Google Pixel XL - asszisztenst jó áron felveszünk

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Bone123 | 2017-02-22 12:31

A méregdrága Pixel XL legfőbb erénye az új hangasszisztens, ám magyarul nem tud és nem marad sokáig a referenciamobilok sajátossága.

Bevezető

Sokan visszasírják a partnergyártókkal megalkotott, többé-kevésbé elérhető áron értékesített, profitot viszont nem termelő Nexus termékvonalat most, hogy a Google koncepciót váltott, és a nyereségre rámenő, komoly terméktámogatást élvező, üzletekkel és reklámokkal megtámogatott Pixel famíliát elindította, busás felárral. Látni kell viszont, hogy a keresőóriás milliárdnyi felhasználót lát el javarészt ingyenes szolgáltatással (cserében adatot gyűjt és személyre szóló reklámokat küld), a Nexus vonal pedig egy statisztikai hibahatáron belül maradó csoportnak szólt (fejlesztők, a nyers Android rajongói), így a szemléletváltás üzletpolitikailag érthető.


[+]

A Google tehát lépett egy Apple-t, és a két Pixel telefonnal küllemben, felszereltségben, támogatásban és a vásárlói figyelemfelhívásban bejelentkezett az abszolút prémiumszegmensbe. Ott pedig ma is százmilliók fizetnek ki zsebből, részletre, esetleg kövér előfizetésért cserébe kedvezményesen kisebb vagyonokat, és miért ne mehetne erre rá a pénztárcára Google is – Mountain View-ban sem ingyen nyírják a füvet. Azt se felejtsük, hogy a szűk Nexus vásárlóréteget nem kellett megkeresni, az S7 edge, a Mate 9 vagy az iPhone 7 Plus ellen viszont csak akkor van a Pixel telefonoknak esélye, ha a vásárlótömegek egyáltalán értesülnek a létezéséről, ami úgyszintén zöldhasút igényel, akárcsak a legfőbb különlegességüknek a fejlesztése.


[+]

Ez volna a mesterséges intelligenciára és a felhasználói szokásokra épülő Google Assistant, magyar szemszögből mindjárt azzal a problematikával, hogy Szent István nyelvén nem beszél, az egy időben megjelent Google Home, WiFi és Daydream View itthon nem kapható (de az Android Wear 2.0-s órákból sem sok), plusz egy csomó beépülő szolgáltatás elérhetetlen itthon (étteremfoglalás, Uber hívás, VR-tartalmak). Magyarán pont azt lesz nehéz egy szürkeimportban idekerült eszköznél megmutatni, ami a Pixel telefonok lényege: a kapcsolódó, széles szolgáltatáshalmaz, közepén egy női, digitális hanggal. Azért megpróbálkozunk.


[+]

A Google persze pontosan tudja: a fent ecsetelt termék- és szolgáltatáscsomag csak néhány régióban érhető el kompletten, ezért javarészt ezen határokon belül is marad az értékesítéssel. Eddig óvatos sikernek tekinthető a Pixel família, tehát elindultak azon az emelkedőn, melynek a csúcsán az iPhone és a Galaxy van, a kérdés persze az, hogy átlagfelhasználói oldalról mit tudnak a vegytiszta Android mellé rakni, amikor a konkurencia komoly extrákat, vízálló kivitelt, ívelt kijelzőt, dupla kamerát, jól felszerelt kameraszoftvert és egyéb sajátosságokat biztosít. A Nexus ugye pont az extrákat spórolta ki, 270 ezer forinton nyitva azonban nincs helye a takarékoskodásnak.


[+]

Azért a füles csak kimaradt az XXL GSM-től idevándorolt, hófehér, fiókszerűen szétválasztható csomagolásból, ami arányosan nőtt a Pixel dobozához képest, míg a tartozéklista megmaradt. Ez némi leírás és a SIM-tűn kívül az USB kulcsszó köré épül: akad egy sima Type-A - Type-C kábel az adatátvitelre (USB 3.0), aztán egy Type-C - Type-C kábel (USB 2.0) két mobil vagy hasonló porttal rendelkező masina összeköttetésére. Az adapterbe is ez megy (5V / 3A, 9V / 2A). Van aztán egy Type-C USB-OTG bigyó, amire periféria, tároló és újabb kábellel a régi telefon dugható. Ezzel és a Type-C kábellel is gyorsan át lehet költözni a régi mobilból az újba, a Google besegít, ráadásképpen a Pixelről más eszköz tölthető is. Fólia, füles vagy védőtok nincs, az viszont elismerésre méltó, hogy a filléres USB-C kábelek kritizálása után a Google ezen a fronton nem fukarkodott.

Külső és kijelző

A fejezet rövid leírása úgy szólna, hogy a Pixel XL olyan, mint a Google Pixel, csak nagyobb, kibővítve pedig valahol a furcsán karakteres és a nagyon tucatkivitel kombinációjáról tudnék regélni: sok telefont az XL mellé lehet tenni, és alig térnek el az ívek és kanyarulatok. A hátlap a Nexus 6P után viszont megint szokatlan lett, mintha a Google mérnökei nem tudták volna eldönteni: az oldalak mellett ez is alumíniumból legyen, avagy üvegből. Végül mindkettőből lett: felül, a kameralencse, a dupla ledes villanó, a lézeres fókusz, a mikrofon és az ujjlenyomat-olvasó felségterületén az üveg lett a befutó, alul pedig az oldalakra is ráhajló, és makulátlan összeszerelést biztosító fém felel a szerkezet egy tömbben tartásáért. Mármint szó szerint: olyan, mintha egy, természetben fel nem lelhető képződményből vájták volna ki, és egy patakban csiszolták annyira ívesre, hogy zavaró éle ne maradjon.

A Pixel XL a OnePlus 3T társaságában
A Pixel XL a OnePlus 3T társaságában [+]

A Pixel XL-t mégsem kényelmes használni, aminek a jókora kávák az okai, 154,7 x 75,7 x 8,5 milliméteresre és 168 grammosra növelve a testet, és még ennyi alsó-felső szabad hellyel is sikerült az elődmodellek sztereó hangszórópárját kispórolni, hát ejnye! Az egykezes használatról már csak a csúszós kivitel miatt is érdemes lemondani, natív szoftveres megoldás sincs erre a sokadik, méretes referenciamobil után, plusz az ujjlenyomat-olvasó és a jobb oldali bekapcsoló is jó magasra került, fogást kell váltani a rövidebb ujjúaknak az elérésükre. A hangerőt már kényelmesebb szabályozni kicsit lejjebb.


[+]

A kritikának azonban itt vége: hasonlítsa bárki a Pixel XL-t egy riválisához és törjön pálcát a szinte matt fémfestés és a csillogósabb üveglap kombinációja fölött a hátoldalon, a készülék nekem tetszik, és jó eséllyel másoknak is, mivel előszeretettel veszik. Színekben egyébként viccesre vette a Google a figurát: a képeken a nagyon ezüst fantázianevű XL van, és elérhető még az egészen fekete és az igazán kék Pixel. Mindenképp előrébb vagyunk egy Nexus 5X ipari dizájnjánál, és ha ismerős is egy-két ív, az éleknél csapott, hátrafelé határozottabban lekanyarodó élek a szimmetrikus előlappal ízléses egyveleget alkotnak, egy kis felesleggel. A SIM-tálca bal oldalról húzható elő és egyetlen nanoSIM-et fogad be, a másodlagos kártya és a microSD hoppon marad. A füles felülre, a Type-C USB kábel alulra megy. Az utóbbi balján az immáron monó hangszóró, a jobbján a mikrofon van.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Google Pixel XL Xiaomi Mi Mix Huawei Mate 9 Samsung Galaxy S7 edge
Képátló 5,5 hüvelyk 6,4 hüvelyk 5,9 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1440 x 2560 1080 x 2040 1080 x 1920 1440 x 2560
Technológia AMOLED IPS-LCD IPS-LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 410 / 531 nit 564 nit 680 nit 560 / 777 nit
Fehér fényerő (min.) 1,9 nit 1,1 nit 4,2 nit 1,6 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,35 nit 0,39 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen 1612:1 1743:1 végtelen
Színhőmérséklet 7426 / 6710 K 7371 / 6470 K + kézi 8818 K + kézi 7423 / 6580 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A méretes G márkalogó a hátlap aljára került, és bár a mobil a HTC gyártósorairól gördült le, a tajvaniak egyszerű megbízást kaptak, az ő szignójuk ezért lemaradt. Egyedül errefelé látványos a csíkszerű antennakivezetés, egyébként valóban az alumínium és az elől-hátul Gorilla Glass típusú üveg uralkodik, illesztési rendellenességek bármi nyoma nélkül. A Pixel XL 5,5 hüvelykes AMOLED panelja tűéles QHD felbontáson (RB GB szubpixel elrendezés), VR-ban is elfogadható a helyzet. A maximális fényerő a tökéletes feketék és az alacsony fényvisszaverés miatt odakint is megfelelő (bár nincs napfény alatti extra), a minimum pedig kellően sötét az éjjeli használathoz. A táblázatban az 531 nites fénysűrűség pontszerű felületre vonatkozik. A kalibráció kissé hűvös, a telítettség pedig amoledesen túlhúzott lett, sRGB mód pedig nincs. Pontosabban van, de aktiválni kell hozzá a fejlesztői beállításokat és onnan előkotorni, ami egyfelől praktikátlan, másfelől pedig az átlagos vásárlóréteg aligha szerez tudomás a létezéséről, és ugye a Pixel elsősorban nekik szól. Miért kellett elrejteni? Az érintési érzékenység és a rezgőmotor erőssége megfelelő.


[+]

Felülre a fehér Pixel esetében kissé otromba fénymérő és közelségérzékelő került, a beszélgetési hangszóró alá. Erre volna az értesítési LED is, ám azt külön bekapcsolva sem volt kedve pislákolni (felvillantak viszont maguk az értesítések). Balra a 8 megapixeles szelfikamera került. Alul ugyebár se elkülönülő kezelőgombok, se hangszórólukak nincsenek, de még egy árva Pixel felirat se, hogy valami megtöltse a méretes, munkanélküli sávot. Ide gyakorlatilag egy komplett bevásárlólistát fel lehetne ragasztani, annyi hely van. A meghízott Pixelnek semmiképpen nem a küllemével és anyaghasználatával, inkább túlnövekedett méreteivel van gond: alig nagyobb az 5,9”-es Huawei Mate 9, a Galaxy S8+-t pedig 6,2 hüvelyken ígérik a Google phabletnél kisebbnek. A 3450 milliamperórás telep a felhasználótól el lett zárva, az oka pedig a vízállóság, gondolhatnánk, az IP-védelem azonban a termékoldalon nem szerepel, bár az IP53-as tesztet állítólag a két telefon teljesítette (ez korlátozott por és cseppállóságot jelent, nem érdemes tehát a Pixelt nedvességnek kitenni).

Hardver és Android Nougat

A Pixel XL lelke a négymagos Snapdragon 821, bár itt a két 1,6 GHz-es Kryo mag mellett nem két 2,35, hanem két 2,15 GHz-es dolgozik, nyers teljesítményben picivel elmaradva a OnePlus 3T-től (a Google viszont nem csal a benchmark teszteken). Rendszermemóriából 4 gigabájt, belső tárolóból pedig 32 vagy 128 gigabájt jár – illett volna 300 ezer forintot súrolva 64 gigabájton nyitni, ami a 3T-nek és a Huawei Mate 9-nek olcsóbban összejött. A tesztkészüléken 22 gigabájt maradt szabadon, bővítési lehetőség nélkül, bár legalább a Google felajánlja a fotók és videók korlátlan migrálását a felhőbe, ha fogytán volna a lokális hely.


[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Google Pixel XL Xiaomi Mi Mix Huawei Mate 9 Samsung Galaxy S7 edge
Rendszerchip Snapdragon 821 Snapdragon 821 HiSilicon Kirin 960 Exynos 8890
AnTuTu Benchmark 6.x 141586 pont 117018 pont 125937 pont 137454 pont
Vellamo Browser 4945 pont 5574 pont 7307 pont 7169 pont
Vellamo Metal 3072 pont 3724 pont 3355 pont 3054 pont
Geekbench 4 (single/multi) 1555 / 4030 pont 1801 / 3854 pont 1930 / 5930 pont 1838 / 5343 pont
GFXBench Man. onscreen 30 fps 36 fps 35 fps 27 fps
GFXBench Man. offscreen 48 fps 36 fps 30 fps 41 fps
GFXBench T-Rex onscreen 55 fps 57 fps 60 fps 53 fps
GFXBench T-Rex offscreen 93 fps 68 fps 71 fps 87 fps

A rendszersebességre furcsa volna egy referenciamobil esetében panaszkodni, a Pixel XL is roppant fürge és azonnal reagál a legfinomabb érintésre. Ezért furcsa, hogy egyszer-egyszer pár másodpercre is elgondolkozik, plusz ext4 fájlrendszerével egy Real Racing 3-féle 3D-s játékmonstrum 20 másodperccel több idő alatt tölt be, mint a fenti, F2FS-fájlrendszerű riválisokon. A memóriakezelés rendben van, sok alkalmazás a gyorsítótárban marad és zavaró erőforrás-felszabadítási alkalmazások sem zavarnak bele, mindenesetre csúcskészülék és csúcskészülék között is van különbség: a 3T érzésre fürgébb és kevésbé melegszik. A játékok többsége azért panaszmentesen fut és a böngészésé élménybe sem kontárkodik bele komolyabb dadogás, a fenti autóverseny viszont nem megy el tökéletesen.


[+]

A Pixel telefonok felületéről az Android Nougat és a kisebb fivér esetében is részletezve írtunk. A 7.1.1 továbbra is a legfrissebb publikus verzió, míg a tesztfázis 7.1.2-nél tart. Adott ugye a Material Design rendszer köntös, immáron a képeken látható, telt alsó gombsorral, a középsőt hosszan lenyomva vagy a beállításkor rögzített OK Google vezényszóra indul az Assistant. Menüikon nincs, az alkalmazástárat alulról lehet előcsalni, balról meg a korábbról ismert Google Now-kártyákat. Van kétablakos mód az alkalmazásváltóra telepedve, ugyanezt duplán megbökve a két utóbbi között vált a felület. A támogatott ikonokat hosszan megérintve felugrik számos opció, mint például az azonnali videofelvétel, az új névjegy/levél/SMS/inkognitóablak, a gyors navigálás haza stb. Ezekből asztali gyorsindítókat is lehet képezni, ami remek, bár még mindig főleg a Google-appokra szorítkozik ez a hasznos funkció.


[+]

Részletezettebbek immáron az értesítések, több kártyáról lehet azonnal választ adni a küldő program megnyitása nélkül, öt kapcsoló mindig elérhető az értesítési panelen, a többi meg testreszabható. Van kékfényszűrő és akad fényerő-állítási csúszka, bár automatikus módban is ráfér a tologatás, este például túl világos marad a képernyő. Korábban a rendszerfrissítések és a havonta befutó biztonsági csomagok újraindítást és hosszú várakozást igényelnek alkalmazásoptimalizálás címén. Immáron minden a háttérben folyik, és a végén csak egy, gyors újraindításra van szükség. És ha már hasznos újdonságok: a bekapcsolóra telepedve opció lett a nyers Androidról évekig hiányzó újraindítás. Wow.


[+]

Akad pár gesztusvezérlési extra, így az értesítési panel lehúzása az ujjlenyomat-olvasón simítva vagy a kameraindítás a bekapcsolót duplán megnyomva. Két csuklórázással a szoftver az előlapi szenzorra vált. A kijelző előtt hessegetve ugyan semmi nem történik, az XL-t felemelve (fekete fehérben) és duplán koppintva (színesben) megjelennek az értesítések. A biometrikus szenzor gyorsan és pontosan működik, öt mintát tárol el, és a Google-féle jelszavas bejelentkezéshez, valamint az Android Pay fizetéshez is használható. A dizájnoldalról a kifogásom az, hogy a szenzor túl magasan van, a hölgyeknek biztos fogást kell váltani az elérésére, funkció részéről pedig az olyan extrák hiányoznak, mint az alkalmazászárolás.

Google Assistant, szoftverek

A telefonos hangsegédek szépen eljutottak a hangos keresés koncepciójától a komplett, személyes párbeszédekig, és mostanában úgy röpködnek a mesterséges intelligencia, a természetes nyelvi feldolgozás és a gépi tanulás szókapcsolatok, mintha a rántotta elkészítéséről csevegnének. A nagyobb interakció mellett a felhasználási kör is bővült: a Google Now-t váltó Google Assistant ellátogatott a Home otthoni hangsegédre és multimédiás lejátszóra, a Wear 2.0 típusú okosórákra és az Android Autóra, a Pixel-kizárólagosság pedig hamarosan megszűnhet. A cél egy olyan segéd elterjedése, amely a felhasználói szokásokat, preferenciákat, ízlést jól ismerve, eszközök között és azokon túl segít, javasol, ajánl és intéz, nézzük, jelen pillanatban mit!

Először is: magyarul semmit, ilyen rendszernyelvvel csak képernyő- és hangalapú keresés van, hangos válaszadás és viccmesélés nincs, az Assistant ugyanis a Pixel telefonokon egyelőre csak angol és német nyelven működik. Ilyenkor OK Google vezényszóval vagy a home gombra telepedve ugrik fel a nagy Ő, és az eddig ismert módon, tetszőleges kérdéseinkre, a Google kereső legjobb tudása szerint válaszol. Az újdonság a folyamatosságban van: ha megkérdeztük, „ki a kormányfő”, utána nem kell újra meg újra végigmondani kiről érdeklődünk, elég egy „hány gyermeke van”, és az Assistant tudja, miről folyik a diskurzus. A hangsegéd természetesen keres helyszín, kapcsolatok, üzenetek, sőt akár a személyes galéria alapján is. Itt lehet aztán élethelyzetre, helyszínre, személyekre, állatokra és más kulcsszavakra szűrni, a rendszer kihalássza a kapcsolódó képeket. Az Assistant továbbá számol, definiál, idézetet és zenét azonosít, sporteredményt közöl és így tovább.


[+]

Lehet utasítani is: mondjuk hívásindításra, üzenet küldésére, naptáresemény, emlékeztető, ébresztő beállítására, visszaszámlálásra, Bluetooth és más kapcsolat kezelésére vagy egy alkalmazás indítására. Megmondja a napi lépésszámot, utánanéz a foglalásoknak, sőt: amelyik régióban támogatott, maga képest asztalt vagy mozijegyet intézni. Ha kell, humoránál van: viccet mesél, énekel, kedvesen jelzi, ha egy funkciót még nem ismer és egy rakás játékot felajánl. Amőba, platformerek, kvíz – meglepően sok opció akad, mintha az asszisztenst a praktikus hangsegéden túl kifejezetten kedves pajtássá akarták volna tenni.


[+]

Lehet aztán kérni személyes napi összefoglalót (idő, időjárás, közelgő események és a fontos hírek beolvasása). Definiálni lehet, mely (elsősorban angol) hírforrásból álljon össze egy mini rádióműsor. A BBC-é például óránként frissíti a hanganyagot, a szakmai és szórakoztatóipari források ritkábban. Mindezt leginkább reggeli napindítónak szánja a Google, de bármikor kérhető. Fel lehet aztán venni elemeket a bevásárlási listára, zárkódot tanítani és visszakérdezni, ahogy egy sor másik praktika is akad, sok Google alkalmazással összedolgozva (Keep, Fit, Térkép, Drive stb.)


[+]

A legfrissebb funkciót otthoni okoseszközök kezelése jelenti, és Home Control néven a Honeywell, a Nest, a Phillips Hue, a SmartThings és a WeMo eszközeit képes összekapcsolás után irányítani. Így vezényszóra lekapcsol a lámpa vagy beizzik a fűtés, az ilyesmit szobák szerint is lehet variálni. A beépülő modulok és lehetőségek száma feltétlenül bővülni fog, ahogy a fejlesztők felé is egyre nyitottabb az Assistant, amely egyébként is személyesebb a Google Now-nál. Már csak az a kérdés, hogy mennyire kívánja az ember nem csak alapadatait, de még a szokásait és személyiségét is rábízni a Google kedves titkárnőjére. Jelenleg itt a tudáslista vége: sok logikus kérdésre születhetne egyszerű válasz, de gyakran nem érti (halkítsd le a zenét), a bevásárló listát bővíti, de szűkíteni nem tudja, nem mutatja meg a friss értesítéseket (pedig menő lenne egyből válaszolni is), és így tovább.


[+]

Biztonsági probléma, hogy az asszisztens bárki OK Google kiáltására előbújik, kevésbé vicces, ha a metrón vagy az étteremben valaki odaszól, hogy mutasson személyes képeket. Más hívószót nem lehet megtanítani, pedig ez biztonsági kaput jelenthetne. Azért elsőre ennyi funkció sem kevés, és érzésre mintha tényleg ráérezne az ember akcentusára, könnyebben megértve a magyar ember angolját. Érdemes hozzátenni, hogy az asszisztens továbbra is leginkább online kapcsolattal működik. Offline egyszerű dolgok mennek: zene- és alkalmazásindítás, navigálás, emlékeztető, ébresztő beállítása, videofelvétel és hasonló lokális megoldások, a következő naptáreseményt már nem olvassa ki.


[+]

Szoftverszinten adott a megszokott, elválasztók nélküli telefonkönyv, amely számos fiókból, a SIM-ről és a telefonról szinkronizál. A Gboard teljes értékű billentyűzet témázással, méretezéssel, magyar ékezetekkel, korrektúrával és ujjhúzós bevitellel. A Chrome fürge és jól felszerelt böngésző elrendezés váltással, inkognitó móddal, Google szinkronizálással és könyvjelzőkkel. A keresőóriás ismert alkalmazásai mind ellátogattak, bár a beállítások közé rejtett fájlkezelőnél lehetne könnyebben elérhető, praktikusabb darab. Az XL Daydream virtuális valóság platform kompatibilis, megfelelő szemüveggel (pl. Daydream View) számos játék, videó és interaktív tartalom elérhető, ilyen sisakhoz viszont nem jutottunk.


[+]

Az látszik, hogy a korábbiaknál a friss Google telefonok komplettebb szoftverélményt nyújtanak, ám így is maradtak hiányosságok, és ha az Assistant a Pixelek legfőbb megkülönböztető jegye, amint a hangsegéd ellátogat más készülékekre, a referenciamobiloknak kevés egyedisége marad. Témázás, egykezes mód, további gesztusfunkciók, a töltöttség százalékos kijelzése (ez a kezelőfelület-hangolóba lett jól elrejtve), mindig aktív kijelző, ujjlenyomat-olvaóshoz tartozó extrák, eszközök, nyomásérzékelés, F2FS fájlrendszer – sok apró szoftveres sajátossága van a riválisoknak, és ennyiért már a Google-nek is illene rámennie a dologra.

Kamerák, multimédia

A Pixel XL a Nexus 6P 12,3 megapixeles kameramoduljának továbbfejlesztett változatát kapta meg Sony IMX378-as szenzorral, 1/2,3 hüvelykes lapkamérettel, f/2-es rekeszértékű lencsével, PDAF + lézeres élesítéssel és dupla ledes villanóval. Előre 8 megapixeles modul került (Sony IMX179) és meglehetősen részletgazdag képet lő, katt. A nyári kameratesztes siker után radikális változásra nem volt szükség, ehelyett a Google a HDR+ algoritmust finomította, amit nyugodtan automatán lehet hagyni, nappal és este egyaránt remekül végzi a dolgát. Mindazonáltal, ennyi pénzért alaptudás kellene legyen a továbbra is hiányzó kézi mód, ezt a camera2 API-ra épülő szoftverekkel lehet csak megoldani, a DNG RAW mentést beleértve. A gyári szoftver azért fejlődött: a bekapcsoló dupla lenyomására pillanatok alatt induló felületen az időzítő, a rácsvonalak, a fehéregyensúly, az expozíció, a vakumód és a HDR+ (ki/be/auto) egy érintéssel variálható, rövid irányban lehet simítani a videofelvételhez, dupla csuklórázásra ugrik fel a szelfikamera. Az extra módok közé a panoráma, a gömbpanoráma és a háttér elmosása tartozik.


[+]

A fókusz nappal pontos és veszettül gyors, ahogyan a kattintás után sincs késedelem (a HDR+ fotók feldolgozása a háttérben történik, az előtérben ettől még zavartalanul lehet kattintgatni). A fenti módban a nagy kontrasztkülönbségek sem jelenthetnek gondot, a lencserajzolat és a vonalélesség pedig pazar, csak a sarkoknál puhább picit a helyzet. A Google tudja: felesleges volna az eredményekre még mesterségesen ráélesíteni (aki a lépcsős, rücskös képeket szereti, otthon majd megoldja), így is alig lehet részletveszteségről beszámolni. A közelképekre is rengeteg képinformáció jut. Este is megbízható a fókusz (bár kicsit lassabb), akárcsak a fénymérés és a fehéregyensúly (enyhén sárgás), a HDR+ pedig ügyesen megoldja, hogy rövid záridő mellett is korrekt képek rögzüljenek. Amit nem old meg, arra pedig ott van a Play Áruház.


[+]

Nyilván több kihozható a Manual Camerával (amely alkalmazásváltáskor hajlamos leállni). A DNG RAW-ból feldolgozott fotók dinamikája remek, a vonalélesség még jobb, este pedig hosszabb záridőkkel lehet előrelépni, bár optikai stabilizálás nem segít be és a fókusz ilyenkor már lomhább. A videofelvételeket ugyanakkor elképesztően jól stabilizálja az elektronikus algoritmus, ennek némi látszószögvesztés az ára, viszont 4K-ban, 30 fpss-el (katt) és 1080p-ban 60-nal is működik (katt). Itt (katt) mászkáltam is kicsit, és egyáltalán nem volt atomstabil a kezem, mégsem remegős a végeredmény. A képminőség főként 4K-ban remek (42 Mbps, H.264), 1080p-ban inkább átlag felettinek mondanám, a hang pedig tiszta, viszont elég komoly és nehezen érhető hiba, hogy monó (96 kbps AAC LC). Végezetül lassított videót is lehet lőni 240 fpssel (a kisebbik Pixel példája).


[+]

A Play Zene az online vásárolt és előfizetett tartalmak mellett előadók, albumok, dalok, műfajok és listák szerint rendszerezi a helyben tárolt állományokat. Hangszínszabályzó van, FM-rádió nincs, a WMA kiterjesztés nem tetszett a rendszernek. A videókat a galéria játssza le, akár 4K-ban és HEVC kódolással, itt a DivX, az Xvid, az AC3 hang és a feliratok oldaláról érdemes alternatíva után nézni. A fülesre kitűnő minőségű hang megy, nem érzékeltünk dinamikában, részletességben, zajmennyiségben vagy frekvenciaátvitelben gyengeséget az árszinthez mérve. Komolyabb fülesnél mindenesetre átlag feletti maradt a hangerő maximuma.


[+]

Sajnos a sztereó hangszóróból a méretes előlap ellenére monó lett, méghozzá a készülék aljára, balra száműzve, így könnyű eltakarni – nem OK, Google! Szerencsére hangerőben és minőségben is jó az egycsatornás produktum, a közép és magas tartományok a maximum fele is egész korrektül szólnak a kis térhez képest, mélyekben viszont vérszegény a helyzet. Még mindig opció lehetett volna a HTC/Apple/Huawei-féle, hibrid kétcsatornás hangzás a beszélgetési járat bevetésével, ám ez is kimaradt.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Pixel XL egy nanoSIM-et fogad be Cat.12-es LTE modemmel (600/75 Mbps), minden hazai LTE-sáv támogatásával. 3G-n 42/5,76 Mbps-os átvitellel lehet számolni. A beszélgetési mikrofon a jófajta hangszórónak és aktív zajszűrésnek köszönhetően mindkét oldalon kifogástalan, a hangerő megfelelő. A kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac WiFi modem érzékenysége kiváló (2x2 MiMo, hotspot, Direct). A Bluetooth 4.2-es (A2DP, LE), az USB 3.0-s (Type-C, MTP, OTG), a navigáláshoz a földi antennák és routerek jelei mellett a GPS, a Glonass és a BeiDou műholdak jeleit is be lehet vetni, villámgyors a pozicionálás, stabil a vétel. Iránytű, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp és légnyomásmérő van, infra viszont nincs.


[+]

A telepméret a Nexus 6P után maradt 3450 milliamperóra, az üzemidő pedig egy intenzív vagy másfél-két visszafogott nap, itt egy iPhone 7 Plus vagy Mate 9 egyértelműen előnyben van. Azért az ötórás képernyőidőkre nem lehet panasz, ebbe játék és muzsika éppúgy beletartozik, mint a böngészés és a fotózás, ám az AMOLED kijelző és a visszaskálázott SoC miatt picit többet vártam. A tiszteletreméltó eredményhez 18 wattos gyorstöltés jár az adaptert bevetve, megfelelve az USB Power Delivery standardnak, az etetés 100 perc alatt megvan. Netezni, közepes fényerőn 11 órán át lehet egy töltésről, mozizni pedig 13 órán át, ezek kellemes értékek.


[+]

Összefoglaló. A Pixelek, akár az iPhone, a Galaxy S vagy a Mate, a prémiumkategóriát nézték ki maguknak, és ehhez passzol a 4/32 gigabájtos XL 270 ezer forintos, szürkeimportos ára. A társországokban elkért 900 euró sem hangzik barátságosabban, a 4/128 gigás variáns 1000 eurós árcímkéje pedig bármelyik olasz horrorfilmet eszünkbe juttathatja, ennyiből egyébként két 6/128-as OnePlus 3T kijön. Az addig okés, hogy az összeszerelés makulátlan (nem hivatalosan cseppálló védelemmel), a felszereltség hardveroldalról kifogástalan, a kamerák remekelnek, és ahol az újkori Google termékcsalád, az irányítható okosotthon kütyük és ugyebár az Assistant anyanyelven elérhető, ott tényleg kirajzolódni látszik a mesterséges intelligenciára épített jövő, bár van még hova fejlődnie a dolognak. Az Assistant ugyanakkor már nem sokáig Pixel-exkluzív a telefonok között, és ha ezt, azaz a legfőbb megkülönböztető jegyét is elveszíti, milyen különlegessége marad a sztereó hangszóró nélkül is jókora XL-nek?


[+]

Értékelés: Google Pixel XL
Külső
Ergonómia 6 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Semmilyen, és bár ettől még egy remek telefon, kritikus hiba nélkül, pont a OnePlus példája mutatja, hogy ilyet kapni sokkal olcsóbban is. Ennyiért a konkurencia ráadásul mellérak egy másodkamerát, egy optikai képstabilizátort, vízálló borítást, egykezes módot, nyomásérzékelést, napfény alatti extra fényerőt, ívelt kijelzőt, több RAM-ot, nagyobb tárolót, dupla kártyafoglalatot, bővítési lehetőséget, moduláris kialakítást és/vagy tekintélyes szoftver/szolgáltatáscsomagot. A Pixel viszont alig tesz hozzá a fejlesztők számára előnyösen csupasz, mindenki másnak viszont foghíjas Androidhoz, márpedig ennyiért valami egyéniség csak kellene, ha a tömegtermékké válás a cél. Mert az egész erről szól. De legalább egy fejlettebb gyári kameraszoftver, egy használható fájlkezelő, urambocsá’ az üzemidő százalékos kijelzése, esetleg témázás vagy a képernyő lekicsinyítése beleférhetett volna.

Meg lehet nélkülük lenni, ám ettől még vadászni kell az indokokat az extra ráfizetésre, és a magyar piacon és nyelven, Assistant nélkül nem túl rózsás a helyzet. A legfőbb érv a kevés baki és a gyors rendszerfrissítési ütemterv lehet, ami tiszteletreméltó, plecsnire viszont ennyiért, szürkeimportos beszerzéssel nem váltható. Főleg úgy, hogy még mindig olcsóbb alternatíva a kisebbik Pixel. Nyilván a fentiek miatt sem hozta el a Google a telefont Magyarországra, hiszen ott lehet jövője, ahol melléje lehet tenni a Home-ot, a Daydream View-t vagy az okosotthon kütyüket, és ahol az étteremfoglalás és egyéb beépülő lehetőségek hozzákapcsolódnak. Nekünk a Pixel XL tehát inkább unikum, míg a Nexus célcsoportnak egy méregdrága, nehezebben beszerezhető variáció a nyers Androidra.

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk, köszönjük.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Bone123

Specifikáció

Google Pixel XL
Google Pixel XL Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 154,7 x 75,7 x 8,5 milliméter
Tömeg 168 gramm
Színvariációk egészen fekete, nagyon ezüst, igazán kék
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2560 pixel (534 ppi)
Kijelző típusa AMOLED kapacitív érintőkijelző
Kijelző védelme Corning Gorilla Glass 4
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 821 (MSM8996)
Processzor típusa 2,15 GHz-es, kétmagos Kryo és 1,6 GHz-es kétmagos Kryo
Processzor csíkszélessége 14 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 530
RAM mérete 4 GB (LPDDR4)
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32 vagy 128 GB
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
LTE 700 / 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 600 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP, LE)
WiFi kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac, hotspot, Direct, 2x2 MiMo, DLNA
USB 3.0, Type C (MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.1.1 (Nougat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek telepíthetők
Multimédia
Fő kamera 12,3 megapixel, f/2.0, PDAF + lézeres autofókusz, dupla LED villanó
Másodlagos kamera 8 megapixel
Videófelvétel 2160p (30 fps), 1080p (60 fps), 720p (240 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3450 mAh-s lítium-polimer
Készenléti idő (3G) 23 nap
Beszélgetési idő (3G) 32 óra
Zenelejátszási idő (fülhallgatóval) akár 130 óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, USB-C port, fénymérő, közelségérzékelő, értesítési LED, légnyomásmérő, giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, ujjlenyomat-olvasó, Android Pay, Google Assistant hangsegéd