Hirdetés

Samsung Galaxy Z Fold2 - ég és Fold

Beérett a Samsung hajlíthatós koncepciója, a második generációs Fold már olyan, mint amilyennek lennie kell. Viszont még mindig méregdrága.

Doboz, külső

Mi ugyan egyelőre csak egy sajtómintát kaptunk fehér dobozban (ez gyakran megtörténik annak érdekében, hogy hamar megjöjjön tesztre a motyó), de a tartozéklistánk teljesnek volt mondható. És ezen a ponton osztjuk ki az első virtuális nyakleveseket a Z Fold2-nek azért, mert míg az első Fold dobozában volt gyári tok és egy Galaxy Buds is, az új géphez ezek nem csak nem járnak, de még 50 lepedővel drágább is a termék azzal együtt, hogy a korábbi 512 GB-os tárhelyet a felére húzták vissza. Ez azért nagyon nem elegáns, persze vehet az ember gyári tokot 80 dollárért (meg nem gyárit egyelőre 30-40 USD-ért cserébe, de majd jönnek a kínai ajánlatok hamar), a Buds helyett pedig a szokásos, Type-C csatlakozós AKG-t adja a Samsung. Ha már tartozék, akkor még van valami, ami nagyon kéne, de nehéz szerezni: az autós tartó. Egy ilyen, összecsukva hájas, kinyitva pedig baromi nagy telefonhoz nem sok megoldás létezik (persze, van gyári termék szintén nem olcsón), de most ünnepélyesen minden Foldosnak bemutatom az ismeretlen gyártó “S1” nevű termékét, amely megtartja a kinyitott Foldokat, motor húzza rá az oldalsó karmocskákat a telefonra, amúgy pedig vezeték nélkül tölti is azt, ilyen:

Hirdetés

[+]

Tökre bevált, ez itt nem a reklám helye, mert azt sem tudom, hogy ki gyártja, mindenesetre huszonpár dollárért be lehet szerezni a messzi Ázsiából, nyilván kisebb telefonokkal is működik, ha a családi gépkocsit többen is használjuk, akkor ez is szempont. Szóval azt gondolom, hogy ha egy csúcstelefon 750 ezer forintba kerül, akkor nehogy már 10-20 dolláros tartozékokon múljon a profit, még ha a Budsot adott esetben el is lehet engedni. Oké, nem akarok itt garasoskodni, a nagyon kőgazdag arcok majd vesznek egy Thom Browne Edition nevű kiszerelést csekély 1 millióért, na ott van Buds Live és Watch 3 is a csomagban, meg tok, meg extra szíj. Ja, bocs, későn szóltam, pillanatnyilag elfogyott előrendelésben…


[+]

No, akkor most kiosztottuk a jogos pofonokat az ár és a csomagolás kapcsán (és ha nem lett volna bőkezűbb az első Foldnál a Samsung, akkor lehet, hogy senki sem hiányolta volna ezeket), viszont a Z Fold2 nem fog csalódást okozni. Hozzánk az új színben jött, ez ugye a Mystiq Bronze, ami a szerkesztőségi álláspont szerint nagyon jól néz ki, de kicsit lányos, viszont létezik a termék feketében is, ami némiképp zordabb külsőt biztosít. Bizonyos piacokon a zsanér színét külön meg lehet választani, nálunk ez az opció nem játszik.


[+]

Viszont maga a termék sokkal-sokkal elegánsabb, letisztultabb, egyszerűen már a kinézete alapján is profibb, mint az előd. Persze továbbra sem vékony összecsukva, alig-alig csökkent pár tized milliméterrel a kiterjedése (de a kitüremkedő kamerasziget miatt a hivatalos értékek vastagodást mutatnak), még mindig simán át lehet látni a két fele között, ha össze van hajtva, nem is egyenes a fedlap, hanem lejt a zsanértól távolodva kicsinykét, de picit kevésbé tűnik egy elfajzott távirányítónak, mert valamivel szélesebb. És végre a külső kijelző is használható, hiszen 4,6 inchről 6,23 inchre nőtt a képátló, a 25:9-es képarány mondjuk árulkodik a dolog nyúlánk mivoltáról, de korábban csak 4,6 cm széles volt a panel, most viszont 5,4 cm ugyanez az érték, ami egy egész más szint, ha arra gondolunk, hogy ezen egy virtuális gombsort meg kell jeleníteni. És használni.


[+]

Mivel a fedlapon a rendelkezésre álló helyet eléggé kitölti a kijelző, ezért most nincsenek böhöm nagy kávák, tehát az előlapi kamera kedvéért lyukasztottak egyet felül a panelbe, a beszédhangszóró pedig a fedlap felső élébe költözött. Ennek van egy párja lent (így összecsukva is sztereó), a beszédmikrofon viszont az alsó részben kapott helyet a Type-C csatlakozó mellett. Szintén az alsó rész tartalmazza oldalt a hangerőt szabályozó billentyűket, illetve az ujjlenyomat-olvasót, amely — ellentétben az elődmodelltől — egyben a bekapcsológomb is. De elég csak hozzáérni és máris bent vagyunk a menüben, megnyomni inkább akkor kell, ha kikapcsolnánk a megjelenítőt.


[+]

Ez egy Super AMOLED panel, amely 816 x 2260 pixel megjelenítésére képes (hát ez a HD-nál több, a Full HD-hoz kevés), 60 Hz-es frissítést használ, a méréseink szerint pedig kicsit több fénysűrűsűget tud magából kipréselni, mint a korábbi Fold kijelzője. Viszont abban nincs eltérés, hogy oldalra továbbra is egyetlen nanoSIM tolható be, memóriabővítési lehetőség nincs, a másodlagos kártya pedig eSIM formájában jöhet szóba, amennyiben a szolgáltatónk kínál egyáltalán ilyen lehetőséget. Ez itthon a cikk írásának pillanatában még mindig csak a Telekomnál opció.


[+]

A hátlapon is látható a változás, a Note20 kameraszigetéhez hasonló formáció továbbra is három lencsét foglal magába, ám jóval hangsúlyosabb, mint eddig. Jobban kiáll a hátlapból, szélesebb is, maguk a lencsék is nagyobbnak tűnnek, a magam részéről nem vagyok ezeknek a kamera-emlékműveknek nagy rajongója, de ha jobb a képminőség, akkor legyen. Viszont gyári tok hiányában még jobban kell rájuk vigyázni. Illetve akinek van erre a motyóra 750 gurigája, az lesz szíves beszerezni egy tokot is, ha már a Samsung ezt kispórolta, bár jó vaskos ruha fog kelleni ahhoz, hogy szintbe hozza a kiálló kameraszigetet. Az előlapi kijelzőt Gorilla Glass Victus védi, a hátlap ugyanolyan üveg, mint a Note20 Ultra megoldása, ezt Gorilla Glass 6 óvja a karcoktól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Univerzum: Élet a Foldon

    Egy hónapja van nálam egy Galaxy Fold, ez pedig elég idő ahhoz, hogy az ember hozzászokjon, kiismerje és használati szokásai átalakuljanak. Szubjektív beszámoló.

  • Samsung Galaxy Fold - hajtsatok!

    A Samsung első, összehajtható kijelzővel rendelkező okostelefonja hosszas vajúdás után piacra került nálunk is. De megér ez ennyi pénzt? (Nem.)

Hirdetés