Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Éjszakai képek, portrék, videók

Persze nappali fényben azért a csúcskategóriában a minőséggel nem szokott óriási gond lenni, érdekesebb a helyzet, ha rossz fényviszonyok között állunk neki a műveletnek. Ezt tudja ilyenkor az iPhone 8:

Ezt pedig az iPhone 8 Plus elsődleges kamerája:

És itt sem lehet okunk különösebb panaszra, egyrészt a fehéregyensúly egész jó, nem zöldülnek-lilulnak be a fotók, másrészt a zajosodást tényleg sikerült relatív jó hatásfokkal csökkenteni, miközben a vonalélesség is átlag feletti a mobilos mezőnyben. A záridő nem nyúlik meg túlzottan, így az optikai stabinak is köszönhetően kevesebb a bemozdult, homályos eredmény, aminek örülhetünk, mert nem kell letámasztani a készüléket és állványra sem lesz szükségünk.

Kimondottan hiányzik a portré az iPhone 8 szoftveréből (és hardveréből)
Kimondottan hiányzik a portré az iPhone 8 szoftveréből (és hardveréből) [+]

Amikor tavaly az iPhone 7 Plus felbukkant, akkor újdonságnak számított, hogy ellentétben más gyártókkal az Apple inkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy az optikai zoom lehetőségét hozza el ebben a formában a telefonokba. Vannak gyártók, akik többféleképpen is használják a másodlagos lencsét (ilyen a Huawei), megint mások inkább a nagylátószög felé mozdultak el (LG, Asus), de az Apple iskolájának is akadt követője már (Galaxy Note 8, Asus Zenfone 4 Pro). Az iPhone 8 Plus azzal fejelte meg az egy évvel ezelőtti produkciót, hogy a stabilizátor a második optikában is benne van, a képfeldolgozással kapcsolatos előrelépések pedig itt is tetten érhetők. Alant a felső sorban a normál látószöggel, az alsóban a másodlagos kamerával készült fotókat lehet megnézni ugyanarról a témáról.

Ugyanez a kombináció esti környezetben:

A fentiekből látszik, hogy jó fényviszonyok esetén a képminőség akkor is meglehetősen jó, ha a másodlagos kamerára támaszkodunk, hogy közelebb hozzuk a témát. Ilyenkor kvázi kompromisszummentesen tudunk váltogatni a két lencse között, ami továbbra is a kétkamerás megoldások egyik legjobbika. Este már változik a helyzet, az alacsonyabb fényerejű optika értelemszerűen komolyabb kihívást jelent, így az esti fotóink a zoom használatával már magukon hordozzák a mobilos fényképezőgépekre jellemző hibákat, sok a zaj, több a bemozdulás a lényegesen hosszabb záridő miatt, sötétben inkább az elsődleges kamerát érdemes használni.


[+]

Ami fent látható, az a csak az iPhone 8 Plus esetében elérhető portré üzemmód és annak opciói. Ez talán az egyetlen olyan újítás, amitől tényleg leesik az ember álla, a mélységélességgel és a háttér homályosításával játszó algoritmus olyan hatásfokkal találja el, hogy az alany feje és a háttér közötti határ hol húzódik, amit még egyetlen konkurensnek sem sikerült, pedig próbálkozások akadtak bőven. Az elkészült portrék önmagukban is kiválóak, de ezt még megfejelték azzal is, hogy utólag szerkeszthetőek ezek a képek, ahol nem csak a fent látható trükköket találjuk meg, hanem egy csúszkán állítható a szaturáció, a kontraszt és a színhőmérséklet, van egy sereg effekt, valamint babrálható a fényesség, az árnyékok és a világosabb részek kiemelése is. Íme egy csokornyi portré, ami a napokban készült a telefonnal, tök egyértelmű, hogy az első iPhone 8 Plus készülékek kézhezvétele után a közösségi oldalakon megszaporodnak majd az új profilképek...

Persze van előlapi kameránk is, ami továbbra is 7 megapixeles mindkét modellen, 32 mm ekvivalens látószöggel, f/2,2-es apertúrával. A portré mód szintjét nem fogja elérni (ahhoz ugyanis két kamera kell), de az önfotózós mezőnyben kimondottan korrektnek számító képeket lehet vele lőni (videót pedig Full HD felbontásban), alant két példa:

A videózás is új szintre lépett, 4K mellett 60 fps érhető el, amit talán kevesebben fognak kihasználni, de Full HD felbontáshoz kapcsolódó 240 fps azért elég menő filmecskék elkészítését teszi lehetővé. Itt sem kell különösebben babrálni semmit, a lassított mód kiválasztása aktiválja a funkciót, az elkészült anyagoknál pedig mi állíthatjuk be, hogy honnan kezdődjön a lassítás és meddig tartson. Ebből is összeállítottunk egy csokrot, íme:

És ne maradjanak le a további példák sem, egy nappali, 4K felbontású, 60 fps sebességű, illetve egy esti videó Full HD-ban, a zoomot is használva. Mert természetesen az iPhone 8 Plus esetén videózás közben is válthatunk a két kamera között, bár fokozatosságra nincs mód.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés