Itt az Android Wear 2.0 és a két új LG Watch

Egy sor régebbi okosóra is megkapja a legnagyobbnak titulált Android Wear rendszerfrissítést. Bemutatkozott az LG Watch Sport és a Style, mindkettő roppant mutatós lett.

Android Wear 2.0

Az Android Wear azzal a nem titkolt szándékkal indult hódító útjára pár éve, hogy a zsebtelefonokhoz hasonlóan, a megokosodó karórák többségén is a Google operációs rendszere fusson. Itt azonban a hagyományos fitnesz karpercek és a tizenes okosórák, majd az Apple Watch bizonyult roppant erős konkurenciának, pedig volt emlékezetes Android Wear óra, például a Moto 360, az LG Watch Urbane vagy a Huawei Watch.

Megérkezett az Android Wear 2.0
Megérkezett az Android Wear 2.0 (forrás: PhoneArena) [+]

Mindazonáltal a karon felvillanó kütyük nem mentek keresztül olyan drasztikus fejlődésen, mint farzsebbe csúsztatott, mobilos társaik, igaz ez a hardverre (szó nincs még a valódi okosórák többnapos használatáról egy töltéssel) és a szoftver újdonságokra. Azt se felejtsük el, hogy az Android Wear típusú órák javarészt a kapcsolódott mobiltelefontól és a Google-szolgáltatásoktól függtek, ezért is jelentős lépés a 2.0-s főverzió elstartolása, amely épp ezen a kötöttségen lazít, írja összefoglalójában az AndroidAuthority.


A Wear 2.0-t nem csak a két új LG óra, hanem több régebbi modell is megkapja (fent: Huawei Watch), a részletek a következő oldalon [+]

A telefonnal összedolgozó szoftverek mellett a felhasználók külön az órára szabott alkalmazásokból is válogathatnak, és azok kapcsolattól függően (mobilnet, WiFi), csatlakozott telefon nélkül is frissülhetnek. Az Android Wear saját Play Store szekciót kapott. Ez sok esetben gyorsabb és persze függetlenebb információszerzést, esetleg működést jelent (gondoljunk a telefont egyáltalán nem igénylő, minden lokális szenzort bevető sportalkalmazásokra, amelyek azonnal, avagy egy jókora futásból visszatérve, WiFi-n szinkronizálnak.

Az interaktívabb óralapok
Az interaktívabb óralapok (forrás: AndroidAuthority)

A 2.0-s Android az óralapok állóvizét is jócskán felrázza: a beépülő modulokkal egyfajta interaktív widgetté válik a „főoldal”, amely tetszőleges információt megjeleníthet a mutatók és az alapadatok mellett, nyilván amennyiben ezeket a fejlesztők a Complications API segítségével beépítik. Egy óralap mondjuk egy harmadik féltől származó sport app napi adatait jelenítheti meg, egy másik pedig a chat üzeneteket, a különféle részt megérintve aztán elindul a kapcsolódó Android Wear alkalmazás. A mindig aktív kijelző funkciók is fejlődtek.

Többféle érintéses bevitel elérhető, és persze a támogatott nyelveken diktálni is lehet
Többféle érintéses bevitel elérhető, és persze a támogatott nyelveken diktálni is lehet (forrás: AndroidAuthority) [+]

A mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra épülő, a felhasználó szokásait figyelő Google Assistant immáron az Android Wear platformra is ellátogatott, amellyel a támogatott nyelveken sokkal személyesebb kérdéseket és válaszokat lehet cserélni. Termékek kosárba pakolása, étteremfoglalások, folyamatos beszélgetés az asszisztenssel és így tovább, a hangalapú segéd az OK Google vezényszóra vagy a bekapcsológomb hosszú lenyomására azonnal reagál, mobilneten vagy WiFi-n lógva szintén a telefon közbeiktatása nélkül.

A régi és az új értesítés dizájn
A régi és az új értesítés dizájn (forrás: PhoneArena) [+]

Az Android Pay, kompatibilis, NFC-képes órákkal immáron a csuklóról is működőképes fizetési megoldássá vált a támogatott régiókban. Ugyebár itt az óra karra szorított mivolta maga jelent egy magasabb biztonsági falat. A 2.0-s Android Wear vizuálisan jobban alkalmazkodik a Material Design elveihez és a kerek kijelzőkhöz, ebben segít a felülről lehúzható navigációs központ (itt lehet az alkalmazások között váltani) és az alulról elérhető Action Drawers (az épp futó szoftverhez, óralaphoz kapcsolódó funkciók listája).

A befutó értesítések immáron nem töltik ki az egész óralapot, csak egy részét, és a különféle színek segítik a küldő alkalmazás azonosítását. A csuklót felemelve az értesítés egész óralap méretűre ugrik, logikusabb szövegelrendezéssel. Természetesen a szokásos gesztusfunkciók adottak. Az egész felületen több a sötét háttér és elem az akkumulátorkímélés érdekében, ami elsősorban az OLED típusú ketyeréknek jelenthet előnyt.

Az LG Watch Sport és Style már Wear 2.0-val mutatkozott be, részletek a következő oldalon
Az LG Watch Sport és Style már Wear 2.0-val mutatkozott be, részletek a következő oldalon [+]

Fejlődött a mozgáshoz kapcsolódó Google Fit is: az Activity Recognition API használatával ez és más sportalkalmazás automatikusan fel tudja ismerni az aktív testmozgás típusát, a különféle appok össze is dolgozhatnak. Az Android Wear 2.0 ezen felül támogatja az ujjrajzos, az apró billentyűzetes és az ujjhúzós bevitelt, a Smart Reply segítségével pedig kontextusosan kapcsolódó válaszokat lehet adni az óráról a beérkező üzenetekre, az Assistant ebben segítségre lesz. Ha egyik sem opció, még mindig ott a diktálás. Az Android Wear 2.0 az LG Watch Sporttal és a Watch Style-lal együtt mutatkozott be, ezekről és a frissítést megkapó órákról a következő oldalon lesz szó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés