Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Az iPhone 8 és 8 Plus közt lényegében nincs eltérés, ami az adatkommunikációs képességeket érinti. Egy nanoSIM-et fogadnak be a jobb oldalt lévő SIM-tálcájukon, dual SIM vagy memóriabővítés továbbra is elképzelhetetlen. Akár gigabites adatsebesség is elérhető mobilnettel, Cat.12-es LTE hálózaton 1000/150 Mbps az elméleti maximum, természetesen minden hazai frekvenciasáv támogatott. A beszélgetési hangminőség gyakorlatilag hibátlan, nem tapasztaltunk recsegést vagy sziszegést, a hang mindkét oldalon tiszta, a hangszóró hangosabb az elődmodellénél és a zajszűrés is kiváló.

Az adatkommunikációs képességekre ezúttal sem lehet panasz Az adatkommunikációs képességekre ezúttal sem lehet panasz
Az adatkommunikációs képességekre ezúttal sem lehet komoly panasz [+]

A kétcsatornás WiFi modul 802.11a/b/g/n/ac szabványú MIMO támogatással, hotspottal és szintén remek érzékenységgel. A Bluetooth 5.0-s, természetesen a szabványnak megfelelő A2DP-vel és LE-vel. Nem maradt ki az NFC, de még mindig korlátozottan, legfőképpen az Apple Pay szolgáltatásira. Az USB-s adatátvitel még mindig Lightning porton keresztül fut, MTP nélkül, tehát szokásos módon csak a galériához lehet hozzáférni iTunes nélkül. Az A-GPS, a GPS és a GLONASS jeleket fogó navigációs modul pillanatok alatt pozicionál és stabilan tartja a jelet. A szenzorok listáját iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp és légnyomásmérő is kiegészíti.

A felhasználók többsége kedveli az ujjlenyomat-olvasót. Vajon érdemes lesz feláldozni a kávamentességért?
A felhasználók többsége kedveli az ujjlenyomat-olvasót. Vajon érdemes lesz feláldozni a kávamentességért? [+]

Értékelés: Apple iPhone 8 és 8 Plus
Külső
Ergonómia 9 / 8 pont
Anyaghasználat 10 / 10 pont
Összeszerelés minősége 10 / 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 / 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 / 9 pont
Sebesség 10 / 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 / 8 pont
Felhasználói felület élménye 9 / 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 / 9 pont
PIM funkciók 10 / 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 / 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 / 9 pont
Audio 9 / 9 pont
Egyebek
Üzemidő 6 / 8 pont
Ár/érték aránya 7 / 7 pont
Hogyan értékelünk?

Kisebbek lettek az akkumulátorok, az iPhone 8-ba 1821 mAh-s telep került, a 8 Plus pedig 2691 mAh kapacitású akksit hordoz magában. Ezek a számok kimondottan karcsúnak tűnhetnek a konkurenciához képest, de a remek hardveroptimalizálás a gyakorlatban korrekt üzemidőt hoz. Az iPhone 8 is kibír egy napot különösebb gond nélkül az átlagfelhasználónál, folyamatos nyüstölés mellett persze nyilván nem biztos, hogy nap végére is marad a töltöttségből. Cserébe rendkívül alacsony a készenléti, illetve visszafogottabb hardverfolyamatok melletti fogyasztás, videót nézni rendkívül sokáig, akár 12-13 órát lehet az eszközökkel, ha pedig két-három napig, adott esetben hétvégén alig nézünk rá a mobilra, a töltő után sem kell majd rohannunk.

A Plus esetén a beszélgetési és a zenelejátszási idő jelentősen több tud lenni egy ciklussal, de aktív használat közben a nagyobb felbontású kijelző hatását az akkumulátor százalékai érzékeltetik, nagyjából ugyanúgy merül, mint a kisebb vas. Gyorstölteni jelenleg kizárólag Apple-féle megoldással tudunk, ám ehhez egyrészt kell egy Type-C - Lightning kábelt vásárolnunk, másrészt egy ennek megfelelő adaptert is, ami nagyjából 30 000 forintos költséget jelent. A vezeték nélküli Qi-töltés mindkét modellben adott, az Apple-féle, több eszközt egyszerre kezelő AirPower csak jövőre érkezik, addig az univerzális pontokat használhatjuk, ami kimondottan lassú, de egyébként megbízhatóan működik.

A hivatalos bejelentés pillanata óta egyértelmű, hogy az iPhone 8 és iPhone 8 Plus nem több egyszerű modellfrissítésnél, az igazi, évfordulós robbanást az iPhone X fogja megmutatni, leghamarabb novemberben. Az újdonságok listája szűkös, főleg a kisebbik modellnél vártunk volna többet, mondjuk a dupla hátlapi kamerarendszerrel járó zoomot, illetve portré módot, amihez most mindenképpen phabletet kell választania az iPhone-vásárlónak. Kiváló az összeszerelés, zseniális az anyaghasználat, élmény kibontani, kézbe venni, de ezeket szinte minden iPhone-ról elmondhattuk, így ezek a mobilok amennyire tökéletesek, annyira unalmasak is. A hangszórós problémát mi sem az első frissítés előtt, sem pedig a bugfix után nem tapasztaltuk, valószínűleg egyéb szempontból is gyermekbetegségektől mentes lesz a modell, hiszen lényegében egy 7S-ről beszélünk. Az új hardver kiválóan teljesít, még mindig bőven átlag fölötti az összes kamera, a kijelzők felbontása pedig nem extrém, de ezekhez a méretekhez alig van szükség többre. Az Apple okostelefonjai sosem voltak olcsóak, a legkedvezőbb árfekvésű, 64 GB-os tárhellyel rendelkező iPhone 8 hivatalosan 264 990 forintot kóstál, 256 GB-tal már 321 990 forintot kell érte letenni. A nagyobb modell alapesetben 303 990 forintért vihető el, a méretesebb tárhelynek itt is van felára, így 360 990 forintba kerül. Vérmérséklettől és márkahűségtől függően tartják ezt a potenciális vásárlók soknak, a 7-esről szerintünk nem érdemes váltani, a 6-ost talán érdemes lecserélni egy szerződéshosszabbítás keretében. Egyébként pedig mondhatunk mi itt bármit, aki eddig is kedvelte az Apple termékeit és megteheti, előbb-utóbb venni fog egyet, a többiek pedig összeírhatják az érveiket, hogy miért nem éri meg az iPhone 8 (vannak bőven olyan funkciók, amelyek hagyományosan hiányoznak, mint amilyen a kétkártyás működés), de ez végeredményben meddő vita, egyik oldal sem győzheti meg a másikat. Plecsnit mi ezúttal csak a nagyobb modellnek osztunk, amit főleg a portré üzemmóddal tudott megkaparintani, a kisebbiket az innováció hiánya miatt nem tudjuk díjazni ezen az árszinten.

Apple iPhone 8 Plus

szentkuti11, Bog

A tesztkészülékek az XXL GSM jóvoltából jutottak el hozzánk, ezúton is köszönjük!. Vásárláshoz ide (iPhone 8) vagy ide (iPhone 8 Plus) érdemes kattintani!

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés