Samsung Galaxy Z Fold2 - ég és Fold

Beérett a Samsung hajlíthatós koncepciója, a második generációs Fold már olyan, mint amilyennek lennie kell. Viszont még mindig méregdrága.

Adatátvitel, üzemidő

A telefon hivatalos, teljes nevében (Samsung Galaxy Z Fold2 5G) is benne van, hogy ez a modell már 5G hálózatokkal is kommunikál. Ettől még a nevében feleslegesen van ez külön jelölve, mert nincs is belőle csak 4G-s változat. Minden egyéb adatkommunikációs szempontból is helytáll, de ilyen téren semmit nem változott az elődhöz képest, ugyanaz az 5.0-s Bluetooth (továbbra is van ANT+ támogatás), ugyanaz a Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6 modul, ugyanazokat a műholdakat használja pozíciószerzésre (A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS), 3.1-es az USB, a Display port 4K@60 fps képátvitelt kínál, van NFC és nincs infra. Talán nem kell különösebben indokolni, hogy böngészéshez mennyire nagyon használható a termék, leginkább nyilván kinyitva. És persze nem hiányzik a DeX mód, most már vezeték nélkül is üzemel, hiszen ez is a OneUI 2.5 hozadéka.

[+]

Hirdetés

A hátlap alatt most is kétfelé van szedve az akkumulátor, összesen 4500 mAh-s kapacitást kínálva. Ez minimálisan több, mint amit az elődmodell tudott, lényegében nem változtat az üzemidőn sokat, az adaptív képfrissítési ráta nyilván spórol egy kicsit az erőforrásokkal, de a chipset gyorsabb és erősebb, a külső kijelző pedig nagyobb lett, szóval nagyjából ott vagyunk, mint az előző Foldnál. Viszont már ott is elég jól működött az, hogy az ember nem nyitogatja állandóan a terméket, ha csak az értesítéseket, vagy egy üzenetet akar megnézni, akkor bőven jó volt még az a 4,6 inches izé is, most, 6,3 inchen jóval több a hely, szóval simán benne van a pakliban, hogy még kevesebbet nyitogatja a júzer a Z Fold2-t, mert egyszerűen nem szükséges. Eddig is kijött simán a másfél napos üzemidő, most is meglesz, a legtöbbet amúgy a kinyitott kijelzőn való játék fogyaszt, de például már az első Folddal is bőven végig tudtam volna filmezni egy Amsterdam-Seattle repülőutat (10 óra) úgy, hogy leszállás után is marad a gépben 30-35%-nyi töltöttség. És hát filmet nézni a Z Fold 2-n még jobb egy kicsit.

[+]

Van egyébként akkumulátoros takarékossági eszköztár, a beállítások menüből kell előtúrni az Eszközkezelő nevű alkalmazást, ami amúgy a tárhelyet is tisztítja. Van négyféle akkumulátoros mód, illetve külön kérhető adaptív beállítás is, ami a fenti négy között kapcsolgat, plusz lelövi az 5G-t, ha nem látja hasznát. Itt állítható, hogy a vezetékes és a vezeték nélküli gyorstöltés aktív legyen-e, plusz a visszafelé működő vezeték nélküli módot is itt engedélyezhetjük azt is megadva, hogy a telefon akkumulátorának hány százalékos töltöttsége alatt ne kapcsoljon be. Az előző Foldhoz képest nőtt a töltési teljesítmény, 25 wattos megoldásunk van, amit a mellékelt töltőfej tud is hozni, ez valamivel gyorsabb etetést jelent, mint amit az előd képviselt.

[+]

Samsung Galaxy Z Fold2 5G
Pro
Nagyobb külső, jobb belső kijelző
Eltűnt az idétlen notch
A Flex mód sok új ötletet hoz
Kontra
Nincs IP-védelem és 3,5 mm-es jack
Szerényebb az alapcsomag és a tárhely
Még mindig irgalmatlan drága
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 10 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (5G, 12/256 GB, HUF) 749 990

Összegzés. A Z Fold2 iszonyú sokat fejlődött a korábbi termékhez képest, ami annyiból nem meglepő, hogy a Fold egy nagyon kezdetleges valami volt. Persze ezt most érezzük igazán, az első Fold is egy remek szerkezet, ami bár kissé szedett-vedettnek néz ki a mostani mellett, de igazából abszolút használható és mindenképpen újszerű, innovatív eszköz, csak hát akkor még ott tartott a technológia, ahol, mégiscsak az egyik első ilyen telefon volt, azóta viszont rengeteg tapasztalatot szerzett a Samsung nem csak magától, hanem a felhasználói szokásokat és véleményeket vizsgálva is. Persze írhatok én ide bármit, már az első Fold kapcsán is az volt a helyzet, hogy az ember szkeptikus eleinte, aztán a mindennapi használat során megváltozik a véleménye, mert némi összeszokás után kiderül, hogy igazából két eszköz van a kezemben: egy telefon és egy tablet. Az első Fold egyiknek sem volt igazán jó, a második viszont mindkét felhasználási aspektust tekintve rengeteget fejlődött. A kötelező javítások (nagyobb külső kijelző, eltűnt notch, hardveres frissítés) mellett jutott energia azon is gondolkodni, hogy mire lehet még jó egy ilyen kialakítás, a Flex mód főleg a kamerás ötletek miatt nagyon szerethető, a kapcsolható külső kijelző fotózásnál-videózásnál szintén remek gondolat, a felhasználói felületen pedig a többablakos nézet fejlődött sokat. Mindezeken túl a Z Fold 2 szebb, elegánsabb, első blikkre ellenállóbb és modernebb, összeszedettebb gép, továbbra is horrorisztikus árfekvésben lehet csak hozzájutni, de nem csak az árazásban képvisel külön kategóriát. Viszont még mindig nem hibátlan, kölcsönvehette volna a Note20 Ultra kameráit, a külső kijelző frissítési rátáját is meg lehetett volna tolni, a Z Fold 3-ba pedig nagyon bele kell majd tenni az S-Pent, mert ez a kialakítás szinte ordít azért, hogy tollal jegyzeteljünk a belső kijelzőre. Az alapvetően pozitív képet pedig sajnos árnyalja, hogy a Z Fold 2 drágább, mint az előd, ehhez képest feleakkora a belső tárhely és nincs a csomagban sem Buds, sem tok, ami elég otromba lépés. És főleg a tok hiánya fájó, nem mintha a célcsoport nem tudna még pár tízest kipengetni, hanem az ezzel járó macera nem hiányzik senkinek, azt külön meg kell venni, vagy rendelni. De mindent egybevetve a Z Fold2 ott fejlődött, ahol a leginkább kellett, egy sereg új ötlet van benne, abszolút életképes, működő és élhető termék, de nyilván az ára miatt még mindig egy különlegesség, amit kevesen engedhetnek meg maguknak, illetve nem is mindenkinek van ilyesmire szüksége. Fentiek alapján erre a helyzetre nálunk a Tetszett plecsni a legmegfelelőbb díjazás.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Univerzum: Élet a Foldon

    Egy hónapja van nálam egy Galaxy Fold, ez pedig elég idő ahhoz, hogy az ember hozzászokjon, kiismerje és használati szokásai átalakuljanak. Szubjektív beszámoló.

  • Samsung Galaxy Fold - hajtsatok!

    A Samsung első, összehajtható kijelzővel rendelkező okostelefonja hosszas vajúdás után piacra került nálunk is. De megér ez ennyi pénzt? (Nem.)

Hirdetés