2019. március 20., szerda

Gyorskeresés

Kényelmi okosfunkciókat hozhat az Android O

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: VentureBeat

Radikális változások helyett felhasználóbarát gesztusfunkciók és automatizált megoldások jelenthetik a következő Android főverzió újdonságait.

Hirdetés

A VentureBeat hozzájutott némi belső információhoz a várhatóan május közepén, a Google I/O-n bemutatkozó Android O (talán Oreo) főverzióról és esetleges újdonságairól. Senki ne számítson valami radikálisra: az egyik feature Copy Less néven futhat, és a lényege a szövegkijelölés, másolás és beillesztés leegyszerűsítése lehet. Például, ha valaki talált egy helyes kis éttermet Yelpben, nem lesz szükség a cím körbejelölésére, hosszú nyomásra másolásra, az alkalmazásváltás után pedig, a chat appban újabb hosszú érintést követő beillesztésre: egy „menjünk ide” vagy hasonló szókapcsolatot bepötyögve a Gboard felismerheti, mi a teendője, és automatikusan felkínálhatja az imént nézett plusz a felhasználó által legrelevánsabb címeket. Ezen logika mentén számos más információt automatikusan felajánlhat a szoftver, ami talán a főverziótól függetlenül, a Gboard frissítésével lesz majd elérhető.

Az alapvető androidos üzenetküldő is interaktívabb lehet: hiába jelent meg eddig benne egy cím, rálépve nem indult el a Térkép és a navigáció, a jövőben pont ez változhat az előnyőre, úgyhogy itt sem kell majd másolgatni. A VentureBeat azt is hallotta, hogy a Google az emuis ujjperc-vezérléshez hasonló gesztusfunkciókon dolgozik. Így például bekapcsolt képernyőre rajzolva egy C-t felugorhatnak a kontaktok. Ez egyfajta variációja lehet az Apple-féle nyomásérzékelésnek, bár alternatív kezelési funkció már az Android 7.1.1-en is elérhető, egy-egy főoldali ikont hosszan nyomva tartva. Így lehet például egy alkalmazás alfunkcióját egyből elindítani, avagy ahhoz egy indítóikont létrehozni. Gyors videofelvétel, új inkognitólap, navigálás haza, ilyesmire kell gondolni. A fenti, új gesztusvezérlés nem feltétlenül lesz benne a végleges Android O-ban. Az első béták érkezési időpontja egyelőre még kérdéses, az Android N legkorábbi, publikus fejlesztői verziója mindenesetre pénteken lesz egy éves.

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.