Hirdetés

2019. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Google Pixel XL - asszisztenst jó áron felveszünk

A méregdrága Pixel XL legfőbb erénye az új hangasszisztens, ám magyarul nem tud és nem marad sokáig a referenciamobilok sajátossága.

Hirdetés

Hardver és Android Nougat

A Pixel XL lelke a négymagos Snapdragon 821, bár itt a két 1,6 GHz-es Kryo mag mellett nem két 2,35, hanem két 2,15 GHz-es dolgozik, nyers teljesítményben picivel elmaradva a OnePlus 3T-től (a Google viszont nem csal a benchmark teszteken). Rendszermemóriából 4 gigabájt, belső tárolóból pedig 32 vagy 128 gigabájt jár – illett volna 300 ezer forintot súrolva 64 gigabájton nyitni, ami a 3T-nek és a Huawei Mate 9-nek olcsóbban összejött. A tesztkészüléken 22 gigabájt maradt szabadon, bővítési lehetőség nélkül, bár legalább a Google felajánlja a fotók és videók korlátlan migrálását a felhőbe, ha fogytán volna a lokális hely.


[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Google Pixel XL Xiaomi Mi Mix Huawei Mate 9 Samsung Galaxy S7 edge
Rendszerchip Snapdragon 821 Snapdragon 821 HiSilicon Kirin 960 Exynos 8890
AnTuTu Benchmark 6.x 141586 pont 117018 pont 125937 pont 137454 pont
Vellamo Browser 4945 pont 5574 pont 7307 pont 7169 pont
Vellamo Metal 3072 pont 3724 pont 3355 pont 3054 pont
Geekbench 4 (single/multi) 1555 / 4030 pont 1801 / 3854 pont 1930 / 5930 pont 1838 / 5343 pont
GFXBench Man. onscreen 30 fps 36 fps 35 fps 27 fps
GFXBench Man. offscreen 48 fps 36 fps 30 fps 41 fps
GFXBench T-Rex onscreen 55 fps 57 fps 60 fps 53 fps
GFXBench T-Rex offscreen 93 fps 68 fps 71 fps 87 fps

A rendszersebességre furcsa volna egy referenciamobil esetében panaszkodni, a Pixel XL is roppant fürge és azonnal reagál a legfinomabb érintésre. Ezért furcsa, hogy egyszer-egyszer pár másodpercre is elgondolkozik, plusz ext4 fájlrendszerével egy Real Racing 3-féle 3D-s játékmonstrum 20 másodperccel több idő alatt tölt be, mint a fenti, F2FS-fájlrendszerű riválisokon. A memóriakezelés rendben van, sok alkalmazás a gyorsítótárban marad és zavaró erőforrás-felszabadítási alkalmazások sem zavarnak bele, mindenesetre csúcskészülék és csúcskészülék között is van különbség: a 3T érzésre fürgébb és kevésbé melegszik. A játékok többsége azért panaszmentesen fut és a böngészésé élménybe sem kontárkodik bele komolyabb dadogás, a fenti autóverseny viszont nem megy el tökéletesen.


[+]

A Pixel telefonok felületéről az Android Nougat és a kisebb fivér esetében is részletezve írtunk. A 7.1.1 továbbra is a legfrissebb publikus verzió, míg a tesztfázis 7.1.2-nél tart. Adott ugye a Material Design rendszer köntös, immáron a képeken látható, telt alsó gombsorral, a középsőt hosszan lenyomva vagy a beállításkor rögzített OK Google vezényszóra indul az Assistant. Menüikon nincs, az alkalmazástárat alulról lehet előcsalni, balról meg a korábbról ismert Google Now-kártyákat. Van kétablakos mód az alkalmazásváltóra telepedve, ugyanezt duplán megbökve a két utóbbi között vált a felület. A támogatott ikonokat hosszan megérintve felugrik számos opció, mint például az azonnali videofelvétel, az új névjegy/levél/SMS/inkognitóablak, a gyors navigálás haza stb. Ezekből asztali gyorsindítókat is lehet képezni, ami remek, bár még mindig főleg a Google-appokra szorítkozik ez a hasznos funkció.


[+]

Részletezettebbek immáron az értesítések, több kártyáról lehet azonnal választ adni a küldő program megnyitása nélkül, öt kapcsoló mindig elérhető az értesítési panelen, a többi meg testreszabható. Van kékfényszűrő és akad fényerő-állítási csúszka, bár automatikus módban is ráfér a tologatás, este például túl világos marad a képernyő. Korábban a rendszerfrissítések és a havonta befutó biztonsági csomagok újraindítást és hosszú várakozást igényelnek alkalmazásoptimalizálás címén. Immáron minden a háttérben folyik, és a végén csak egy, gyors újraindításra van szükség. És ha már hasznos újdonságok: a bekapcsolóra telepedve opció lett a nyers Androidról évekig hiányzó újraindítás. Wow.


[+]

Akad pár gesztusvezérlési extra, így az értesítési panel lehúzása az ujjlenyomat-olvasón simítva vagy a kameraindítás a bekapcsolót duplán megnyomva. Két csuklórázással a szoftver az előlapi szenzorra vált. A kijelző előtt hessegetve ugyan semmi nem történik, az XL-t felemelve (fekete fehérben) és duplán koppintva (színesben) megjelennek az értesítések. A biometrikus szenzor gyorsan és pontosan működik, öt mintát tárol el, és a Google-féle jelszavas bejelentkezéshez, valamint az Android Pay fizetéshez is használható. A dizájnoldalról a kifogásom az, hogy a szenzor túl magasan van, a hölgyeknek biztos fogást kell váltani az elérésére, funkció részéről pedig az olyan extrák hiányoznak, mint az alkalmazászárolás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.