Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Kamerafunkciók, nappali képminőség

Kamerában a két új iPhone a korábbi modellek hagyományait folytatja. Eddig sem volt különösebb panasz a képminőségre, miközben a gyári szoftverben az automatika intéz mindent. Lehet harmadik féltől származó szoftverrel ezt kibővíteni (például ProCam 5), ebben az esetben elérhető a DNG mentés, illetve babrálható egy sereg paraméter (ISO, záridő, expozíció korrekció, fehéregyensúly).

Dupla rendszer került az iPhone 8 Plus hátuljára
Dupla rendszer került az iPhone 8 Plus hátuljára [+]

Az igazán nagy eltérés a két telefon között pont a kameráknál keresendő. A 8 Plus - elődjéhez hasonlóan - ismét két rendszert kapott hátulra, ezek 12 megapixeles felbontásban rögzítenek. A normál látószögű modul f/1,8-as (optikai képstabilizátorral), a tele pedig f/2,8-as apertúrát kapott, kevés fénynél ez láthatóan rosszabbul teljesít. Sötétben egy négy LED-es villanó segíti a munkát, a normál kamera látószöge 28 mm-esnek felel meg, a másiké 56 mm-nek, ami pont kétszeres optikai zoomot tesz lehetővé. Sokkal gyorsabb a fókusz és este hatékonyabb a zajszűrés, ezt jelentős részben az új ISP-nek köszönheti, ami fejlettebb pixelprocesszort használ, és hardveres, többsávos zajredukciót alkalmaz.


[+]

A sima iPhone 8 ezzel szemben csak egy apró frissítést kapott, nincs menő portrémód, telés lencse és egyéb különlegességek, a hátlapra szimpla, 12 megapixeles kamera került, amihez egy hardveres stabilizálással ellátott, f/1,8-as apertúrájú optika került. A felhasználónak nincs is több dolga, mint kiválasztani, hogy szeretne-e HDR-t, vagy segédrácsokat a komponáláshoz, és máris készülhetnek a felvételek. Ennél sokkal több beállítás nem is áll rendelkezésünkre, kizárólag a képarányok közül kell választanunk (4:3, négyzet, panoráma), illetve a beállítások közt változtathatjuk a felbontást és a formátumot. Ez utóbbi az igazi újdonság, a JPEG-gel szemben a HEIF sokkal jobb minőséget és részletesebb fotókat eredményez, miközben kisebb fájlméretre tömörít annál. Videóknál is hasonlóan járhatunk el, ott HEVC-re cserélhetjük a korábbi H.264-et. Megmaradt a live mód is, ami nem egy darab képet lő, hanem egy nagyon rövid sorozatot, amelyek közül kiválasztatjuk a legjobbat.


[+]

Miután a két iPhone főkamerája konkrétan megegyezik, ezért a képek kapcsán nemigen akadnak eltérések, de a rend kedvéért mindkét modellel lefotóztuk ugyanazt: balra az iPhone 8, jobbra pedig a 8 Plus fotói láthatók.

További képek az iPhone 8-cal:

Valamint pár fotó a 8 Plus-szal:

A nappali fotók annyira nem kiemelkedőek, de élénk színek, átlag feletti szaturáció és korrekt vonalélesség jellemző rájuk. Ugyanakkor mintha túl lenne húzva a kontraszt, ahol sok apró részlet van, ott nagyon rajzos lesz a végeredmény, mintha nyakon lenne öntve valami effekttel. A fehéregyensúly ugyanakkor stimmel, a dinamikatartomány sem szűk, nincs kromatikus aberráció, a képzajt is általában el lehet felejteni, de valószínűleg emiatt tűnnek el itt-ott apróbb részletek. Érik egy kamerás összehasonlító teszt lassacskán...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés