Hirdetés

Samsung Galaxy Z Fold2 - ég és Fold

Beérett a Samsung hajlíthatós koncepciója, a második generációs Fold már olyan, mint amilyennek lennie kell. Viszont még mindig méregdrága.

Kinyitva

Az előző Fold nyitásánál hallható kis recsegés-ropogás, az új Z Fold2 viszont hangtalanul tárul fel, tényleg ég és föld a minőségérzetben a különbség. Ez az új modell egy masszív, stabil, olajozottnak tűnő szerkezet, de hát vadiúj a zsanér, amiben még picike seprűszerű megoldás is van, hogy kisöpörje a bekerülő, apró szennyeződéseket. Nem mellesleg a gyártó szerint 75 és 115 fokos szög között bárhol stabilan megáll, ezzel még óvatosak is voltak, mert szerintem 45 és 145 fok között is abszolút szilárdan úgy marad az új Fold, erre pedig külön szoftveres eszköztárat is fejlesztett a Samsung, amit Flex módnak keresztelt el.


[+]

A kinyitott telefon nagyobb, mint az elődmodell, jobban közelít a négyzeteshez a kijelző alakja, elsősorban szélesebb lett, de a képátló is nőtt a korábbi 7,3 inchről 7,6 inchre. De majdnem fél centivel nőtt oldalirányban a kiterjedés, ami persze örömteli, ám az a helyzet, hogy lesznek, akiknek pont ez a fél centi már kényelmetlenséget okoz. A régi Foldot ugyanis kinyitva is szuperül meg lehetett tartani egy kézzel úgy, hogy a kijelző alsó harmadán még biztonsággal lehetett maszatolni, ez főleg böngészéshez bőven elegendő volt. Az újnál viszont egyrészt a 20 grammos tömegnövekedés, másrészt a szélesebb test miatt ez nem annyira komfortos, nyilván ez az egész elsősorban tenyérméret függő. Ki kell próbálni.


[+]

A kinyitott Z Fold2 kapcsán gyakorlatilag az első kérdése mindenkinek az, hogy most is látszik-e a hajlítás göröngye, a válasz pedig az (és gondolom a cikkbe szúrt fotókról már egyértelmű), hogy igen. Talán kevésbé markáns, de ott van, szemből most sem látszik egyáltalán, de kitapintható, ha pedig oldalról esik rá a fény, akkor kissé csillog is. Viszont maga a panel sokkal jobb, fénysűrűségben is magasabb értékeket mértünk, de főleg a 120 Hz-es frissítési ráta a vonzó, amely ezúttal is adaptív, magyarán a rendszer annak megfelelően állítgatja, hogy milyen alkalmazást használunk. Játékoknál feltolja, böngészésnél pedig le, 10 Hz-ig le tudja skálázni, ezzel is takarékoskodva az erőforrásokkal.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy Z Fold2 külső Samsung Galaxy Z Fold2 belső Samsung Galaxy Fold külső Samsung Galaxy Fold belső
Képátló 6,23 hüvelyk 7,60 hüvelyk 4,60 hüvelyk 7,30 hüvelyk
Felbontás 816 x 2260 1768 x 2208 760 x 1680 1536 x 2152
Technológia Super AMOLED Foldable Dynamic AMOLED 2X Super AMOLED Foldable Dynamic AMOLED
Fehér fényerő 370 / 1064 nit 377 / 902 nit 339 / 876 nit 329 / 801 nit
Fehér fényerő (min.) 1,7 nit 1,7 nit 1,6 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7228 K + kézi 7067 K + kézi 6890 K + kézi 6327 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Nagy előrelépés, hogy a tényleg a világ legrondább kijelző-betüremkedése (notch-ja) végre eltűnt, de belülre is kellett tenni előlapi kamerát, ehhez pedig itt is kilyukasztották a kijelzőt. Egy ideig lamentáltam azon, hogy szelfire miért nem elég a külső kamera, de aztán egy többszereplős WhatsApp-meeting meggyőzött, a kihajtott Z Fold2-n ez elég korrekt látvány volt. És persze, hogy vizuálisan sokkal jobb az élmény azzal, hogy csak egy apró kameralyuk zavar bele a képbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Univerzum: Élet a Foldon

    Egy hónapja van nálam egy Galaxy Fold, ez pedig elég idő ahhoz, hogy az ember hozzászokjon, kiismerje és használati szokásai átalakuljanak. Szubjektív beszámoló.

  • Samsung Galaxy Fold - hajtsatok!

    A Samsung első, összehajtható kijelzővel rendelkező okostelefonja hosszas vajúdás után piacra került nálunk is. De megér ez ennyi pénzt? (Nem.)

Hirdetés