Hirdetés

2019. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Google Pixel XL - asszisztenst jó áron felveszünk

A méregdrága Pixel XL legfőbb erénye az új hangasszisztens, ám magyarul nem tud és nem marad sokáig a referenciamobilok sajátossága.

Hirdetés

Google Assistant, szoftverek

A telefonos hangsegédek szépen eljutottak a hangos keresés koncepciójától a komplett, személyes párbeszédekig, és mostanában úgy röpködnek a mesterséges intelligencia, a természetes nyelvi feldolgozás és a gépi tanulás szókapcsolatok, mintha a rántotta elkészítéséről csevegnének. A nagyobb interakció mellett a felhasználási kör is bővült: a Google Now-t váltó Google Assistant ellátogatott a Home otthoni hangsegédre és multimédiás lejátszóra, a Wear 2.0 típusú okosórákra és az Android Autóra, a Pixel-kizárólagosság pedig hamarosan megszűnhet. A cél egy olyan segéd elterjedése, amely a felhasználói szokásokat, preferenciákat, ízlést jól ismerve, eszközök között és azokon túl segít, javasol, ajánl és intéz, nézzük, jelen pillanatban mit!

Először is: magyarul semmit, ilyen rendszernyelvvel csak képernyő- és hangalapú keresés van, hangos válaszadás és viccmesélés nincs, az Assistant ugyanis a Pixel telefonokon egyelőre csak angol és német nyelven működik. Ilyenkor OK Google vezényszóval vagy a home gombra telepedve ugrik fel a nagy Ő, és az eddig ismert módon, tetszőleges kérdéseinkre, a Google kereső legjobb tudása szerint válaszol. Az újdonság a folyamatosságban van: ha megkérdeztük, „ki a kormányfő”, utána nem kell újra meg újra végigmondani kiről érdeklődünk, elég egy „hány gyermeke van”, és az Assistant tudja, miről folyik a diskurzus. A hangsegéd természetesen keres helyszín, kapcsolatok, üzenetek, sőt akár a személyes galéria alapján is. Itt lehet aztán élethelyzetre, helyszínre, személyekre, állatokra és más kulcsszavakra szűrni, a rendszer kihalássza a kapcsolódó képeket. Az Assistant továbbá számol, definiál, idézetet és zenét azonosít, sporteredményt közöl és így tovább.


[+]

Lehet utasítani is: mondjuk hívásindításra, üzenet küldésére, naptáresemény, emlékeztető, ébresztő beállítására, visszaszámlálásra, Bluetooth és más kapcsolat kezelésére vagy egy alkalmazás indítására. Megmondja a napi lépésszámot, utánanéz a foglalásoknak, sőt: amelyik régióban támogatott, maga képest asztalt vagy mozijegyet intézni. Ha kell, humoránál van: viccet mesél, énekel, kedvesen jelzi, ha egy funkciót még nem ismer és egy rakás játékot felajánl. Amőba, platformerek, kvíz – meglepően sok opció akad, mintha az asszisztenst a praktikus hangsegéden túl kifejezetten kedves pajtássá akarták volna tenni.


[+]

Lehet aztán kérni személyes napi összefoglalót (idő, időjárás, közelgő események és a fontos hírek beolvasása). Definiálni lehet, mely (elsősorban angol) hírforrásból álljon össze egy mini rádióműsor. A BBC-é például óránként frissíti a hanganyagot, a szakmai és szórakoztatóipari források ritkábban. Mindezt leginkább reggeli napindítónak szánja a Google, de bármikor kérhető. Fel lehet aztán venni elemeket a bevásárlási listára, zárkódot tanítani és visszakérdezni, ahogy egy sor másik praktika is akad, sok Google alkalmazással összedolgozva (Keep, Fit, Térkép, Drive stb.)


[+]

A legfrissebb funkciót otthoni okoseszközök kezelése jelenti, és Home Control néven a Honeywell, a Nest, a Phillips Hue, a SmartThings és a WeMo eszközeit képes összekapcsolás után irányítani. Így vezényszóra lekapcsol a lámpa vagy beizzik a fűtés, az ilyesmit szobák szerint is lehet variálni. A beépülő modulok és lehetőségek száma feltétlenül bővülni fog, ahogy a fejlesztők felé is egyre nyitottabb az Assistant, amely egyébként is személyesebb a Google Now-nál. Már csak az a kérdés, hogy mennyire kívánja az ember nem csak alapadatait, de még a szokásait és személyiségét is rábízni a Google kedves titkárnőjére. Jelenleg itt a tudáslista vége: sok logikus kérdésre születhetne egyszerű válasz, de gyakran nem érti (halkítsd le a zenét), a bevásárló listát bővíti, de szűkíteni nem tudja, nem mutatja meg a friss értesítéseket (pedig menő lenne egyből válaszolni is), és így tovább.


[+]

Biztonsági probléma, hogy az asszisztens bárki OK Google kiáltására előbújik, kevésbé vicces, ha a metrón vagy az étteremben valaki odaszól, hogy mutasson személyes képeket. Más hívószót nem lehet megtanítani, pedig ez biztonsági kaput jelenthetne. Azért elsőre ennyi funkció sem kevés, és érzésre mintha tényleg ráérezne az ember akcentusára, könnyebben megértve a magyar ember angolját. Érdemes hozzátenni, hogy az asszisztens továbbra is leginkább online kapcsolattal működik. Offline egyszerű dolgok mennek: zene- és alkalmazásindítás, navigálás, emlékeztető, ébresztő beállítása, videofelvétel és hasonló lokális megoldások, a következő naptáreseményt már nem olvassa ki.


[+]

Szoftverszinten adott a megszokott, elválasztók nélküli telefonkönyv, amely számos fiókból, a SIM-ről és a telefonról szinkronizál. A Gboard teljes értékű billentyűzet témázással, méretezéssel, magyar ékezetekkel, korrektúrával és ujjhúzós bevitellel. A Chrome fürge és jól felszerelt böngésző elrendezés váltással, inkognitó móddal, Google szinkronizálással és könyvjelzőkkel. A keresőóriás ismert alkalmazásai mind ellátogattak, bár a beállítások közé rejtett fájlkezelőnél lehetne könnyebben elérhető, praktikusabb darab. Az XL Daydream virtuális valóság platform kompatibilis, megfelelő szemüveggel (pl. Daydream View) számos játék, videó és interaktív tartalom elérhető, ilyen sisakhoz viszont nem jutottunk.


[+]

Az látszik, hogy a korábbiaknál a friss Google telefonok komplettebb szoftverélményt nyújtanak, ám így is maradtak hiányosságok, és ha az Assistant a Pixelek legfőbb megkülönböztető jegye, amint a hangsegéd ellátogat más készülékekre, a referenciamobiloknak kevés egyedisége marad. Témázás, egykezes mód, további gesztusfunkciók, a töltöttség százalékos kijelzése (ez a kezelőfelület-hangolóba lett jól elrejtve), mindig aktív kijelző, ujjlenyomat-olvaóshoz tartozó extrák, eszközök, nyomásérzékelés, F2FS fájlrendszer – sok apró szoftveres sajátossága van a riválisoknak, és ennyiért már a Google-nek is illene rámennie a dologra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.