Drágább a Samsungnak az S8, mint az S7 edge volt

10 nanométeres csíkszélességen gyártott chipset, gigabites LTE modem, 18,5:9 arányú Infinity Display, 64 gigabájtos kezdőtároló és íriszleolvasó: a tavaly is remekelő Galaxy S széria idén több ponton előrelépett, ami persze a készülékeket gyártó Samsungnak is pluszköltséget jelent. A puszta tudáslistán felül változás az is, hogy már a sima Galaxy S8 is a phablet kategóriába sorolható 5,8"-es képátlójával, és nyilván ez is megdobta az anyagköltségeket, nem beszélve a biztonságra fordított legkomolyabb figyelemről.

A falnak támaszkodva is lenyűgöző a Galaxy S8
A előlapot kitöltő Infinity Display a Galaxy S8 egyik legdrágább alkatrésze [+]

Az IHS Markit piaci elemző vállalat most összeszedte, hogy információi szerint mennyibe kerül az S8 előállítása, és arra jutott, hogy egyetlen darab Super AMOLED panellel szerelt új Galaxy 301 dollárt és 60 centet vesz ki a Samsung zsebeiből. Erre rájön még 5  dollár és 90 cent összeszerelési költség, így összesen 307 dollár 50 cent az alapmodell előállítási ára (88 540 forint). Mielőtt bárki felháborodna: ez a puszta gyártósori (becsült) költség, erre rájön a több milliárd dolláros kutatás-fejlesztési háttér, a gyártósorok, az üzletek, a szerviz és a munkaállomány kifizetése, a különféle (többek között Microsoft adóként is ismert) licencdíjak, és mire egy polcra felkerül, a vám- és adóterhek, az egyéb járulékos költségekről nem is beszélve (pl. szállítás, tesztelés, kiállítási modellek, marketingköltségek).


Megdobja a Galaxy S8 értékét a mellékelt headsetek közül kiemelkedően jól szóló, AKG by Harman által hangolt füles [+]

Így történhet meg, hogy számos nagynevű gyártó végez negyedévenként negatív nyereséggel, hiába nagy az árrés az előállítási és a bolti ár között. Ma gyakorlatilag az Apple és a Samsung fölözi le a mobilpiac nyereségének az egészét, és ebből természetesen a csúcsmodellek prémium árazása is kiveszi a részét. A Galaxy S8-at egyébként drágább előállítani, mint a 32 gigabájton nyitó iPhone 7-et. Ennek a két szélén ívelt, nagyobb felbontású kijelző és az extra biometrikus azonosító is az oka. Úgy tűnik, a kombináció roppant kapóssá tette az új modelleket: ismét azt hallani, hogy nagyobb a kereslet irántuk, mint a rendelkezésre álló készlet, magyarán színtől (és egyes piacokon RAM/tárhely kombinációtól függően) van, akinek várnia kell S8-a megérkezésére, amíg sikerül a raktárakat újra feltölteni.

Ez bizony a Galaxy S8+, a hatalmas készüléket könnyű átfogni
Egyes tanácsadó vállalkozások szerint több Galaxy S8+ fog fogyni, mint 5,8"-es S8 [+]

Ami a méreteket illeti, a The Investor arra számít, hogy az S7 edge után idén is a méretesebb modellből fogy majd több. A Yuanta Securities 50,4 millió darab eladására számít a párosból, és ennek 53,9%-kát, azaz 27,1 millió darabot az S8+ tehet ki az év végéig. A Galaxy S9 érkezéséig nyilván egy teljes esztendőt kell várni, ugyanez a publikáció viszont már azt is tudni véli, hogy a Snapdragon 845 és a Samsung 7 nanométeres node-ja is komoly fejlesztés alatt áll.

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Gear VR kontrollerrel - bemutató

    Távirányítót kapott a Gear VR, amely a szemüveggel és attól függetlenül is megvásárolható. Megnéztük, mennyire praktikus és milyen tartalmak érhetők el jelenleg hozzá.

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

  • 20 millió Galaxy S8 állhat készen a startra

    DJ Koh ígéri: nem lesz készlethiány – sőt: az S7 kezdetben elérhető mennyiségének a duplája áll majd rendelkezésre. A magyar előrendelés részletei is kiderültek.

Hirdetés