Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!

Megpakolta a Huawei a szupertelefonját, mint a málháslovat, ám a phablet nem roppan meg a négy kamera, a 3D arcfeloldás, a 4200 mAh-s telep, a vezetékmentes visszatöltés vagy az ívelt OLED panel súlya alatt.

Kijelző, biometrika

Kétségtelenül az 1440 x 3120 pixeles, tűéles AMOLED (hivatalosan Curved 2K+ OLED HDR) panel a Mate 20 Pro ékköve, és egyben a piac egyik legjobbja. Éjjel kellően elsötétedik, szemkímélő móddal megspékelve, napfény alatt pedig olyan extra jár (pontszerű felületen 1051 nites fénysűrűséggel), hogy minden tartalom tökéletesen látszik. Ehhez kellően, de nem túlzottan élénk színek tartoznak DCI-P3 színtartomány szerint, kissé kékes, korrigálható kalibrációval. Ott van aztán a normál (sRGB?) séma visszafogottabb színekkel és szinte tökéletes fehérponttal, plusz adott a környezeti fényhez igazodó színtónus. A felbontás is állítható, bár a FHD+ vagy a HD+ rendszerrajzolat legfeljebb takarékosságból jöhet jól. A pontos érintésekhez kellően intenzív rezgőmotor tartozik.

Kijelző-teszt (frissítve, a táblázat szétnyitható)
Mérés Huawei Mate 20 Pro Samsung Galaxy S9+ PD Huawei Mate RS Sony Xperia XZ3 OnePlus 6
Képátló 6,39 hüvelyk 6,2 hüvelyk 6 hüvelyk 6,0 hüvelyk 6,28 hüvelyk
Felbontás 1440 x 3120 1440 x 2960 1440 x 2880 1440 x 2880 1080 x 2280
Technológia Curved 2K OLED Super AMOLED Huawei FullView OLED P-OLED Optic AMOLED
Fehér fényerő 402 / 601 / 1054 nit 340 / 646 / 1000 nit 431 / 588 / 1149 nit 403 / 573 / 1275 nit 422 / 600 / 805 nit
Fehér fényerő (min.) 1,3 nit 1,6 nit 1,8 nit 2,1 nit 2,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 8254 / 6589 K + kézi 7592 / 6414 K + kézi 7940 / 6606 K + kézi 7662 / 7781 K + kézi 7653 / 6387 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A régi korok vakon kitapintható, szempillantás alatt operáló ujjlenyomat-olvasója a képernyő alsó harmadába költözött, és határozott lenyomást, plusz fél másodperc türelmet kér feloldáskor, fényjelenséggel kísérve, hiszen optikai technológiával dolgozik. A hátlapon megérintett szenzor szerintem praktikusabb volt, viszont elég az ujjat a Mate kijelzője fölé emelni, és az leolvasó ikonja felvillan, rátelepedve pedig tízből 8-9 alkalommal sikeres a feloldás, vékony védőfólián keresztül is. Vastagabb védőüveget ráoperálva már nem találtam elég hatékonynak a dolgot, ebből a szempontból a hamarosan érkező, ultrahangos technológia többet ígér.


[+]

Ott figyel viszont a noccson a Face ID-ra kiköpött mása a biztonságos 3D arcazonosításhoz, a következő elemekkel: pontprojektor, 24 megapixeles kamera, beszédhangszóró, infravörös fényvető, értesítő LED, fénymérő és közelségérzékelő, valamint infrakamera. Regisztráció során a fejet csak körbe kell forgatni a 3D-s feltérképezéshez, és a rendszer minden információt hardverszinten zár el. A védelmet sem nyomtatott vagy monitoros, sem pedig állóképes vagy mozgóképes tartalommal nem sikerült átvernem, csak hús-vér arcomra oldott fel. Az azonosítás fél másodperc türelmet kér, és a telefon állhat függőlegesen vagy oldalra fordítva, közel tartva, vagy ameddig a kéz távol tudja vinni, és még kis döntést is megtűr. Éjjel pedig az infravörös megoldás biztosítja a zavartalan feloldást, szembe villantás nélkül. Inkább a közvetlenül becsillanó napfény okozhat néha galibát, illetve hasonlóan éles fényforrás, de amúgy szemüvegben is hatékony az arcalapú feloldás.


[+]

A kétféle azonosítás kombinálható, és mindkettő bevethető alkalmazás- és állományzároláshoz, valamint mobilfizetéshez (pl. Huawei Tárca). Kérhető egyébként, hogy az arcazonosítás csak a védelmet oldja fel, az addig rejtett értesítéseket a zárképernyőn megjelenítve, vagy felemelve és rápillantva egyből a főoldalra vigye a tulajt. Még arra is rávehető, hogy csak nyitott szemmel oldjon fel, nehogy álmában jussanak a tulajdonos titkolt adataihoz. Az értesítések a védelemtől függetlenül felvillanthatják a kijelzőt, ami praktikus, mert dupla koppos felébresztés nincs. Van viszont mindig aktív kijelző, csak nincs sok haszna, mert órán és dátumon kívül semmi nem jelenik meg rajta, az értesítések és az ujjlenyomat-olvasó helye sem.


[+]

Bár a képernyő a két hosszanti oldalon lekanyarodik, nem okoz torzítást, és hiába tűnt el innen szinte minden káva, nem fordult elő vétlen érintés a szélekhez akaratlanul hozzáértve. Ez jó, mert a júzer a képernyő minden oldalát tapogatni fogja, a lecsukható, virtuális navigációs sávot ugyanis ki lehet váltani az iPhone X MIUI-s gesztusvariációjával. Alulról felpöccintve a főoldalra lehet jutni iOS-es, alkalmazásba csukódó animációval, felsimítva és a képernyőn tartva az ujjat pedig az alkalmazásváltóba (az Android Pie gesztusvezérlése kimaradt). Visszalépni hosszú oldalakon, befele simítva tudunk, ami igényel némi megszokást, aztán rutinszerűvé válik. Kár, hogy ilyenkor nincs opció az egykezes elrendezésre, ami egyébként a virtuális kezelősáv végighúzásával érhető el. A navigációs műveletek lebegőikonnal is letudhatók.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Mate 20 Lite - egy híján húsz

    Még az új csúcsmodellek előtt befutott a Lite verzió, friss Kirin 710-zel, négy kamerával és persze egy méretes, notchos kijelzővel. Megszorongatja a flagship killereket?

  • Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból

    Az új P-sorozat csúcsmodellje három hátlapi kamerával, OLED kijelzővel, betüremkedéssel és mesterséges intelligenciával próbál tarolni. Irgalmatlan jó telefon, de nem hibátlan.

Hirdetés