Bemutatkozott az iPhone Xs és Xs Max

Bemutatták az eddigi legnagyobb kijelzős Apple mobilt, van dual SIM, 512 GB-os tárhely, 4 GB RAM és akár 500 000 forint fölötti árcímke jellemzi a párost.

A mai este – ott persze inkább délelőtt – természetesen az iPhone-okról szólt, és magától értetődő módon az iPhone X modellfrissítésein volt a hangsúly. Az iPhone Xs maradt az eredeti méretben, 5,8 hüvelykes Super Retina OLED kijelzővel, 1125 x 2436 pixeles felbontással. Mellé, a korábbi Plus modelleket leváltandó futott be az iPhone Xs Max, ami ugyanakkora, mint egy korábbi, 5,5 hüvelykes kijelzővel szerelt 8 Plus, csak 6,5 hüvelykes, szintén Super Retina OLED megjelenítővel, 1242 x 2688 pixellel, 458 ppi-s sűrűséggel.

Ismét van új, Plus méretű iPhone, de már Max a neve és 6,5 hüvelykes a kijelzője Ismét van új, Plus méretű iPhone, de már Max a neve és 6,5 hüvelykes a kijelzője
Ismét van új, Plus méretű iPhone, de már Max a neve és 6,5 hüvelykes a kijelzője [+]

Mindkét modell esetén 65%-kal komolyabb dinamikatartományt ígérnek az elődhöz képest, 1 000 000:1-hez állítólagos kontrasztaránnyal, HDR10 és Dolby Vision támogatással. Vadonatúj üveget kaptak a modellek, amik sokkal strapabíróbbá és karcállóbbá tették a korábbinál, megvan az IP68-as sztenderdek szerinti víz- és porállóság, a hagyományos space gray mellett pedig arany, illetve fehér/világosszürke kombináció is elérhető lesz. Nem lett ujjlenyomat-olvasó sem a hátlapon, sem a kijelzőben, marad a Face ID.


[+]

Korábban felmerült a pletykák szintjén, de nem hagyták el a 3D Touchot. Van érintésre feléledés, az érintésérzékelés pedig 120 Hz-es (ám a kezelőfelület továbbra is 60 Hz-en van). Büszkén említették a szélesebb kihangosított sztereó élményt is az Xs-ek kapcsán. Megmaradt a notch, és természetesen rengeteg szenzort sűrítettek bele, a hangszórón kívül jutott bele mikrofon, előlapi kamera, dotprojektor, fény-és távolságérzékelő szenzor és infravörös kamera.

Bemutatták az Apple A12 Bionicot is, ami az első, piacra kerülő, 7 nanométeres gyártástechnológiával készülő rendszerchip, mivel a Huawei-féle HiSilicon Kirin 980 leghamarabb október 16-tól lesz benne majd a Mate 20-ban. A processzor klaszterrendszere nem változott, a 2 teljesítményért felelős mag 15%-kal lett gyorsabb 40%-kal kedvezőbb energiahatékonyság mellett, a 4 maradék esetén pedig csak az 50%-kal jobb energiahatékonyságot emelték ki. Akkumulátor-adatokat nem közöltek, de a cég szerint a kisebb modell esetén fél, a nagyobbik modell esetén másfél órával hosszabb üzemidőt lehet elérni a méretbeli elődökhöz képest.


[+]

A grafikus gyorsító négymagos lett, a RAM-ot 4 GB-ra bővítették, a 64 és 256 GB-os változatokat kiegészíti egy-egy 512 GB-os csúcsmodell, mindkét méretben. Gépi tanulás kapcsán 9-szeres gyorsulást ígértek kevesebb energiafelhasználás mellett, de az ARKit 2-ről is sok szót ejtettek, elsősorban játékokra és sportra kihegyezve. Ugyanitt bejelentették, hogy a The Elder Scrolls: Blades előrendelhető, ősztől pedig piacra is dobják.


[+]

Felbontások és képkockaszámok szempontjából nincs változás a kameráknál. A 12 megapixeles, optikai képstabilizátorral ellátott, normál széleslátó kapott vadonatúj szenzort, a hattagú lencse apertúrája f/1,8, egyébként 1,4 mikronos szenzorpixelekről és pixelfókuszról is szó esett. A szintén 12 megapixeles teleoptika is kapott optikai képstabilizátort, f/2,4-es fényértékkel és szintén hattagú lencsével kínál a normálhoz képest 2-szeres optikai zoomot. Persze a feldolgozás és a szoftveres oldal is változott, a HDR magának szabályozza az effekt intenzitását, illetve állítható mélységélességet kapunk, virtuálisan akár f/16-os kameraként is használhatjuk az Xs-eket.


[+]

Megérkezett a sztereó hangfelvétel a videókhoz! Összehasonlító tesztünkben emiatt voltak elmaradásai a mobilnak, de mostantól ennek vége, és állítólag a sötétben tapasztalható képminőség is előre tudott ugrani. Felbontásban nincs változás, de nem is volt szükség rá, az akár 4K@60 fps, illetve a folyamatos 1080p@240 fps így is a mezőny csúcsát jelenti. A szelfik továbbra is 7 megapixelben, f/2,2-es optikával készülnek el, itt 1080p és 60 fps a felső videóhatár.


[+]

Dual SIM! Ez egy régóta várt extra, ami most startol el, a fizikai nanoSIM-opció mellé eSIM-et társítottak, Kína pedig egy különleges, valódi két nanoSIM-es variánst is kap. Magyarország a második hullámban van, így szeptember 28-án kapja meg a mobilokat, az Xs indulóára 399 990 forint, az Xs Maxé pedig 439 990 forint. Az 512 GB-os csúcsmodell ára is érdekes, Max esetén 577 990 forintot kell fizetni érte!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

    Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Hirdetés