Samsung Galaxy Note9 - stylus-szimbólum

Semmin nem változtattak, de a dizájn és az S Pen képességei fejlődtek, az akkumulátor pedig nőtt. Ráncfelvarrás, de egy ennyire működő koncepción oktalanság is lenne módosítani.

Kialakítás, megjelenítő

A mindenkori konkurencia kiváltképp szeret, mondjuk úgy, pimaszkodni, nyilván a Samsung sem kivétel, főleg az almás eszközökkel gúnyolódnak előszeretettel, de a dél-koreaiakat sem szokták kímélni. A Huawei nemrég például mintegy mellesleg megjegyezte egy Twitter posztban, hogy az igazi előrelépés az, ami a Huawei P10 Plus és a Huawei P20 Pro esetében történt. Elég nyilvánvaló, hogy mire céloz a kínai rivális. És valóban. A Samsung Galaxy Note9 nem gyökeresen új, vagy jelentősen fejlettebb. Nem mintha nagyon lett volna hova, a Galaxy Note8 is elég erős megoldás.

Balra a Samsung Galaxy Note8
Balra a Samsung Galaxy Note8 [+]

Egy kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó esetleg lehet, hogy elfért volna, a Samsung viszont szándékosan nem alkalmazza a technológiát, amíg megítélésük szerint az nem tökéletesen kiforrott. Az optikai leolvasó helyett elvileg a Galaxy S10 ultrahang alapú szenzort kap, addig pedig marad az arc és íriszalapú azonosítás, illetve ezek kombinációja és a hagyományos, hátlapi ujjlenyomat-olvasó, amit voltak kedvesek kissé lejjebb és a kameralencséktől távolabb pozícionálni. Én speciel így már garantáltan összetapicskolom a kamera bal szélét, nekem kényelmes a Note8 megoldása is, de hosszabb távon feltehetően azért meg lehet szokni az új elhelyezkedést, ami a felhasználók jelentős hányadának kérésére lett újragondolva.


[+]

Az ujjlenyomat-olvasót leszámítva, ránézésre nem biztos, hogy aki eddig nem Note8-at használt, az észreveszi a változást. Nyilván nem olyan volumenű, mint, amit az összehajtható kijelző jelent majd, de azért van. Ettől még az összkép és a karakterisztika megmaradt, viszont sokkal kifinomultabb és prémiumabb összhatást kelt az egész készülék. A fém oldalkeret hangsúlyosabb, egyrészt az árnyalat, másrészt az élcsiszolás miatt. A letört élek szegélyként futnak körbe a keret elülső és hátsó oldalán, ami azon kívül, hogy borzasztó esztétikus, tovább növeli a komfortot, illetve az egész eszköz kiforrottabb és integránsabb benyomást kelt, mint a Note8 egyszerű illesztésével.


[+]

Számszerűleg nézve, a Note9 minimálisan nagyobb csak az elődjénél, viszont érzésre sokkal robosztusabb. És nehéz. Ettől függetlenül nem kényelmetlen a kezelése, nyilván a tollal való használat a prioritás, egyébként pedig egyértelműen kétkezes zongoradarab. 161,9 x 76,4 x 8,8 milliméter és 201 gramm az viszonylag sok. Cserébe a szélesség és a vastagság mellett az akkumulátor is nőtt. A tervezők maradtak az üveg és fém kombinációjánál, ettől és a méretektől függetlenül a készülék nem csúszik különösebben, a mélykék, hivatalosan ocean blue színvariáció pedig nem maszatolódik látványosan.


[+]

Az előlapon szintén nincs sok változás, az alsó káva keskenyebb lett, a felső megegyezik a Note 8-cal, illetve a szenzorok, az RGB értesítő LED és a kamera is ugyanott maradt. A szelfikamera meg pont ugyanaz az egység. Viszont az infra alapú íriszleolvasó szenzorai és a fény- és közelségérzékelő kevésbé látszik erős megvilágítás hiányában. A kijelző/előlap arány elvileg két tized százalékkal jobb lett (83,2% -> 83,4%), az oldalsó holttér láthatóan szélesebb, mint a Note8-nál, ez kissé szokatlanul mutat és feltűnőbbnek érződik, mint valójában. Az oldalak és a csatlakozókiosztás is tökéletesen ugyanolyan: alul jack csatlakozó, Type-C port, beszédmikrofon és hangszóró, aminek már a beszédhangszóró is besegít, így sztereóban szólnak a dolgok.


[+]

Ránézésre az S Pen is ugyanolyan, leszámítva, hogy ebben a színvariációban élénk sárga a toll (a benyomható gomb nem, az olyan, mint a telefon színe). A tollhüvely továbbra is rugós mechanikával szerelt, a toll gombjával lehet kattogni, mint a rendes tollakkal, funkciója az erre érzékenyek idegesítésén kívül nincs. Hardveresen viszont jelentősen módosult a Note ikonikus, a készülékkel egyetemben IP68-as minősítésű beviteli eszköze. A tollal lehet hadonászni, vagyis eddig is lehetett, csak nem valószínű, hogy ettől tovább haladt volna a prezentáció. A továbbfejlesztett S Pennel viszont egy csomó dolgot lehet csinálni Bluetooth kapcsolaton keresztül, a beépített ultrakapacitásra épülő akkumulátor pedig fél órán keresztül bírja. Aztán kénytelenek vagyunk visszahelyezni a készülékbe. De csak fél percre. Szó szerint.


[+]

Felül megmaradt a gumírozott hibrid SIM-tálca, amivel vagy két nanoSIM-et, vagy a másodlagos SIM helyett egy microSD kártyát tolhatunk a készülékbe bele. A bal oldali hangerőszabályzók alatt itt is megtalálható a Bixby intelligens asszisztens dedikált hardveres gombja, jobbra pedig csak a bekapcsológomb került. A hátlapon tulajdonképpen a Glaxy S9+ kamerarendszere látható, az ujjlenyomat-olvasót meg ugye beszerkesztették a szenzorokat magába foglaló panel alá ahelyett, hogy benne lenne. Hát, megszokás kérdése, nekem nem volt kifogásom a Note8 megoldása ellen sem, a mini méretű kezemmel is azt használom az arcoskodás és/vagy szemforgatás helyett.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy Note9 Samsung Galaxy Note8 Xiaomi Mi Mix 2s Huawei P20 Pro OnePlus 6
Képátló 6,4 hüvelyk 6,3 hüvelyk 5,99 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,28 hüvelyk
Képernyőfelület 103,2 cm2 101,1 cm2 92,6 cm2 93,8 cm2 98,4 cm2
Felbontás 1440 x 2960 1440 x 2960 1080 x 2160 1080 x 2244 1080 x 2280
Technológia Super AMOLED Super AMOLED IPS LCD AMOLED Optic AMOLED
Fehér fényerő 421 / 574 / 960 nit 350 / 532 / 1035 nit 470 nit 490 / 722 nit 422 / 600 / 804 nit
Fehér fényerő (min.) 2,0 nit 1,7 nit 0,9 nit 3,7 nit 2,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0,45 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen 1044:1 végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7441 + kézi 7591 / 6552 K + kézi 7098 K + kézi 7557 K + kézi 7653 / 6387 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A megjelenítő technológiája is változatlan, viszont 6,3 hüvelyk helyett 6,4 hüvelyken terül el a tartalom, ami így csak 516 ppi pixelsűrűséget jelent maximális felbontás mellett. Ez WQHD+, de továbbra is leskálázható; ha önsanyargató hajlamaink vannak, akár HD+-ra is. A megjelenítés minősége úgy számszerűleg és ránézésre is csak simán tökély, a DisplayMate szerint konkrétan a legjobb kijelző evör. A Samsung féle Super AMOLED-et nem kell bemutatni, végtelen kontraszt, kimagasló fényerő, extrém pontszerű maximum fehérfény-sűrűség, kifogástalan színek és maximális betekintési szögek. A színtartomány, telítettség és élesség megszokott sztenderdek (DCI-P3, Adobe RGB, sRGB) szerint személyre szabható.


[+]

A Note9-hez jár egy rakás minden, többek között - mint mindig - póthegy a tollhoz és a hegy eltávolítására szolgáló, egyébként kicsit kullancscsipeszre emlékeztető célszerszám. A hálózati adaptív gyorstöltőfej ugyanolyan névértéken dolgozik, mint a tavalyi: 5V / 2A és 9V / 1,67A, ehhez jár egy Type C töltőkábel. Kapunk még egy OTG adaptert is Type-C csatlakozóval, ami normál USB-A (anya) portban végződik, de microUSB - Type-C átalakítót most nem találtunk, pedig tavaly volt. A fülhallgatót ismét az AKG fémjelzi, konkrétan egy EO-IG955-ös típusú, vezetékes, mikrofonos headset, harisnyázott kábelekkel. Ehhez jár még egy kisebb és egy nagyobb gumiharang-pár is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés