Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!

Megpakolta a Huawei a szupertelefonját, mint a málháslovat, ám a phablet nem roppan meg a négy kamera, a 3D arcfeloldás, a 4200 mAh-s telep, a vezetékmentes visszatöltés vagy az ívelt OLED panel súlya alatt.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mate 20 Pro két nanoSIM-et fogad be dual standby és dual 4G technológiával, minden hazai LTE sáv támogatásával, akár 1,4 Gbps-os letöltési és 200 Mbps-os feltöltési rátával. A beszélgetési hangszóró kellően erélyes és tisztán szól, plusz a mikrofonok zajszűrése is megfelelő, így a metróhuzat sem fog ki a beszélgetéseken. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac wave 2 szabványú 1,733 Gbps-os átviteli plafonnal (Direct, HotSpot, DLNA, Miracast), érzékenysége közepes. A Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE, SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC, HWA Audio), az USB pedig 3.1-es (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort) – a gyári kábellel és egy Anker 3.1 Gen 2 Type-C összekötővel is csak USB 2.0 adatsebességeket értem el, különféle eszközökre csatlakozva. A dual-band GPS modul pillanatok alatt pozicionál, az A-GPS mellett a GPS (L1 + L5), GLONASS, Galileo (E1 + E5a), QZSS (L1 + L5) és BeiDou műholdak jeleit használva. A chip akár tízszer pontosabb helyzetmeghatározást ígér, bár ilyen szintű előrelépést nem tapasztaltam, pontosnak pontos volt. A pozicionálás szobabelsőben is gyors, navigálás közben pedig stabil. Van iránytű és gyorsulásmérő, viszont kézi kalibráció ellenére is többször eltévelyedett a tájolás. Akad még giroszkóp, hang szenzor, hall szenzor, barométer, infraport és NFC.


[+]

A méretes kijelzőhöz az mobilos elitben rekorder, 4200 mAh-s telep passzol, a 7 nm-es csíkszélesség, az EMUI optimalizálása és a belső térben takarékos AMOLED panel pedig kitűnő üzemidőt biztosít. Amikor igazán meggyötörtem a telefont, rengeteg kinti fényképezéssel és nagy fényerővel, naponta töltöttem, 6-7 óra képernyőidővel. Visszafogva magam két nap simán kijött ugyanennyi használattal. Haloványabbra vett panellel és kevesebb fényképezéssel, játékkal ezt is meg lehet nyújtani, akár normál, akár ultra energiatakarékos módokat bevetve, csak a Mate 20 Prót nehéz letenni. Szignifikáns eltérést nem tapasztaltam a normál és teljesítmény üzemmód között, sem sebesség, sem fogyasztás tekintetében. Ahogy viszont egyik-másik Huawei mobil, úgy egy-egy EMUI-s folyamat a Mate 20 Prót is fel-felébresztette alvó állapotban, a szokásosnál markánsabb készenléti fogyasztást produkálva. 150 niten 16,5 órán át lehet videózni egy töltésről, illetve 14 órán át netezni.


[+]

Létezik olcsóbb mobil, akár 10000 mAh-s teleppel, az okostelefonos elit viszont csak kulloghat a Mate 20 Pro üzemideje mögött, ami annyira bőséges, hogy Type-C kábelen és Qi szabványon is hajlandó energiáját megosztani. A Mate 20 Pro ráadásul 15 wattos vezetékmentes gyorstöltővel etethető, illetve 40 wattos, vezetékes adapterrel (5V / 2A, 9V / 2A, 10V / 5A), ami 30 perc alatt 70%-ot pakol a telepbe, és az egész 65-70 perc alatt megvan. Ez a döbbenetes sebesség még a konkurens VOOC/DASH Charge-ra is ráver, bár a SuperVOOC még gyorsabb. Villámtöltés közben a Mate langyosra melegszik, az adapter pedig annál is melegebbre, 20 fokos szobában – kérdéses, hogy a nyári 32-ben lassul-e majd az energiaátvitel a biztonság érdekében. Az adaptert és a telefont mindenesetre a neves TÜV Rheinland minősítette.


[+]

Összefoglaló

Értékelés: Huawei Mate 20 Pro
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Felért a Huawei az okostelefónia csúcsára – és bár nincs ott egyedül, reális arról diskurálni, vajon eljön-e a pillanat, amikor a világ legnagyobb hálózatkiépítője a legnagyobb mobilgyártója lesz, és mikor. A Mate 20 Pro kegyetlenül jó telefon, az a magabiztos erődemonstráció, amivel a remek eladásokat igazolni lehet. Ezüstérmes pozícióból persze már a Huawei is megteheti, hogy kövéren áraz, és 330 ezer forintért a Mate 20 Pro gyorsan lehűtheti a kedélyeket. Ez úgy is nagyon kövér összeg a magyar pénztárcának, hogy akad nála is borsosabb rivális. Azt viszont állítom: S Pen ide, öt V40 kamera oda, vagy minden, ami az iPhone Xs Maxot népszerűvé teszi – annyi mindent, olyan kitartással senki más nem kínál, mint a Huawei legjobbja, és mindezt sikerült elfogadható méretekbe sűríteni. Kiemelkedő a Kirin 980 és az Android 9-alapú EMUI felület sebessége, hibátlanul futnak a játékok a kitűnő QHD+ panelen (csak nem mindig maximális minőségen), a karakteres ház pedig por- és vízálló, jó fogású és makulátlanul egybe lett rakva. A phablet energiatartalékai pedig olyan bőségesek, hogy kész vezetékesen vagy Qi szabványon osztozkodni, hogy aztán bő egy óra alatt magát is feltöltse az adapterről.

Nincs jelenleg sokrétűbb kamerarendszer sem, játszi könnyedséggel váltva a három hátlapi látószög vagy a jópofa effektek között, 1080p-n remek videostabilizálással, rendkívül közeli makrókkal és egy rakás opcióval. Kár, hogy a 4K műfaja még mindig nem megy a gyártónak, és inkább csak hasznos a 3D-s arc- és a képernyőbe épített ujjlenyomatos azonosítás, villámgyorsnak nem mondanám. Ha pedig a phablet egésze kapcsán szubjektív véleményt kell megfogalmazzak, azt mondanám: a mennyiségi elv senkinek nem megy ma olyan jól, mint a Huawei-nek, van viszont még bőven lehetőség az alkalmazáskínálaton és a szétszórt kameramódokon tisztázni. A legtöbben persze legyintenek majd, hiszen 10 megapixelen, éjjel-nappal kiemelkedő fotók lőhetők, olyanok, amit más nem nagyon tud kínálni. Aki viszont az abszolút képminőségre megy, látószögtől függetlenül találkozhat kiegyensúlyozottabb fotós és videós produktummal. Valljuk be: a Huawei-nek az iPhone olyan minta (ikonok, animációk, notch, 3D azonosítás stb.), amit láthatóan elismernek, és igyekeznek saját kútfőből túllicitálni. Ám egyelőre a Mate 20 Pro többet nyújt, de az iOS-nél nem feltétlenül hatékonyabbat.

Tripla hátlapi kamera, Kirin 980, jack dugó és méretes telep – versenyképes árazásával a sima Mate 20 potenciális alternatíva
Apró noccs, tripla hátlapi kamera, Kirin 980 és jack kimenet – versenyképes árazásával a sima Mate 20 komoly alternatíva [+]

Sokan pofonegyszerűsége miatt szeretik az almás telefonokat és kameráikat, amit divatos dolog megszólni, ám a Huawei a mobilhasználatot és a fényképezést bonyolultabban hozza le, egy-egy bennragadt, javítható szoftverbakival. A Mate persze nem is az a tömegtermék, mint ami az iPhone vagy mondjuk a P20, aki pedig az árat sokallja, a jack portot meg hiányolja, annak áldozatokkal ugyan, de 100 ezer forintot spórolva a sima Mate 20 még mindig alternatíva. A Pro variáns a sokrétűségről és a maximalizmusról szól azoknak, akik megbirkóznak az opcióáradattal, és volt idő, amikor egy Galaxy Note kínálta ezen a vonalon a legtöbbet. A Huawei csúcsmasinája azonban fellépett mellé a képzeletbeli trónra, és ilyen fejlődési rátával nehéz lesz onnan letaszítani.

Huawei Mate 20 Pro

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Mate 20 Lite - egy híján húsz

    Még az új csúcsmodellek előtt befutott a Lite verzió, friss Kirin 710-zel, négy kamerával és persze egy méretes, notchos kijelzővel. Megszorongatja a flagship killereket?

  • Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból

    Az új P-sorozat csúcsmodellje három hátlapi kamerával, OLED kijelzővel, betüremkedéssel és mesterséges intelligenciával próbál tarolni. Irgalmatlan jó telefon, de nem hibátlan.

Hirdetés