Google Pixel XL - asszisztenst jó áron felveszünk

A méregdrága Pixel XL legfőbb erénye az új hangasszisztens, ám magyarul nem tud és nem marad sokáig a referenciamobilok sajátossága.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Pixel XL egy nanoSIM-et fogad be Cat.12-es LTE modemmel (600/75 Mbps), minden hazai LTE-sáv támogatásával. 3G-n 42/5,76 Mbps-os átvitellel lehet számolni. A beszélgetési mikrofon a jófajta hangszórónak és aktív zajszűrésnek köszönhetően mindkét oldalon kifogástalan, a hangerő megfelelő. A kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac WiFi modem érzékenysége kiváló (2x2 MiMo, hotspot, Direct). A Bluetooth 4.2-es (A2DP, LE), az USB 3.0-s (Type-C, MTP, OTG), a navigáláshoz a földi antennák és routerek jelei mellett a GPS, a Glonass és a BeiDou műholdak jeleit is be lehet vetni, villámgyors a pozicionálás, stabil a vétel. Iránytű, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp és légnyomásmérő van, infra viszont nincs.


[+]

A telepméret a Nexus 6P után maradt 3450 milliamperóra, az üzemidő pedig egy intenzív vagy másfél-két visszafogott nap, itt egy iPhone 7 Plus vagy Mate 9 egyértelműen előnyben van. Azért az ötórás képernyőidőkre nem lehet panasz, ebbe játék és muzsika éppúgy beletartozik, mint a böngészés és a fotózás, ám az AMOLED kijelző és a visszaskálázott SoC miatt picit többet vártam. A tiszteletreméltó eredményhez 18 wattos gyorstöltés jár az adaptert bevetve, megfelelve az USB Power Delivery standardnak, az etetés 100 perc alatt megvan. Netezni, közepes fényerőn 11 órán át lehet egy töltésről, mozizni pedig 13 órán át, ezek kellemes értékek.


[+]

Összefoglaló. A Pixelek, akár az iPhone, a Galaxy S vagy a Mate, a prémiumkategóriát nézték ki maguknak, és ehhez passzol a 4/32 gigabájtos XL 270 ezer forintos, szürkeimportos ára. A társországokban elkért 900 euró sem hangzik barátságosabban, a 4/128 gigás variáns 1000 eurós árcímkéje pedig bármelyik olasz horrorfilmet eszünkbe juttathatja, ennyiből egyébként két 6/128-as OnePlus 3T kijön. Az addig okés, hogy az összeszerelés makulátlan (nem hivatalosan cseppálló védelemmel), a felszereltség hardveroldalról kifogástalan, a kamerák remekelnek, és ahol az újkori Google termékcsalád, az irányítható okosotthon kütyük és ugyebár az Assistant anyanyelven elérhető, ott tényleg kirajzolódni látszik a mesterséges intelligenciára épített jövő, bár van még hova fejlődnie a dolognak. Az Assistant ugyanakkor már nem sokáig Pixel-exkluzív a telefonok között, és ha ezt, azaz a legfőbb megkülönböztető jegyét is elveszíti, milyen különlegessége marad a sztereó hangszóró nélkül is jókora XL-nek?


[+]

Értékelés: Google Pixel XL
Külső
Ergonómia 6 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Semmilyen, és bár ettől még egy remek telefon, kritikus hiba nélkül, pont a OnePlus példája mutatja, hogy ilyet kapni sokkal olcsóbban is. Ennyiért a konkurencia ráadásul mellérak egy másodkamerát, egy optikai képstabilizátort, vízálló borítást, egykezes módot, nyomásérzékelést, napfény alatti extra fényerőt, ívelt kijelzőt, több RAM-ot, nagyobb tárolót, dupla kártyafoglalatot, bővítési lehetőséget, moduláris kialakítást és/vagy tekintélyes szoftver/szolgáltatáscsomagot. A Pixel viszont alig tesz hozzá a fejlesztők számára előnyösen csupasz, mindenki másnak viszont foghíjas Androidhoz, márpedig ennyiért valami egyéniség csak kellene, ha a tömegtermékké válás a cél. Mert az egész erről szól. De legalább egy fejlettebb gyári kameraszoftver, egy használható fájlkezelő, urambocsá’ az üzemidő százalékos kijelzése, esetleg témázás vagy a képernyő lekicsinyítése beleférhetett volna.

Meg lehet nélkülük lenni, ám ettől még vadászni kell az indokokat az extra ráfizetésre, és a magyar piacon és nyelven, Assistant nélkül nem túl rózsás a helyzet. A legfőbb érv a kevés baki és a gyors rendszerfrissítési ütemterv lehet, ami tiszteletreméltó, plecsnire viszont ennyiért, szürkeimportos beszerzéssel nem váltható. Főleg úgy, hogy még mindig olcsóbb alternatíva a kisebbik Pixel. Nyilván a fentiek miatt sem hozta el a Google a telefont Magyarországra, hiszen ott lehet jövője, ahol melléje lehet tenni a Home-ot, a Daydream View-t vagy az okosotthon kütyüket, és ahol az étteremfoglalás és egyéb beépülő lehetőségek hozzákapcsolódnak. Nekünk a Pixel XL tehát inkább unikum, míg a Nexus célcsoportnak egy méregdrága, nehezebben beszerezhető variáció a nyers Androidra.

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk, köszönjük.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Bone123

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Google Pixel - más közönségre képpontosít

  Teljesen új filozófiával lépett elő valódi mobilgyártóvá a Google, ám a márkaterméket nem az ökoszisztémájából kiragadva lenne érdemes értékelni, főleg nem itthon.

 • Meghalt a Nexus, éljen a Pixel!

  Új névvel és divatmajmoló formával kaphatók az idei Google mobilok. De hogy jutottunk el a Nexus 4 piacrengető árazásától a több százezres Pixelekig, és mi jár a mesterséges intelligencia fejében?

 • Rootolható lesz a Google Pixel és Pixel XL

  Persze nem minimális áldozatok nélkül, de a Google hivatalosan garantálja, hogy továbbra is meglesz a lehetősége, hogy isteni hatalom birtokába kerüljünk a rendszeren belül.

 • A Google szerint a hangvezérlésé a jövő

  Az otthoni eszközök királya a Google Home, ami végre csattanós választ adhat az Amazon Echóra. Jön a 4K felbontásra képes Chromecast is.

Hirdetés