- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem nyílnak a Foldok?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Taci
addikt
Én a Themeforest.net-et használtam erre. Rákeresel egy kulcsszóra/stílusra, ami érdekel, majd a megjelenő találati listából egyből nyithatod is a template weboldalt, ahol általában mindenféle aloldal elő van készítve, így lehet inspirálódni, vagy akár egyből meg is venni.
-
Taci
addikt
Szerintem nagyon nem jó, hogy a régi, megszokott, jól bejáratott URL helyett egy újra dob át. És mi lesz a következő fejlesztéskor? Egy harmadik URL? Ezt nem így kellene.
Ha bepötyögöm, hogy mobilarena.hu, de az átdob egy másik, bonyolult és fura URL-re, akkor egyből gyanút fogok, hogy valami nincs rendben - vagy a gépemen, vagy a másik oldalon. És ha a szükséges ellenőrzések után azt találom, hogy nálam minden rendben, és a másik oldal (szerver/üzemeltető) a ludas, akkor a bizodalmam eléggé megcsappan abba az irányba, hogy ilyen béna dolgot hogyan lehetett művelni...
(Persze nem én vagyok az átlag user, a legtöbben talán nem is figyelik az URL-t. De szerintem ez így biztosan nem jó más szempontok alapján sem - pl. Google-rangsorolás.)Szóval szerintem rakjátok/rakassátok rendbe.
-
Taci
addikt
Megnyomod az F12-t, feljön a Developer menü.
1. Rákeresel erre: "p-sidebar", és kitörlöd a hozzá tartozó szakaszt. Ezzel máris szélesebb lett.
2. Rákeresel erre: "content". A hozzá tartozó értékeknél rákeresel arra, hogy "max-width", és kiszeded előle a pipát, deaktiválod (vagy kitörlöd az értékét). Ezzel teljes oldalszélességűvé válik.
3. Rákeresel erre: "mapid". A hozzá tartozó értékeknél rákeresel arra, hogy "height", és átállítod mondjuk "1500px"-re.
4. Bezárod a Developer menüt (F12), és amint mozgatod a térképet, zoomolsz a +/- gombokkal (vagy az egér görgőjével), máris kvázi teljes képernyős lesz. Plusz az F11-gyel teljes képernyős módba is rakhatod a böngészőt. -
Taci
addikt
válasz
TomMusic #18057 üzenetére
"Tegyük fel ezt egy nyilvános helyen (iskola, munkahely, stb) teszi."
Azért ez a user felelőssége, hogy egy nyilvános számítógépen vagy ne adjon meg személyes adatokat (és így onnan ne is rendeljen), vagy ha már megteszi, legalább privát böngészőből tegye.
Szerintem neked ezzel nem kell foglalkoznod, ez legyen a felhasználó dolga. Az autocomplete pedig jó dolog, engem kifejezetten idegesítene, ha más nemtörődömsége miatt a normálisan odafigyelő usereket szívatná a webshop üzemeltetője/fejlesztője (az autocomplete elvételével). -
Taci
addikt
válasz
SunMount3r #18041 üzenetére
Igen, valószínűleg nem nálad van a probléma, hiszen nem hiszem, hogy dinamikus oldalt szerkesztettél oda (és az esetleg ehhez tartozó szkript hibázik valahol). Vagy vársz, vagy elé mész és jelented nekik a problémát.
-
Taci
addikt
válasz
SunMount3r #18035 üzenetére
Itt is rendben van minden (Windows - Chrome).
Pontosabban csak volt... Mert bezártam, újra megnyitottam, és ahogy írod, a 2. és a 3. sor fekete... Fura.
Nem tudom, mi történik az oldallal, de ha DevTools-ban (F12) megnézed a képek kódjait (vagy Ctrl + Shift + C, és ráböksz a képre), akkor látszódik, hogy ahol betöltött a kép, ott van érték a
data-src
alatt, ahol viszont fekete kép van, ott nincs. -
Taci
addikt
válasz
Meggyi001 #18027 üzenetére
Én csináltam, de egy egész weblapot szenteltem neki, és másfél évig készült...
És szerintem te ettől gyorsabban szeretnél eredményre jutni.
Amúgy ha gyors megoldást akarsz, akkor vagy veszel egy ilyen modult, vagy valahogy találsz egy ingyenest, vagy marad, hogy magadnak írod meg, az viszont persze bőven több idő.
De a lényege amúgy ennyi:
1) Letölti az RSS fájlt (xml)
2) Kiszedi belőle a meghatározott szekciókban lévő infókat (időbélyegző, headline, rövid leírás, esetleg kép)
3) Tárolod ezeket az adatokat valahova
4) Felhasználod ezek közül azokat, amiket szeretnél, abban a formában, ahogy szeretnédOnnan válik kacifántosabbá a dolog, hogy habár lehetne ezt standard szerint is készíteni (mármint az RSS feed tartalmát), sajnos össze-vissza van, kb. ahány forrás, annyi féle. Így ha több helyről akarsz adatot behúzni szkripttel, fel kell készítened az eltérő formátumokra.
Ha csak a felső mezőbe szeretnéd azt a sort, szerintem ne magadnak akard megírni. -
Taci
addikt
Sziasztok!
Mi az általános eljárás, pontosabban hogyan "készülnek rá" az oldalak arra, hogyha majd dizájn akarnak váltani, akkor a cikkeik kinézetét átváltoztassák a régiről az újra?
Nem WordPress-t használok, hanem saját fejlesztés minden. Most akarok előre lépni, behúzni elég sok cikket. Tanulva a dinamikus, JS-tel behúzott tartalmak és a Google kereső/indexelés nem túl baráti viszonyából a cikkek oldalait (.html) inkább statikusra készíteném el. Viszont szeretnék a jövőre is gondolni, ha valami miatt bele kellene nyúlnom a kódba (akár kis dolog miatt is, nem feltétlen egyből dizájváltás), akkor szeretném egyszerűen letudni, és nem külön szkripttel minden cikk .html fájlját újragenerálni/átírni.
Mi a jó megoldás erre? Legyen csak a tartalmi rész statikus, minden mást meg húzzon be egy szkript? Így ha Google ránéz, akkor látja a tartalmat, szeretni is fogja, de megmarad a rugalmasság is, hogy változtathatok könnyen, ha kell? Nem tudom, hogyan kezdjek neki. Ebben kérnék iránymutatást.
Tehát ha akár csak egy elemet is kell az oldalon frissíteni (átírni mondjuk a szöveget egy gombon), akkor azt egyszerűen meg tudjam csinálni, és ne kelljen minden cikk fájljait újragenerálni/átírni.
Lehet, egyértelmű (lesz) a válasz, de egyelőre nem látom, hogyan csináljam ezt meg, hogy minden irányból "jó legyen".
Köszi.
-
Taci
addikt
válasz
TomMusic #17971 üzenetére
Nincs megkerülhetetlen védelem. Szóval vagy monitorozod és szűröd folyamatosan kézzel (vagy keresel/készítesz hozzá szkriptet), vagy használsz egy nehez(ebb)en kijátszható (és egyszerűbben implementálható) megoldást, mint pl. amit nevemfel is említett. Ha nekem kellene, én ez utóbbira szavaznék. De persze jó agytorna lehet egy saját rendszer kifejlesztése is, de azért az időbe fog kerülni, ezt pedig csak te tudod, hogy megéri-e számodra.
-
Taci
addikt
Szia!
Szerintem a WordPress-topikban kérdezz rá, mert ott jó eséllyel tudnak ajánlani már létező modulokat hozzá.
Illetve te is szét tudsz nézni a hozzá készült pluginok között: https://hu.wordpress.org/plugins/ -
Taci
addikt
válasz
RedHarlow #17898 üzenetére
Ha mutatsz példakódot, akkor könnyebben tudunk segíteni. De az lehet a baj, hogy régi a kód, ami anno még IE-rel kompatibilis volt, de azóta kb. minden megváltozott, és valószínűleg már máshogy kell kezelni azt az elemet. Talán ezért jó még IE-rel, és ezért nem mással.
De így látatlanban ez csak tipp. -
Taci
addikt
Cron job időzítésével kapcsolatban tudnátok segíteni?
Jelenleg így vannak beállítva:
*/5 * * * *
Ez azt jelenti, hogy minden 5. percben futnak: 00, 05, 10, 15, 20 stb.Ezzel nincs is baj, viszont időközben összejött pár cron job, és most már probléma, hogy ugyanakkor indulnak. Ezért szeretném eltolni a futásukat 1-1 perccel.
1. cron: 00, 05, 10, 15, 20 stb. (tehát ahogy most is van)
2. cron: 01, 06, 11, 16, 21 stb.
3. cron: 02, 07, 12, 17, 22 stb.
4. cron: 03, 08, 13, 18, 23 stb.
5. cron: 04, 09, 14, 19, 24 stb.
6. cron: itt vissza az elejére, tehát mint a legelső: 00, 05, 10, 15 stb.Így ahelyett, hogy most mind a (példa) 15 cron jobom ugyanakkor indulna, csak az 1., a 6. és a 11. fog egyszerre indulni.
Aztán 1 perc múlva indulna a 2., a 7. és a 11. És így tovább.
Ezek mind max 90 mp-ig futnak, szóval minimális átfedés lesz, de ennyi belefér.Viszont így egyszerűen tudnám tehermentesíteni a szervert (van jele annak, hogy nem szeret ennyi minden egyszerre futtatni.)
Csak csúnya módszerrel lenne megoldásom erre az 1-1 perces elcsúsztatásra, ha kézzel beírnék minden percet minden cron jobhoz:
00,05,10,15,20,25,30,35,40,45,50,55 * * * *
01,06,11,16,21,26,31,36,41,46,51,56 * * * *
stb.De biztosan van szebb megoldás is rá.
Ez pl. adná magát kapásból, de nem fogadja el, nem valid:*/5+1 * * * *
Találtam még ilyen opciót, de ezzel nem látom, hogyan lehetne pont azt elérni, amit szeretnék:
1-59/5 * * * *
Illetve még van ilyen opció is:
*/5 * * * * sleep N;
Csak itt meg attól "félek", hogy a másfél perces időkeret (ami egy cron job futására van adva) attól még elindul, minden 5. percben az óra elejétől kezdve, csak asleep 1;
ebből kapásból levesz 1 percet, szóval magának a szkriptnek csak 30 másodperce marad.Ebben kérném a segítségeteket, hátha kapásból tudjátok. Lehet, a "csúnya módszer" lesz amúgy a legbiztonságosabb a végén, de inkább rákérdezek, hátha más opció is van.
Köszönöm.
@martonx: A sitemap.xml-hez: All formats limit a single sitemap to 50MB (uncompressed) and 50,000 URLs. Csak hogy meglegyen.
-
Taci
addikt
Sziasztok!
A weblapomon (híraggregátor oldal) jelenleg kb. 30 hírcsatorna és 50 kategória van, és mindegyik hírcsatorna mindegyik kategóriával más-más híreket jelenít meg.
Jelenleg csak egy valódi oldal kezeli mindezt, JS-tel.
Viszont szeretném keresőbaráttá tenni, valós URL-eket bevezetni, amiket aztán átadhatok a Google-nek oldaltérképben - viszont ezek nem valós oldalak lennének, mind az egy szál főoldalra mutat, csak a JS (és a .htaccess) a megfelelő módon kezeli le őket.Ahogy látjátok, ez jelenleg 30 * 50 = 1500 különböző URL-lehetőség. Eszméletlenül rengeteget, túl sok. Ezt kezelni is sok, és valószínűleg a Google sem szeretné.
Ha minden aloldalt minden kategóriával összehoznék, így néznének ki:
www.pelda.hu/hircsatorna1/kategoria1
www.pelda.hu/hircsatorna1/kategoria2
...
www.pelda.hu/hircsatorna30/kategoria50
Nem igazán tudom eldönteni, melyiket lenne jobb meghagyni. Csak az aloldalakat?
www.pelda.hu/hircsatorna1
Vagy csak a kategóriákat?www.pelda.hu/kategoria1
Igazából mind a 2 fontos lenne, és jó lenne, ha így az oldaltérképben is szerepelne, de ez így egyszerűen túl sok.
Van esetleg valamilyen ötletetek, milyen irányba induljak el ezzel?
Vagy egy 1500(+)-os oldaltérkép nem is sok a Google-nek? Mert amúgy most így belegondolva igazából pl. a Mobilarénának ettől valószínűleg sokkal több URL-je van, sőt, talán a legtöbb oldalnak is. Bár ettől még nem biztos, hogy ez mind benne is van/kell hogy legyen a sitemap-ben.
Ahogy látom, 50.000 URL a limit az oldaltérképnél, szóval ahhoz képest az 1500 az semmi.
Mi lenne a legjobb megközelítés? Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Köszi. -
Taci
addikt
válasz
KonzolKartel #17878 üzenetére
Szia!
Egy külsős csakis a kliens oldali dolgokra lát rá, így max azt tudja ellenőrizni, hogy ezen az oldalon rendben van-e minden. De erre ugye ott vannak a webesek, ahogy írtad.
Ahhoz, hogy a szerver oldali dolgokat is láthassa, kellenek engedélyek, jelszavak, jól körbehatárolt hozzáférések, és ezt valószínűleg egyik cég sem adja ki, főleg ahogy írtad, van szerver oldali üzemeltető is nálatok.
Max ha olyan szerepkörben vagy a cégnél, tudsz bevonni külsős segítséget, egészen biztosan vannak erre szakosodott cégek - de ha tényleg minden részlegnek megvannak a felelősei házon belül is, nem tartom valószínűleg, hogy kívülről beengednek valakit.A kliens oldali részt amúgy szerintem te is könnyen ellenőrizheted: nyisd meg a megrendelő űrlapot, nyisd meg a Developer Console-t (F12), és menj végig a rendelés folyamatán (ameddig tudsz). Ha a lépések alatt hiba jelenik meg a konzolban, végig lehet követni, vajon ez okozhatja-e azt, hogy nem érkeznek be a rendelések.
Viszont ha ott minden rendben, akkor marad a szerver oldalán valami, amit -szerintem- csak belsős ember tud érdemben ellenőrizni.De hátha valaki más bíztatóbb dolgokat tud mondani.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #17875 üzenetére
Mert jól mutat az alkalmazások között (mobil, tablet), vagy desktopon az asztalon.
Másképp meg csak leírásokkal meg kerülőkkel tudnám akár kezdőlapra vagy a könyvjelzőkbe "rakatni" az oldalt - így meg egyből jön a felugró, hogy lehet telepíteni, és el is intéz mindent szépen.De amúgy azt a részét (cache.addAll) kitöröltem a service worker.js-ből, simán csak ezt hagytam benne:
self.addEventListener("fetch", fetchEvent => {
fetchEvent.respondWith(
caches.match(fetchEvent.request).then(res => {
return res || fetch(fetchEvent.request)
})
)
})
és úgy látom, így úgy működik, ahogy szeretném.Amúgy már nem is tudom melyik webshopnál láttam ezt először, akkor tűnt fel, hogy tök jó lenne, ha az én oldalamat is lehetne így kezelni - azóta kerestem a megoldást rá.
De most úgy néz ki (lekopogom), hogy működik. Bár finomítani biztos kell majd még.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #17873 üzenetére
Köszönöm.
Mivel nem akarom, hogy offline bármi is megnyíljon (mert amúgy sem tudna, így az oldal csak szétesne), gondolom, akkor úgy kell megcsinálnom, hogy legyen az oldal elején egy ellenőrzés (window.addEventListener('online', updateOnlineStatus); ), és ha nincs online, akkor mutasson valami statikus (Ön jelenleg nem csatlakozik a hálózathoz-szerű) oldalt. Mert ugye ha már PWA, akkor az offline státuszt is illik valahogy szépen lekezelni. Viszont megint csak mivel PWA, ezért ezt a főoldalba kell beépíteni. (Ha jól logikázom.)
-
Taci
addikt
Sziasztok!
Nézegetem a PWA bevezetésének lehetőségét, és találtam egy jó példát, amin végig menve sikerült is elkészítenem mindent, működik is: [link]
Viszont nem tiszta, hogy milyen fájlokat kell/érdemes futás előtt cachelni. Ahogy írja, ugye itt a cache-elés annyi csak a lényege, hogy offline módban mi legyen elérhető.
Mivel viszont az oldalam offline módban nem is akarom, hogy működjön, ezért ha tényleg csak ennyi a szerepe, akkor szívem szerint üresen hagynám.
Mert amúgy most úgy csináltam meg (első gyakorlásnak), hogy elkezdtem az összes fájlját a weblapnak a listába tenni - de a felénél meguntam, és kíváncsi voltam, így is működik-e, és persze működik.Aztán a Google oldalán ( [link] ) olvastam, hogy amúgy sem jó, ha túl sok fájl van cache-eltetve, mert ha egy is hibára fut, akkor az egész töltést leállítja.
Mi a tapasztalatotok? Mit érdemes ebbe a cache-listába tenni? Már ha van ilyen egyáltalán.
Plusz van esetleg valami "jó gyakorlat", amit érdemes követni?
Köszönöm.
-
Taci
addikt
Sziasztok!
Nem feltétlen ebbe a topikba való kérdés, de megfelelőbbet nem találtam:
Mi kell ahhoz, hogy egy külső weboldal lássa, hogy az én oldalamon az ő linkjeikre irányuló forgalom/kattintás tőlem ment hozzájuk?
Mondjuk van nálam annak a weboldalnak pár cikkére mutató link. Mit kell ahhoz csinálni, hogyan kell felépíteni a logikát mögötte, hogy amikor az én felhasználóm az én oldalamon a külső oldalra mutató linkre kattint, akkor azt a külső oldal be tudja azonosítani, hogy az a user, kérés, kattintásszám tőlem jött?Csak hogy egy példa is legyen (más topikban is ezt használtam, átlátható, csak azért):
Adott ez a hírkeresős link:
https://rd.hirkereso.hu/rd/39891270?place=6544&partner=hirkereso&url=https%3A%2F%2Fprohardver.hu%2Fhir%2Fjon_lg_elso_hibrid_projektora.htmlEz ide továbbít:
https://prohardver.hu/hir/jon_lg_elso_hibrid_projektora.htmlHa simán csak a prohardveres linket használná a hírkereső, akkor is látná a prohardver, hogy a hírkeresőről jött a kattintás?
Vagy pont ezért kell a továbbítás (saját aldomainről redirect a külsős linkre), és nem simán a külső link használata?
A célom az lenne, hogy az én oldalamon történt kattintásokat tudjam mutatni a külső oldalnak, hogy nézd kedves külső oldal, ez az X mennyiségű látogatás tőlem érkezett hozzád.
Ezt nyilván én tudom mérni magamnak, viszont az egy manipulálható szám az én oldalamról, amit fordított helyzetben én sem fogadnék el. Ezért is kérdezem, hogy mi a jó megoldás arra, hogy a külső oldal is láthassa a tőlem indult kattintások számát, és ugyanakkor én is ugyanazzal a számmal rendelkezzek.Remélem, érhetően fogalmaztam meg a kérdést. (Ha nem, szóljatok, pontosítok.)
Köszönöm. -
Taci
addikt
Köszönöm szépen mindkettőtöknek a választ!
-
Taci
addikt
Az én hibám, bocsánat a "pánikkeltésért"...
Valahogyan benne maradt egyHeader Set Cache-Control "max-age=0, no-store"
így minden fájlnak a headerjében ez volt benne, így találtam meg.
Most már rendben működik.Már csak az ajánlott cache-elési időtartammal kapcsolatban kérnék iránymutatást.
Köszönöm, és bocsánat a sok egymás utáni posztért.
-
Taci
addikt
Így állítottam be:
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
# Images
ExpiresByType image/gif "access plus 1 month"
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 month"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 month"
ExpiresByType image/png "access plus 1 month"
ExpiresByType image/svg+xml "access plus 1 month"
ExpiresByType image/webp "access plus 1 month"
# Webfonts
# TrueType (TTF)
ExpiresByType application/x-font-ttf "access plus 1 month"
# OpenType
ExpiresByType font/opentype "access plus 1 month"
# Web Open Font Format (WOFF) 1.0 (WOFF)
ExpiresByType application/font-woff "access plus 1 month"
ExpiresByType application/x-font-woff "access plus 1 month"
ExpiresByType font/woff "access plus 1 month"
# Web Open Font Format (WOFF) 2.0 (WOFF2)
ExpiresByType application/x-font-woff2 "access plus 1 month"
# Embedded OpenType (EOT)
ExpiresByType application/vnd.ms-fontobject "access plus 1 month"
ExpiresByType font/eot "access plus 1 month"
# otf ttf
ExpiresByType application/font-sfnt "access plus 1 month"
# CSS and JavaScript
ExpiresByType text/css "access plus 1 week"
ExpiresByType text/javascript "access plus 1 week"
ExpiresByType application/javascript "access plus 1 week"
</IfModule>
De F12 --> Network alatt a fájljaimnál nem látom se a
Disk cache
, se aMemory cache
feliratokat, csak a fájlméretet, így gondolom, nem működik a cache-elés.Van ötletetek, miért nem? Mit kell még beállítanom?
Tapasztaltam, hogy a .htaccess-ben történt változásokhoz jobb törölni az oldalhoz tartozó böngészési adatokat (vagy eleve privát böngészésben nézni), így most úgy próbálom, de sajnos így sem működik úgy, ahogy szeretném. -
Taci
addikt
Teljesen igazatok van!
Köszönöm!
Úgy látom, a cache-elés is teljesen hiányzik (ez is üt a sebességen), ebben a témában kérnék még egy kis segítséget.
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/gif "access plus 1 month"
ExpiresByType image/ico "access plus 1 month"
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 month"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 month"
ExpiresByType image/png "access plus 1 month"
ExpiresByType image/svg+xml "access plus 1 month"
ExpiresByType text/css "access plus 1 week"
ExpiresByType text/javascript "access plus 1 week"
ExpiresByType application/javascript "access plus 1 week"
</IfModule>
Így elsőre ezt találtam, és lenne ezzel kapcsolatban pár kérdésem:
- Mi az ajánlott időtartam képekre (itt 1 hónap) és css/js fájlokra (itt 1 hét)? Van, ahol 1 évre állítják be ezeket.
Ha átgondolom, az 1 év talán azért nem jó, mert miért tároljon képeket 1 évig, amikor (híroldalak cikkeinek képei) azokat max csak pár alkalommal fog újra látni, hiszen mindig új tartalom lesz a szeme előtt. Szóval így még lehet, az 1 hónap is feleslegesen sok. De érdekelne a véleményetek.- Beállítom, amire azt mondjátok, hogy az a jobb, de utána jön az a rész, hogy a HTML-ben ellenőrzöm, hogy milyen verzióját használja a fájlnak (pl.
typography.css?v=1.0.1
). Pontosabban ugye ezt csak azt nézi, volt-e változtatást a legutóbbi változat óta. A legutóbbi változat pedig a cache-elt változat?
Tehát ha ezt a mondjuk 1.0.1-es változatot cache-eli mondjuk 1 hónapra, de én 1 hét múlva változtatok, és az új fájl 1.0.2-es (HTML-ben is jelezve), akkor gondolom, ezt ellenőrzi, és a cache-ben ezzel az új verzióval helyettesíti, és nem a régit használjra továbbra is a cache-ből, csak mert annak a lejárati ideje még "ketyeg", ugye?Köszönöm.
-
Taci
addikt
Beállítottam, nem volt egy bonyolult művelet. Utána is olvastam, mit csinál, szóval ez megoldva.
Viszont ha már írok, beírom egy másik kérdésemet is, szintén a Lighthouse-hoz/PageSpeed-hez kapcsolódva.
Reszponzív az oldalam, ugyanaz a kód viszi minden felbontáson az oldalt, pontosan ugyanazokkal a fájlokkal.
Mégis nagyon eltérő mérési eredményeket adnak az eszközök:Ég és föld a különbség, és nem értem, miért.
Részletesen a riport itt érhető el: [link]
"Távolítsa el a megjelenítést gátló erőforrásokat"
Ennél a résznél desktopon az egyik saját fájlt 80ms megtakarítási potenciálra írja, míg mobilon ugyanezt a fájlt már 300ms-re.
A cookiebot js fájlját asztalon 270ms-re, mobilon 1080ms-re...Miért mér más eredményeket ugyanarra a kódra asztalon és mobilon? 76 pont asztalon, 42 mobilon az össz-eredmény. Hatalmas különbség, és nem igazán tudok vele mit kezdeni.
Tudtok tanácsot adni?
Van értelme nézni ezt a riportot egyáltalán? Merthogy amúgy nagyon nem ilyen sebességekkel tölt be mobilon sem, szóval nem értem, mit és hogyan mér, de nem valós.Köszi.
-
Taci
addikt
A (Chrome) Lighthouse nagyon kardoskodik amellett, hogy engedélyezzem a szerver oldali tömörítését a text fájloknak (.css, .js, .html stb.)
Megtaláltam, hogy cPanelben hogyan kell ezt beállítani ( [link] ), viszont mielőtt megtenném, a tanácsotokat kérném:
- Van esetleg bármilyen negatív hatása bármire? Sebességre nyilván nincs, csak pozitív, hisz' tömörít, így gyorsabb lesz. Viszont ugye ezt utána ki is kell tömöríteni - gondolom, ezt a kliens végzi. Lehet ezzel kapcsolatban bármilyen probléma? Van bármilyen ok, amiért nem lenne ajánlott bekapcsolni?
- Minden ajánlott fájltípusra érdemes bekapcsolni? (.css, .js, .html) Vagy jobb valamit esetleg nem piszkálni?
Köszönöm.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #17842 üzenetére
Macen (Safari) nem úgy működik az egyik JS, ahogy kellene. Macem nincs, a BrowserStack-en pedig az éles oldalt érem el, ezért gondolkodtam egy ilyen megoldásban.
A külön tesztkörnyezet megvan (abban fejlesztettem), de Safarihoz nincs hozzáférésem rajta.
De lehet, beírom a JS topikba a specifikus kérdést, mert fura "hiba": a keresősávban figyelem a billentyűleütést, és ha beír valamit a user, aktív lesz a keresőgomb, megjelenik a törlés gomb stb. Viszont Safariban hiába írom be, nem aktiválja, csak akkor, ha megnyomom a Shift billentyűt. Semmi más nem aktiválja...
Ezért akarnám a konzol logjait aktiválni, hogy lássam, mi történik - de nyilván nem a produktív oldalon. -
Taci
addikt
Szeretnék pár újítást / bugfixet kipróbálni, de már nem a lokál tesztszerveren, hanem a végleges tárhelyen.
Arra gondoltam, hogy csinálok mondjuk egy index_bugfix.html fájlt, amiben kicserélem a javítandó/tesztelendő fájlokat: pl. ha egy .js fájlban tesztelnék változtatást, akkor az eredetiből csinálnék egy másolatot mondjuk javascript_bugfix.js néven, és ezt a fájlt drótoznám be a bugfix html-be. Ezután megnyitnám a honlapom.hu/index_bugfix.html-t, és máris tesztelhetném amit kell.
Ezzel a megoldással kapcsolatban amit talán problémának látok, hogy így ha ott lesznek ezek az új "tesztfájlok", azt ugyanúgy minden kliens le fogja tölteni (és lejáratig ott is maradnak). Ez nem biztos, hogy jó, ha másért nem, a plusz adatforgalomért.
Vagy ezekre külön-külön állítsak be egy időkorlátot, hogy ne is legyenek cache-elve?
Ez most nálam a .html fájlokra így van beállítva:
<FilesMatch "\.(html)">
FileETag None
Header unset ETag
Header set Cache-Control "max-age=0, no-cache, no-store, must-revalidate"
Header set Pragma "no-cache"
Header set Expires "Wed, 11 Jan 1984 05:00:00 GMT"
</FilesMatch>
Hogyan lehet pontos fájlnévre ezt beállítani?
<Files javascript_bugfix.js>
</Files>
között ugyanaz a tartalom, ha jól látom.Van esetleg más/jobb megoldásotok erre a témára (újítás/bugfix tesztelése éles rendszeren, de mégis "külön")?
Köszönöm.
-
Taci
addikt
válasz
Golyobis #17837 üzenetére
Ebben a WordPress topikjában tudnak majd igazán segíteni, de ha jól emlékszem, valahogy így lehet:
Pages --> kiválasztod a lapot, amit szerkeszteni akarsz --> Edit --> ekkor megnyílik a WordPress szerkesztője --> és ott kell valahogy HTML-re átállítani, Convert to HTML talán a 3 pötty alatt
De ha a headert akarod szerkeszteni, ahhoz lehet, egyszerűbben is hozzá lehet férni, de ezt sajnos nem ismerem. Kérdezz (vagy keress) rá a topikjában, egyből tudni fogják.
-
Taci
addikt
válasz
Golyobis #17832 üzenetére
Kíváncsi leszek a válaszokra, mert én is egy kissé hasonló cipőben járok: nagyon új még nekem ez a Google Search Console-os dolog, és bár logikusan végigmentem rajta, a HTML is jól van beállítva (mármint a tagek), mégis tök random helyről veszi a keresési találathoz a description-t. (És még más gondjaim is vannak vele.)
Úgyhogy én is egy hozzáértőt fogok keresni, aki ellenőrzi amit kell, és elmagyarázza a miérteket.Amúgy a search console ír ki javaslatokat, figyelmeztet hibákra, megjelöli a javítandó részeket. Neked nincs ott semmi az értesítések között, ami "nyomra vezetne"?
-
Taci
addikt
Ahhoz, hogy elérjem mobilról a lenti módszerrel a weblapot, a gép IP címét kell használnom. (https://tesztszerver.hu/index.html helyett a 192.168.1.11/index.html éri csak el). Így viszont a certificate erre nem érvényes (a szerver tanúsítványa nem egyezek az URL-lel), ezért szinte semmit nem tölt be a weblapból. (És ha gépen nézem az IP címes elérést, ott is ugyanúgy nem tölt be szinte semmit, hiszen a certificate-ben a tesztszerver.hu szerepel, és nem az IP cím.)
Tudtok erre valamilyen megoldás? -
Taci
addikt
válasz
martonx #17827 üzenetére
Közben rátaláltam erre én is, köszönöm.
Telefonon (Android) engedélyezni kellett az USB hibakeresést (debugging), majd meg kellett keresnem a (valamiért "eldugott") Remote Devices tabot (ami korábban menüből nyílt, most viszont már achrome://inspect/#devices
címről). És onnan még remote is lehet kezelni a telefont.
Köszönöm a segítséget!@nevemfel: Köszönöm.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #17824 üzenetére
Nyilván rajtad nem múlik.
Köszönöm, akkor ezen nem is agyalok tovább.Lenne még egy kérdésem:
Már elkezdtem szolgáltatóhoz átköltözni, és így végre már valós mobil eszközön is tudom tesztelni az oldalt. Így viszont előjött pár dolog, ami Chrome-ban a Dev Tools alatti mobil nézetben nem.
(Pl. az is egyfajta hibát generál a működésben, hogy amikor megnyílik az oldal, és görgetek lefele, a Chrome ugye elrejte a címsort. És ez egy kicsit bekavar, de ezt nem lehet Chrome desktopon még mobil nézetben sem tesztelni, mert ott nincs ilyen címsor. )Javítani nagyon nehézkes így, mert "nem látom" asztali gépen, mit javítok, minden változtatást át kell vinnem, aztán telefonon kipróbálni.
Van esetleg valamilyen mód rá, hogy "valós mobilváltozatban" használhassam a Chrome-ot?
Így elsőre csak az jut eszembe, hogy felrakom az Android Studio-t, azzal emulálok egy Androidot, abban meg ott lesz a Chrome (vagy felrakom rá). Az hozzáfér a localhost-hoz, és máris könnyebb a hibakeresés.Viszont ez sem a legegyszerűbb, hátha van egyszerűbb módja is.
Köszi.
-
Taci
addikt
Azt meg tudnátok mondani, hogy ha böngészőbe (legfrissebb Chrome jelen pillanatban) beírom a honlapom címét (pl. honlapom.hu), akkor miért alapból a http-vel nyitja meg, és nem https-sel?
Ami történik:
honlapom.hu --> http://honlapom.huAmit várnék:
honlapom.hu --> https://honlapom.huSzolgáltatónál van egy opció rá, "Force HTTPS Redirect", de enélkül is azt várnám 2022-ben, hogy biztonságos kapcsolatot próbálna alapesetben létesíteni (HTTPS).
Az én oldalam "hibázik valamiben" esetleg? Dev Tools semmi hibát nem mutat (azon kívül persze, hogy ilyenkor nem tölt be szinte semmit, csak ha direktben https-sel nyitom meg).
.htaccess-ben is tudnám force-olni, csak nem értem, miért kell eleve, és miért nem alapból https-sel nyitja meg.
Köszi.
-
Taci
addikt
.htaccess
-szel kapcsolatban kérnék segítséget:Be van állítva, hogy
Options -MultiViews -Indexes
Be van állítva, hogy
ErrorDocument 503 /errors/503.html
Ha próbálok megnyitni egy almappát, ami tudom, hogy létezik, pl.:
www.honlapom.hu/php/
akkor az Apache error logban lesz egy ilyen bejegyzés:Cannot serve directory www.honlapom.hu/php/: No matching DirectoryIndex found.
Ami így teljesen érthető, hiszen le is írja, hogy ilyenkor index.php, .html stb. fájlokat keres, és ha nem talál, akkor dobja ezt a hibát.
És nem talál, mert ott a php fájljaim vannak (mint mondjuk a js mappában a javascript, css-ben a css-ek stb.). Ide nem rakok index fájlt nyilván.Erre megoldást egyelőre annyit találtam csak, hogy megmondom neki, hogy ha ilyen mappát próbálnának lehívni, irányítsa át őket a honlapra:
RewriteRule ^php$ https://www.honlapom.hu/index.html [R=301,NC,L]
RewriteRule ^php/$ https://www.honlapom.hu/index.html [R=301,NC,L]
("php" és "php/" végződésekre is.)Ez most igazából működni látszik, az apache error logban sincs már bejegyzés.
Csak olyan "ormótlan" megoldásnak tűnik.Tudtok esetleg jobbat, megfelelőbbet rá?
--------------------
És ezzel kapcsolatban egy másik kérdés:
Ha egy olyan címet írok be, ami nem létezik, pl.:
www.honlapom.hu/php12345
akkor átirányít az index.html-re:RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^ index.html [L]
Viszont itt meg az a szépséghiba, hogy végig a(z eredetileg beírt) rossz cím marad a címsorban. Betölt az oldal rendesen, de a címsorban a
www.honlapom.hu/index.html
helyettwww.honlapom.hu/php12345
lesz.
És ez "csúnya" és zavaró.Ebben a 2 (összefüggő) témában kérnék segítséget.
Köszönöm.
-
Taci
addikt
Kicsit egyszerűsítve a kérdést:
var/www/html
Az úgy jó, ha ide teszem a gyökérbe az index.html-t és a .haccess fájlt, minden mást pedig ezen belül egy almappába? Pl. var/www/html/biztonsagos-almappaVagy van jobb/másabb ajánlás?
Pl. a var/www/html/public mappa használata, bár ez nagyon nem egyértelmű számomra. Mert pl. ilyet is találtam:
The purpose to set the webroot to var/www/html/public is to hide the sensitive files like .htaccess.
De akkor az index.html-nek is mellett kell lenni, szóval akkor a DocumentRoot-ot is meg kell változtatnom.
Vagy erre az is elég, hogy<Files .htaccess>
Order allow,deny
Deny from all
</Files>
, és simán használjam a var/www/html mappát az index.html-nek és a .htaccess-nek, minden más meg menjen a var/www/html/biztonsagos-almappa mappába? -
Taci
addikt
Még lenne 1 kérdésem:
Jövő hét közepén/végén tervezek végre a kis tesztkörnyezetemből szolgáltatóhoz költözni. Eddig még nem volt éles weblapom, így nem igazán tudom, mi fog ott "fogadni".
Ami nem világos most számomra:
Ahogy írtam is, a weblaphoz tartozó minden fájl egy almappában van, ezt írták több helyen is, hogy érdemes így csinálni. Ebben van az index.html is. Most úgy érem el a tesztkörnyezetben az oldalt, hogy:https://www.tesztszerver.hu/biztonsagos-almappa/index.html
Amikor megyek a tárhelyre, és felmásolom a "biztonsagos-almappát", akkor az alatt kell majd lenni az index.html-nek is? Vagy az mindenképp ezen kívül kell hogy legyen (és így majd a benne szereplő hivatkozásokat is át kell talán linkelgetnem)?
Ha marad a mappában, akkor alapból az elérése a weblapnak is úgy lesz, hogy:
https://www.sajatdomain.hu/biztonsagos-almappa/index.html
?Ha igen, ezt hogyan tudom majd beállítani (felteszem, .htaccess-ben kell majd), hogy ne így lehessen elérni az oldalt, hanem a
https://sajatdomain.hu
(ha lehet, www nélkül legyen az alapértelmezett, ide mutasson minden) címet beírva töltse be az oldalt?Bocs, ha "buta" kérdés, de 0 tapasztalatom van vele, szükségem lenne segítségre, iránymutatásra a témában.
Az index.html "levágásról" ezeket találtam:
## Always remove index.html
## redirect www.dense13.com/index.html -> www.dense13.com
# RewriteRule ^index\.html$ / [R=301,L]
## www.dense13.com/music/index.html -> www.dense13.com/music/
# RewriteRule ^(.*)/index\.html$ /$1/ [R=301,L]
De ugye a kérdésem eleje pont az, hogy nem tudom, hogy fog majd kinézni, az index.html az a biztonsagos-almappán belül kell-e majd hogy legyen, és ha igen, akkor hogyan néz ki ez az átirányítás.
Köszönöm előre is a segítséget.
-
Taci
addikt
válasz
nevemfel #17801 üzenetére
Köszönöm!
A
Header Set Cache-Control "max-age=0, no-store"
sor pedig pluszban hasznos, mert eddig az is probléma volt, hogy ha az oldalon belül az logóra kattintva "töltöttem újra" az oldalt, a cache-ben lévő fájlok "ott maradtak", és szétesett emiatt a maintenance-oldal.
Ezzel viszont már ez is szépen megy.A 503-ashoz találtam még ennyit: [link]
The server is currently unable to handle the request due to a temporary overloading or maintenance of the server. The implication is that this is a temporary condition which will be alleviated after some delay. If known, the length of the delay MAY be indicated in a Retry-After header. If no Retry-After is given, the client SHOULD handle the response as it would for a 500 response.
500 - belső szerverhiba: Egy általános hibaüzenet szerverhibák jelzésére.Ebből én azt értem, ha nincs a Retry-After megadva, akkor úgy kezeli a 503-at (ideiglenesen nem elérhető), mintha szerverhiba lenne. Ami nem jó.
-
Taci
addikt
Sajnos túlléptem a szerkesztési időt:
Ja igen, és az amúgy a baj az átirányítással, hogy ilyenkor a maintenance.html az aktív, és mondjuk ott van előtted, látod, hogy karbantartás van, visszanézel 10 perc múlva, és ráfrissítesz az oldalra, hogy hátha működik már azóta, de mivel a maintenance.html az aktív, mindig azt töltöd újra és újra.
Vagy ilyenkor ha már nincs átirányítás, működik az oldal, akkor meg ezt a maintenance-t kell a főoldalra visszairányítani? -
Taci
addikt
Sziasztok!
Épp a .htaccess-t igazítom, hogy maintenance módba tudjam tenni az oldalt.
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine on
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^127\.0\.0\.1
RewriteCond %{REQUEST_URI} !/weblap_fajlok/maintenance.html$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.(jpg|jpeg|png|gif|webp|ico|css) [NC]
RewriteRule .* /weblap_fajlok/maintenance.html [R=307,L]
</IfModule>
- Jelenleg még csak saját gépen, lokális szerveren fut, ezért a 127.0.0.1.
- weblap_fajlok: egy plusz mappában (más néven) van minden fájl, hogy majd ne a gyökérben legyen (ajánlás után)A kérdéseim ezek lennének:
- Melyik átirányítás legyen? 302? 307?
Az a "bajom" az átirányítással, hogy ilyenkor nem tudom eltüntetni a címsorból a maintenance.html-t.
Ha nem rakok átirányítást (tehát [R=307,L] helyett csak [L]), akkor is szépen megjelenik a maintenance tartalma, csak a címsor az eredeti marad, és 200-as Status Code-dal tér vissza. Ez így tetszene, de nem tudom, van-e ennek bármi hátránya.Mi a jó megoldás ide?
Átirányítás (302 vagy 307), és valahogy a maintenance.html eltüntetése,
vagy
átirányítás nélkül hagyni?
Van hátránya ez utóbbinak?Köszönöm.
-
Taci
addikt
válasz
Eastman #17794 üzenetére
Nincs tapasztalatom vele, de szerintem ez az oldal az, ami segíthet a témában:
https://developers.facebook.com/docs/plugins/like-button/ -
Taci
addikt
válasz
Eastman #17781 üzenetére
A saját (készítésű és hosztolású) honlapodon akkor használsz sütiket, ha szeretnél (tekintve persze, hogy milyen plugineket, keretrendszereket használsz, mert azok persze húzhatnak be). A tárhelyszolgáltató csak a tárhelyet adja (plusz extra dolgokat még, de a süti nincs közte).
Mi a kérdés háttere amúgy? Hátha úgy egyszerűbb egy megfelelő választ is adni. -
Taci
addikt
válasz
Eastman #17778 üzenetére
A süti (cookie) a (honlapot kiszolgáló) szerver és a böngésző közti információcsomag. A szolgáltató nem helyez el sütiket - maximum a saját honlapja (szervere) által.
Persze ha nem "saját" a honlap, hanem valami ingyenes tárhelyszolgáltatós megoldás (honlapom.ingyentarhely.hu), akkor jó eséllyel a szolgáltató (ingyentarhely.hu) sütijei is ott lesznek. -
Taci
addikt
válasz
I02S3F #17759 üzenetére
Ha az adatlapok ugyanúgy épülnek fel, és csak az adatokban különböznek, akkor abból elég csak egyet megnézni.
Ezzel máris 35-öd annyi tesztelendő van csak.A böngésző motorjának működését pedig szerintem nem (vagy csak minimálisan) befolyásolja, milyen platform alatt fut.
Én biztosan nem tesztelném különböző Android verziókra emiatt. Se Windowson belül másra 10-en kívül.Android/iOS/Windows/MacOS: Chrome, Firefox, Opera talán, plusz mondjuk Samsung Internet, Safari, Edge talán még.
Ezekből a legfrissebb stable build, ami a normál felhasználóknak is elérhető. -
Taci
addikt
válasz
Memora #17735 üzenetére
Ez lesz a te topikod, ha WordPress-szel szeretnél tovább menni, itt sokkal hamarabb választ kapsz majd a témához kapcsolódó kérdéseidre:
WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS) -
Taci
addikt
válasz
Eastman #17713 üzenetére
Azt te (és az általad használt pluginok, keretrendszerek stb.) döntöd el, hogy mit tárolsz a sütikben.
Ha téged nem érdekel, hogy egy-egy látogató mit csinál a honlapodon, akkor nem kell (a userekhez kapcsolódó) sütiket használnod és tárolnod.
Viszont ha pl. regisztrációhoz és bejelentkezéshez kötött az oldalad használata, akkor nyilván ezt nem lehet kikerülni. -
Taci
addikt
Valamilyen indíttatásból a Chrome Feladatkezelőjére kerültem, és az alábbi furcsaságot tapasztaltam:
Adott ez az oldal (én Mobilarénán keresztül használom a fórumot). Friss betöltéskor ~60MB-ot foglal a memóriából. Aztán ahányszor csak az újratöltés gombra kattintok, egyre csak növekszik és növekszik. Most épp 80MB fölött jár (talán 3-4 újratöltés után). Viszont ha Ctrl+F5-tel töltöm újra, akkor visszaáll az alap ~60MB-os memóriafelhasználásra.
Szóval mondjuk azt, ez valószínűleg egy jól optimalizált oldal, így kell ennek működnie.Nos közben én készítem a saját weboldalamat, így gondoltam, ott is megnézem, ez az újratöltögetős memóriahasználat hogyan alakul.
Újratöltésnél nekem is csak növekszik, viszont Ctrl+F5 után sem megy lejjebb. Elindult ~90MB-ról (ez is sok, szóval majd meg kell néznem, miért ennyi), és jó pár Ctrl+F5 után már 170MB-nál vagyok. (Aztán most amíg ezt a hozzászólást írom, visszanéztem, már "csak" 125MB.)Nem szeretnék "memórialyukas" oldalt csinálni. Hol tudom megnézni, hogy mi hibás? (Már ha az - bár a memóriahasználatból ítélve az.)
Hirtelen felindulásból gyorsan megnéztem még inkognitó módban, mit produkál, és meglepődve látom, hogy 40MB-ot fogyaszt így csak...
Pluszban úgy látom, a cookiebot-beépülő kér 15MB-ot. (Ha tudnék sajátot írni, megtenném.)
És az időjárás widget még 23MB-ot.
De a lapra így is csak (mindent betöltve) 48MB-ot jelez. (A beépülőket külön jelzi, Subframe-ként.)
Aztán pár újratöltés után már 70MB, de közben vissza is megy 50MB körülre...Aztán bezárom az inkognitót, megnyitom a normál böngészőben, mint az elején, és most meg 39MB. Úgy, hogy bezárás előtt 170MB is volt ugyanez az oldal, ugyanezzel a tartalommal.
Adatbázisból kéri az adatokat, aztán azokkal érkeznek képlinkek, amiket betölt. Most pár bonyolultabb (háttér)lekérdezés után 90MB-ot használ újra.
Nyomtam egy Ctrl+R-t, felugrott 120MB-ra, aztán hirtelen vissza 46MB-ra.Mire érdemes ránéznem?
Kell valamire egyáltalán? Mert egyszer így, egyszer úgy... Most kb. ugyanaz az állapota, mint az elején, és akkor 170MB-ot használt, most 46-ot...Bocs hogy ennyire részletesen írtam, de meg akartam "mutatni", hogy mi-mikor történik, mert nem igazán látok logikát benne, és így "megfogni" sem tudom.
-
Taci
addikt
válasz
bhonti #17705 üzenetére
Ránéztem gyorsan a csomagokra csak kíváncsiságból, illetve a részletekre is (lenti részen Szkriptek, PHP (Linux)), és ezt találtam:
- PHP: max_execution_time: 90sEz azért konfigurálható (nem csak itt, bármelyik szolgáltatónál), vagy kőbe vésett?
Mert nekem a cron job-ok ettől bőven sokkal több ideig futnak.Mivel ugyanebben a táblázatban van említve a memory_limit is (128MB), az pedig nyilván fix, ezért gondolom, az execution time is az. (?)
-
Taci
addikt
Sziasztok!
Tárhelyszolgáltatót keresek, és segítségre, iránymutatásra lenne szükségem.
A fontosabb dolgok:
- Saját fejlesztésű honlap (html, css, js, php), nem kell WordPress
- PHP szkriptekkel dolgozom
- MySQL adatbázist használok
- CronJob-ok futtatására van szükségem
- A legfontosabb, hogy az SQL-es lekérdezések gyorsak legyenek és maradjanak sok usernél is, szóval ne az adatbázis alá pakolt vas legyen a szűk keresztmetszet. Nem tudom, melyik szolgáltató milyen hardverrel dolgozik, mennyi memóriát/cpu-t kapok az adatbázisom alá.Korábban egy másik honlappal (WordPress) a Versanus.eu-nál voltam. Abszolút pozitív a tapasztalatom velük, főleg a support miatt.
Viszont ajánlották a MediaCenter.hu-t is.
És a két szolgáltató ajánlatait összehasonlítva ezek a kérdések merültek fel bennem:
- CPanel: Versanus-nál van, MC kézzel-lábbal ellene van ( [link] ). Számomra kézre álló eszköz, szerettem használni, plusz Cron Job-ot még csak azon keresztül láttam használni. (Bár a MC-nél is írják, hogy van: "Időzítő (CRON) használat")
- Adatbázis mérete: Jelenleg még nem túl nagy az adatbázis, de rohamosan növekedni fog, folyamatosan. Versanusnál nincs korlátozás a méretre, a vásárolt tárhelycsomag méretéig lehet nyújtózkodni. MC ezzel szemben 1GB-ra van valamiért korlátozva. (Bár a help text-ben ezt írják: későbbiekben tetszőleges mértékben bővíthető. Ez mit jelent?)
- PHP 8: Bár 7.x-en készítettem az oldalt, láttam, hogy a MC már rég lehetővé tette a 8-as verzió használatát. Ezzel szemben a Versanusnál 7.x a "max". Ez nem tudom, jelent-e valamit.
- SSD + árak: Versanusnál az SSD-s tárhely csak opció, és az 5 GB-os tárhely ára nettó 12e Ft (SSD-vel nettó 18e Ft). Ezzel szemben MC 10 GB-os SSD-s tárhelyet ad nettó 10e Ft-ért. Szóval dupla annyit, fele annyiért. Itt durván jobb a MC ajánlata.Ezt a két szolgáltatót néztem eddig csak. Ti mit gondoltok? Van velük tapasztalatotok? Esetleg nézzek még utána egy harmadik/negyediknek is?
Köszi.
-
Taci
addikt
Sziasztok!
Még mindig a süti-sáv témájában vagyok elveszve.
Sok (nagy) oldal sütikezelőjében látom ugyanazokat a partnereket felsorolva:
: Tappx
1020, Inc. dba Placecast and Ericsson Emodo
1Agency
1plusX AG
2KDirect, Inc. (dba iPromote)
33Across
360e-com Sp. z o.o.
stb.Ez miért van? Ugyanazt a sütikezelőt használnák? Vagy beleírnak "minden" "partnert", és akkor nem kell módosítgatni?
Azért kérdezem, mert a sajátomat akarom megcsinálni, de fogalmam nincs, hogy kik ezek a partnerek, miért partnerek, mit csinálnak, mit szerepelnek pl. az Index.hu sütikezelőjében a partnerek között, miért van szinte bármelyik másik nagy oldal partnerei között, nekem kell-e ilyesmit feltüntetnem stb.
Tudom, valószínűleg ez szakjogásznak való kérdés (már keresem), de hátha tudtok egy kis támpontot adni. Vagy egy jó, részletes összefoglalót.
Nagyon nehéz, bonyolult téma (legalábbis számomra az), de egyszer kell csak jól megcsinálni. Aztán amikor változtatnak a jogszabályon.
Köszi.
-
Taci
addikt
válasz
sanyi0627 #17626 üzenetére
Szerintem egy WordPress-weblappal jársz a legjobban, gyorsan, profin, kiváló minőségben elkészíthető. A megfelelő topikba írj ezzel a kérdéssel, és ott biztosan útba igazítanak.
WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS) -
Taci
addikt
A lazy load-dal kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy ugye az az ajánlás, hogy csak azokhoz az elemekhez kerüljön a
loading="lazy"
, amik "hajtás után" vannak. Viszont mi a helyzet akkor, ha véletlen úgy alakul, hogy egy olyan elem is alapból betöltődik ("hajtás" / scroll nélkül), amihez ez be van állítva? Jelent valami gondot? Bár gondolom, simáneager
-ként betölt.4-esével töltöm be a képet infinite scroll-lal, és eredetileg úgy csináltam meg, hogy az alap betöltés 4 képe megkapja a
lazy
-t, a többi pedigeager
-t. Viszont mivel csak max 2 kép fér el az összes képernyőre (plusz title, description, dizájnelemek stb.), az első betöltés 3. és 4. elemét is átállítottam lazy-re, mert hát az is ugye spórolás a betöltési időn. Na ha most valahogy mégis valami über 8K monitoron néznék, és első betöltéskor a lazy-elemek is alapból ott lennének, ez okozna gondot? Állítsam a 3. és 4. elemet is visszaeager
-re, vagy hagyhatom így, és ha véletlen első betöltésre már képernyőre kerülnek, akkor sem lesz gond?Köszi.
-
Taci
addikt
A cache-elés hogyan működik, ha mondjuk a kép bitre ugyanaz, de más forrásból van hívva?
Ha mondjuk megnyitom az A.hu oldalt, onnan betölt egy képet, aztán megnyitom a B.hu-t, ahol pontosan ugyanaz a kép van. Ebben az esetben újra letölti, mert más helyről származik, vagy cache-ből tölti be, mert ugyanaz a fájl?
Köszi. -
Taci
addikt
válasz
martonx #17577 üzenetére
Na igen, pont amiket írsz, emiatt gondolom, hogy ezeket a WP-dolgokat (userkezelés, kommentek) én nem tudom az oldalamnál használni, ezért kell más irányba keresgélnem, ezért jutott eszembe a Firebase - vagy egyre szimpatikusabb az ötlet, hogy megírom magamnak az egészet.
De hogy mit használok a WP-ből? Egyelőre semmit, csak a DesktopServer (lokál WP-fejlesztői környezet) által feltett PHP-t és SQL-t.
Meg az alap sablon-nak egy lenullázott template-jét, hogy az oldal HTML kódját legyen hová beillesztenem.
Tényleg kezdő vagyok ezen a területen, így nem azzal indítottam, hogy WP-plugin.
Örültem, hogy ha valami kódrészlet működött. Aztán így épült fel szépen lassan.
Öszvér megoldásom van, működik, egyelőre más nem számít. Aztán max majd később a WP-topikban érdeklődöm - ha már egyszer van külön topikja, - nem ezt akarom eltéríteni, direkt nem is akartam WP-s dolgokat behozni.
Köszi.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #17574 üzenetére
Valamit elképesztően rosszul csinálsz
Ebben egyetértünk.
Azért indultam ennek a fura kombónak (WP + saját HTML kód), mert bár az adott volt, hogy HTML-lel kóddal fogok dolgozni, korábbi ismereteimből és tapasztalataimból láttam, mennyire jó lehet egy WP-alap. Már ha csak a biztonságot is nézem: rendszeres frissítések, spamszűrő, WordFence stb. Van valamennyi tapasztalatom is vele, és mivel arról fogalmam nem volt, van-e (biztonságos, folyamatosan frissen tartott) alternatívája ennek, így maradtam a WP-nél.
De bármilyen helyreigazításnak örülök, ami a jó irányba terel. Ami nekem kell: HTML, CSS, JS, PHP, SQL.Amúgy a legtöbb sokkérdőjeles (
) kérdésedre a válasz az, hogy ez nekem még mind egészen új. Tényleg. Novemberben vagy decemberben kezdtem el tanulni a fenti techonlógiákat. De szépen lassan majd helyükre kerülnek a dolgok, mert folyamatosan tanulok - ezért is kérdezek.
A saját tartamadhoz is minek kellett saját tábla?
RSS-ből húzom be a tartalmat, és nyilván én is pluginkereséssel kezdtem neki, volt 1-2 úgy-ahogy használható is, de amire nekem kell, egy sem tudta, a töredékét is max csak fizetősen (ami nem gond, ha fizetős, csak akkor nyilván már úgy tudjam használni, ahogy én akarom).
Ezért írtam meg a saját kódot rá, ami kezeli az RSS-ek tartalmát, ehhez pedig saját tábla kell, hogy úgy tudjam tárolni és kezelni az adatokat, ahogy szükségem van rá.És ezért sem világos számomra, hogyan lehetne "keverni" a WP userkezelését. Ez valószínűleg azért van, mert amikor a WP-s fícsörökre (és a userkezelésre is velük együtt) gondolok, mindig az van a szemem előtt, hogy oké, működik, de nagyon korlátozott funkcionalitással. Mint az előbb említett pluginoknál is. Oké, hogy van WP alá olyan plugin, ami névben mondjuk megegyezik és hasonló funkcióra utal (pl. RSS feed import), a végén mindig az derül ki, hogy nem 100%-ban jó, mert valami valahol hiányzik, máshogy vagy, mint nekem kellene. És pont így gondolok a userek kezelésére is a WP-s megoldással, ezért is kerestem egyből alternatívát, amit bármennyire személyre szabhatok, csak rajtam és az általam írt kódon múlik.
De még azért sok idő, amíg a userekig eljutok, szóval jegelem is ezt a témát magamban. Ha pedig majd visszatérek rá, megnézem, hogyan tudom ezeket a dolgokat egy kalap alá hozni.
Köszi a türelmet.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #17572 üzenetére
De ha Wp, akkor miért pluszban Firebird???
Ezt mire érted? Hogy kapcsolódik a WP a kommentelés lehetőségéhez jelen esetben? Mármint ahogy írtam is, ez nem egy szokványos WP sablonos oldal, ahol adott a kommentelés lehetősége. Azok az elem, amikhez kommenteket szeretnék engedni, nincsenek jelen WP-ben, csak SQL-ben egy külön létrehozott táblában, így ehhez nekem kell kódot írnom. Ezért is kérdeztem, milyen rendszert érdemes használnom. Vagy hogy ha már benne vagyok a témában, megcsinálhatom én is.De ha rosszul értelmezem a kérdésed, kérlek, magyarázd el a dolgot.
Köszönöm.A SEO-részt pedig köszönöm, akkor majd nézem más forrásból, inkább akkor nem keverem ezzel a témával.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #17570 üzenetére
Ha CMS alatt tartalomkezelő rendszert értesz (bár ebben a témakörben ez a betűszó nem hiszem, hogy mást jelentene
), akkor WordPress alatt fut az oldal, viszont nem WP-sablonnal. Illetve de, csak egy üres template-tel (az alap sablonra), amiben a saját HTML kód van. (Kusza, de csak így tudtam megoldani, hogy meglegyenek a WP-funkciók (security plugin pl.), és a saját HTML kódomat használhassam az oldal felépítésére.)
Viszont ha a WP-t említetted, én pedig felhoztam a plugint, akkor esetleg a kettőt összekapcsolva mondjuk a Yoast-ra (vagy hasonló SEO-pluginra) utaltál? Csak mert oké, nyilván azt is lehet (és talán kell, ajánlott) használni, de szeretem érteni a mögöttes dolgokat is, mi-miért, ezért kérdeztem, hogy mire kell figyeljek a kódomban, mert akkor úgy módosítom, nézem át stb. Rendben, hogy elvégzi egy plugin is, de jobb szeretem magam csinálni, ha nem nagy munka, plusz még tanulok is vele.A másik témában pedig akkor marad a Firebase (bár csak később lesz időm ebbe belekezdeni). Viszont ugye Google-termék, szóval egyhamar azért nem fog a támogatása megszűnni, lehet rá építeni.
Köszönöm.
-
Taci
addikt
Remélem, 2-3 hónap múlva készen leszek mindennel az oldal tartalmi részét illetően. Viszont fontos részének tervezem, hogy legyen lehetőség felhasználók kezelésére, illetve a bejegyzésekhez kommentelésre is. Mindezt csak Fb-account-tal tervezem egyelőre csak (mármint a kommentelés lehetőségét) (Regisztráció Facebook fiókkal, 1 (oké, 2) gombnyomás és kész - később esetleg majd az email-es regisztrációt is implementálom).
Tudnátok ajánlani keretrendszert ehhez? (felhasználók, kommentek a bejegyzésekhez, kommentek a kommentekre, "lájkok" stb.) Szerintem meg tudnám oldani a mostani eszközökkel is (php, sql), de nem tudom, mennyire lenne hatékony.
Régebben Android-programozásnál már csináltam ilyet, ott Google Firebase-t használtam. Ajánlott az még most is? Vagy valami más? Vagy bőven elég, ha megcsinálom magamnak? (nyilván idő, energia, ősz hajszálak, viszont érdekes lehet, és tök jó érzés "alkotni". Csak persze a felhasználói elégedettség a lényeg a végén, így inkább a biztosat választanám az élvezetes helyett. (Öregszem.))Köszi.
--------------
Illetve az előző témához, SEO: van esetleg valami "best guide"-otok, mire figyeljek, mit-hogyan állítsak be (mint pl. amit az előbb is írtatok, hogy linkekhez alt- és title tagek legyenek)? Van olyan ajánlásotok, ami publikusan elérhető (egy cikk pl., amit ti is vissza-visszanéztek, hogy ellenőrizzétek, hogy mindent jól csináltatok)?
Persze, rákerestem már jó párszor neten is, de a SEO-témában íródott cikkekkel, anyagokkal Dunát lehet rekeszteni. Vagy nagyobb folyókat is. De persze úgyis nekiülök újra, ha az kell, amint odaértem, csak ha már feljött a téma, gondoltam, rákérdezek erre is. -
Taci
addikt
válasz
inf3rno #17561 üzenetére
Hátha ez egy hasznos válasz/útmutató számodra:
https://css-tricks.com/how-to-create-a-favicon-that-changes-automatically/
(És számomra is talán majd később, mert tetszik ez a plusz lehetőség.)
Bár ez megnyitott oldalt és futó JS-t feltételez, te pedig ugye már bezárt, egy ideje nem látogatott oldalt említettél. -
Taci
addikt
válasz
inf3rno #17558 üzenetére
Nem lehet, hogy az oldal kódjában változtatják meg a favicon-t ilyenkor? Belerakják mondjuk a piros pöttyöt. Én nem tudok róla, hogy a Chrome csinálna ilyet, és ha az ikonon látod, akkor az a favicon. Nézd meg az oldal forráskódját, és ha a linkelt favicon tartalmazza a jelzést (piros pötty), akkor az oldal változtatta meg (ügyesen, mert figyelemfelkeltő a jelek szerint.
) Ha pedig a piros pötty nincs ott a favicon-ban, akkor jöhet annak vizsgálata, hogy a Chrome csinálja-e, és ha igen, hogyan.
-
Taci
addikt
válasz
radi8tor #17556 üzenetére
Természetesen nem. Csak olyan oldallal működik aminek van SSL tanúsítványa és HTTPS-re van irányítva a HTTP kérés.
Köszönöm, igazad van, teljesen logikus.
Így akkor annyival kiegészítem a kódot, hogy vizsgálja, a https-re átírt link elérhető-e, és ha igen, csak akkor jegyezze be az adatbázisba. Ha pedig nem, akkor használja a fallback képet (szerveren lévő általános kép).Egy weboldal ne használjon külső forrásból képet, ha nem HTTPS csatornán érkezik.
RSS-ből dolgozom, és ha ott nincs kép egy hírhez, akkor a hír oldalának kódjából szedem ki (mármint a kód persze) (mert kép nélkül "nem olyan izgalmas"). És tegnap tűnt fel, hogy pl. az Index pár hírnél HTTP-linkű képet használ.
Pl.:
- A cikk: [link] (Indexes bulvár cikk, kattintani csak saját felelősségre...)
Mivel RSS-ben nincs hozzá kép (néha van ilyen), ezért az oldal forrásából szedem. Az oldal forrásában pedig HTTP-link van:<meta property="og:image" content="http://kep.cdn.index.hu/1/0/3703/37037/370370/37037079_389c70a78becf5a9210b47190fd08d9a_wm.jpg" />
Oké, Indexnél nem gond a HTTP --> HTTPS átirányítás, de failproof megoldást akarok csinálni, nem akarok később ezzel bajlódni, szóval így marad:
1. a "http://" átírása "https://"-re
2. ennek a HTTPS-linknek a tesztelése, hogy elérhető-e
3. ha igen, akkor adatbázisba bejegyzése és használata
4. ha nem, akkor a fallback kép használataKöszi.
-
Taci
addikt
Az oldalam (biztonságos kapcsolat, HTTPS) külső forrásból használ képeket. Viszont ezen képek közül jó pár nem biztonságos forrásból érkezik (sima HTTP). Ilyenkor a konzol ugye szól, hogy "Mixed Content", HTTPS-en keresztül megy az oldal, de nem biztonságos tartalmat (HTTP) akar betölteni, ezért automatikus átírja HTTPS-re ("This request was automatically upgraded to HTTPS").
A kérdésem az lenne, hogy ezt gond nélkül megcsinálhatom-e én is, hogy adatbázisba már eleve úgy kerüljön a kép linkje, hogy a HTTP-ket írja át HTTPS-re.
Ez bármelyik szerverről származó tartalomnál működik? Tehát ha én találok egy 25 éves szerveren lévő HTTP képet, és a linkjét simán csak átírom HTTPS-re, ugyanúgy gond nélkül be fog tölteni?Tehát megcsinálhatom ezt az átírást úgy, hogy 100%-ig biztos lehessek benne, hogy minden képet be fog tudni tölteni, hiába eredetileg csak HTTP volt?
Ugye a HTTPS az nem egy önálló protokoll, hanem azt jelzi, hogy HTTP protokollt kell használni a szerver 443-as portján. (wiki)
Innen nézve nem lesz vele gond - viszont szeretnék biztosra menni, ezért is vagyok kíváncsi a véleményetekre.
Köszi!
-
Taci
addikt
Nagyon zavart a dolog, és azon gondolkodtam, hogyan tudnám kideríteni, mi lehet a gond.
Első körben megnéztem a HTML template demo oldalát, ráküldtem a Lighthouse-t - mindent rendben talált.
Ebből az derült ki, hogy nem a template-ben, vagy az ott használt CSS/JS fájlok tartalmában/méretében stb. van a baj.
Így tovább gondolva az volt a logikus következtetés, hogy van az általam hozzáadott plusz dolgokban van a hiba (infinite scroll, JS-ek, CSS fájlok, képek túl nagyok stb.), vagy pedig magában a használt (teszt) rendszerben.
Ezért fogtam az érintetlen template fájljait (azokat, amire a gyári demo oldalon teljesen jó eredményt dobott vissza a Lighthouse), csináltam egy új oldal a DesktopServer-ben, és megcsináltam egy kontroll oldalt, ahol a rendszer ugyanaz, a HTML template ugyanaz, csak az én módosításaim hiányoznak. Ebből azt terveztem megnézni, hogy "nálam" van-e a hiba, az én fájljaimban.Azt kaptam eredményül, hogy amíg ugyanezek a fájlok a készítők demo oldaláról nagyszerű eredményt adnak vissza, az általam használt teszt (lokál) szerveren pontosan ugyanazok a kódok elvéreznek:
Szinte pontosan ugyanannyira, mint a saját kódjaimmal.
Így szerencsére az derült ki, hogy a hiba alapvetően nem az oldalban van, hanem a lokál teszt szervert nem szereti a Lighthouse.
Bocs a sok posztért ezzel kapcsolatban, de végülis ez egy hasznos tanulás volt, hogy ha bárki ilyet tapasztal, ez (lehet) a hiba oka.
(Persze biztosat csak akkor tudok majd mondani, ha átköltözök a végleges tárhelyre - de majd csak a fejlesztés végén. Addig pedig nem nézegetem ezeket az teszteredményeket.)
Köszi mindenkinek a tanácsot, segítséget!
-
Taci
addikt
válasz
martonx #17531 üzenetére
Köszönöm, ez hasznos infó!
Nem csak az "Online" kapcsolóval használtam, hanem 4G/LTE-vel (ezt nekem kellett beállítani, mert nem szerepelt a választható lehetőségek között), illetve 3G-vel is.
3G-vel fájdalmasan lassú, ezt aláírom. De sajnos "hozott" anyagból dolgozom, HTML template-ből, amiben azért van pár tényleg nagy fájl (5-800 kb-os JS-ekből pár darab...). Már kiszedem azokat a kódrészleteket belőle, amiket tudom, hogy nem kellenek, de így is sok.
Plusz tartalomnál is "hozott" anyagból dolgozom, nem tárolok képeket, hanem csak linkeket, és ezért nem tudok válogatni, hogy csak a legnagyobb szükséges méretet töltse be, ne a max felbontásút.
(Bár ezt lehet, átgondolom, és inkább tárolni fogom, átméretezve persze.)Köszönöm az infót, hasznos volt.
Amúgy arra mennyire lehet bazírozni, hogy csak az első töltés lassabb, amíg le nem cache-eli a fájlokat, utána meg már nyilván 3G-n is repül, hisz' nagyrészt cache-ből dolgozik?
-
Taci
addikt
Még egy "fontos" infó, nem tudom, köze lehet-e hozzá, de ServerPress / DesktopServer alatt fut egyelőre az oldal, mert lokálban fejlesztem.
Ez eszembe juthatott volna hamarabb is, hogy fontos infó lehet. Na utána is olvasok, köze lehet-e a rossz eredményhez. (Remélem, igen, mert amúgy továbbra is tanácstalan vagyok.) -
Taci
addikt
Baj, ha így hagyom? Mármint hogy a Chrome azt mondja rá, hogy csiga lassú, de nyilván nem az, mert úgy nem adnám ki semmiképp.
Ezt még annyival egészíteném ki, hogy nem szeretném így hagyni. Nyilván okkal ad ilyen értékeket, szóval ezt a (fals) okot szeretném megtalálni és megszüntetni. Milyen lehetőségek vannak erre, amik rá is mutatnak, hogy mi-hol vérzik el? -
Taci
addikt
Még bőven-bőven fejlesztés alatt áll az oldal, de a legtöbb hátralévő dolog az adatbázisos, szóval a frontendre túl sok változtatás már nem vár.
Valahogy a szemem elé került a Chrome Lighthouse auditja, és hát nagyon "fura" eredményeket kaptam:
Nem tudom, hogyan és mit mér, de ezek nem valós adatok. Indulásnak betöltök 4 db képet (ráadásul néha abból 2-2 ugyanaz), és további tartalom csak akkor lesz betöltve, ha görgetni kezd a user (infinite scroll) és a 4. feed item tetejéhez ér - de az azért jó pár görgetés. Oké, behúz pár JS és CSS fájlt, amiken tudok még optimalizálni (kommentek, nem használt részek általános library-kból), de azért ennyire egy sem vészes...
Akárhogy is próbálom (bármelyik böngészőben, privát mód, Ctrl+F5, disable cache stb.), legrosszabb esetben is 3 mp alatt már kész az oldal.Van rengeteg jó ajánlása, azokat megfogadom, de ezek a 8 mp körüli értékek nem tudom, hogyan jöttek ki...
"Time to interactive is the amount of time it takes for the page to become fully interactive: 7.8s"
Na ezzel úgy egy bő 5mp-cel fölé lőtt. Vagy többel...Van tippetek, mi okozhatja? Tudom, látatlanban nehéz, de inkább arra irányulna a kérdésem, hogy az infinite scroll-lal "akadhat" vajon össze?
Baj, ha így hagyom? Mármint hogy a Chrome azt mondja rá, hogy csiga lassú, de nyilván nem az, mert úgy nem adnám ki semmiképp. Származik ebből valami hátrányom, ha a Chrome így "lehúz"? A user experience a fontos, és ott rendben van.
Ja, és ez még a desktop mérés volt, mindjárt megcsinálom mobilra is... na hát az még "lejjebb" van ettől is:
Azért ez vicc... 46mp... Amikor bedobja a kis iPhone6 szerű mobil ablakot, és már ott is van a betöltött oldal...
-
Taci
addikt
https://codepen.io/pasztorlaszlo/pen/oNYEOWd
Itt esetleg ötlet, hogy miért nem működik fentről lefelé irányú beúszás (top: -300px --> top: 0px), és a lentről felfele irányú kiúszás (top: 0px --> top: -300px)? Az átlátszóság (opacity) változtatását szépen megcsinálja, a top-ot viszont nem, pedig ugyanabban a blokkban van. Nem értem. Mi akadályozza?
Köszi.
-
Taci
addikt
válasz
inf3rno #17509 üzenetére
Ezt hogy érted? Mármint a penben sem jó, és ott nem tudok mit-mivel felcserélni.
Ahol pedig működik, a sima egy szál HTML fájlban, ott simán a <head>-ben van a <style> tag-ek között ugyanez a CSS kódsor bemásolva, a <body> pedig a HTML részt tartalmazza. És ott helyesen van kirajzolva.
Ezen nem tudok nagyon mit változtatni. -
Taci
addikt
Rá tudnátok nézni az alábbi CSS-re, kérlek?
https://codepen.io/pasztorlaszlo/pen/QWGQZjvHa egy HTML fájlba írom (és eleve úgy csináltam eredetileg), akkor szépen a helyén van minden. Viszont ha ugyanezt a kódot szétszedem külön fájlokba (CSS és HTML), akkor szétesik:
A bal oldali amikor egy HTML fájlban van minden, a jobb oldali a pen-be is beírt, külön szedett kód.
Az oldalamra is amikor feltettem, szétesett, bár ott meg egy harmadikféleképpen...
Hol van a hiba benne? Ti látjátok esetleg? És miért jó egy fájlból, és miért nem kettőből?
Köszi!
-
Taci
addikt
válasz
disy68 #17468 üzenetére
Igen, köszönöm a tippet, ez a "ha más nem maradt"-tervem. Azért csak az utolsó utáni, mert az oldal nincs még (egy darabig) kész, és mire kész lesz, már csak a kész és feltöltött adatbázisból szeretném küldeni az adatokat. (Koordináta (alapján a hozzá legközelebbi találat adatbázisból) --> onnan pedig hozzá a forecast7 megfelelő linkje.)
@martonx: Köszönöm ezt a tippet is!
-
Taci
addikt
Tudjátok esetleg, hogy van-e olyan lista a magyar településekről, amiben szerepel a település Place ID-ja (és esetleg még a koordinátái is, de ez már csak plusz)?
Már eljutottam oda, hogy akár fizetnék is érte.Ezt a weather widget-et szeretném használni: https://weatherwidget.io/ Illetve nem ezt szeretném, de ez olyan szinten testre szabható, hogy ettől jobbat nem találtam.
A nehezebb része ott kezdődik a dolognak, hogy a felhasználó koordinátái alapján szeretném kijelezni az időjárási adatokat, a dinamikus lokációváltozatást pedig ezt a widget nem támogatja. Legalábbis hivatalosan nem.
De átnézem a kódját, és az időjárási adatokat innen szedi: https://forecast7.com/
Budapest időjárását pl. innen: https://forecast7.com/hu/47d5019d04/budapest/Ebből sikerült kisakkozni, hogy a 47d5019d04 ami Budapestet "azonosítja", az a koordinátáinak egy "leegyszerűsített" változata:
é.sz.: 47,4983°
k.h.: 19,0408°
Itt kerekíti a tizedes vessző után 2 tizedesjegyre, és a tizedes vesszőt d-vel jelöli.
Így lett belőle 47d50 és 19d04. És így lett belőle a teljes link.Ez mind szép és jó, csak azért ezt ~3200 településnévre kisakkozni nem 2 perc.
Kerestem, kutattam, és rátalátam arra, hogy ha tudom a település Place ID-ját (pl. a Google-től: [link] ), akkor abból le tudom kérni a https://forecast7.com/hu/ utáni részt.
Budapest Place ID-ja pl.: ChIJyc_U0TTDQUcRYBEeDCnEAAQ
Ezt ha beírom ez után a linkrészlet után: https://forecast7.com/api/getUrl/,
akkor a kapott URL a kért adatot adja vissza:
https://forecast7.com/api/getUrl/ChIJyc_U0TTDQUcRYBEeDCnEAAQ47d5019d04/budapest
És meg is vagyok.Ezt nem szeretném ezzel a 3000 fölötti településszámmal kézzel eljátszani, szkriptelésre módot pedig még nem találtam, így az jutott eszembe, hátha valaki valahol ezt már megcsinálta és elérhetővé tette, akár fizetős változatban is.
A Place ID fix, univerzális, pl. ha Google-ben rákerestek Budapestére, 5 oldalnyi találatot hoz. Szóval biztosan elérhetőek ezek az adatok valahonnan.Ha tudjátok, honnan, hogyan lehetne ezeket megszerezni, kérlek, szóljatok.
(Addig is összeszedtem a megyeszékhelyekét, addig azokat jelzem csak ki (a felhasználók közelsége alapján.)
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- VR topik
- Tőzsde és gazdaság
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen videókártyát?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- E-roller topik
- Nintendo Switch 2
- ASUS notebook topic
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Cooler Master 700W
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép. / I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest