne lévő, kisebb kartonszerkezet lesz a jutalma. A nagyobbik pakett nyilván a szemüveget és a szíjakat tartalmazza, a kisebbik meg minden mást: a távirányítót, a leírásokat és a tartozékokat. Elővarázsolható innen a csuklópánt, a két AAA-s telep, egy Type-C - microUSB konverter a mobil töltéséhez, végül egy microUSB aljzat a szemüveghez. Alapból ugyanis az SM-R324 belsejében USB-C port pihen, a Galaxy S8 vagy az S8+ óvatos behelyezésekor ezt kell a mobilra csúsztatni a VR-élmény automatikus indításához. A Galaxy S6, az S6 edge, az S6 edge+, a Note5, az S7 és az S7 edge viszont microUSB porttal rendelkezik, ezekhez pedig a megfelelő tartozékot ki kell cserélni.


Ilyen az Oculus Home főoldal már VR-ban, kontrollerrel hadonászva és fejjel körbefordulva [+]

Aki olvasta korábbi bemutatónkat és/vagy látott élőben Gear VR-t, tudhatja: az egész rendszer első beüzemelése pofonegyszerű. Az Oculus app előbb bejelentkezést vagy regisztrációt kér, a vásárláshoz meg opcionális banki adatokat (a Gear VR készpénzt vagy érméket nem fogad be). Némi extra telepítés és engedélykérelem után aztán mehet is a telefon a headsetbe, az meg a fejre, és máris a virtuális főoldal tárul a türelmetlen vásárló (vagy gyermeke) szemei elé. Az S8-cal ez pár másodperc kérdése, és az új Galaxyval egy apró döccenés sem fordul elő. A rendszer egyébként hamar jelzi: a telefon hangszórója helyett érdemes fülest vagy Bluetooth hangrendszert használni, annyi helyet hagy a Gear VR, hogy a jack csatlakozót a Galaxyba tudjuk csúsztatni. Megéri: a térbeli, 360 fokos képvilág csak az élmény egyik fele; érdemes a két fület is kiragadni a valóságból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

  Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

 • VR-ban a Samsung az első

  Több Gear VR kelt el tavaly, mint Oculus Rift, HTC Vive és PSVR együttvéve, számolgatta egy elemzőcég.

 • Samsung Gear VR (SM-R322) bemutató

  A Samsung nagyon komolyan veszi azt az elhatározását, hogy szinte mindenki számára elérhetővé teszi a VR-t, a csúcskategóriás mobiljaikhoz készült szemüveg egyáltalán nem drága.

 • Samsung Gear VR - szemünk előtt a jövő

  Az Oculussal közösen fejlesztett, a virtuális valóság megjelenítésére egy Galaxy Note 4-gyel képes szemüveg az elmúlt évek egyik legnagyobb technológiai fejlesztése, de veszélyes is.

Hirdetés