Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Bevezető

Az Apple idén valószínűleg rengeteget készült a nagy, szeptemberi bemutatóra, ennek pedig komoly oka volt: tizedik születésnapját ünnepli az iPhone, ami néhány év alatt mindenki által ismert fogalom lett, nem mellesleg pedig megalapozta a mai okostelefonok termékfejlesztési irányát. Nagy szavak ezek, de lényegében elvitathatlanok, ahogy az is biztos, hogy az első néhány évben az Apple abszolút iránymutatója volt ennek a piacnak. A múlt idő azonban sajnos indokolt: az utóbbi néhány évben jóval kevésbé tűntek forradalminak és lenyűgözőnek a friss Apple mobilok, tavaly leginkább a jack csatlakozó lehagyásával érte el a cég, hogy minden az iPhone 7-párostól legyen hangos, ami lássuk be, nem túl forradalmi újítás.

Természetesen rendkívül büszkék a tízéves eszközre
Tíz éve kezdődött az iPhone sikertörténete [+]

Az iPhone néhány éve szomjazik a megújulásra, a kerek évforduló pedig remek lehetőséget adott arra, hogy megnyissák a legendássá vált, egykori vezérigazgatóról elnevezett Steve Jobs Theatert, és a szokásos, nagyszabású rendezvényen megmutassák, mi lesz a mobilozás jövője. Ez pedig állításuk szerint nem más, mint az iPhone X. Megnövelt felbontású, OLED technológiájú Super Retina kijelző, kávamentes kialakítás és elképesztően fejlett arcfelismerő rendszer dicséri az újdonságot. Ja, mellesleg bemutatták az iPhone 8-at és a 8 Plust is.

Ami a külsőt illeti, gyakorlatilag csak a hátlapok változtak
Ami a külsőt illeti, látszólag csak a hátlapok változtak [+]

Ugrott a számozás, de ha a konkrét különbségeket nézzük, lényegében egy 7S-modellpárosról beszélünk. Kicsit fejlesztettek a kijelzőn és a sztereó hangszórón, kaptak egy vadonatúj hardvert és kameraszenzorokat, megérkeztek az AR-módok, a Plus esetén pedig egy továbbfejlesztett portré mód áll rendelkezésünkre. Ezeken kívül van 5.0-s Bluetooth és vezeték nélküli töltés, utóbbiból adódóan pedig a hátlapot üvegre váltották. Eltűnt a sokak által imádott Jet Black árnyalat, ahogy a limitált, piros (Product Red) széria sem megy tovább. Hiába reméltük továbbá, hogy a kisebb modell is átveszi a dupla kamerát, még mindig phabletet kell megvennie annak, aki szeretne élni a telés lencse előnyeivel.

A hazai premier előtt hozzánk is befutottak az új iPhone-ok
A hazai premier előtt hozzánk is befutottak az új iPhone-ok [+]

Még egy újdonság van, a gyorstöltés, de ehhez sajnos kevés az, hogy megvesszük az alaphangon 265 ezer forintos mobilt, hiszen a dobozokban sima, 1 amperes, hagyományos töltőfej van. Jelenleg, a gyári megoldással 30 000 forintos extra költséget jelent az USB-C-s adapter és az ehhez tartozó Lightning kábel. Ha ez megvan, 30 perc alatt akár 50%-os töltést is elérhetünk. A kisebbik, 1821 mAh kapacitású teleppel szerelt iPhone 8 esetén ez a fél óra körülbelül 30%-ra elegendő, ha a dobozban lévő töltőt használjuk. Mindenki számolja ki, hogy megéri-e az extra költséget. Tesztkészülékünket az XXL GSM biztosította.

A szokásos tartozékkínálatban a gyorstöltő hiánya fájó igazán
A szokásos tartozékkínálatban a gyorstöltő hiánya fájó igazán [+]

Nem csak a töltő ismert unásig, a doboz elrendezése és tartalma egy az egyben a korábbi modellekből jön, a Lightning csatlakozójú EarPods fülhallgatón kívül van 3,5 milliméteres jack átalakító, illetve egy USB-A – Lightning kábel, tehát aki az új MacBook Prójával szeretné tölteni a telefonját, az szintén rohanhat a boltba átalakítóért. Nem maradhattak el a dobozba csomagolt Apple-matricák, ezeket a használati utasítás és a SIM-tű mellett fogjuk megtalálni.

Külső, kijelző

Három színben érhetők el az új modellek, az asztroszürke/fekete variánson kívül ezüst/fehér, illetve a fényviszonyoktól függően rózsaszínnek vagy aranynak tűnő változat vehető meg, felárat egyik sem jelent, és mindegyikből lehet 64, illetve 256 GB-osat választani. A külső alig változott az elődhöz képest. 10-14 grammal lettek nehezebbek elődjeiknél, ez valamelyest érezhető, ahogy merevebbnek is tűnnek az újdonságok. Továbbra is jellemző egy rendkívüli összeszerelési minőség, ami a kütyü merevségétől kezdve a gombok kialakításán át a víztől és portól szigetelt SIM-tálca kipattintás-érzetéig mindenhol érezhető, ez az első pillanattól fogva vonzóvá teszi ezeket az eszközöket.

Az iPhone 8 egy mai szemmel meglepően kompakt eszköz...
Az iPhone 8 egy mai szemmel meglepően kompakt eszköz... [+]

A mobilokat porálló, cseppálló és vízlepergető tulajdonságokkal illetik, az IEC 60529 besorolás szerint IP67-es védettséget tudnak magukénak, tehát a vízbe merítést biztosan nem tolerálják egy idő után. Az Apple nem vállal jótállást a folyadékok okozta kárra, ez a védelem nagyjából annyira elég, hogy ha valami véletlen során nedvesség éri a mobilt, ne legyen azonnali probléma.

...az iPhone 8 Plus pedig egy méretes phablet.
...az iPhone 8 Plus pedig egy méretes phablet. [+]

A külsővel kapcsolatos egyik legfőbb újdonság a hátlap kapcsán keresendő, itt ugyanis üveget láthatunk fém helyett, ez jóval kevésbé csúszós, mint az iPhone 7-páros fém hátlapja, jól is néz ki, de legfőképpen egy új funkció miatt volt rá szükség: a vezeték nélküli töltés jelenleg fém hátlappal rendkívül nehezen kivitelezhető, és a stabil végeredmény korántsem lett volna biztos. Qi-szabvány szerint működik egyébként ez az újdonság, tehát nem csak az Apple töltőpadjaival használhatjuk, hanem a reptereken, éttermekben és autókban elérhető töltőpontokkal is működnek az iPhone-ok.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPhone 8 Apple iPhone 8 Plus Samsung Galaxy S8 HTC U11
Képátló 4,7 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 750 x 1334 1080 x 1920 1440 x 2960 1440 x 2560
Technológia IPS-LCD IPS-LCD Super AMOLED Super LCD5
Fehér fényerő (max.) 662 nit 665 nit 403 / 902 nit 482 / 586 nit
Fehér fényerő (min.) 3,0 nit 2,5 nit 1,7 nit 5,1 nit
Fekete fényerő 0,45 nit 0,46 nit 0 nit 0,29 nit
Kontrasztarány 1450:1 1457:1 végtelen 1661:1
Színhőmérséklet 7255 K 6995 K 7575 / 6498 K + kézi 6935 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Szinte semmit nem módosítottak a kijelzőn és az előlap kialakításán, az iPhone X levetkőzte a home gombot és a Touch ID fantázianevű uijlenyomat-olvasót, az iPhone 8-akon azonban még megvan, de ezek – ahogy a két elődnél megszokhattuk – már nem fizikailag benyomható elemek, a haptikus, rezgő visszajelzésnek köszönhetjük, hogy nyomásnak érezzük a kattintást. Mindkét megjelenítő jól kalibrált, egyébként dinamikusan változtatják a fehéregyensúlyt, hogy fényviszonyoktól függetlenül fehérnek lássuk a fehéret. IPS maradt a technológia, de a maximális és minimális fényerő is kellemes, ahogy hibátlan az érintés- és nyomásérzékelés is.

Megmaradt a Touch ID, ami a gyártó szerint 50 000 alkalomból 1-szer vét hibát
Megmaradt a Touch ID, ami a gyártó szerint 50 000 alkalomból 1-szer vét hibát [+]

A 4,7 hüvelykes, kisebbik gép esetén 750 x 1334 pixeles felbontással számolhatunk, így 326 ppi-s a képsűrűség, az 5,5 hüvelykes nagytesó pedig 1080 x 1920 pixeles, tehát 400 ppi fölött van. A kijelző felett fénymérő, közelségérzékelő és FaceTime HD-kamera végzi a dolgát. Értesítési led nincs, a kijelző villan fel, ha új közlendője van a mobilnak.

Nem lettek szűkebbek a kávák, ezzel meg kell várnunk az OLED-es iPhone X-et
Nem lettek szűkebbek a kávák, ezzel meg kell várnunk az OLED-es iPhone X-et [+]

Rendkívül magasan vannak az oldalsó gombok: bal szélen a némítópöcök és a hangerőszabályzók figyelnek, a másik oldalon a bekapcsológomb kapott helyet, de kimondottan kellemetlen, hogy még az egyébként kimondottan picikének érződő, alapvetően egy kézzel is jól használható iPhone 8 esetén is fogást kell váltani, ha a kijelző tapizása után le szeretnénk zárni a telefont. Nagyjából a SIM-tálca magasságában lenne tökéletes helyen, amit ergonómiai szempontból pedig simán helyezhettek volna akárhova.

A kamerapúpok is változatlanok, de a kitűnő minőséget és az átgondoltságot a porvédő ráccsal kiegészülő másodlagos mikrofon is fémjelzi
A kamerapúpok változatlanok, de a minőséget és az átgondoltságot a porvédő ráccsal védett zajszűrő mikrofon is fémjelzi [+]

Megmaradtak a hátlapi kamerapúpok, tehát mindkét mobil billeg az asztalon, a karcállóság azonban az üvegek kapcsán átlag feletti, így remélhetőleg ezek néhány év múlva is szép állapotban maradnak. A külsőt összességében csak az érdemi változtatások hiánya miatt vethetjük meg, az iPhone X külseje tényleg egészen futurisztikusnak tűnik, ha a kettőt egymás mellett nézzük, sebaj, ezeken legalább van ujjlenyomat-olvasó, még ha az Apple szerint 50 000 alkalomból egyszer hibázik is.

Hirdetés

Apple A11 Bionic

Tavaly kiváló hatékonyságú és teljesítményű rendszerchippel támadt az Apple, idén pedig még magasabbra törtek, az A11 Bionic fantázianevű egység akár 25%-kal gyorsabb (egyébként továbbra is 2,34 GHz-en maximált) processzort és 30%-kal gyorsabb grafikus gyorsítót ígér, pedig már a kiindulópont is nagyon erős volt. Az új lapkában két darab nagy teljesítményű és négy darab hatékonyságra tervezett processzormag található, amelyek az ARMv8-A utasításarchitektúrát használják. Külön kiemelték, hogy az energiahatékony magok akár 70%-kal gyorsabbak az elődnél, így kevésebb alkalommal van szükség az erősebb magokra, amit a nap végén az akkumulátor köszön meg. Ez persze jelentős részben annak köszönhető, hogy a takarékos magok száma kettőről négyre duplázott, ekkora előrelépést nem is nagyon lehetett volna másképp megoldani.

Az IGP ezúttal nem az Imagination-féle PowerVR-széria egyik átdolgozott, felsőkategóriás tagja, hanem az Apple állítása szerint teljes mértékben házon belüli fejlesztés. Ez egyébként nem teljesen igaz, a hárommagos egység szinte teljes mértékben ugyanazokkal a megoldásokkal bír, mint az előd. Pontosabb részleteket itt lehet olvasni ezzel kapcsolatban, a végeredmény a felhasználók szempontjából nem más, mint a továbbfejlesztett AR-képességek, illetve új grafikai sémák támogatása. Nem utolsó sorban fejlesztettek a képfeldolgozáson is, a hardveres többsávos zajcsökkentés és a még gyorsabb autofókusz áldásos hatása kimondottan érezhető. A két mobil között memóriában említhetünk különbséget, a kisebb modellbe 2, a nagyobba pedig 3 GB RAM került.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Apple iPhone 8 Apple iPhone 8 Plus Apple iPhone 7 Plus Apple iPhone 6s
AnTuTu 6 210081 pont 210501 pont 189747 pont 129800 pont
Geekbench 4 (single) 4250 pont 4225 pont 3481 pont 2385 pont
Geekbench 4 (multi) 9980 pont 9975 pont 5565 pont 4005 pont
GFXBench Manhattan onscreen 59,9 fps 58,7 fps 56,0 fps 55,3 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 82,7 fps 79,8 fps 63,0 fps 40,0 fps
GFXBench T-Rex onscreen 59,9 fps 59,9 fps 58,9 fps 59,0 fps
GFXBench T-Rex offscreen 1080p 164,4 fps 167,8 fps 124,8 fps 80,3 fps

Az Apple A11 Bionic kapcsán nem árultak el minden konkrét adatot és technológiai információt, de a lényeg, hogy a benchmark teszteken ismét egy-egy korábbi notebook teljesítményét hozták a mobilok. Akiket pedig nem érdekelnek a konkrét komponensek, azoknak idén is csak a szokásosakat tudjuk mondani: elképesztően gyors készülékekről beszélünk, egy-egy minimális, szinte észrevehetetlen megdöccenésen kívül semmilyen probléma nincs a rendszerrel, a tavalyi modelleknél észrevett hátlapi melegedés is visszafogottabb lett, csak töltés közbeni játéknál, és más hasonló, forszírozott igénybevételnél lépi át az ingerküszöböt.

Az AR-alkalmazásoknak köszönhetően bárhol minigolfozhatunk
Az AR-alkalmazásoknak köszönhetően bárhol minigolfozhatunk [+]

Az iPhone 8-ban lévő 2 GB RAM olykor kevésnek érződik, a soklapos böngészés nem mindig valósul meg hibátlanul, ahogy az alkalmazások közti váltás is gyakran újratöltéssel jár, a Plus modellel ebből a szempontból jóval kényelmesebben dolgozhatunk. A keynote-on beharangozott AR-funkciókhoz már most rengeteg alkalmazás van, játékok és alkalmazások terén is, tehát a kertben való minigolfozás vagy kosarazás mostantól egy új iPhone segítségével is megvalósítható. A viccesen beharangozott animojikhoz az iPhone X fejlett előlapi arcfelismerő rendszere szükséges, az iPhone 8-tulajdonosok tehát nem láthatják saját arckifejezésüket egy csirkén, egy kutyán, esetleg egy darab ürüléken visszaköszönni.

Az Apple A11 Bionic minden téren kiválóan teljesített
Az Apple A11 Bionic minden téren kiválóan teljesített [+]

Ha új iPhone, akkor természetesen új iOS is esedékes, a 11-es verzió a nyáreleji WWDC-n mutatkozott be, végleges formája nemrég vált elérhetővé. Az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus az első két olyan készülék, ami ezzel a rendszerrel indul, de természetesen az iPhone X is ezt kapja meg, visszanézve pedig azt látjuk, hogy még az iPhone 5S és az iPad Mini 2 is frissül, de ahogy már megsozkhattuk, az öregebb készülékek esetén korlátozott az új funkciók listája.

iOS 11 és extra szoftverek

Tesztkészülékeink azzal az iOS 11.0-val érkezett, amin az első iPhone 8- és iPhone 8 Plus-tulajdonosok hanghívások, illetve FaceTime-ozás közben előforduló, indokolatlan sziszegést és recsegést tapasztaltak bizonyos esetekben, nálunk ez szerencsére nem fordult elő, a szinte azonnal megérkezett 11.0.1 pedig állítólag teljesen meg is szüntette a problémát. Alapjait tekintve semmit nem változott a rendszer, aki több év után váltana vissza iPhone-ra, az sem fog eltévedni. Továbbra sincs hagyományos főmenü, az alkalmazások balra-jobbra lapozható formában, alapértelmezetten 4 x 6-os elrendezésben, de már az első bekapcsoláskor is választhatunk 4 x 5-ösre nagyított módot, ami a gyengébben látóknak kimondottan praktikus tud lenni.

Szinte azonnal megjött a hibajavító frissítés Szinte azonnal megjött a hibajavító frissítés
Szinte azonnal megjött a hibajavító frissítés [+]

Még mindig az alkalmazásoktól balra helyezkedik el a spotlight keresés, ahol első látásra időjárási információkkal, alkalmazásjavaslatokkal és közelgő naptáreseményekkel találkozunk, de ha valami másra keresnénk, akár a webes előzményeinkből is elő tud húzni egy-egy hasznos információt. Ez az oldal egyébként szerkeszthető, akár külső alkalmazások üzeneteit is elhelyezhetjük itt, tetszőleges sorrendben. A felülről lehúzható értesítési felület főoldala nagyon hasonlít a feloldóképernyőre, felül az időt és a dátumot láthatjuk, alatta az értesítések sorakoznak.

Alapjait tekintve semmit nem változott a rendszer Alapjait tekintve semmit nem változott a rendszer
Alapjait tekintve semmit nem változott a rendszer [+]

Ha innen balra lapozunk, ismét a spotlight kerül elénk, ha jobbra, akkor pedig a kamerába jutunk. Duplán lenyomott home gomb juttat az alkalmazásváltóba, és használhatjuk a nyomásérzékeny 3D Touch-funkciókat is – én lassan egy éve nem használtam huzamosabb ideig iPhone-t, szerencsére az azóta eltelt időben jóval több alkalmazáshoz integrálták a lehetőséget.

Egyszerűbb és testreszabhatóbb lett az alulról előhúzható vezérlőközpont Egyszerűbb és testreszabhatóbb lett az alulról előhúzható vezérlőközpont
Egyszerűbb és testreszabhatóbb lett az alulról előhúzható vezérlőközpont [+]

Megújult az alulról előhozható Vezérlőközpont, a háromoldalas felület helyett végre egy helyen látunk mindent, a gyorskapcsolóktól elkezdve a zenevezérlésen át a jelentéktelennek tűnő, de bármikor hasznos apróságokig, mint a számológép, a stopper vagy a zseblámpa. Ráadásul testre is szabhatjuk ezt a felületet a beállításokban, törölhetjük a szükségtelen hülyeségeket, és központi helyre tehetjük, ami tényleg fontos.

Az azonnal firkálható, szerkeszthető képernyőfotó is újdonság Az azonnal firkálható, szerkeszthető képernyőfotó is újdonság
Az azonnal firkálható, szerkeszthető képernyőfotó is újdonság [+]

Az iOS 11-újdonságok listáját erősíti a mentés előtt szerkeszthető, összefirkálható, tetszés szerint vagdosható képernyőfotó, amiből akár többet is továbbküldhetünk, még a szerkesztőfelületről is. Távoli támogatáshoz, vicces jelenetek megosztásához kimondottan hasznos tud lenni. Vizuális szempontból nagy változásokon ment át az App Store. Sokkal nagyobb képekkel, kevesebb szöveggel dolgozik, a kiemelt alkalmazásokat nem is lehet figyelmen kívül hagyni, az apróságok azonban gyakran eltűnnek a háttérben. Kisebb változások egyébként is végbementek esztétikai szempontból, minden próbál még egyértelműbb és sallangmentesebb lenni.


Siri fejlődik, de itthon még a Térképen is lenne mit javítani [+]

Siri továbbra sem tud magyarul, de próbál természetesebb beszédhangot használni, emellett pedig néhány új funkciót is kapott. Ha úgy érezzük, nem hallgat az érthető szóra, vagy nem szeretnénk a nyílt utcán utasítgatni a saját telefonunkat akár a virtuális klaviatúrával átírhatjuk a kérdésünket. Bekerült az élő fordítás a funkciók közé, jelenleg angolról franciára, németre, olaszra, spanyolra és kínaira azonnal képes átfogalmazni a mondandókat, és azokat azonnal fel is olvassa, természetesen csak egyszerűbb mondatok erejéig. Az asszisztens egyébként várhatóan még nagyobb jövő előtt áll, hiszen a külső alkalmazások is használhatják a SiriKit nevű API-t, innentől pedig jellemzően a fejlesztőkön múlik, hogy miként bővítik a rendszert.

Apróságokban változott a kezelőfelület Apróságokban változott a kezelőfelület
Apróságokban változott a kezelőfelület [+]

Ami a zenelejátszást illeti, lényegében semmi változás nem történt. A sztereó hangszórók szépen, telten, de csak átlagos hangerővel szólalnak meg, a zenei élmény pedig pontosan olyan, mint egy éve: az átalakítózás kicsit kényelmetlen, a natív jack csatlakozós iPhone 6S-nél még mindig egy érezhető fokkal gyengébb a produkció, emellett aggódhatunk a Lightning csatlakozó kétszeres terhelése miatt is, ha nem akarunk Bluetooth-fülhallgatót használni. FM-rádió továbbra sincs, a zenei szoftver azonban képes FLAC-t is kezelni, tehát különösebb konvertálgatás nélkül pakolhatjuk rá a zenéinket, ez remek hír annak, aki az Apple Music szolgáltatásra nem szeretne előfizetni.

Kamerafunkciók, nappali képminőség

Kamerában a két új iPhone a korábbi modellek hagyományait folytatja. Eddig sem volt különösebb panasz a képminőségre, miközben a gyári szoftverben az automatika intéz mindent. Lehet harmadik féltől származó szoftverrel ezt kibővíteni (például ProCam 5), ebben az esetben elérhető a DNG mentés, illetve babrálható egy sereg paraméter (ISO, záridő, expozíció korrekció, fehéregyensúly).

Dupla rendszer került az iPhone 8 Plus hátuljára
Dupla rendszer került az iPhone 8 Plus hátuljára [+]

Az igazán nagy eltérés a két telefon között pont a kameráknál keresendő. A 8 Plus - elődjéhez hasonlóan - ismét két rendszert kapott hátulra, ezek 12 megapixeles felbontásban rögzítenek. A normál látószögű modul f/1,8-as (optikai képstabilizátorral), a tele pedig f/2,8-as apertúrát kapott, kevés fénynél ez láthatóan rosszabbul teljesít. Sötétben egy négy LED-es villanó segíti a munkát, a normál kamera látószöge 28 mm-esnek felel meg, a másiké 56 mm-nek, ami pont kétszeres optikai zoomot tesz lehetővé. Sokkal gyorsabb a fókusz és este hatékonyabb a zajszűrés, ezt jelentős részben az új ISP-nek köszönheti, ami fejlettebb pixelprocesszort használ, és hardveres, többsávos zajredukciót alkalmaz.


[+]

A sima iPhone 8 ezzel szemben csak egy apró frissítést kapott, nincs menő portrémód, telés lencse és egyéb különlegességek, a hátlapra szimpla, 12 megapixeles kamera került, amihez egy hardveres stabilizálással ellátott, f/1,8-as apertúrájú optika került. A felhasználónak nincs is több dolga, mint kiválasztani, hogy szeretne-e HDR-t, vagy segédrácsokat a komponáláshoz, és máris készülhetnek a felvételek. Ennél sokkal több beállítás nem is áll rendelkezésünkre, kizárólag a képarányok közül kell választanunk (4:3, négyzet, panoráma), illetve a beállítások közt változtathatjuk a felbontást és a formátumot. Ez utóbbi az igazi újdonság, a JPEG-gel szemben a HEIF sokkal jobb minőséget és részletesebb fotókat eredményez, miközben kisebb fájlméretre tömörít annál. Videóknál is hasonlóan járhatunk el, ott HEVC-re cserélhetjük a korábbi H.264-et. Megmaradt a live mód is, ami nem egy darab képet lő, hanem egy nagyon rövid sorozatot, amelyek közül kiválasztatjuk a legjobbat.


[+]

Miután a két iPhone főkamerája konkrétan megegyezik, ezért a képek kapcsán nemigen akadnak eltérések, de a rend kedvéért mindkét modellel lefotóztuk ugyanazt: balra az iPhone 8, jobbra pedig a 8 Plus fotói láthatók.

További képek az iPhone 8-cal:

Valamint pár fotó a 8 Plus-szal:

A nappali fotók annyira nem kiemelkedőek, de élénk színek, átlag feletti szaturáció és korrekt vonalélesség jellemző rájuk. Ugyanakkor mintha túl lenne húzva a kontraszt, ahol sok apró részlet van, ott nagyon rajzos lesz a végeredmény, mintha nyakon lenne öntve valami effekttel. A fehéregyensúly ugyanakkor stimmel, a dinamikatartomány sem szűk, nincs kromatikus aberráció, a képzajt is általában el lehet felejteni, de valószínűleg emiatt tűnnek el itt-ott apróbb részletek. Érik egy kamerás összehasonlító teszt lassacskán...

Éjszakai képek, portrék, videók

Persze nappali fényben azért a csúcskategóriában a minőséggel nem szokott óriási gond lenni, érdekesebb a helyzet, ha rossz fényviszonyok között állunk neki a műveletnek. Ezt tudja ilyenkor az iPhone 8:

Ezt pedig az iPhone 8 Plus elsődleges kamerája:

És itt sem lehet okunk különösebb panaszra, egyrészt a fehéregyensúly egész jó, nem zöldülnek-lilulnak be a fotók, másrészt a zajosodást tényleg sikerült relatív jó hatásfokkal csökkenteni, miközben a vonalélesség is átlag feletti a mobilos mezőnyben. A záridő nem nyúlik meg túlzottan, így az optikai stabinak is köszönhetően kevesebb a bemozdult, homályos eredmény, aminek örülhetünk, mert nem kell letámasztani a készüléket és állványra sem lesz szükségünk.

Kimondottan hiányzik a portré az iPhone 8 szoftveréből (és hardveréből)
Kimondottan hiányzik a portré az iPhone 8 szoftveréből (és hardveréből) [+]

Amikor tavaly az iPhone 7 Plus felbukkant, akkor újdonságnak számított, hogy ellentétben más gyártókkal az Apple inkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy az optikai zoom lehetőségét hozza el ebben a formában a telefonokba. Vannak gyártók, akik többféleképpen is használják a másodlagos lencsét (ilyen a Huawei), megint mások inkább a nagylátószög felé mozdultak el (LG, Asus), de az Apple iskolájának is akadt követője már (Galaxy Note 8, Asus Zenfone 4 Pro). Az iPhone 8 Plus azzal fejelte meg az egy évvel ezelőtti produkciót, hogy a stabilizátor a második optikában is benne van, a képfeldolgozással kapcsolatos előrelépések pedig itt is tetten érhetők. Alant a felső sorban a normál látószöggel, az alsóban a másodlagos kamerával készült fotókat lehet megnézni ugyanarról a témáról.

Ugyanez a kombináció esti környezetben:

A fentiekből látszik, hogy jó fényviszonyok esetén a képminőség akkor is meglehetősen jó, ha a másodlagos kamerára támaszkodunk, hogy közelebb hozzuk a témát. Ilyenkor kvázi kompromisszummentesen tudunk váltogatni a két lencse között, ami továbbra is a kétkamerás megoldások egyik legjobbika. Este már változik a helyzet, az alacsonyabb fényerejű optika értelemszerűen komolyabb kihívást jelent, így az esti fotóink a zoom használatával már magukon hordozzák a mobilos fényképezőgépekre jellemző hibákat, sok a zaj, több a bemozdulás a lényegesen hosszabb záridő miatt, sötétben inkább az elsődleges kamerát érdemes használni.


[+]

Ami fent látható, az a csak az iPhone 8 Plus esetében elérhető portré üzemmód és annak opciói. Ez talán az egyetlen olyan újítás, amitől tényleg leesik az ember álla, a mélységélességgel és a háttér homályosításával játszó algoritmus olyan hatásfokkal találja el, hogy az alany feje és a háttér közötti határ hol húzódik, amit még egyetlen konkurensnek sem sikerült, pedig próbálkozások akadtak bőven. Az elkészült portrék önmagukban is kiválóak, de ezt még megfejelték azzal is, hogy utólag szerkeszthetőek ezek a képek, ahol nem csak a fent látható trükköket találjuk meg, hanem egy csúszkán állítható a szaturáció, a kontraszt és a színhőmérséklet, van egy sereg effekt, valamint babrálható a fényesség, az árnyékok és a világosabb részek kiemelése is. Íme egy csokornyi portré, ami a napokban készült a telefonnal, tök egyértelmű, hogy az első iPhone 8 Plus készülékek kézhezvétele után a közösségi oldalakon megszaporodnak majd az új profilképek...

Persze van előlapi kameránk is, ami továbbra is 7 megapixeles mindkét modellen, 32 mm ekvivalens látószöggel, f/2,2-es apertúrával. A portré mód szintjét nem fogja elérni (ahhoz ugyanis két kamera kell), de az önfotózós mezőnyben kimondottan korrektnek számító képeket lehet vele lőni (videót pedig Full HD felbontásban), alant két példa:

A videózás is új szintre lépett, 4K mellett 60 fps érhető el, amit talán kevesebben fognak kihasználni, de Full HD felbontáshoz kapcsolódó 240 fps azért elég menő filmecskék elkészítését teszi lehetővé. Itt sem kell különösebben babrálni semmit, a lassított mód kiválasztása aktiválja a funkciót, az elkészült anyagoknál pedig mi állíthatjuk be, hogy honnan kezdődjön a lassítás és meddig tartson. Ebből is összeállítottunk egy csokrot, íme:

És ne maradjanak le a további példák sem, egy nappali, 4K felbontású, 60 fps sebességű, illetve egy esti videó Full HD-ban, a zoomot is használva. Mert természetesen az iPhone 8 Plus esetén videózás közben is válthatunk a két kamera között, bár fokozatosságra nincs mód.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Az iPhone 8 és 8 Plus közt lényegében nincs eltérés, ami az adatkommunikációs képességeket érinti. Egy nanoSIM-et fogadnak be a jobb oldalt lévő SIM-tálcájukon, dual SIM vagy memóriabővítés továbbra is elképzelhetetlen. Akár gigabites adatsebesség is elérhető mobilnettel, Cat.12-es LTE hálózaton 1000/150 Mbps az elméleti maximum, természetesen minden hazai frekvenciasáv támogatott. A beszélgetési hangminőség gyakorlatilag hibátlan, nem tapasztaltunk recsegést vagy sziszegést, a hang mindkét oldalon tiszta, a hangszóró hangosabb az elődmodellénél és a zajszűrés is kiváló.

Az adatkommunikációs képességekre ezúttal sem lehet panasz Az adatkommunikációs képességekre ezúttal sem lehet panasz
Az adatkommunikációs képességekre ezúttal sem lehet komoly panasz [+]

A kétcsatornás WiFi modul 802.11a/b/g/n/ac szabványú MIMO támogatással, hotspottal és szintén remek érzékenységgel. A Bluetooth 5.0-s, természetesen a szabványnak megfelelő A2DP-vel és LE-vel. Nem maradt ki az NFC, de még mindig korlátozottan, legfőképpen az Apple Pay szolgáltatásira. Az USB-s adatátvitel még mindig Lightning porton keresztül fut, MTP nélkül, tehát szokásos módon csak a galériához lehet hozzáférni iTunes nélkül. Az A-GPS, a GPS és a GLONASS jeleket fogó navigációs modul pillanatok alatt pozicionál és stabilan tartja a jelet. A szenzorok listáját iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp és légnyomásmérő is kiegészíti.

A felhasználók többsége kedveli az ujjlenyomat-olvasót. Vajon érdemes lesz feláldozni a kávamentességért?
A felhasználók többsége kedveli az ujjlenyomat-olvasót. Vajon érdemes lesz feláldozni a kávamentességért? [+]

Értékelés: Apple iPhone 8 és 8 Plus
Külső
Ergonómia 9 / 8 pont
Anyaghasználat 10 / 10 pont
Összeszerelés minősége 10 / 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 / 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 / 9 pont
Sebesség 10 / 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 / 8 pont
Felhasználói felület élménye 9 / 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 / 9 pont
PIM funkciók 10 / 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 / 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 / 9 pont
Audio 9 / 9 pont
Egyebek
Üzemidő 6 / 8 pont
Ár/érték aránya 7 / 7 pont
Hogyan értékelünk?

Kisebbek lettek az akkumulátorok, az iPhone 8-ba 1821 mAh-s telep került, a 8 Plus pedig 2691 mAh kapacitású akksit hordoz magában. Ezek a számok kimondottan karcsúnak tűnhetnek a konkurenciához képest, de a remek hardveroptimalizálás a gyakorlatban korrekt üzemidőt hoz. Az iPhone 8 is kibír egy napot különösebb gond nélkül az átlagfelhasználónál, folyamatos nyüstölés mellett persze nyilván nem biztos, hogy nap végére is marad a töltöttségből. Cserébe rendkívül alacsony a készenléti, illetve visszafogottabb hardverfolyamatok melletti fogyasztás, videót nézni rendkívül sokáig, akár 12-13 órát lehet az eszközökkel, ha pedig két-három napig, adott esetben hétvégén alig nézünk rá a mobilra, a töltő után sem kell majd rohannunk.

A Plus esetén a beszélgetési és a zenelejátszási idő jelentősen több tud lenni egy ciklussal, de aktív használat közben a nagyobb felbontású kijelző hatását az akkumulátor százalékai érzékeltetik, nagyjából ugyanúgy merül, mint a kisebb vas. Gyorstölteni jelenleg kizárólag Apple-féle megoldással tudunk, ám ehhez egyrészt kell egy Type-C - Lightning kábelt vásárolnunk, másrészt egy ennek megfelelő adaptert is, ami nagyjából 30 000 forintos költséget jelent. A vezeték nélküli Qi-töltés mindkét modellben adott, az Apple-féle, több eszközt egyszerre kezelő AirPower csak jövőre érkezik, addig az univerzális pontokat használhatjuk, ami kimondottan lassú, de egyébként megbízhatóan működik.

A hivatalos bejelentés pillanata óta egyértelmű, hogy az iPhone 8 és iPhone 8 Plus nem több egyszerű modellfrissítésnél, az igazi, évfordulós robbanást az iPhone X fogja megmutatni, leghamarabb novemberben. Az újdonságok listája szűkös, főleg a kisebbik modellnél vártunk volna többet, mondjuk a dupla hátlapi kamerarendszerrel járó zoomot, illetve portré módot, amihez most mindenképpen phabletet kell választania az iPhone-vásárlónak. Kiváló az összeszerelés, zseniális az anyaghasználat, élmény kibontani, kézbe venni, de ezeket szinte minden iPhone-ról elmondhattuk, így ezek a mobilok amennyire tökéletesek, annyira unalmasak is. A hangszórós problémát mi sem az első frissítés előtt, sem pedig a bugfix után nem tapasztaltuk, valószínűleg egyéb szempontból is gyermekbetegségektől mentes lesz a modell, hiszen lényegében egy 7S-ről beszélünk. Az új hardver kiválóan teljesít, még mindig bőven átlag fölötti az összes kamera, a kijelzők felbontása pedig nem extrém, de ezekhez a méretekhez alig van szükség többre. Az Apple okostelefonjai sosem voltak olcsóak, a legkedvezőbb árfekvésű, 64 GB-os tárhellyel rendelkező iPhone 8 hivatalosan 264 990 forintot kóstál, 256 GB-tal már 321 990 forintot kell érte letenni. A nagyobb modell alapesetben 303 990 forintért vihető el, a méretesebb tárhelynek itt is van felára, így 360 990 forintba kerül. Vérmérséklettől és márkahűségtől függően tartják ezt a potenciális vásárlók soknak, a 7-esről szerintünk nem érdemes váltani, a 6-ost talán érdemes lecserélni egy szerződéshosszabbítás keretében. Egyébként pedig mondhatunk mi itt bármit, aki eddig is kedvelte az Apple termékeit és megteheti, előbb-utóbb venni fog egyet, a többiek pedig összeírhatják az érveiket, hogy miért nem éri meg az iPhone 8 (vannak bőven olyan funkciók, amelyek hagyományosan hiányoznak, mint amilyen a kétkártyás működés), de ez végeredményben meddő vita, egyik oldal sem győzheti meg a másikat. Plecsnit mi ezúttal csak a nagyobb modellnek osztunk, amit főleg a portré üzemmóddal tudott megkaparintani, a kisebbiket az innováció hiánya miatt nem tudjuk díjazni ezen az árszinten.

Apple iPhone 8 Plus

szentkuti11, Bog

A tesztkészülékek az XXL GSM jóvoltából jutottak el hozzánk, ezúton is köszönjük!. Vásárláshoz ide (iPhone 8) vagy ide (iPhone 8 Plus) érdemes kattintani!

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció (iPhone 8)

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 138,4 x 67,3 x 7,3 milliméter
Tömeg 148 gramm
Színvariációk kozmoszfekete, fehér, arany
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 750 x 1334 (326 ppi)
Kijelző típusa IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Apple A11 Bionic
Processzor típusa 2,34 GHz-es hatmagos, 64-bit (2 x Monsoon + 4 x Mistral)
Processzor csíkszélessége 10 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Apple GPU (hárommagos)
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 / 256 GB
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
LTE 700 / 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 1000 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, AirDrop, MIMO
USB Lightning
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok Néma/rezgő
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform iOS 11
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Iránytű, Game Center, Részvények, Térkép, Újságos, Hírek, iTunes Store, App Store, Passbook, Egészség, iBooks, Game Center, FaceTime, 3D Touch, Touch ID, Watch
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, PDAF-autófókusz, OIS, négyledes, kéttónusú villanó
Másodlagos kamera 7 megapixel
Videófelvétel 4K (30 fps), 1080p (120/60/30 fps), 720 vagy 1080p (240 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 1821 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő akár 240 óra
Beszélgetési idő akár 14 óra
Zenelejátszási idő (Bluetooth) akár 40 óra
Egyebek
IP67, giroszenzor, barométer, üveg hátlap, ujjlenyomat-olvasó, 3D Touch nyomásérzékeny kijelző

Specifikáció (iPhone 8 Plus)

Apple iPhone 8 Plus
Apple iPhone 8 Plus Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 158,4 x 78,1 x 7,5 milliméter
Tömeg 202 gramm
Színvariációk fekete, ezüst, arany
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 (401 ppi)
Kijelző típusa IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Apple A11 Bionic
Processzor típusa 2,34 GHz-es hatmagos, 64-bit (2 x Monsoon + 4 x Mistral)
Processzor csíkszélessége 10 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Apple GPU (hárommagos)
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 / 256 GB
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
LTE 700 / 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 1000 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, MIMO, dual band, hotspot, AirDrop, MIMO
USB Lightning port
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok Néma/rezgő
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform iOS 11
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Iránytű, Game Center, Részvények, Térkép, Újságos, Hírek, iTunes Store, App Store, Passbook, Egészség, iBooks, Game Center, FaceTime, 3D Touch, Touch ID, Watch
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, PDAF-autófókusz, OIS, f/1,8-as rekeszérték, illetve
12 megapixel, PDAF-autofókusz, f/2,8-as rekeszérték, négyledes, kéttónusú villanó
Másodlagos kamera 7 megapixel
Videófelvétel 4K (30 fps), 1080p (60/30 fps), 720 vagy 1080p (240 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 2900 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő akár 384 óra
Beszélgetési idő (3G) akár 21 óra
Zenelejátszási idő (Bluetooth) akár 60 óra
Egyebek
IP67-es minősítés (por- és cseppálló, vízlepergető kivitel), giroszenzor, gyorsulásmérő, fénymérő, közelségérzékelő, iránytű, légnyomásmérő, TouchID ujjlenyomat-olvasó, 3D Touch nyomásérzékeny kijelző, sztereó hangszóró, dupla hátlapi kamera
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés