Hirdetés

Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!

Megpakolta a Huawei a szupertelefonját, mint a málháslovat, ám a phablet nem roppan meg a négy kamera, a 3D arcfeloldás, a 4200 mAh-s telep, a vezetékmentes visszatöltés vagy az ívelt OLED panel súlya alatt.

Video, multimédia

A Mate 20 pro tripla hátlapi kamerája videózáskor is remekel, 1080p-n átlag feletti vonalélességgel, jó dinamikával, pásztázáskor előnyös stabilizálással, míg a séta hozhat némi bizonytalanságot, de nem komolyabb lencsemozgást. A főkamera és a nagylátószögű modul megbízhatóan fókuszál, míg a telés egyszer-egyszer újraélesít.

A váltóikonnal és és csiptetőmozdulattal gyorsan lehet az optikák között váltani, és szuper, hogy a távoli is közel hozható, és a túl nagy téma is belefér a megfelelő látószögbe videózáskor. A sztereó hang telt, tiszta, és a mikrofonok a hangos, éles zajokkal is megbirkóznak. Némi zajszűrést ugyanakkor le lehet fülelni, így legfinomabb háttérzajokról le kell mondani.

Amikor a konkurencia atomstabil 4K felvételt kínál 30 FPS-sen (de néhol a 60 is opció), nehezen bocsátható meg a QHD+ kijelzős Mate 20 Pro bukdácsolása ezen a felbontáson. Pedig egyértelmű 4K felvételeinek részletességbeli előnye 30 FPS-en (a Kirin 980 sajnos 4K / 60 FPS-t nem tud), viszont mozgás és fordulás esetében látványos a széleken a lencsebizonytalanság, balra néha egy szürke sáv is megjelenik, a nagylátószögű felvételek pedig szaggatottak. Kár érte, és a gyártó is tisztában van a javulás szükségességével. Akár egy külső megoldás licencelése is megérheti, mert amúgy egy jófajta mobillal ma remekül kiegyensúlyozott 4K felvételek lőhetők, három látószöggel pedig igazán látványos filmecskék készülhetnének.

Nem az igazi a 1080p 60 FPS-sel sem: közepes a vonalélesség és láthatóan nincs elektronikus stabilizálás.

Jópofa ugyanakkor a mozis élményt kölcsönző, ultra szélesvásznú rögzítés 21:9 arányon, 2560 x 1080 pixelen. Főleg a nagylátószögű lencse adhat profi jelleget a felvételeknek, de egyébként is jól jön mondjuk szobabelsőben rögzítve, amikor nem minden barát vagy családtag fér bele a főkamera látóterébe. Lassított felvétel legfeljebb 1080p-n lőhető 120 FPS-sel vagy 720p-n 240-nel és 960-nal. Az első kettő folyamatosan, az utolsó csak néhány tizedmásodperc erejéig. Time-lapse videó is készíthető.

A HiAI a videózásra is rámegy, és ügyesen szeparálja az arcokat és alakokat a háttértől, így portérvideó is lőhető, azért itt-ott észrevehető szoftveres munkával. A Sin City-féle háttér színtelenítés még látványosabb, és akad egy-két hasonló trükk élőben, utómunka szükségessége nélkül, mindhárom kamerával. Van kézi videó mód is, ahol a mérési mód, a fókusz, az expozíció és fehéregyensúly szabályozható. A nagylátószögű modul a jóból valamiért viszont kimaradt: csak a normál és a zoomoptika vethető be ilyenkor.

Az előlapi kamera akár 2160 x 1080 pixelen rögzít és elektronikus képstabilizálás is besegít a jófajta minőség biztosítására. Akit pedig zavar némi ránc vagy egyéb emberi vonás (ami sokak szerint karakter és nem szépséghiba), arcszépítős videóval vigasztalódhat, 720p-s plafonnal.

Ekkora kijelzőn videót lejátszani is érdemes, adottak a tökéletes feketék és a magas fényerő, HDR támogatással. A YouTube ilyen videói 1440p-n 60 FPS-sel szinte lemásznak a panelről, de az Amazon Prime Video és a Netflix videói is kellően részletesek, egyelőre HDR nélkül, ehhez a Widevine L1 biztonsági szint adott. Helyi HDR10 tartalom is lejátszató a Huawei videoszoftverével, itt sem gond a 4K vagy a 60 FPS (bár a kivetítés szaggatottabb). Az extra opciókhoz, a kép széthúzása helyett rendes nagyításhoz, a feliratok lejátszásához és az egzotikus formátumok meghajtásához viszont jól jön egy VLC Player az áruházból.


[+]

Egy pillanatra lekonyult a szám széle, amikor a Mate 20 Pro alján a hangszórót sehol se találtam. Aztán megtudtam, hogy a Type-C port mögé költözött, ami nem ideális, ha kábel takarja, a hosszú üzemidő miatt viszont ez ritka, a beszélgetési hangszóróval együtt a sztereó minőség pedig az – minőségi. Ugyan a hangerő csak átlag feletti, a magasak igen tisztán szólnak, telt a többi hang is és mélyekből is jut egy kevés, amit a filmes effektek megköszönnek. Kérhető egyébként automatikus, filmes és többféle zenei Dolby Atmos séma, egyéni hangzáshoz igazítva.


[+]

A gyári zenelejátszó mindenféle csoportosítást és widgetet felkínál, jack kimenetet viszont nincs, így a 3,5 mm-es fejhallgatókat a mellékelt átalakítóval kell a Type-C portra dugni. Cserébe kristálytiszta, részletes és dinamikus hang áramlik a fülesekre, bár a nagyobb impedanciájú, komolyabb versenyzők hangereje csak átlagos marad, az agybadugósakkal viszont nem lesz hiányérzet. Ilyen a dobozban mellékelt, earbud típusú, Type-C-s headset is három gombjával, és abszolút bevethető mp3 hallgatására, mert korrektül szól, de azért nem a Galaxy S9-hez dobozolt AKG részletességével. Igazából csak az FM-rádió hiánya csorbítja a multimédiás összképet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Mate 20 Lite - egy híján húsz

    Még az új csúcsmodellek előtt befutott a Lite verzió, friss Kirin 710-zel, négy kamerával és persze egy méretes, notchos kijelzővel. Megszorongatja a flagship killereket?

  • Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból

    Az új P-sorozat csúcsmodellje három hátlapi kamerával, OLED kijelzővel, betüremkedéssel és mesterséges intelligenciával próbál tarolni. Irgalmatlan jó telefon, de nem hibátlan.

Hirdetés