Samsung Galaxy Z Fold2 - ég és Fold

Beérett a Samsung hajlíthatós koncepciója, a második generációs Fold már olyan, mint amilyennek lennie kell. Viszont még mindig méregdrága.

Hirdetés

Videó és zene

Videózásban talán picit csalódás, hogy nincs 8K, de mivel a kamerák felbontása 12 megapixel, ezért ez fizikailag nem volt megvalósítható. A főkamera tud 4K-ban, 60 fps-ben rögzíteni, szintén csak ezzel a modullal lehet 60 fps-t kérni Full HD mellett, az első opció a látószögek váltogatására Full HD és 30 fps választása után adódik. Plusz itt van nekünk a szuperstabi mód, amely két látószöggel is működik. Először mutatnánk 4K-t nappal és este:


A színek rendben vannak, a fókusz szintén, viszont az optikai stabilizáció önmagában elég karcsú ahhoz, hogy kiszedje a kézremegéseinket. Erre megoldás lehet, ha Flex módban valahová letesszük a kamerát. Ha lemegyünk 30 fps-re, akkor látószögeket is tudunk váltani, íme a nappali és az esti eredmény:


Ezek pedig a szuperstabi mód produkciói, este ezt nem okvetlenül érdemes használni (a Zenfone 7 Pro ezügyben jóval ügyesebb), nappal viszont lehet vele dolgozni:


És akkor az előlapi kamerák, igazából vettem két snittet is, egyik a külsővel, másik a belsővel, kábé ugyanazt a minőséget hozzák:


És kipróbáltam, hogy mire jó, hogy a külső kijelzőn is látom magam, rögtön egy élőfókuszos videóval. Ez mindenféle youtubereknek jól jöhet, viszont hasznos lenne, ha igény esetén erre a külső kijelzőre is rátenné a rendszer az alapvető vezérlőgombokat, hogy ne kelljen emiatt forgatni a motyót mindig, noha például a hangerőt szabályozó billentyűkre ki lehet osztani a play/stop funkciókat.

Mindezek mellett adott a Pro mód, ahol rengeteg dolgot lehet babrálni, ezt is egy Full HD 60 fps videóban mutatnánk be, ennél nagyobb felbontást ugyanis ez az üzemmód nem támogat. Azt viszont igen, hogy Type-C, illetve Bluetooth forrásból rögzítsen hangot, ha nincs ilyenünk, akkor pedig a telefonon levő három mikrofont lehet állítgatni, hogy dominánsabb legyen az elölről, vagy hátulról jövő hangforrás, még a dB értéket is lehet egy csúszkán húzogatni:

És még van egy jópofa trükk, aminek automatikus keretezés a neve, ez is csak Full HD és 30 fps mellett tud működni. Ebben a módban ugyanis a videóban szereplő — leginkább személy — mozgását próbálja úgy követni a rendszer, hogy maga a telefon stabilan üldögél mondjuk Flex módban egy ponton, pusztán a látószögek váltogatásával és ügyes képkivágással alakítja úgy a felvett videót a Z Fold2, hogy mindig az alany van a kép közepén. Nyilván nem lehet markánsan kitáncolni a kamera tengelyéből, ez megint egy olyan funkció, ami azoknak jó, akik magukat videózzák gyakran, én ugyan nem táncolok semennyit, de alant megpróbálom bemutatni, hogy miről van szó:

[+]

A zenei oldalon a gyári lejátszó az Android platformhoz adott bármi, mivel nincs fent a Samsung Music alapesetben, de ezt érdemes a Galaxy Store-ból telepíteni, mert van benne equalizer és egy sereg egyéb funkció. Headsettel is jó a minőség, a mellékelt AKG füles a telefonokhoz csomagolt darabok között egyértelműen a legjobbak között van, de kihangosítva is megdöbbentően jól szól a Z Fold2, tényleg igazat mondott a Samsung, amikor azt állította, hogy ez a legjobb hangrendszerrel felszerelt Galaxy okostelefon. Rádió viszont nincs, bár ez a drágább Samsung modellekből már évekkel ezelőtt kikopott. Viszont Dolby Atmos hangzásjavítás kapcsolható, illetve továbbra is megvan az Adapt Sound, amellyel a fülünkhöz tudjuk igazítani a headset hangzását akkor is, ha adott esetben egyik fülünkkel jobban észlelünk bizonyos frekvenciákat, mint a másikkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Univerzum: Élet a Foldon

    Egy hónapja van nálam egy Galaxy Fold, ez pedig elég idő ahhoz, hogy az ember hozzászokjon, kiismerje és használati szokásai átalakuljanak. Szubjektív beszámoló.

  • Samsung Galaxy Fold - hajtsatok!

    A Samsung első, összehajtható kijelzővel rendelkező okostelefonja hosszas vajúdás után piacra került nálunk is. De megér ez ennyi pénzt? (Nem.)

Hirdetés