Versenyképes áron futott be a Huawei Mate 20

Elstartolt Londonban a Huawei aktuális termékcsaládja, és a főszerepet kétségtelenül a Mate 20 Pro játssza, melynek tesztjét varázsütésre már el is készítettük. A zászlóshajó igazi mindenes, a vezetékmentes töltéstől és visszatöltéstől kezdve az IP68-as szabványig, viszont vastag pénztárcára szabták 330 ezer forintos árcédulájával.

Alig maradt keret a Mate 20 előlapján
Alig maradt keret a Mate 20 előlapján [+]

Az utótag nélküli Mate 20 kereken 100 ezer forinttal olcsóbb, és nem lép vissza hardverben, azaz megkapta a dual NPU-ra és ISP-re hagyatkozó, nyolcmagos Kirin 980 SoC-t, csak 4/128 GB-os kivitelben. Itt is nano memory (NM) kártyával lehet bővíteni a tárolót, akár 256 GB-ossal, itthon november közepétől 128 GB-ig lehet majd választani. A rengeteg lóerőhöz 4000 mAh-s telep tartozik a TÜV Rheinland minősítésével, ami 22,5 wattos gyorstöltővel etethető, ezúttal csak vezetékesen. Nem maradt ki viszont a dual band GPS modul, az NFC, a Bluetooth 5.0, a kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac Wave 2 WiFi modem vagy a két SIM foglalat, sőt: a Pro variánssal szemben ezúttal 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet is akad.


[+]

Ez persze a specifikáció puszta felsorolása, a lényeg sokkal inkább szemrevaló: a 158,2 x 77,2 x 8,3 milliméteres készülék előlapján alig maradt káva, a 24 megapixeles kamerát rejtő bevágás is apróra zsugorodott (felette hagyományos hangszóróval), így aztán az 1080 x 2244 pixeles RGBW HDR LCD panel 6,53"-esre hízott, nem kezelhetetlenül nagy házban. A szenzorszigetet egyébként a gyártó dewdrop, vagyis harmatcsepp névvel illeti, és határozottan több állapotsáv ikon fér el a két oldalán, mint a Mate 20 Pro bevágása mellett.


[+]

Cserébe le kell mondani a 3D-s arcazonosításról (2D-s jár helyette), továbbá a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóról (érintésalapú, hagyományos került a hátlapra, pont jó helyre). A forma azonban hasonló, és a hátlapi üveg különleges csiszolása miatt ezúttal is a szokásosnál picit jobban tapad a telefon a tenyérhez. Víz alá meríteni viszont nem szabad: az IP53-as védelem legfeljebb az eső- (és harmat)cseppek ellen véd, a por mellett.


[+]

Ezúttal is a négyzetes kamerarendszer a legkarakteresebb dizájnelem. Akad itt dupla LED villanó, 12 megapixeles főkamera f/1,8-as rekeszértékű optikával, 8 megapixeles zoommodul 3x-os nagyítással és f/2,4-es rekeszértékkel, illetve széles látószögű lencse 16 megapixelen, f/2,2-es rekeszértékkel. Ez utóbbi alkalmas 2,5 cm-es szupermakró készítésére. Látószögről tehát nem kell lemondani, és az Android 9 Pie, illetve az EMUI 9.0 alá dolgozó HiAI ezúttal is kiveszi a részét a jó kamerás képességekből.


[+]

Akad variáció hajnal fantázianéven, színátmenettel,  kék kiszerelés átlós textúrával az üveglap alatt, illetve indigó variáció, elsötétedő festéssel. Akárcsak a Pro változat, a Mate 20 is képes az EMUI Desktop asztali felületet vezetékesen és vezetékmentesen kivetíteni, és persze a gyártó széleskörű szolgáltatáshalmaza sem hiányzik. A Mate 20 és a Mate 20 Pro előrendelése november 4-ig tart, és az előrendelők egy Huawei Watch GT sportórát kapnak ajándékba. A készleteket november 5-én kezdik kiszállítani Magyarországon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés