Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Apple A12 Bionic, iOS 12

Az új iPhone-generáció világelsőként kapott mobilos, 7 nanométeres csíkszélességen gyártott lapkát, ezzel előzve meg például a Huawei-t és a Kirin 980-at. Az Apple A12 Bionic rendszerchipben lévő processzor továbbra is hatmagos, a megfelelő erőért két darab, 2,49 GHz-es Vortex mag felel, a maradék négy pedig Tempest névre hallgat, és energiatakarékosságban duplázza az előd Mistral képességeit. A grafikai egység négymagos lett, itt szintén 50%-kal nagyobb teljesítményt, vadonatúj képfeldolgozót és magasabb memória-sávszélességet ígért a cég. Több lett a RAM is, mostantól 4 GB-nyi LPDDR4X egységgel gazdálkodhat a felhasználó.


[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Apple iPhone XS Samsung Galaxy S9 Huawei P20 Pro HTC U12+ OnePlus 6
Rendszerchip Apple A12 Bionic Exynos 9810 HiSilicon Kirin 970 Snapdragon 845 Snapdragon 845
AnTuTu Bench. 7.x 342615 pont 245696 pont 210144 pont 268095 pont 267397 pont
Geekbench 4 (single/multi) 4845 / 11238 pont 3751 / 8778 pont 1922 / 6845 pont 2414 / 8916 pont 2456 / 9007 pont
GFXBench Car Chase onscreen 48 fps 15 fps 23 fps 20 fps 30 fps
GFXBench Car Chase offscreen 47 fps 28 fps 23 fps 35 fps 35 fps
GFXBench Man. onscreen 60 fps 45 fps 55 fps 50 fps 58 fps
GFXBench Man. offscreen 109 fps 74 fps 60 fps 82 fps 76 fps

A 64 GB-os belső tároló helyett markáns felárért választhatunk 256 vagy 512 GB-os tárhelyet, a rendszer körülbelül 10 GB-ot emészt fel, a többi a felhasználóé, bővítési lehetőség a készüléken belül továbbra sincs, viszont az ingyenes, 5 GB-os iCloud tárhely akár 2 TB-ig növelhető. Nyers erőben nincs hiány, a benchmarkok ismét egyértelműen megmutatják, hogy a frissen debütáló iPhone mindig a lista elsői közé kerül, ezúttal szinte mindenben abszolút csúcsot állított be. Az AnTuTu, Geekbench és GFXBench mobilos toplistáin Apple eszközök szerepelnek, és sok ponton tényleg komoly előrelépést mutat a közvetlen elődjéhez képest is. Folyamatos fejlesztés alatt áll a Metal 2 API, egyre több játékban és egyéb szoftverben használható a virtuális valóság, ott van például a térképes Flyover, illetve a Mérés névre hallgató gyári program, ami szintén beveti a hátlapi kamerát, és hellyel-közzel pontosnak is bizonyult.


[+]

Rendszersebesség kapcsán nagyon ritkán szoktunk panaszkodni ezekre a mobilokra, a tavalyi mezőnyben az iPhone X is egy elképesztően gyors telefon volt, és bár az androidos konkurencia a Snapdragon 845 debütálása óta egy-két készülékben meghaladta azt a szintet, az Apple ismét komolyan feladta a leckét. Az a természetesnek ható villámgyorsaság, amit ez az eszköz produkál, az szinte bármiről átnézve lenyűgöző tud lenni. A +1 GB RAM tényleg úgy kellett, mint egy falat kenyér, az előző modellnél rendszeresen lehetett érezni a 3 GB-ból eredő hátrányokat, itt már lapváltásoknál és alkalmazások közti ugráláskor sem volt gond.


[+]

Az iOS 12 pedig stabilan hozza azt, amiért az Apple-felhasználók olyan lojálisak: zseniálisan egyszerű kezelni, illetve olyan, valóban hasznos és exkluzív extrák vannak benne, mint a FaceTime, az iMessage, az AirDrop, az AirPlay, az Egészség, a Watch (Tevékenység), a Wallet vagy az Apple Music. Közben pedig remekül használható a gyári e-mail kliens, a naptár, a jegyzetprogram, illetve a Safari böngésző, egy korábbi iPhone-ról átköltözni pedig nagyjából egy csettintés, az iTunes ugyanis mindent szinkronizál a böngésző kezdőoldalától elkezdve a háttéren át a programjainkig. Ez tényleg egy remekül kitalált ökoszisztéma, ami a saját környezetében tökéletesen működik, ez a kvázi zárt rendszer előnye.


[+]

Az iPhone XS kezelése is megegyezik az elődmodellével. A Touch ID és a fizikai home gomb eltűnésével teljesen rá lettünk utalva a Face ID, illetve a gesztusvezérlés párosára, felfelé suhintással jutunk főoldalra, lassabb ujjtolás juttat az alkalmazáslistába, balról suhintás pedig visszaléptet, ha nincs ennek megfelelő, dedikált ikon erre. Megmaradt a nyomásérzékelésre építő 3D Touch, ami egy-egy alkalmazásba belépés vagy vezérlőre kattintás előtt teszi lehetővé egy-egy opció kiválasztását: továbbra is jól használható és időspóroló, de igény szerint akár teljesen ignorálható funkció. A Keynote a jól ismert prezentációs alkalmazás, a Numbers értelemszerűen a táblázatokat kezeli, a Pages pedig az egyéb dokumentumokat jeleníti meg.


[+]

Nem változott a felső állapotsor sem, így továbbra sem lehet a függöny lehúzása nélkül megtudni a pontos akkumulátorszázalékot, de a Bluetooth-ikon, az elmulasztott hívás ikonja vagy a dátum sem fért el rajta, marad tehát az idő, az akkumulátor töltöttségi szintjének grafikus megjelenítése, illetve a Wi-Fi aktivitása. Az ergonómiáért olyan, eldugott funkciók is felelnek, mint a kisegítő lehetőségek közül elővehető elérhetőség, ami egy lefelé csúsztató gesztussal tolja lejjebb a teljes kijelzőtartalmat, így hozza elérhető magasságba a felső sorokat.


[+]

A mobil legaljáig nyúló kijelző miatt a virtuális billentyűzet kapott egy vastag szürke sávot, hogy ne legyen kényelmetlen a gépelés, ebbe a sávba pedig a diktálás gombja, illetve a smiley-választék jutott el. Innen pedig már szinte elmenni sem tudunk az animojik és bitmojik világa mellett. A technológia, ami elemzi az arcvonásokat és a mozgást valós időben, kiváló részletességgel mintázza, mire használjuk? Csirkék, majmok, űrlények, ürülékek és egy ideje már szabadon kreálható emberi karakterek megszemélyesítésére, nyelvnyújtogatásra, és ezen keresztül hangüzenetek, karaoke-k küldözgetésére. Ezt a gondolatot azért érdemes rágcsálni egy darabig.


[+]

Remekül működik a diktálás, ám Siri továbbra sem tud magyarul kommunikálni, egyedül a névjegyzék az, amit call előtaggal kiegészítve, akár a mi neveinkkel is jól tud dekódolni, így ilyen téren valódi haszna van. Egyéb funkciókra is használható, és sokszor egészen emberi reakciói vannak, még az általam képviselt, erősen balkáni kiejtésű angollal is jól boldogul. Ha már korlátozások, az Apple Store ikonra kattintva csak szomorúan konstatálhatjuk, hogy a legközelebbi ilyen Bécsben található, és ami ennél is fájóbb, az Apple Pay továbbra sem érhető el Magyarországon, miközben a mobilfizetés a konkurens platformon már rendkívül előrehaladott állapotban jár.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés