Samsung Galaxy Fold - hajtsatok!

A Samsung első, összehajtható kijelzővel rendelkező okostelefonja hosszas vajúdás után piacra került nálunk is. De megér ez ennyi pénzt? (Nem.)

Bevezető

Mind tudtuk, hogy lesz ilyen. Koncepciókkal tele volt az elmúlt években a padlás, láttuk, hogy meg lehet csinálni, a kérdés az volt, hogy ki csinálja meg először. És ez tavaly még elég egyértelmű volt, vagy a Samsung, vagy a Huawei. Ki más? Apple? Ugyan, kérlek, az iPhone-okban annyi innováció volt az elmúlt 3 évben, mint egy tál pacalban. Xiaomi? Ők majd legyártják ugyanezt olcsóbban, ha kiforrja magát a dolog, plusz még épp csak bevásárolták magukat a TCL kijelzőgyártásába. Oppo, Vivo? Ott még akár össze is jöhetett volna, mert egy csomó dologban elsők tudtak lenni (kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó, villámtöltés, ötszörös optikai zoom), de ők nem mutogattak ilyen-olyan koncepciókat korábban sem. LG? Ők örülnek, hogy végre tudják, hogy merre van a mobiliparban az előre, mert amit a G-szériával az utóbbi években előadtak, az inkább volt börleszk, mintsem valami tudatos építkezés. Pedig kijelzőt pont tudnak csinálni, felcsavarható tévéjük is van már.


Először Berlinben, az IFA kiállításon tudtuk a kezünkbe venni a Foldot [+]

Szóval maradt a Samsung-Huawei összecsapás, ahol a két gyártó egyszerre sorakozott fel a rajthoz, amely idén februárban volt esedékes. Pár nap eltéréssel mindkét cég bejelentette a nagy csodát, a Samsungnál ez volt a Galaxy Fold, mindenkinek leesett az álla, aztán kábé egy hét múlva a Huawei előhúzta a Mate X-et és mindenki azt gondolta, hogy ez akkor most el is dőlt. Mert a Huawei cucca sokkal menőbbnek tűnt, kevésbé bumfordi, nagyobb a külső kijelző, plusz nem mellesleg simán odaadták a kezünkbe még az MWC-n, a Samsungot meg lehetett nézni egy vitrinben. (Igen, mindannyian tudjuk, hogy egy sosem hallott Royole nevű gyártó Flexpai néven mindkettőt megelőzte, de ott a “telefonság” csak egy eszköz, hogy a hajítható kijelzőjüket eladják bárhová. És hát nem is gyártottak belőle túl sokat.)

A Mate X-et viszont már az MWC-n, a bejelentés után megfoghattuk
A Mate X-et viszont már az MWC-n, a bejelentés után megfoghattuk [+]

Azért minden még nem dőlt el, mert az odáig oké, hogy be lett lengetve a vezérigazgatók kis kezében a két cucc, de a kérdés még nyitott volt, hogy ki tudja először kipréselni a piacra. A Samsungnak kellett óvatosabbnak lennie, mert a Note7 humor után még egy ilyen súlyos vicc már nem lett volna szórakoztató az imázs kapcsán, úgyhogy a Huawei elég jól állt ebben a csatában, aztán jött egy ilyen kis kócos szőke fater Amerikából (bizonyos Trump) és néhány jól irányzott embargós gyomrossal villámgyorsan hazavágta a Huawei komplett mobilos üzletágát egy időre. És ott a kínaiaknál már tökre nem az volt a kérdés, hogy mikor lesz Mate X, hanem az, hogy mikor lesz bármi.

Ez pedig már a végleges példány, a Galaxy Fold tesztkészülék
Ez pedig már a végleges példány, a Galaxy Fold tesztkészülék [+]

A Samsung tehát kissé hátradőlve el is lazáskodta a további lépéseket, nagy örömködéssel adtak pár kiemelt újságírónak megjelenés előtti tesztpéldányt, biztos várták a dicshimnuszokat, de ehelyett inkább pánikrohamot kaptak, mert a sajtós példányok elkezdtek szétesni. Ja, a hülye firkász lehúzta a fóliát, ami egyben tartotta az egészet? Hát izé, így szokta meg a tesztcuccoknál általában és nem olvasta a külön figyelmeztetést, hogy ne tegye. (És ezt az enduser is megtette volna.) Meg kontakthibás lett a kijelző a hajlítás helyén? Biztos nem vigyázott rá eléggé — de hát nem is ez volt a dolga.

A Fold doboza
A Fold doboza [+]

Szóval mégiscsak összejött egy kisebbfajta bukfenc a Fold bevezetése előtt, de a Samsungnál azt mondták, hogy rendben van, most már nem hajt minket a Huawei tofuszagú lehelete a nyakunkban, adjunk ennek a dolognak időt. És visszaültek a rajzasztalhoz, toldozták-FOLDozták kicsit a motyót, most pedig itt van a kezemben és jaszkarizok vele úton-útfélen, kábé úgy, mint amikor az első iPhone-on mutogattam jöttmenteknek, hogy mi az a multitouch. És most már akárki megveheti rongyos 700 lepedőért, de speciel szerintem a jaszkarizás közel sem ér ennyit. Más kérdés, hogy vajon legalább kétszer jobb-e, mint egy aktuális S10+, inkább erre kerestem a választ az elmúlt héten.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés