Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

iOS 11 és extra szoftverek

Tesztkészülékeink azzal az iOS 11.0-val érkezett, amin az első iPhone 8- és iPhone 8 Plus-tulajdonosok hanghívások, illetve FaceTime-ozás közben előforduló, indokolatlan sziszegést és recsegést tapasztaltak bizonyos esetekben, nálunk ez szerencsére nem fordult elő, a szinte azonnal megérkezett 11.0.1 pedig állítólag teljesen meg is szüntette a problémát. Alapjait tekintve semmit nem változott a rendszer, aki több év után váltana vissza iPhone-ra, az sem fog eltévedni. Továbbra sincs hagyományos főmenü, az alkalmazások balra-jobbra lapozható formában, alapértelmezetten 4 x 6-os elrendezésben, de már az első bekapcsoláskor is választhatunk 4 x 5-ösre nagyított módot, ami a gyengébben látóknak kimondottan praktikus tud lenni.

Szinte azonnal megjött a hibajavító frissítés Szinte azonnal megjött a hibajavító frissítés
Szinte azonnal megjött a hibajavító frissítés [+]

Még mindig az alkalmazásoktól balra helyezkedik el a spotlight keresés, ahol első látásra időjárási információkkal, alkalmazásjavaslatokkal és közelgő naptáreseményekkel találkozunk, de ha valami másra keresnénk, akár a webes előzményeinkből is elő tud húzni egy-egy hasznos információt. Ez az oldal egyébként szerkeszthető, akár külső alkalmazások üzeneteit is elhelyezhetjük itt, tetszőleges sorrendben. A felülről lehúzható értesítési felület főoldala nagyon hasonlít a feloldóképernyőre, felül az időt és a dátumot láthatjuk, alatta az értesítések sorakoznak.

Alapjait tekintve semmit nem változott a rendszer Alapjait tekintve semmit nem változott a rendszer
Alapjait tekintve semmit nem változott a rendszer [+]

Ha innen balra lapozunk, ismét a spotlight kerül elénk, ha jobbra, akkor pedig a kamerába jutunk. Duplán lenyomott home gomb juttat az alkalmazásváltóba, és használhatjuk a nyomásérzékeny 3D Touch-funkciókat is – én lassan egy éve nem használtam huzamosabb ideig iPhone-t, szerencsére az azóta eltelt időben jóval több alkalmazáshoz integrálták a lehetőséget.

Egyszerűbb és testreszabhatóbb lett az alulról előhúzható vezérlőközpont Egyszerűbb és testreszabhatóbb lett az alulról előhúzható vezérlőközpont
Egyszerűbb és testreszabhatóbb lett az alulról előhúzható vezérlőközpont [+]

Megújult az alulról előhozható Vezérlőközpont, a háromoldalas felület helyett végre egy helyen látunk mindent, a gyorskapcsolóktól elkezdve a zenevezérlésen át a jelentéktelennek tűnő, de bármikor hasznos apróságokig, mint a számológép, a stopper vagy a zseblámpa. Ráadásul testre is szabhatjuk ezt a felületet a beállításokban, törölhetjük a szükségtelen hülyeségeket, és központi helyre tehetjük, ami tényleg fontos.

Az azonnal firkálható, szerkeszthető képernyőfotó is újdonság Az azonnal firkálható, szerkeszthető képernyőfotó is újdonság
Az azonnal firkálható, szerkeszthető képernyőfotó is újdonság [+]

Az iOS 11-újdonságok listáját erősíti a mentés előtt szerkeszthető, összefirkálható, tetszés szerint vagdosható képernyőfotó, amiből akár többet is továbbküldhetünk, még a szerkesztőfelületről is. Távoli támogatáshoz, vicces jelenetek megosztásához kimondottan hasznos tud lenni. Vizuális szempontból nagy változásokon ment át az App Store. Sokkal nagyobb képekkel, kevesebb szöveggel dolgozik, a kiemelt alkalmazásokat nem is lehet figyelmen kívül hagyni, az apróságok azonban gyakran eltűnnek a háttérben. Kisebb változások egyébként is végbementek esztétikai szempontból, minden próbál még egyértelműbb és sallangmentesebb lenni.


Siri fejlődik, de itthon még a Térképen is lenne mit javítani [+]

Siri továbbra sem tud magyarul, de próbál természetesebb beszédhangot használni, emellett pedig néhány új funkciót is kapott. Ha úgy érezzük, nem hallgat az érthető szóra, vagy nem szeretnénk a nyílt utcán utasítgatni a saját telefonunkat akár a virtuális klaviatúrával átírhatjuk a kérdésünket. Bekerült az élő fordítás a funkciók közé, jelenleg angolról franciára, németre, olaszra, spanyolra és kínaira azonnal képes átfogalmazni a mondandókat, és azokat azonnal fel is olvassa, természetesen csak egyszerűbb mondatok erejéig. Az asszisztens egyébként várhatóan még nagyobb jövő előtt áll, hiszen a külső alkalmazások is használhatják a SiriKit nevű API-t, innentől pedig jellemzően a fejlesztőkön múlik, hogy miként bővítik a rendszert.

Apróságokban változott a kezelőfelület Apróságokban változott a kezelőfelület
Apróságokban változott a kezelőfelület [+]

Ami a zenelejátszást illeti, lényegében semmi változás nem történt. A sztereó hangszórók szépen, telten, de csak átlagos hangerővel szólalnak meg, a zenei élmény pedig pontosan olyan, mint egy éve: az átalakítózás kicsit kényelmetlen, a natív jack csatlakozós iPhone 6S-nél még mindig egy érezhető fokkal gyengébb a produkció, emellett aggódhatunk a Lightning csatlakozó kétszeres terhelése miatt is, ha nem akarunk Bluetooth-fülhallgatót használni. FM-rádió továbbra sincs, a zenei szoftver azonban képes FLAC-t is kezelni, tehát különösebb konvertálgatás nélkül pakolhatjuk rá a zenéinket, ez remek hír annak, aki az Apple Music szolgáltatásra nem szeretne előfizetni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés