Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Hirdetés

Apple A11 Bionic

Tavaly kiváló hatékonyságú és teljesítményű rendszerchippel támadt az Apple, idén pedig még magasabbra törtek, az A11 Bionic fantázianevű egység akár 25%-kal gyorsabb (egyébként továbbra is 2,34 GHz-en maximált) processzort és 30%-kal gyorsabb grafikus gyorsítót ígér, pedig már a kiindulópont is nagyon erős volt. Az új lapkában két darab nagy teljesítményű és négy darab hatékonyságra tervezett processzormag található, amelyek az ARMv8-A utasításarchitektúrát használják. Külön kiemelték, hogy az energiahatékony magok akár 70%-kal gyorsabbak az elődnél, így kevésebb alkalommal van szükség az erősebb magokra, amit a nap végén az akkumulátor köszön meg. Ez persze jelentős részben annak köszönhető, hogy a takarékos magok száma kettőről négyre duplázott, ekkora előrelépést nem is nagyon lehetett volna másképp megoldani.

Az IGP ezúttal nem az Imagination-féle PowerVR-széria egyik átdolgozott, felsőkategóriás tagja, hanem az Apple állítása szerint teljes mértékben házon belüli fejlesztés. Ez egyébként nem teljesen igaz, a hárommagos egység szinte teljes mértékben ugyanazokkal a megoldásokkal bír, mint az előd. Pontosabb részleteket itt lehet olvasni ezzel kapcsolatban, a végeredmény a felhasználók szempontjából nem más, mint a továbbfejlesztett AR-képességek, illetve új grafikai sémák támogatása. Nem utolsó sorban fejlesztettek a képfeldolgozáson is, a hardveres többsávos zajcsökkentés és a még gyorsabb autofókusz áldásos hatása kimondottan érezhető. A két mobil között memóriában említhetünk különbséget, a kisebb modellbe 2, a nagyobba pedig 3 GB RAM került.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Apple iPhone 8 Apple iPhone 8 Plus Apple iPhone 7 Plus Apple iPhone 6s
AnTuTu 6 210081 pont 210501 pont 189747 pont 129800 pont
Geekbench 4 (single) 4250 pont 4225 pont 3481 pont 2385 pont
Geekbench 4 (multi) 9980 pont 9975 pont 5565 pont 4005 pont
GFXBench Manhattan onscreen 59,9 fps 58,7 fps 56,0 fps 55,3 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 82,7 fps 79,8 fps 63,0 fps 40,0 fps
GFXBench T-Rex onscreen 59,9 fps 59,9 fps 58,9 fps 59,0 fps
GFXBench T-Rex offscreen 1080p 164,4 fps 167,8 fps 124,8 fps 80,3 fps

Az Apple A11 Bionic kapcsán nem árultak el minden konkrét adatot és technológiai információt, de a lényeg, hogy a benchmark teszteken ismét egy-egy korábbi notebook teljesítményét hozták a mobilok. Akiket pedig nem érdekelnek a konkrét komponensek, azoknak idén is csak a szokásosakat tudjuk mondani: elképesztően gyors készülékekről beszélünk, egy-egy minimális, szinte észrevehetetlen megdöccenésen kívül semmilyen probléma nincs a rendszerrel, a tavalyi modelleknél észrevett hátlapi melegedés is visszafogottabb lett, csak töltés közbeni játéknál, és más hasonló, forszírozott igénybevételnél lépi át az ingerküszöböt.

Az AR-alkalmazásoknak köszönhetően bárhol minigolfozhatunk
Az AR-alkalmazásoknak köszönhetően bárhol minigolfozhatunk [+]

Az iPhone 8-ban lévő 2 GB RAM olykor kevésnek érződik, a soklapos böngészés nem mindig valósul meg hibátlanul, ahogy az alkalmazások közti váltás is gyakran újratöltéssel jár, a Plus modellel ebből a szempontból jóval kényelmesebben dolgozhatunk. A keynote-on beharangozott AR-funkciókhoz már most rengeteg alkalmazás van, játékok és alkalmazások terén is, tehát a kertben való minigolfozás vagy kosarazás mostantól egy új iPhone segítségével is megvalósítható. A viccesen beharangozott animojikhoz az iPhone X fejlett előlapi arcfelismerő rendszere szükséges, az iPhone 8-tulajdonosok tehát nem láthatják saját arckifejezésüket egy csirkén, egy kutyán, esetleg egy darab ürüléken visszaköszönni.

Az Apple A11 Bionic minden téren kiválóan teljesített
Az Apple A11 Bionic minden téren kiválóan teljesített [+]

Ha új iPhone, akkor természetesen új iOS is esedékes, a 11-es verzió a nyáreleji WWDC-n mutatkozott be, végleges formája nemrég vált elérhetővé. Az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus az első két olyan készülék, ami ezzel a rendszerrel indul, de természetesen az iPhone X is ezt kapja meg, visszanézve pedig azt látjuk, hogy még az iPhone 5S és az iPad Mini 2 is frissül, de ahogy már megsozkhattuk, az öregebb készülékek esetén korlátozott az új funkciók listája.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés