Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Hirdetés

Külső, kijelző

Három színben érhetők el az új modellek, az asztroszürke/fekete variánson kívül ezüst/fehér, illetve a fényviszonyoktól függően rózsaszínnek vagy aranynak tűnő változat vehető meg, felárat egyik sem jelent, és mindegyikből lehet 64, illetve 256 GB-osat választani. A külső alig változott az elődhöz képest. 10-14 grammal lettek nehezebbek elődjeiknél, ez valamelyest érezhető, ahogy merevebbnek is tűnnek az újdonságok. Továbbra is jellemző egy rendkívüli összeszerelési minőség, ami a kütyü merevségétől kezdve a gombok kialakításán át a víztől és portól szigetelt SIM-tálca kipattintás-érzetéig mindenhol érezhető, ez az első pillanattól fogva vonzóvá teszi ezeket az eszközöket.

Az iPhone 8 egy mai szemmel meglepően kompakt eszköz...
Az iPhone 8 egy mai szemmel meglepően kompakt eszköz... [+]

A mobilokat porálló, cseppálló és vízlepergető tulajdonságokkal illetik, az IEC 60529 besorolás szerint IP67-es védettséget tudnak magukénak, tehát a vízbe merítést biztosan nem tolerálják egy idő után. Az Apple nem vállal jótállást a folyadékok okozta kárra, ez a védelem nagyjából annyira elég, hogy ha valami véletlen során nedvesség éri a mobilt, ne legyen azonnali probléma.

...az iPhone 8 Plus pedig egy méretes phablet.
...az iPhone 8 Plus pedig egy méretes phablet. [+]

A külsővel kapcsolatos egyik legfőbb újdonság a hátlap kapcsán keresendő, itt ugyanis üveget láthatunk fém helyett, ez jóval kevésbé csúszós, mint az iPhone 7-páros fém hátlapja, jól is néz ki, de legfőképpen egy új funkció miatt volt rá szükség: a vezeték nélküli töltés jelenleg fém hátlappal rendkívül nehezen kivitelezhető, és a stabil végeredmény korántsem lett volna biztos. Qi-szabvány szerint működik egyébként ez az újdonság, tehát nem csak az Apple töltőpadjaival használhatjuk, hanem a reptereken, éttermekben és autókban elérhető töltőpontokkal is működnek az iPhone-ok.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPhone 8 Apple iPhone 8 Plus Samsung Galaxy S8 HTC U11
Képátló 4,7 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 750 x 1334 1080 x 1920 1440 x 2960 1440 x 2560
Technológia IPS-LCD IPS-LCD Super AMOLED Super LCD5
Fehér fényerő (max.) 662 nit 665 nit 403 / 902 nit 482 / 586 nit
Fehér fényerő (min.) 3,0 nit 2,5 nit 1,7 nit 5,1 nit
Fekete fényerő 0,45 nit 0,46 nit 0 nit 0,29 nit
Kontrasztarány 1450:1 1457:1 végtelen 1661:1
Színhőmérséklet 7255 K 6995 K 7575 / 6498 K + kézi 6935 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Szinte semmit nem módosítottak a kijelzőn és az előlap kialakításán, az iPhone X levetkőzte a home gombot és a Touch ID fantázianevű uijlenyomat-olvasót, az iPhone 8-akon azonban még megvan, de ezek – ahogy a két elődnél megszokhattuk – már nem fizikailag benyomható elemek, a haptikus, rezgő visszajelzésnek köszönhetjük, hogy nyomásnak érezzük a kattintást. Mindkét megjelenítő jól kalibrált, egyébként dinamikusan változtatják a fehéregyensúlyt, hogy fényviszonyoktól függetlenül fehérnek lássuk a fehéret. IPS maradt a technológia, de a maximális és minimális fényerő is kellemes, ahogy hibátlan az érintés- és nyomásérzékelés is.

Megmaradt a Touch ID, ami a gyártó szerint 50 000 alkalomból 1-szer vét hibát
Megmaradt a Touch ID, ami a gyártó szerint 50 000 alkalomból 1-szer vét hibát [+]

A 4,7 hüvelykes, kisebbik gép esetén 750 x 1334 pixeles felbontással számolhatunk, így 326 ppi-s a képsűrűség, az 5,5 hüvelykes nagytesó pedig 1080 x 1920 pixeles, tehát 400 ppi fölött van. A kijelző felett fénymérő, közelségérzékelő és FaceTime HD-kamera végzi a dolgát. Értesítési led nincs, a kijelző villan fel, ha új közlendője van a mobilnak.

Nem lettek szűkebbek a kávák, ezzel meg kell várnunk az OLED-es iPhone X-et
Nem lettek szűkebbek a kávák, ezzel meg kell várnunk az OLED-es iPhone X-et [+]

Rendkívül magasan vannak az oldalsó gombok: bal szélen a némítópöcök és a hangerőszabályzók figyelnek, a másik oldalon a bekapcsológomb kapott helyet, de kimondottan kellemetlen, hogy még az egyébként kimondottan picikének érződő, alapvetően egy kézzel is jól használható iPhone 8 esetén is fogást kell váltani, ha a kijelző tapizása után le szeretnénk zárni a telefont. Nagyjából a SIM-tálca magasságában lenne tökéletes helyen, amit ergonómiai szempontból pedig simán helyezhettek volna akárhova.

A kamerapúpok is változatlanok, de a kitűnő minőséget és az átgondoltságot a porvédő ráccsal kiegészülő másodlagos mikrofon is fémjelzi
A kamerapúpok változatlanok, de a minőséget és az átgondoltságot a porvédő ráccsal védett zajszűrő mikrofon is fémjelzi [+]

Megmaradtak a hátlapi kamerapúpok, tehát mindkét mobil billeg az asztalon, a karcállóság azonban az üvegek kapcsán átlag feletti, így remélhetőleg ezek néhány év múlva is szép állapotban maradnak. A külsőt összességében csak az érdemi változtatások hiánya miatt vethetjük meg, az iPhone X külseje tényleg egészen futurisztikusnak tűnik, ha a kettőt egymás mellett nézzük, sebaj, ezeken legalább van ujjlenyomat-olvasó, még ha az Apple szerint 50 000 alkalomból egyszer hibázik is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés