Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Dual SIM! Lényegében az első iPhone megjelenése óta várt funkció ez, az utóbbi években már kimondottan kellemetlen volt a hiánya, de akárcsak a vezeték nélküli töltés, végül ez is megérkezett, az iPhone XS-generáció már kétkártyás. A tálcát kinyitva egy kártyahelyünk van, az XS esetén ez biztosan így is lesz, a második ugyanis egy eSIM lehet, leginkább a szolgáltatókon múlik, hogy itthon ez mennyire gyorsan tud elterjedni. Fejlődött az LTE modem, most már Cat.16-os egységről beszélünk, így elméletben akár gigabites letöltés és 150 Mbps sebességű feltöltés érhető el, természetesen VoLTE-támogatással és kiváló beszélgetési minőséggel.


[+]

A Wi-Fi kétcsatornás, a fő hívószavak (802.11a/b/g/n/ac, HotSpot, AirDrop, MIMO) megvannak, ugyanez igaz a Bluetooth-ra (5.0, A2DP, LE), viszont a Wi-Fi direct nem használható, és AptX vagy LDAC audiokodekekről nem is álmodhatunk almás szinten. Az NFC szintén nem teljes értékű, hiszen hazai Apple Pay híján leginkább hagyományos tagek olvasására használhatjuk. Van iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp és barométer is, a navigáció pedig elképesztően gyors, köszönhetően a masszív (A-GPS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS) műhold-támogatásnak.


[+]

Értékelés: Apple iPhone XS
Külső
Ergonómia 10 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

iPhone-ok kapcsán soha nem kommunikál az Apple a konkrét akkumulátorkapacitásról, így az első szétszedős videóig várnunk kellett, hogy megtudjuk, az az akkumulátor, ami akár 30 perccel többet bír az iPhone X-nél, ha minimálisan is, de kisebb lett, 2716 helyett 2658 mAh kapacitású. Napi aktivitásban nem volt szerencsém az elődhöz, viszont ha az fél órával kevesebb ideig bírja ennél, az nem túl masszív, hiszen gyakorlatilag nem volt olyan, aktív használattal töltött nap, amiben valamikor ne kellett volna töltenem a kütyüt. A magas fényerő nagyon tudja enni a százalékokat, de visszafogottabb nitek mellett is könnyen előfordul, hogy 2-3 óra navigálás után már merülésre figyelmeztet a kütyü, illetve főleg játék közben figyeltem fel arra, hogy némi melegedés kíséretében masszívan csökken a töltöttség. A felhasználóknak minden este javaslom a töltőt, de az mindenképpen pozitívum, hogy a készenléti fogyasztása marginális, és fix 150 niten tartva, videózással, alacsony hangerővel kibírt körülbelül 12 órát. Nálunk, egy hét használat alatt összesen kétszer fordult elő, hogy alvó állapotból nem volt hajlandó töltést felvenni a mobil, ez egy szoftveres (USB eszközkezelési) probléma, ami az iOS 12.0.1-es verziójával meg is oldódik, néhány héten belül. (Frissítés: cikkünk eredeti megjelenése óta már elérhető a javítás)

Nem fogok semmi meglepőt mondani azzal, hogy az iPhone XS egy kiválóan sikerült okostelefon. Szinte tökéletes méretben, csodálatosan összeszerelve, remek kijelző/előlap aránnyal, markáns, de nem hivalkodó OLED kijelzővel, villámgyors, jelenleg világelsőnek is mondható, nagyon modern hardverrel, megbízhatóan, jól működő kamerás képességekkel, továbbá a méltán kedvelt Apple-szolgáltatásokkal. Régóta vártunk a dual SIM-re, megkaptuk, adottak lehetnek a gigabites LTE-hálózat előnyei, IP68-ra frissült a vízállóság, az érintési frekvenciaráta pedig 60-ról 120 Hz-re nőtt, így összességében minden adott, hogy az iPhone X-hez képest ez egy méltó S-modell legyen.


[+]

Ám az Apple szerintem idén nem azt bizonyította be igazán, hogy mennyire jó mobilt tud gyártani, sokkal inkább arról tett tanúbizonyságot, hogy mennyire hatékony vállalkozásként működik. Elképesztő készpénztartalékot halmoznak fel és aki igyekszik képben lenni a piaccal, az tudja, hogy brutális haszonkulccsal dolgoznak, de még így is meglepő, hogy az iPhone XS-ből a 64 GB-os alapmodell kerül 400 000 forintba, és ugyanez 512 GB-os tárhellyel már 537 990 forintot kóstál. Plusz nem adnak hozzá gyorstöltőt, ráadásul az ahhoz (plusz az újabb MacBookokról való töltéshez) szükséges kábel mellé már tehetünk is a kosárba egy szintén lespórolt jack átalakítót, illetve ha mindezt még egy gyári tokkal is megfejeljük, akkor a mobil árán túl újabb 50-70 000 forintot költöttünk el. Ez brutálisan sok pénz. Általában ezen a ponton szoktuk említeni a konkurenseket, de egyrészt kis túlzással inkább csak arról beszélhetnénk, hogy egy-egy androidos csúcsmobilból hány darabot lehetne venni, másrészt továbbra is nagyon azt érzem, hogy még csak felsorolás-szinten is fölösleges lenne erről beszélni: a végtelenül lojális iPhone-felhasználó legfeljebb azon gondolkodik, hogy vegye-e a nagyobb kijelzős XS Maxot, beérje-e az olcsóbb XR-rel, esetleg várjon még egy évet, hátha jövőre szimpatikusabb ajánlattal áll elő a cég – előrebocsátom, szerintem nem fog, legalábbis az árazást tekintve.

Rendkívül kényelmes dolog iPhone-t használni, a megfelelő ökoszisztémában tényleg kérdés nélkül működnek a dolgok, és ha az ember hajlandó további összegeket fizetni az extra szolgáltatásokért, akkor egy minimális kompromisszummal működtethető, lézerprecíz és ultramodern eszközként viselkedik. Üzletileg ugyanakkor erősen épít arra a közönségre, akik nem is akarnak tudomást venni arról, hogy időközben hol tart az androidos konkurencia, és hogy ehhez a szinthez képest mennyire bagatell összegekért lehet venni olyan mobilokat, amik sok szempontból akár jobban, de mindenképp nyitottabban szolgálják ki a felhasználót. Az iPhone XS-páros már most igazi siker, és biztos vagyok benne, hogy itthon is masszív eladási számokat fog produkálni. A készülék nekem is nagyon tetszett, a mögötte lévő politika azonban egyáltalán nem.

A tesztkészüléket a VIP-Phone küldte el nekünk, ezúton is köszönjük a felajánlást. A vásárláshoz, kérem, kattintson ide!

szentkuti11

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés