Hirdetés
-
Mobilarena
Ebben a témában VPN-el kapcsolatos kérdéseket lehet megbeszélni, különféle VPN szolgáltatók, és VPN képes eszközök, pl. VPN-t is tudó routereken, NAS-okon a VPN használata. Különféle VPN típusok (PPTP, L2TP, OVPN, WG, SSTP, stb...), pl. melyiket érdemes, mik a különbségek, előnyök-hátrányok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Edorn
senior tag
válasz
4Grider
üzenetére
192.168.88.0/24 a távoli, elérendő hálózat ip tartománya, ahol az elérendő gépek vannak.
10.17.0.0/24 innen oszt ki ip-t a távoli elérendő hálózat router-e a VPN számára ezt nevezem VPN ip tartománynak...[Interface]PrivateKey = 0HgQpG7Abb******Kymg=ListenPort = 24855Address = 10.17.0.20/32DNS = 10.17.0.1[Peer]PublicKey = 9bIpVKcWIj*******kUQuXRhWFU=AllowedIPs = 10.17.0.0/24, 192.168.88.0/24Endpoint = hg***.sn.mynetname.net:24855Helyi hálózat, ahonnan csatlakoznék: 192.168.0.0/24
Elérendő gép: 192.168.88.212 (Gépnév: Tesztgep) és így név alapján szeretném valahogy elérni: \\Tesztgep
Ahogy guglizok jópáran keresnek erre választ, de nem nagyon kapnak...
Egy helyen javasolnak ilyet Interface részbe:DNS = 192.168.88.1, 1.1.1.1, 8.8.8.8, localdomain.tld
De itt a "localdomain.tld" az konkrétan a gépnév lenne, vagy pl máshol így javasolják: "gepnev.local" -
Edorn
senior tag
válasz
4Grider
üzenetére
Próbáltam mindkettőt, de egyikkel sem sikerült...
AllowedIPs-t korlátoztam a távoli, elérendő hálózat ip tartományára, illetve a VPN ip tartományára. AllowedIPs = 10.17.0.0/24, 192.168.88.0/24
Interface részen beállítottam a DNS-t többféleképpen is: DNS = 10.17.0.1 || DNS = 10.17.0.1, 192.168.88.1 || DNS = 192.168.88.1Pingelni tudok ip-t, net is működik, de név alapján nem érem el a megosztásokat.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
4Grider
üzenetére
Ha nyílt (pl. szállodai, áruházi,stb... ) wifire csatlakozol akkor előfordulhat, hogy a PC-d elérhető a hálózatban, és próbálhatják meghekkelni. A böngésző ugyan titkosít, de csak a https:// oldalakat, a többit nem. Lehet biztonsági rés benne, vagy akár az oprendszerben is. A sima http oldalak jelszavát és egyéb adatait könnyedén megszerezhetik. Ha ilyenkor az otthoni VPN-re csatlakozol, akkor minden adatforgalom azon át megy, azaz lesz egy plusz titkosított alagút. Hiába férnek hozzá a hálózat nyílt részén menő streamhez, azt nem fogják tudni visszafejteni.
Ha az ember kénytelen valami okból nem biztonságos hálózaton keresztül netezni, akkor a VPN nagy segítség, ha pedig félő, hogy a PC-is támadják akkor azon nem kell tárolni semmilyen jelszót, iéyenkor még az is szóba jöhet, hogy a VPN alagúton át, távoli asztallal érek el egy otthoni PC-t, és azon kérem le mondjuk az emaileket, vagy arról lépek be a bank felületére, és nem a veszélynek kitett PC-ről... -
mrobes
tag
válasz
4Grider
üzenetére
Igen, így gondoltam, ahogy írod. A vpn kapcsolat él a router és a telefon között és erről a telefonról működik is a megosztott mappa elérése a 192.168.1.1 címen.
Viszont a telefonhoz hotspoton keresztül csatlakozott tabletről már nem érem el a mappát ugyanazon beállítások mellett.Internetelérés van a hotspoton keresztül, de lehet, hogy nem vpn keresztül megy?
-
Balázzs
senior tag
válasz
4Grider
üzenetére
Vezetékes net van mindkét helyen, otthon Net M, ami legfeljebb 300 Mbit/s letöltési és legfeljebb 30 Mbit/s feltöltési sebességet kínál. A garantált letöltési sebesség legalább 150 Mbit/s, a garantált feltöltési sebesség pedig legalább 15 Mbit/s.
Itt pedig 400 Mbit/s le és 40 Mbit/s fel max. -
Balázzs
senior tag
válasz
4Grider
üzenetére
Az a baj, hogy most nem vagyok otthon, talán 500-as net van optikai kábellel. Sebesség szerintem nem gond, mert az IP-s kameráknál akár hatot is tudok nézni egyszerre távolról. Publikus IP-t hogyan tudom ellenőrizni? Asus app megtalálja a routert bárhol vagyok. Valami részletesebb leírás jó lenne, hogy mit hogyan tudnék távolról is akár megcsinálni.
KösziMég egy kérdés: ha külföldre vennék egy pl. proton vpn képes routert, amit a kinti, szolgáltató által adott router mögé téve csak a TV-nek adna "magyar" netet nem egyszerűbb? Ok, hogy van előfizu, de 1200 HUF havonta.
-
válasz
4Grider
üzenetére
Köszi az aggodalmat
én egy olyan icipici cégnél vagyok a biztonságiak botcsinálta, kinevezett vezetője ahol senki semmihez nem ért aminek a nevében benne van hogy számítógép.
Így automatikusan én lettem a botcsinálta rendszergazda, 3 helyen 4 W10-es gépet felügyelek, mentegetek, karbantartok stb.
Megengedtem magamnak hogy szórakozzak a vpn-el
Openvpn legújabb kliensprogram üzenete W10 alól, lehet Te többet kiokoskodsz belőle mint én a gyér, inkább nemleges angolommal.
Énszerintem nem felel már meg neki az a cert amit a 8 éves routerbe beégetett Ovpn szerver generált.
A routerre nincs újabb firm vagyis nem tudok openvpnezni sehogyse.
Van rá külső custom firm, de az is 6-7 éves, szerintem kár ráhúznom egy Merlin firmwaret, nem lesz okosabb.
Kérdezném továbbra is ha létrejött a vpn kapcsolat a routerem és bármi külső pc között, hogyan láthatom a lemez tartalmát? mit kellene még gépészkednem? -
válasz
4Grider
üzenetére
Köszi hogy segítesz.
Csak nem értem mit kéne csinálnom.
Van egy dns regisztrálva a nevemre.
Weben abba beírva megkapom az otthoni routerem WAN IP-jét.
Ezt az ip-t, 92.*****.8 és a hitelesítő adataimat, név, jelszó beírva itt a munkahelyemen egy W10 vpn kapcsolatba, ez az eredmény vagyis létrejött a vpn kapcsolat az egymástól 20km-re lévő gépek között.
És itt elvesztem. Mit, milyen ip címet írjal még be, vagy innen hogyan tovább?
Az otthoni router helyi címe 192.168.1.1 ha ezt beírom otthon bármelyik linux fájlkezelőbe vagy ez alapján csinálok winen hálózati meghajtót, akkor látom a fájlkezelőkbe a routerre csatlakoztatott vinyó tartalmát.
Ezt innen a munkahelyemről, élő, csatlakozott vpn alatt hogyan lehet, ezt kérdezném.
Bocs ha nagyon láma vagyok, otthoni hálózatokba elég jól elvagyok de 61 évesen ez életem első távoli vpn próbálkozása. -
HUNited
őstag
válasz
4Grider
üzenetére
Ezt tettem én is természetesen. Felkonfigoltam mindegyiket. Simán csak utána kimentettem a konfigot hogy teszteljem.
Telefonon nem tudom a VPN menüben manuálisan hozzáadni valahogy a WireGuardot?
Amúgy időközben tableten is próbáltam és nekem ott sem jó. Ugyan ez a hiba. Ott is van AdGuard, de ott is kikapcsoltam a teszt erejéig.
Multibit: Ez az OPNsense nem tudom mi, de úgy látom valamiféle tűzfal, talán PortMaster szerű? Ez hogy jön a VPN-hez? Bocsi nem értem.
Valami alternatív WireGuard kliens Androidra? Én eddig csak a gyárit próbáltam.
-
Indiant
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
Nekem sem állt össze a kép, de mivel ezzel a témával még nem foglalkoztam, gondoltam megkérdezem tőletek, akik járatosak ebben. Nekem is az volt a sejtésem, hogy a szerveroldalon kuszálódott össze valami. (már ott gyanús volt, hogy az első teszt után /ami sikeres volt/, kb. egy hétre rá megint kérték ,hogy teszteljük /ami már nem volt sikeres/ a kapcsolatot ) A vpn kapcsolódik, de a megosztást nem érjük el.
-
Indiant
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
Kedves vagy, köszi. Az említett megosztáshoz nem férek hozzá, mint ahogy a szerverhez sem. Én a klienst tudom állítani. (nekem már az is gyanús ,hogy a szerver ip címtartománya nem egyezik a kliensével (AllowedIPs = 10.52.86.0/24 és Address = 10.51.209.155/32)). Az endpoint domainnév és nem ip. Természetesen nem pingelhető.
Ja és ők küldték a kliens konfigot... -
mrots
tag
válasz
4Grider
üzenetére
Elkepzelheto, hogy az illetot az zavarja, ha megtudjak, hol van az emailje. Az SMTP es IMAP/POP valoban TLS felett megy mar jo regen, tehat azt nem fejtik vissza, de a TLS handshake-ben megtalalhato a hostnev amihez csatlakozik, igy felfedi hol van az emailje, amibol akar mar maga az email cim is kovetkezhet, legalabbis a domain resze.
Ezen tulmenoen, ha valamilyen hitvany szolgaltatonal van, ahol nem patcheltek regi TLS hibakat, akar meg alanya lehet egy TLS downgrade tamadasnak is, ami ellen a vpn vedene.
Amugy a legtobb ingyen wifin engem se szokott erdekelni a vpn az emailek miatt, mert valoban tls-ben kozlekedik es kit erdekel, ha a hosting szervert valaki kifigyeli a TLS adatokbol.
-
-
iqkacsa
csendes tag
válasz
4Grider
üzenetére
Köszi, hogy válaszoltál, a héten nem volt időm ránézni a fórumra.
Szóval van a router, ami a helyi hálózaton keresztül az 192.168.1.1 címen érhető el.
Van a számítógép, amiről fájlokat akarok megosztani (hívjuk fájlszervernek, de amúgy egy sima windowsos gép), amit a helyi hálózaton az 192.168.1.73-as címen érek el.
És van a laptopom, ami ugye teljesen másik hálózaton van, egy másik házban.Ha a laptopommal felcsatlakozoma VPN-re, akkor az 192.168.1.1-es címen elérem a router admin felületét (és a router pingre is válaszol). De a fájlszerver nem válaszol a pingre az 192.168.1.73-as címen, illetve a lokális hálózaton amúgy működő \\HomeServer-ként sem érem el a fájlkezelőből.
Amit még próbáltam, bár nem tudom, hogy van-e értelme, hogy a fájlszerverrel is feljelentkeztem VPN-re, ekkor VPN-en a 10.10.10.2 címet kapja. De a laptopomról a 10.10.10.2-es címen sem válaszol a pingre.
(Távolról próbálom beállítani az egészet, de van teamviewer hozzáférésem a fájlszerverhez, szóval le tudom ellenőrizni az IP címeket, vagy a VPN kapcsolatot. A fájlszerveren és a laptopon is magánhálózatként van konfigurálva a VPN kapcsolat, illetve a normál hálózati kapcsolat is.) -
PlatiaAmos
tag
válasz
4Grider
üzenetére
Köszi, ezeket tudtam kiolvasni..
De most ebből mi a konzekvencia? Mi lehet a gond?
első kék halál:
A hiba elemzése alapján: Bugcheck Code 13a azt jelzi, hogy heap sérülés történt.Arg1: 17: A sérülés típusát azonosítja, de itt konkrét információk nem állnak rendelkezésre.Arg2: ffffdd8e1f100380 és Arg3: ffffdd8e530f8200: A hibás memória címek.
második kék halál: Bugcheck Code: 13a (KERNEL_MODE_HEAP_CORRUPTION)Arg1: 17 - A detektált sérülés típusa.Arg2: ffffdd8e1f100380 - A heap címe, amelyik hibát jelentett.Arg3: ffffdd8e530f8200 - A hely, ahol a hiba észlelésre került.Arg4: 0 - További információ, de jelenleg nem használt. -
tobias40
veterán
-
turbulencia8
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
Ezt nem teljesen értem, de megpróbálok válaszolni. Van egy Digi FTTH Receiver, arra van optikai kábellel rákötve egy gagyi Huawei modemes router, ennek a wifi-je ki van kapcsolva, mert pocsék. Ehhez van UTP-vel kötve egy Asus wifi router, ami már elvileg nem kap publikus IP-t.
-
lenkei83
tag
válasz
4Grider
üzenetére
Minden gépen azonos az ESET konfigja a hálózatok tekintetében, úgyhogy nem tudtam rájönni a konkrét hibára, de az megoldotta a problémát, hogy beraktam IP készletbe a VPN ip tartományát. Bár gépnévvel még így sem látok semmit. Megpróbálok valami normális DNS-t reszelni mögé.
-
törölt tag
-
lenkei83
tag
válasz
4Grider
üzenetére
Nem is lehet azonos alhálóba rakni elvileg a kettőt. Legalábbis én még ilyennel nem találkoztam. Van a beállításokban csak helyi háló, vagy helyi háló és internet. Nekem a második beállítás van, ezért sem értem, hogy miért nem érem el.
És igazából most nézem, hogy csak 1 gépet nem értek, épp amin a shared drive-ok vannak. Minden mást igen. -
mokas_gizi
tag
válasz
4Grider
üzenetére
Szerintem amúgy a szolgáltatónál lehet valami, ma délelőtt pl nem volt WIFI
00:00 felé működött a VPN
Reggel már nem, most megint működik + a WIFI is működik.Ez a cég tényleg elég komoly, tényleg elég jó az ügyfélszolgálata.
Hibákra/hiba kódokra nagyon részletesen le van írva minden, hogy mit kell csinálni. -
ledgeri
nagyúr
válasz
4Grider
üzenetére
Nem gondolnám, hogy minden Yettel topikos emberke követi a VPN topikot is.
Nem gondolnám, hogy egyértelműen kizárható -adott infóka alapján-, hogy valami a Yettelen múlna ebben a storyban.
Nem gondolnám, hogy csak úgy lehet választ adni egy ilyesmi problémából eredő esetleg félre-specifikált kérdésre, hogy csak a kérdőjeles mondatot vesszük figyelembe.Te miért gondolod, hogy egyértelműen nem derülhet ki, hogy a yettelnek köze lehet a problémához?
Miért gondolod, hogy egyértelmű, hogy csak adott port elérése VPN-en belül kategóriájú lehet a probléma?Ezen felül még az is benne volt, hogy -szerintem- nagyobb a yettel topikban a yettel hálón vpn-ezők aránya, mint a vpn topikban a yettelezők aránya.
-
MCGaiwer
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
felmerült még egy kérdés, csak hogy biztos legyen, egyre gondolunk.
A fő célom az lenne, hogy a két router folyamatosan össze legyen kapcsolva úgy, hogy amikor a céges gépem a magyar router wifi-jére csatlakozik, akkor az automatikusan, csak a német routeren keresztül érje el az internetet, míg minden más eszköz (TV, telefonok, egyéb laptop vagy gép) simán a magyaron keresztül, és hogy ehhez ne kelljen semmilyen klienst vagy bármit a céges gépre telepíteni. -
MCGaiwer
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
jelenleg egy Asus RT-AC88U van MO-n, Németországban meg amit a szolgáltató adott, ez helyet biztos kell egy másik. A MOi Asus ha jól látom, nem tud wireguardot, Instant Guard van helyette.
Ha biztosra akarok menni, akkor érdemes 2 TP-Link AX80 6000 -t venni és úgy beállítani mindent? -
MCGaiwer
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
telepíthető kliens nem lesz jó, mivel az IT nem fogja jóváhagyni, hogy a céges gépre feltelepítsem, szóval mindenképpen hardweresen kell megoldani.
Van olyan router, ami lehetővé teszi, hogy eszközönként külön állítsam be, hogy wireguardon keresztül kapcsolódjon a német routerhez?
Tehát pl a magyar TV-nek nem kell a német IP amikor netflixet nézünk, így a kinti feltöltési sebességnek sem kell olyan nagynak lennie. -
Mandzsu
kezdő
válasz
4Grider
üzenetére
Volt kint a Vidanettől egy srác valami tablettel és szerinte a hálózatuk jó. Akkor tanácsolta hogy cseréljek esetleg routert mert szerinte "régi". Egy Ubiquiti Networks ER-X volt fent, mai napig kapni, de azért kicseréltem-tartaléknak jó lesz a régi- alapon. A modem viszont ősrégi szerinte is, sőt már én is használtan kaptam de bár folyamatos a csere, nálam még nem cserélik mert 200-as nethez állítólag ez a régi is jó, bár kevesebb csatornás mint az új. Speed Tesztet csináltam többször, eszerint jó.....-csatolt kép.
Kérdésem: Kábelmodemen és hol tudok jelszintet nézni? Arris CM820A van azt hiszem a képek alapján. De ehhez már nincs hozzáférésem. Konkrétan hol és hogyan tudok jelszintet nézni? Nincs kábelTV csak net rajt. Ezt a Vidanet topic-ot találtam de ez elég elhagyatott:
https://prohardver.hu/tema/vidanet_2/hsz_1-50.html -
Kiskokó
veterán
válasz
4Grider
üzenetére
Ez igen. Kösz
Userx : sebaj akkor marad a 2.
Nehezen írok mert be van gipszelve a kezem és baromi hosszú lenne. Magyarázkodni sincs kedvem.
Tudom mi az a VPN és hogy mikre való. Viszont fixen nem csak random használom ha Tor-on keresztül böngészek.
Attól még viszont nem értek hozzá.
Gyorsan belepeörgettem a topicba (az összefoglalót nagyjából tudtam eddig is) látom azért itt sokaknál elég komoly mélységekbe megy a téma.
Sőt már az előfizetés ellenére, érdekel és a router VPN-jét is kiakarom próbálni.
De egyelőre csak olyan alapok érdekelnek, hogy előfizus VPn mellé van értelme saját a routerben?
Ha az előfizust állandóan használom, Nordnál néha kicsit elmegy a netsebesség pl. vannak ajánlott szerverek? valami ajánlott plusz beállítás vagy bármi?
nem akarok távolról elérhető egyéni hálózatot meg ilyenek csak egy alap mindennapi anonimitást stb. (bár ez az egyéni hálózat, akár többi cuccommal, teló tv stb összehozva felkeltette az érdeklődésem
) Ha van itt valaki hozzáértőbb és szívesen áldozna rám fél órát mondjuk discordon az életéből, azt megköszönném. kérem keressen meg privátban.
Tudom van OpenAi- azzal is fogok dolgozni, de azért jobb szeretem a személyes segítséget. Azért is vagyok a fórumon ezer éve.Köszi szépen előre is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- LG LCD és LED TV-k
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- PlayStation 5
- MIUI / HyperOS topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Crimson Desert
- További aktív témák...
- 5G LTE! Whitespotos, Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Xiaomi 13T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Katana HX B14WFK 15.6" QHD IPS i7-14650HX RTX 5060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Asus A15 FA506NC 15.6" FHD IPS Ryzen 5 7535HS RTX 3050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- 27% - iiyama ProLite XUB2763QSU-B1 IPS Monitor! 2560x1440 / 100Hz / 2ms / FreeSync
- NVME, M2 NGFF, 2,5" SATA SSD-k vegyes OEM márkák és prémium típusok, sok újszerű. 256GB-1TB
- Lenovo V14 i5-1035G1 számlával és garanciával
- Dell 27" USB-C Hub Monitor - P2723DE - 27% ÁFÁs
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
én egy olyan icipici cégnél vagyok a biztonságiak botcsinálta, kinevezett vezetője ahol senki semmihez nem ért aminek a nevében benne van hogy számítógép.

Volt kint a Vidanettől egy srác valami tablettel és szerinte a hálózatuk jó. Akkor tanácsolta hogy cseréljek esetleg routert mert szerinte "régi". Egy Ubiquiti Networks ER-X volt fent, mai napig kapni, de azért kicseréltem-tartaléknak jó lesz a régi- alapon. A modem viszont ősrégi szerinte is, sőt már én is használtan kaptam de bár folyamatos a csere, nálam még nem cserélik mert 200-as nethez állítólag ez a régi is jó, bár kevesebb csatornás mint az új. Speed Tesztet csináltam többször, eszerint jó.....-csatolt kép.
ekkold