Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!

Megpakolta a Huawei a szupertelefonját, mint a málháslovat, ám a phablet nem roppan meg a négy kamera, a 3D arcfeloldás, a 4200 mAh-s telep, a vezetékmentes visszatöltés vagy az ívelt OLED panel súlya alatt.

Szoftverek, EMUI Desktop

A Huawei tucatszámra szórta meg a tárolót mindenféle saját és harmadik féltől származó alkalmazással. Egy részük kétségtelenül praktikus, viszont az alábbi lista számos eleme opcionális lehetett volna: AppGalery, Appsegéd, Booking.com, Email, eBay, Egészség, Facebook, Hangrögzítő, Használati útmutató, HiCare, HiSuite, Huawei Tárca, Huawei Share, Időjárás, Iránytű, Jegyzettömb, Letöltések, Mentés és visszaállítás, Naptár, Okos vezérlő, Óra, Phone Clone, SIM Eszköztár, Számológép, Szoftverfrissítés, Témák, Telefonkezelő, Tippek, Tükör, Zseblámpa. A Fájlkezelő mondjuk igen hasznos, ügyes a Microsofttal együttműködő Translator és mindig jól jön a programozható infra. Az ébresztő pedig kellemes, természetes csengőhangokat kínál, ahogy rendszerszinten is változtak kicsit a hangjelzések.


[+]

A Digitális Egyenleg egy elharapózó jelenségre reagál, és most nem a kriptovalutákról van szó, hanem a mobilfüggőségről. A Google-féle Digitális Jóllét Huawei-variációja megmutatja, a napi használat során milyen tevékenységeket folytatott a tulaj a telefonját, alkalmazásonként és használati időre lebontva. Kérhető, hogy x óra képernyőidő után figyelmeztessen a Mate 20: ideje mással foglalkozni, az alkalmazásoknak, játékok időlimitet kaphatnak, az éjszaka közeledtével pedig monokrómra válthat a megjelenítő. Önmagunk megregulázása mellett ez határozottan hasznos lehet a csemeték mobilhasználatának visszafogására, ha a szép szó már nem segít.


[+]

A Tárcsázó és a Névjegyzék számos fiókból, a SIM-ekről és a telefonról hívja be a tételeket szűrési és rendezési opciókkal, blokkolással, tiltással, gyorstárcsázással és elutasító válaszokkal. Kapóra jön a SwiftKey billentyűzet méretezhető, témázható és szabadon mozgatható felületével, magyar nyelvi támogatással, számsorral és ujjhúzós bevitellel.


[+]

Hibátlan sebességen fut a Chrome, ami rendben szinkronizálja a Google-fiók jelszavait, előzményeit és könyvjelzőit, emellett inkognitó módot is kínál. Aki pedig komolyabb munkára fogná telefonját, a Huawei kész rálicitálni a Samsung DeX-re saját asztali felületével. Az EMUI Deskop, azon túl, hogy USB-C - HDMI/DP/DVI/VGA összekötő kábellel, dokkoló nélkül tévére vagy monitorra köthető, Miracast szabványon vezetékmentesen is képes kivetíteni.


[+]

A felbontási limit 1080p 60 Hz-en, bár én Type-C - DP kábellel és Miracast szabványon is úgy vettem észre, hogy a 60 FPS-es videók nem teljesen gördülékenyek, illetve a vezetékmentes kivetítés némileg dadogós is, ami a vezetékesre nem jellemző. A vezetékmentes mindenesetre lehetővé teszi, hogy valaki a kanapé előtt mozizzon vagy szöveget szerkesszen Bluetooth egér, billentyűzet csatlakoztatásával az EMUI Desktopron, míg a tulaj egy szobával odébb a telefont nyomogassa. Az asztalon és a telón együttvéve nagyjából 6-7 alkalmazás marad gyorsítótárban, mielőtt a rendszer elkezdi a régiebbieket felszámolni. A képernyő biztonságos zárolásával az asztali felület kikapcsol.


[+]

Hangszóróként a telefon, a tévé vagy a csatlakoztatott Bluetooth eszköz funkcionálhat, viszont nincs mód ezek között váltani, de egyébként is zéró felé konvergál az EMUI Desktop testreszabhatósága. Az asztalra és a tálcára ikonok dobhatók, változtatható a háttérkép, megjelennek az értesítések, a navigációs gombok és van menü is, de ezzel vége. Viszont a legtöbb alkalmazás elfut átméretezhető, ablakos és teljes képernyős módban, tálcával vagy anélkül. A Chrome sajnos nem ilyen, és még csak nem is táblagépes nézetet kínál több füllel felül, hanem mobilelrendezést.


[+]

A DeX-nél adott a teljes értékű Microsoft Office csomag (365 előfizetéshez kötve), itt viszont újfent mobilra optimalizált Word vagy Excel jelenik meg, és bár a telefon tapipadként és virtuális billentyűzetként is szolgálhat, valamiért ezeknél és a Polaris Office esetében sem ugrik fel a digitális klaviatúra. Marad a szövegszerkesztésre a gyérebb tudású Google Dokumentumok, vagy a jobban felszerelt, áruházas Office Suite, a Huawei mindenesetre egyik irodai csomagot sem hangolta kifejezetten asztali módjára.


[+]

A Desktopon a gyártói szoftverek a leghatékonyabbak: a galéria, a videolejátszó és társaik, míg a Google Térkép hiába jelenik meg egész képernyőn, csak nagyítani lehet benne, kicsinyíteni nem. A Netflix csak ablakban fut el, az Amazon Prime Video pedig fekete képernyővel – ezeken a Huawei fejlesztői rajta vannak. A YouTube, az HBO Go vagy a MinDig TV már rendben nézhető, és a tévének a Monument Valley II is jól áll, tehát el lehet tölteni az időt az EMUI Desktopon. Egyszerűen csak előrébb jár a DeX funkcióban és app támogatásban, de még az sem váltja ki a Windows vagy Mac munkagépet. Kérhető az asztali nézet mellett szimpla képernyőtükrözés is 4K 60 Hz limittel kábelen, 1080p-n vezetékmentesen, amivel csak az a bibi, hogy a telefon megjelenítője 19,5:9 arányú, 16:9-es tévén így alul-felül fekete sáv jelenik meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Mate 20 Lite - egy híján húsz

    Még az új csúcsmodellek előtt befutott a Lite verzió, friss Kirin 710-zel, négy kamerával és persze egy méretes, notchos kijelzővel. Megszorongatja a flagship killereket?

  • Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból

    Az új P-sorozat csúcsmodellje három hátlapi kamerával, OLED kijelzővel, betüremkedéssel és mesterséges intelligenciával próbál tarolni. Irgalmatlan jó telefon, de nem hibátlan.

Hirdetés