Hirdetés

Samsung Univerzum: A DeX akár el is döntheti, hogy milyen telefont vegyünk

És nem csak a telefonoknál, hanem a tableteknél is teljesen más megvilágításba teszi a használhatóságot.

Amikor a Samsung először mutatta be a Dex nevű megoldását, akkor még nem lehetett sejteni, hogy milyen sokféleképpen tudjuk majd használni ezt évekkel később. Ők nyilván tudatosan álltak neki a fejlesztésnek és bizonyára pontosan meg voltak határozva a célok a Dex kapcsán, amikor 2018-ban a Galaxy S8-cal egyszerre bemutatkozott, akkor még csak azt láttuk, hogy ez a megoldás arra jó, hogy a telefonunk tudását kihasználva egy jóval nagyobb képernyőn tudjunk dolgozni.

Galaxy S8 a londoni bemutatón
Galaxy S8 a londoni bemutatón [+]

2018-ban még a DeX egy kiegészítőt is kapott (DeX Station), ami egy olyan egység volt, ami arra szolgált, hogy a képernyőhöz HDMI-n csatlakoztatott telefon hűtést is kapjon és egyéb perifériákat is hozzá tudjunk csapni (egér, billentyűzet), ez gyakorlatilag azért került gyártásba, hogy egyszerűvé tegye a munkavégzést, hiszen a DeX kapcsán a Samsung igencsak számított a vállalati szegmensre. Egy csúcskategóriás okostelefont, egy nagy monitor, pár beviteli eszköz már meg is tudta teremteni így az irodai környezetet, ahol a dolog kulcsa az volt, hogy a nagy kijelzőn megjelenített kezelőfelület nem csupán egy jókorára nagyított Android, hanem egy Windows-jellegű megoldás volt. És ebben pont a Microsoft által mobilra fejlesztett Office alkalmazások működtek a legjobban ablakkezeléssel, ismert billentyűparancsokkal és a Windows környezetben nagyon megszokott kialakítással.

DeX Station
DeX Station [+]

A Dex indulásával egy időben a Samsung egy csomó nagy fejlesztővel együttműködve kínált optimalizált alkalmazásokat (Zoom, Twitch, Soundcamp, OfficeSuite, Outlook, WPS), néhány játékot is, de minden mobilos szoftver elindult DeX környezetben is, maximum ablakban futott, hogy megtartsa a mobilos képarányt. De maga a felület HD+, FHD és WQHD felbontásokhoz alkalmazkodik a legjobban. Noha a DeX Station a mai napig piacon van, igazából a DeX felület használatához nem szükségszerű, a HDMI kapcsolatot kell megteremteni a készülék és a monitor, vagy tévé (esetleg projektor) között, a többi periféria pedig akár vezeték nélkül is csatlakoztatható.

DeX Station helyett használhatunk multiport adaptert is
DeX Station helyett használhatunk multiport adaptert is [+]

Az elmúlt két évben a DeX elég sokat fejlődött. Egyrészt a Samsung biztonsági megoldásával, a Knox-szal is együttműködik, főleg Nyugat-Európában egyre népszerűbb ez a megoldás vállalati környezetben. Az angol rendőrségi egységei is használják (ezzel kiváltva a számítógépet), de a francia vasúttársaság, az SNCF is olyan Samsung termékeket rendszeresített irodán kívüli munkakörökbe, amelyek a DeX megoldásával kompatibilisek. Ez ugyanis nem minden Samsung eszközre igaz, eleinte egyértelműen hardveres korlátok mentén húzták meg, hogy milyen termékeknél érhető el a DeX, az azóta eltelt időben aztán (miután a középkategória felső szegmense sokat fejlődött) a DeX inkább extra szolgáltatásként fogható fel, amelyet a mobilos kínálat csúcsa, tehát a Galaxy S és a Galaxy Note szériába tartozó készülékek támogatnak. Plusz a Fold.

A DeX felület legkézenfekvőbb felhasználására sem kellett sokat várni: ha amúgy is egy erős, de jókora kijelzővel rendelkező termékről van szó, akkor adja magát, hogy mindenféle csatlakoztatott külső monitor nélkül is elérhető legyen a DeX, ezt pedig a Samsung is felismerte és a csúcskategóriás táblagépeiben ezt a megoldást elérhetővé tette. Jelenleg a a Tab S5e, a Tab S6 és a Tab Active Pro tudja ezt a funkciót, gyakorlatilag a felhasználó válthat a klasszikus Android + OneUI és a DeX felület között úgy, hogy természetesen minden alkalmazása és felhasználói adata elérhető mindkét ügymenetet választva. Ugyanakkor a DeX felülete sokkal jobban kihasználja a megnövelt kijelzőt, a kissé szerencsétlenül szellős Android UI egyébként is mostohagyerek a Google égisze alatt a táblagépes irányvonalat tekintve, a keresőóriás egy ideje már nem fejleszt külön tabletes interfészt, miközben a nagy konkurens Apple az iPad OS-sel ezt már egy ideje csinálja, nem is rosszul. A Samsung tehát a saját kezébe vette a dolgot és egy jó ötlettel a korábban csak a külső kijelzőkön megjelenő DeX felületet integrálta a táblagépes kínálatába, ezzel pedig szignifikánsan növelte ezeknek a termékeknek a használhatóságát, főleg produktivitási szempontból.


[+]

Mindezek mellett egyre több és több DeX-re optimalizált alkalmazás jelent meg, amelyeket a Samsung három csoportba rendez. Az elsőben vannak az irodai appok, ide tartozik az összes Microsoft termék, beleértve a Skype-ot és a Remote Desktopot is, de van Teamviewer, Paralells, VMware, Amazon Workspaces, vagy Acrobat Reader. A második kategória a produktivitás, itt van többek között az Adobe Photoshop, Lightroom és Premiere DeX-re átírt változata, vagy a PENUP, illetve az Infinite Painter és Design, a VLC és az MX Player, a harmadik szegmensbe pedig a játékok tartoznak, itt olyan címeket találunk, mint a BombSquad, a Final Fantasy, az Alto's Adventure, a Gardenscapes, vagy a Last Day on Earth.


[+]

Időközben a DeX nem csak egy felület, hanem egy PC-re és Mac-re telepíthető alkalmazás formájában is testet öltött, ami új funkciókkal is járt. Mindkét esetben arról van szó, hogy a telefon és a számítógép közötti kapcsolatot a DeX kliensprogram látja el, ami nagyon leegyszerűsítve egy ablakban futó DeX nézetet biztosít (de lehet full screen is) a számítógépünkön, tehát gyakorlatilag azt érjük el, mintha a gépünk monitora lenne a DeX-re használt kijelző. A dolog viszont ennél azért komplexebb, például rögtön egy remek lehetőség, hogy a telefonon futó irodai alkalmazások a számítógépen levő fájlokat is elérjék, de arra is kiváló, hogy sima drag and drop megoldással ide-oda másolgassunk fájlokat a mobilunk és a gépünk között. Noha az első kiadásokban a Mac-re írt kliens nem volt okvetlenül tökéletes, mára ez is a múlté, a DeX ugyanolyan remekül és üzembiztosan fut az Apple gépeken, mint Windows környezetben.

DeX klines Mac-re
DeX klines Mac-re [+]

A DeX-szel a Sasmungnak továbbra is komoly tervei vannak. Az elmúlt években kiderült, hogy nem csak arra jó, hogy vállalati környezetben kiváltson bizonyos munkakörökben notebookot, hanem arra is, hogy a táblagépes vonal felhasználói felületét új szintre emelje. Noha más gyártóknál is voltak hasonló próbálkozások, de a Microsoft Continuum a mobilos Windows megszűnésével kihalt, a többi cég pedig messze nem tud olyan komplexitású felüetet kínálni, mint amire képes a Samsung DeX.

Azóta történt

Előzmények