Samsung Gear VR kontrollerrel - bemutató

Távirányítót kapott a Gear VR, amely a szemüveggel és attól függetlenül is megvásárolható. Megnéztük, mennyire praktikus és milyen tartalmak érhetők el jelenleg hozzá.

Hirdetés

A Gear VR régen és ma

Korai volna az óriási felhajtással beharangozott és a kiállításokon kígyózó sorokat produkáló VR-kellékek piacáról és a virtuális valóság jelenségéről en bloc ítéletet mondani, az viszont tény, hogy a szegmens töredezettsége némileg visszafogja a VR lendületét. Tagadhatatlan viszont az is, hogy eddig a Samsung lovagolta meg a dolgot a leghatékonyabban: SuperData szerint minden VR megoldásból 6,3 millió darab kelt el 2016-ban, és ebből 4,51 millióért a Gear VR valamely modellje felelt. A különféle előrendelési és vásárlási akciókkal, illetve az alacsonyabb árral persze érthető a népszerűsége: elég hozzá egy csúcskategóriás Galaxy, amit belecsúsztatva, kábelmentesen indulhat a móka, míg a HTC Vive és az Oculus Rift eleve drágább, plusz brutális PC-s erőforrást igényel.

Nem csak mutatós a fekete Gear VR, hasznos kiegészítője a Bluetooth kontroller
Nem csak mutatós a fekete Gear VR, hasznos kiegészítője a Bluetooth kontroller [+]

Cserébe a számítógéphez láncolt variánsok nagyobb felbontást, teljesebb alternatív valóságérzetet és kontrollereikkel, extra szenzoraikkal nagyobb szabadságélményt nyújtanak. És bár a Gear VR oldalán eddig is volt pár gomb meg egy érintőpanel, önálló kontrollerrel nem rendelkezett. Egészen mostanáig. Annál is sürgetőbbé vált a dolog, mivel a mobilpiacon a Google bedobta a Daydream platformot a közösbe saját szemüvegével és kontrollerével (ez a View, de más is építhet kompatibilis eszközt), és egyre több mobil támogatja. Érthető, bár sajnálatos, hogy a Galaxy S8 pont nem: elég lenne hozzá a hardver és maga a Gear VR szett is, mégsem akarja magát a gyártó lábon lőni, elég tartalom van amúgy is az Oculus alkalmazásboltjában, a számuk pedig csak nő.

A vastag szivacs kényelmes viselést biztosít
A vastag szivacs kényelmes viselést biztosít [+]

A Gear VR-t ugyanis az Oculusszal együtt alkotta meg a Samsung, a platform pedig a virtuális valóság felé nyitó Facebook kezébe került, és mivel ők és a régi-új Gear 360-nal a Samsung is temérdek térbeli tartalmat kínál, a lehetőségek kifogyásából nem kell tartani. De maradjunk még a hús-vér valóságnál: külsőleg a fekete, műanyag headset annyiban nem hoz meglepetést, hogy ilyen volt a piacról végül távozott Galaxy Note7-tel egy időben kijött Gear VR is (SM-R323). Adott egy 207,8 (szélesség) x 98,6 (magasság) x 122,5 milliméteres (vastagság), plasztik szerkezet, melynek egyik fele tekintélyes szivacsozást kapott, hiszen ez nyomódik az archoz (AliceWake és jómagam szerint is kényelmesen). A másik oldalt fényes fedél zárja, ami alá megy az egész rendszert működtető, USB-n csatlakozó telefon, hiszen az utóbbi a VR-élmény megjelenítője és motorja. Ha a mobil a kiegészítőben van, a fedlapot félre kell tenni.

Két pánt tartja stabilan a fejen a Gear VR-t, a távirányító vezetékmentes
Két pánt tartja stabilan a fejen a Gear VR-t, a távirányító vezetékmentes [+]

Mégsem egyszerűen némi műanyagból meg két passzív, 101 fokos rögzített lencséből áll a górcső alá vett, SM-R324 kódjelű tartozék (a felső görgővel nem is a két optika, hanem a telefon állítható a szemüvegesek igényeihez). Akad a szerkezetben egy giroszkóp, egy 1 KHz-en mintát vevő gyorsulásmérő és egy közelségérzékelő is, hogy a Gear VR tudja: mikor távolodott el a tulaj a szemüvegtől. A 345 grammos öntvényhez a mellékelt két pánt három ponton csatlakozik (két oldalt és felül), amelyek mobilostul együtt is komfortos, stabil viselést nyújtanak. Jobb oldalon, mint eddig is, érintőpanellel ellátott, négyállású óriásgomb is díszeleg, felette home és vissza billentyűvel, kicsit előrébb hangerőszabályzóval. Eddig ezekkel lehetett kezelni a Gear VR-t, no meg a fej forgatásával, most viszont tágul a horizont.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

  Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

 • VR-ban a Samsung az első

  Több Gear VR kelt el tavaly, mint Oculus Rift, HTC Vive és PSVR együttvéve, számolgatta egy elemzőcég.

 • Samsung Gear VR (SM-R322) bemutató

  A Samsung nagyon komolyan veszi azt az elhatározását, hogy szinte mindenki számára elérhetővé teszi a VR-t, a csúcskategóriás mobiljaikhoz készült szemüveg egyáltalán nem drága.

 • Samsung Gear VR - szemünk előtt a jövő

  Az Oculussal közösen fejlesztett, a virtuális valóság megjelenítésére egy Galaxy Note 4-gyel képes szemüveg az elmúlt évek egyik legnagyobb technológiai fejlesztése, de veszélyes is.

Hirdetés