Hirdetés
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
Aktív témák
-
blasko92
őstag
válasz
HUfantom
üzenetére
Köszi! De ez még nem jó.... majd. Talán hétvégén...
Lőttem egy idle hőmérsékletet a cuccokról, 1db 120-as szívó ventivel középen, ami kb. 80%-on megy.
Az szoba hőmérséklete 21°C, vizet majd később mérek, ha beszerzek egy hőmérőt. -
válasz
Seri21
üzenetére
A kapitalizmus korában ez nem divat...
Ugyanazt a blokkba semmivel nem tart nagyobb lyukat fúrni de a 2 db plusz alkatrész növeli az előállítási költséget mindenképp.
Amúgy is elég szűk a célközönség, bőven elég még a 10es cső...blasko92
Grat jó lett
Hát igen nem árt néha takarítani -
blasko92
őstag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Már nem fújnak
Hanem szív. konkrétan egy darab fért be középre.....
Elcsesztem a méretezést, és a csövektől nem fér el a másik kettő

De majd valamit kitalálok. Lehet, hogy depressziós szellőztetés lesz belőle, úgy legalább majd a radiátoron nagyobb felületen jár a levegő -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
blasko92
üzenetére
Így jár, akinek fújnak a ventijei!

Seri21: Így kéne, de nem egyszerű. Több okból sem. A szűkítő nem esztétikus. Másrészt ez alapvetően változtatná meg a blokkok dizájnját is. Pl ide hogy küldesz bele egy 3-4mm-el szélesebb furatot? Érted...
Amúgy a legjobb megoldás szvsz az lenne, ha kétféle tetővel lehetne kapni a blokkokat. Mert mint látod, sok blokknál még házilag se lenne kivitelezhető a nagyobb lyuk, vagy éppen nem volna értelme.
Alapvetően szerintem az a probléma, hogy az egész turbulens kialakítás nem kedvez, mitöbb, homlokegyenest szembe megy a HighFlow kialakítással. Ezeknek a blokkoknak ugyanis minél nagyobb áramlási sebesség kell a talpnál, amit úgy érnek el, hogy a beömlőnél, vagy utána nem sokkal fojtanak egy combosat a rendszeren. Í szűk keresztmetszet miatt a víz felgyorsul és kész is a nagy ellenállás. Nem... HighFlow rendszerhez minimális ellenállással rendelkező tüskés blokkok kellenének ,mint pl az Enzotech Sapphire. Mai napig az egyik legkisebb ellenállású blokk...
-
Seri21
tag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Úgy kéne csinálni a gyártónak hogy 3/8ados menetet rak a blokkra és alapból ad hozzá szűkítőt. Aztán aki akarja az 3/8adossal használja aki meg nem az szűkítővel.
Mint ahogy ennél a hátlapi átvezetőnél van : [link]
-
blasko92
őstag
Nyahh, ma kikaptam a tákolt dragonból a cuccokat, és átköltöztettem őket az új házikóba.
Volt egy kis meló mire leeresztettem a rendszert, és szétbontottam "atomjaira"
Gondoltam ismét megbizonyosodok arról, hogy a blokkok tiszták. Hát mit ne mondjak....... csillognak villognak.Az új rendszerhez fehér 16/10-es Masterkleer csöveket vettem, és nagyon tetszett, hogy ilyen puha, és rugalmas.
Ám jött az összeszerelés..... Annyira, de annyira nehezen sikerült őket feltolnom a csatlakozókra. Rendesen megszenvedtem velük. Pedig azt gondoltam, hogy húúú, majd olyan könnyen rá lehet őket tornászni.... Az olcsó (viszont nagyon puha, könnyen alakítható) mezőgazdaság boltban vett 13/10-es csöveket ezerszer könnyebb volt rányomni a csatlakozókra. Annak a belső átmérője picit nagyobb is volt, mint a Masterkleernek.Volt por rendesen a radiátoron
Most pedig ilyen lett a gépezet (persze még nincs kész....)
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
HUfantom
üzenetére
Ez így van. Viszont az Alphacool-nak voltak G3/8-ados menettel szerelt blokkjai.
Tartályokra pedig simán lehetne tenni G3/8-os csatikat, mert ott elfér, és nem tart sokba vásárolni hozzá csatit, mert abból annyi van, mint a szemét. Csak épp rakni nincs mire...
-
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Én azt látom hogy az 1/4es menetnél a 13as csatijaimon már nem lehet 10-nél nagyobb belsőt rakni mert elfogyott az anyag, amit belülről ki lehet marni.
Biztos van egy minimális vékonyság, hogy ennél vékonyabb már nem lehet.
Senki sem szeretné gondolom hogy kézzel összetörhetőek legyenek a csatik.Viszont egy újfajta furat bevezetésébe meg gondolom senki nem mer belefogni. Nagyon könnyen elbukhat ha senki nem akar mögé-állni és olyan alkatrészeket is gyártani
-
válasz
Weareus
üzenetére
Helló
A D5 ha mondjuk réztetős akkor 1/2es menet van bele vágva. A tető függvénye szokott lenni. Venni kell hozzá átalakítót és akkor olyan csatit raksz bele amilyent akarsz, vagy két darab 1/2es csatit.
Mostmár léteznek olyan verziók amik rendes 1/4es menettel rendelkeznek. Jó lenne tudni neked mid van.
A radiátorok, blokkok és úgy amblokk a PC-s vizhűtés be van állva az 1/4es menetekre. Ez jó mert minden mindennel kompatibilis. Az hogy milyen csatikat veszel hozzá csak tőled függ. Minden 1/4eset megvehetsz csak arra figyelj hogy a 10es csatihoz 16/10es ( Kulso/belso átmérő ) csövet míg a 13as csatihoz 19/13 csövet érdemes venni.
Esetleg keress egy kisebb tartályt, nem biztos hogy szeretnél egy bojlert rákötni a gépre

-
tajcsi
őstag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Nagyom slim radinak kell lennie hogy oda beférjen....
-
tajcsi
őstag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Meg is lepődtem mikor megláttam de gondoltam megkérdezek valakit. Hát igen azért nem egyszerű a TJ07-nek azt a nyamvadt tetejét megmoddolni, ezért sokan csak befűzik oda a radikat...
Táp meg okés hogy miért ne, de egy GOLD táp is néha overkill...
-
tajcsi
őstag
Ne haragudjatok már, de minke platinum minősítésű táp? a Gold is még iszonyat jó, sőtt...
Apropó erre?
-
MZsoltee
veterán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
De minek vegyek 1-2kért hosszabbítót amikor ennyi pénzért adnak olyan tápot is amihez nem kell és valami minimálissal többet is tud.
-
MZsoltee
veterán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Az 500Wtól felfelé hosszabbak a kábelek a tápon. Azért kell az 500W-os.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
MZsoltee
üzenetére
Sztem ilyen kéne neked, de még németeknél se találtam belőle, nem hogy itthon...
Am néztem a topicot és nem értem, hogy mi köze a ház kialakításának a bele pakolt rendszer fogyasztásához. "alsótápos házba minimum 500-as kell"
Rá is kérdeztem.
-
MZsoltee
veterán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Én a CHIEFTEC CTG-500-80P-re gondoltam tápnak, nagyobb úgy sem fog kelleni.
-
Weareus
addikt
Megjött a MORA-m és a fémtetős Laing D5-öm. Az EK HD7970 tető adott, most már csak csövek, csatik meg bilincsek kellenek. Ja és valami böszme tartály. Legalább 20 literes.
Sajnos nem tudom milyen menetek vannak a szivattyún és a radin, szóval hogy milyen csonkokat vegyek és ehhez milyen vezetékeket illesszek. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
MZsoltee
üzenetére
A táp egyszerű. Egy jobb márkától kell egy Gold vagy Platinum és el van intézve 90% körüli hatásfokkal már egy 700-as táp se fűt annyit, mint egy régi 400-as... Házaknál szerintem érdemes a barkácsolás fele nyitni, mert személyes tapasztalataim szerint a kicsi s az olcsó pont az ellenkező irányba vannak, mint a vízhűtésre gyárilag felkészített házak...

Ha nem vagy rest belevágni, a szó legszorosabb értelmében, akkor tapasztalni fogod, hogy szinte bármelyik ház alkalmas vízhűtésre, aminek megvan a szükséges nettó mérete.

A te házad 413 hosszú, vagyis a tetején kívül elfér egy tripla radi, bár 1-2 5,25-ös hely biztos bánni fogja. Esetleg -ha új alkatrészek is jók- egy dupla 140-es. Az csak ~34cm hosszú, kb 2cm-el szélesebb és közel azonos a hőleadó felülete, mint egy azonos vastagságú tripláé.
A szivattyú mehet a ház aljába tartállyal együtt, blokkok helyét nem kell részletezni.
-
kornel76
aktív tag
válasz
MZsoltee
üzenetére
Szerintem ahhoz,hogy a vizes rendszert full magába rejtsen egy ház nem elég vmi kisebb.
A 650d-be szerintem radival pumpával tartállyal épp hogy bele fogom tudni szuszakolni (már ahhoz képest, hogy mutasson is valamit). Egy CM Storm Scoutot cseréltem le a vizezés miatt, mert abba sem fértem volna el igazán szerintem. -
MZsoltee
veterán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Nagyon várom. Majd lesem a logoutot!
Körbe nézegettem és így lenne logikus:
Lépések, nagyjából 3 havonta:
1. Vennék egy halk tápot és egy vízhűtéshez megfelelő házat
2. Komplett rendszer a procira
3. vga bevizezése, ha már ráköltök akkor az extreme plusz is 15k+ ha 20ból bevizezhetem hát legyen
Így tűnik logikusnak nekem, de ha nem az akkor szólja tok tervezés fázis van még eléggé.Nah az első lépés a ház és a táp lenne. Táps kérdséssel majd zaklatoma tápos topic lakóit, de a ház kérdésével inkább itt zaklatnám a topic lakókat.
Szóval olyan ház kellene, ami nem nagy, de elegendő ahhoz, hogy a hűtés minden darabkáját magába rejtse. Letisztult egyszerű és fekete.
Ki mit ajánlana vízhűtéses szemmel gondolom a jelen legi házam cm elite 335 nem megfelelő erre.Célokhoz:
Alapvetően játékgép, minimális, nem extrém tuning. Alapfesz vagy minimális feszemelés.
CPU 1,35-1,4V vga 1,15-1,2V. -
kornel76
aktív tag
-
tajcsi
őstag

Nem tudom szerintetek ezek mennyire jó ventik ilyen célra?
-
blasko92
őstag
Ez érdekes dolog....
Sajnos nem találok semmit a H100-as pumpájáról, hogy milyen is lehet valójában.
A H.. hűtőknek egy topikja [link], ott biztos vannak okos emberek akik tudnak valamit erről a jelenségről
HUfantom erre->"tajcsi-gyakorlatok", azt hittem, hogy tajcsi kollégára gondolsz
Mondom az meg milyen gyakorlat?????? Mit fejlesztett ki?????? De egy ilyen gyakorlat után egy sört szürcsölve lehet pihenni.tajcsi asszem TaaT kollégának voltak ilyen ventijei, szerintem Őt kérdezd
-
válasz
MZsoltee
üzenetére
Mindig így kezdődik

Hát ha AMD-s maradsz akkor igen elég sokáig még jó fog lenni egy AM3as blokk de van amihez van univerzális felfogató így sok mindenre felmegy.
Legfontosabb kérdés: Mik a céljaid az egésszel ?
Halk működés ? Halk ventik alacsony fordulattal ? passzív működés ?
Jó teljesítmény ?
Házon belül, házon kívüli elhelyezés ?
Tuningolni akarsz-e ?
És végül mekkora összeget szánsz rá ?A mennyiből jönne ki kérdésre a válasz 30----> csillagos ég......
/Csak CPU-ra/Ugye a VGA-hoz nagyobb radiátorfelület kell és +1 FC blokk kell a kártyádra ami ha mákod van és kifogod használtan akkor 15 ha nincs akkor új 22-25.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
MZsoltee
üzenetére
Már készül, de sajnos lassan haladok vele.

Csak simán procira ki lehet hozni 30-35k-ból, VGA-ra egy FC blokk használtan 10-15k, boltban 20-25.
Jómagam megelégedtem az Accelero Extreme Plus teljesítményével, ami egy unlockolt 6950-es esetében nálam max 60-70°C-ot jelent terhelve.
-
MZsoltee
veterán
Sziasztok!
Kezdenek motoszkálni bennem a hangok, hogy kellene vízhűtést építenem.
Az lenne a kérdésem, hogy mennyiből lehetne összehozni egy hűtés AM2+/AM3 foglalatra, ha jól tudom mivel ezek nem változnak így később is felhasználható lesz a cucc.
Valamint egy HD6950-re? Használtban is gondolkodom. Valamint egy jó kis írásra lenne szükségem a vízhűtésekről, mert nem igazán vagyok képben.Üdv.
-
JanR
addikt
válasz
HUfantom
üzenetére
Nálam is megvolt a karate, de nem segített
Ahogy a gépet oldalára fektettem ha szemből nézzük, akkor balra (Arc Midi), akkor totálisan elhallgat a pumpa, de ahogy visszaállítom rendes helyzetbe, egyből el kezd kerregni
Szerintem vissza viszem gariba. A Pumpa ugye a blokkba van beleépítve, a radi meg fölötte van.Elég sok helyen panaszkodnak erről a probrémáról (persze vétel után találkozok vele én is...).
A corsair fórumán pl azt tanácsolják, hogy döntsük el a gépet oldalra, egy fél óráig, majd állítsuk vissza alap helyzetbe a gépet az idő elteltével. Azt mondják az segít
Kíváncsi leszek rá, de egy próbát megér, így is csak jövőhéten megyek pestre újra.
-
-
-
blasko92
őstag
Ha a radiátor a pumpa(blokk) felett van, akkor nem tud belevegősödni.
Visszaviheted gariztatni, ha nagyon zavar és újat szeretnél (elképzelhető, hogy hibás a pumpája)
Egyébként úgy tudod azt a részét légteleníteni, hogy elindítod a rendszert, és a gépházat megdöntöd minden irányba, vagy ha már levetted a blokkot, akkor szintén elindítod, és megforgatod a pumpa részét.
-
blasko92
őstag
válasz
HUfantom
üzenetére
Amikor H50-esem volt, először csodálkoztam azon, hogy hallottam benne csobogni a vizet amikor meglötyögtettem a radiátort, azt hittem, hogy eresztett a rendszer.
Viszont nem kellett külön légteleníteni a pumpát az első beüzemelésnél.Nem teljesen értem, hogy a H100-ast miért kell légteleníteni?
-
Helló
Az egy kompakt rendszer amit egyben adnak, és ha szétszeded ugrott az 5 éves gari. Csak nem te is beépítés miatt kérded ?
Ha már szétszedted venni kell egy kis tartályt és avval újra fel tudod tölteni illetve légteleníthető. A szétszedésnél amikor szétveszed szennyeződik és kicsurog a folyadék így azt is lehet cserélni...
Ha viszont levegős akkor irány vissza gariztatni...
-
---Lasali---
Közösségépítő
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Szerintem én voltam az egyik

-
JanR
addikt
Sziasztok!
Olyan kérdésem volna, hogy Corsair H100-as hűtőt lehet légteleníteni?
Előre is köszi a válaszokat
-
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
A következő leleményes módszerrel találtam meg a kollégát..
Beírtam hogy sör a keresőbe
és lám lám meglett azonnal
Ezt ajánlotta felSÖR ellenében
A sör mindig bejön
Tegnap lakótársal közösen vettünk vagy 40et nehogy hamar elfogyjon...PS: köszönöm a D5 RPM forrasztási segítséget

-
nemethati
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
-
-
blasko92
őstag
válasz
shteer
üzenetére
Már jó párszor légtelenítettem a radiátort, így biztos, hogy nem maradt benne levegő (legutóbb úgy, hogy levettem a gép tetejét, amire rá van csavarozva a radiátor, és úgy forgattam meg)
A tartályban mindkét ág a víz alatt van (viszont a tartály a radiátor alatt van)
Már nem foglalkozok ezzel, mert pár nap, és átépítem a rendszert, a radiátor legalulra kerül, és a VGA blokk lesz a legmagasabb pontot.
Szerinted ebben az esetben a vga blokk fog belevegősödni?
-
TESCO-Zsömle
titán
Üdv, urak!
Volt itt valaki, aki kegyetlenül bebugyolálta a DDC-jét. Aki emlékszik az elkövetőre, kérem jelentkezzen. Az a perverz ötletem támadt, hogy követem a példáját, de én az IC alá/mellé csomagolok majd egy thermoszenzort is.
-
DigitXT
félisten
Szerintem nem úgy értette, hogy homemade... A Thermaltake szivattyút sem ő maga gyártaná otthon gondolom.
Más kérdés, hogy a TT-nek nincs túl jó hírneve a vízhűtés-piacon.
Szóval szerintem annyiból homemade, hogy ő állítja otthon össze, gyári alkatrészekből, a Corsair meg egy készreszerelt "egyberendszer". -
XP NINJA
őstag
melyik hűtene jobban?
corsair h70
vagy
(homemade) p500 thermaltake pumpa, dupla radi single radi tartáj.
LGA 1155
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
DigitXT
üzenetére
Van ennél feljebb is és lejjebb is, és ugye ez csak egy gyártó... Hogy a német srác miért szerencsétlenkedett, nem tudom. Olyan lehet ez, mint a Guinnes. Ő erre volt kíváncsi, megtudta... Ha hozzáértő, akkor két D5-tel és egyedi/párhuzamosított blokkokkal is simán megoldja...
Mint látod, nem jár.
A szivattyúk karakterisztikáját alapvetően két dolog határozza meg. A motor, és a szivattyú. A motort le lehet bontani nyomatékra, teljesítményre és fordulatszámra, ami azért érdekes, mert a nyomaték is teljesítmény, de mégse. Ahogy a robbanómotoroknak is eltérő a nyomaték és teljesítmény-görbéje. A szivattyú két dologra lehet redukálni. A szivattyú méretére és a járókerék kialakítására. A házba ne menjünk bele, mert ott igazság szerint egy tökéletes kialakítás létezik, de persze ez formailag nem mindig éri meg.Az ideális szivattyúház egy a forgásiránnyal megegyezően táguló csigaház, amibe középen, tengely mentén áramlik be a víz az impellernek legmegfelelőbb keresztmetszetű beömlőn át.
Ezen a szivattyún jól látszik, mire gondolok, de egy többlépcsős szivattyúnál ez nem célszerű. (belbecs)Itt jegyezném meg, hogy ez az XSPC DDC-tető titka. Ugyanis ők tényleg csiga-szerű kialakítást alkalmaznak a tetőben, megfelelő beömlővel, míg mások 1:1-be áteresztik a G1/4-es elő-furatot beömlőnek, ami nem ideális, mások pedig a spirált spórolják el, vagy alakítják ki egyszerűbben. A leggyakoribb a sima kör, vagy a kör, ami vag ypont akkora mint az impellert, vagy kicsit nagyobb, és az impellert "csálén" belehelyezve "emulálnak" csigavonalat.
Az impeller megint egy érdekes dolog, mert pl az se mindegy, hogy állnak a lapátok. Az egyenes lapátozást tekintjük "átlagosnak", míg az előreálló lapátozás inkább a vízhozamot növeli, a hátraálló pedig az emelőmagasságot.
Igen. 1bar~10m. Van, ami szabályozható, van ami nem. Ne felejtsd, ezek zömében olyan rendszerekhez vannak, amikben az ellenállás nem, vagy csak nagyon ritkán változik, és akkor is elhanyagolható mértékben. Nem sokan szokták a fűtést/vízellátást havi/heti szinten bütykölgetni.
Speciel az Alpha 2-es szabályozható, a LED-kijelző pedig az aktuális fogyasztást méri.
-
SkyS1gn
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
nem csak vicces volt, ennyi!

-
DigitXT
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Köszönöm.
Én is épp ezt a 45K-s Alpha 2-t találtam, így
megnyugodtam, hogy nem "tök rossz helyen" keresgéltem.
Csak azt nem értem, hogy az a német srác mit szenvedett
10-15 db D5-tel, hogy összehozzon 1000 l/h-t a gépében.
Viszont ha ekkora áramlást tudnak ilyen emelőmagasság
mellett, az nem jár együtt "nagy" nyomással is? Mondom,
nem értek hozzá, nem a szakterületem: csak érdeklődöm.Az átemelő szivattyú, amit írsz, hogy 60-80 m-t emel, az
már vmi 6-8 barral (?!) küldené meg a rendszert, amitől pl.
eldurranna a cső.
Egyáltalán szabályozhatók ezek? Az
Alpha 2 mókás, hogy LCD kijelzőt integráltak rá.
Épp nézem a leírását, hogy van rajta szabályzó, de most
mennem kell, majd este leszek megint. (Érdekes dolgok.) -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
DigitXT
üzenetére
Árban hova gondolj? Ez itt kb annyit tud, mint egy D5. 4m-es max emelőmagasság, és 2m-es magasság mellett ~1500l/h.
De a D5-nél nem biztos, hogy halkabb. A 6200-at pörgő DDC-nél viszont biztosan.
De van belőle combosabb is. Ez üresen 6m-t emel, 2m-en pedig 2700l/h-t mozgat.
Az erő nem volt a legjobb kifejezés ide, de a fent leírt adatok alapján biztosan érted, mire gondoltam.

Nagy ellenállású, kis vízhozamú rendszerekhez ott vannak az átemelő és búvár szivattyúk, amik nyomnak mondjuk maximum 2-4m3/h-t, de emelnek 60-80m-t.
Egy ilyen 25-60-as grudfossal párhuzamosíthatnád az egész rendszeredet és még akkor is jobb lenne az ágakban az áramlás, mint a feltekert Aquasream-mel, D5-tel, vagy a tuningolt DDC-vel lenne...
Én anno agyaltam egy ilyen megoldáson, mikor először találkoztam az Eheim 1260-assal, de levetettem. Az, hogy kéne hozzá osztó, meg gyűjtő, a legkisebb gond. Épületgépész suliba jártam, tudtam volna szerezni 1-2 darab rézcsövet, és lett volna mivel megmunkálni, de maga a szivattyú rohadtnagy. ~22 x 12x 16cm. Emellett minden egyes blokknak külön ki és beömlőcsonk. Plussz egy 6-8 éve azért mér elmebeteg árak uralkodtak a gyári vízhűtések terén... Az olcsó alternatívát az Ordasi és HOC féle kókányok jelentették, vagy a csináld magad, ha volt hozzáférésed esztergához vagy marógéphez...
Nippon: Ezen hova kell kötni a vizet? Az a kerek ott az elején a szívónyílás?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
DigitXT
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Ezt írtad: "Lehet kapni 1000+1 szivattyút, ami erősebb és halkabb,
csak épp nagyobb, mint egy D14-es Noctua." Csak gondolatkísérlet
erejéig tegyük fel, hogy a mérete engem abszolút nem érdekel, mert
jól odarakom a földre a Mo-Ra 3 mellé. A tápja meg gondolom 230V,
ez sem baj: mehet a szünetmentesre, úgyis azzal indítom a gépem.Namármost: ha 1000+1 nagyon erős és nagyon halk ilyen szivattyú
kapható, akkor a két márkaneven kívül 1-2 konkrét típust mondasz?
Csak a "miheztartás végett" rákeresnék, pl. mégis mennyi az annyi.Meg én annyira nem értek ezekhez, de ha kis ellenállású rendszerben
nagy vízhozamot tud, akkor mi a helyzet nagy ellenállású rendszerrel?
Úgy tudom, hogy a D5 is (ha jól tudom eredetileg vmi "fűtés szivattyú")
barominagy vízhozamra képes 0 ellenállás mellett, de jól "megfojtható"
PC-s vízhűtéses környezetben. Most akkor mit nevezünk erőnek?
-
blasko92
őstag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Szép KIS házikó lett! Milyen tápot raktál bele?
-
MontyCrew
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
ha odáig jutunk, hogy sikerült beszerválni a gépházat, onnantól tudok pontos adatokkal szolgálni

-
MontyCrew
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
ez elég kemény lett. grat.. azt hiszem, hogy a minőségre nem lesz panasz. Sima 5.25re valót is akkor össze tudnál dobni? rögzítési lehetőség is kellene rá.
-
DigitXT
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Konkrét típust is tudsz ajánlani PC vízhűtéshez? Figyelembe véve, hogy
a csövezés 2 bar nyomásnál többre nem hitelesített, szóval óvatosan.
(A galériát én is köszönöm, ezen látszik a kétféle gravír. Szerintem az
Atom logó a másikféle, és továbbra is az Intel logó tetszene nekem...) -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
DigitXT
üzenetére
A külső elektronika lényege, hogy a leégés veszélye nélkül be lehet dobozolni a szivattyút.
Nem mellékesen a szivattyú potival (D5) leszabályozható ~2000 rpm-ig. Miheztartás végett D5@P1 - 1800rpm
Mint mondtam, engem nem csak az ereje miatt érdekel a DDC, hanem a kompaktság miatt. Lehet kapni 1000+1 szivattyút, ami erősebb és halkabb, csak épp nagyobb, mint egy D14-es Noctua. Ilyeneket építettünk be kis fűtési rendszerekbe, napkollektorokba keringetőnek.
Grundfos, Wilo és társaik...
MontyCrew: Tartályt még sose csináltam, de ugye mindig van egy első alkalom, viszont sok tapasztalatot szereztem a ragasztással kapcsolatban, mikor a NucleoPleX-et építettem.
Igazság szerin az egyetlen előny, amit a gyári tartályokkal szemben nyújtani tudok, az az egyedi kivitelezés szabadsága. Szóval ha valahol van a házban egy random formájú üres rész, ahova esélytelen gyári tartályt rakni, oda tudok készíteni egy egyedit, és akkor megmarad az 5,25-ös hely üresen. Persze a légtelenítésre gondolni kell pozicionáláskor.
-
MontyCrew
senior tag
válasz
---Lasali---
üzenetére
Hát az se lenne jó és már eladtam, mert közben lett egy nagy atx házam is, azért lett véve ez a 25 centis... De most a mini rendszer utáni vágyam felerősödött így egy előlapba szerelhetős kell mindenképp
TESCO-Zsömle: ha egy igényesen meg tudod csinálni nem látom akadályát!
-
DigitXT
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Éppenséggel van egy 18W-os DDC-m elfekvőben. Mivel a fordulatszám
visszajelző kábele eltört, s nem volt még kedvem visszaforrasztani, így
meg sem hirdettem még. Ha már nagyon belejöttél ebbe a tuning-DDC
gyártásba, összehozhatunk vmit...
Csak az a szivattyú legyen minél
messzebb a gépemtől, mondjuk az erkélyen: csak cső+kábel kérdése. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
SkyS1gn
üzenetére
Tudod a megfejtést?
HUfantom: Nem hiszem. Nem sokan szednének szét egy DDC-t, hogy letépjék róla a gyári elektronikát... Én ugyanis külső elektronikát szeretnék, ugyanis attól melegszik és/vagy lesz zárlatos a DDC, nem a tekercsektől.
Emellett ma az elektronika többe kerül, mint a DDC. Csak az IC 2000Ft fölött van...
Ki adna 10-15 rongyot DDC-ért? Még akkor is, ha 30W-os és PWM-vezérelt...
Eleve a sima DDC is túl erős sokaknak, hát még ez...
Bár Digi rendszerébe szívesen megjáratnám fullon...
MontyCrew: Ha ilyen gondod van, lehet segíthetek. Vettem fűrészlapot, és nemrég jött meg a G1/4-es menetfúró is. Ha gondolod, összedobhatok egy egyedi tartályt neked.ó, és akkor az 5,25" se köt. Pont akkora/olyan lesz, ami befér ahova kell.

sz: Feltéve, hogy nem olyan gagyik a fűrészlapok mint a gyári volt...
-
MontyCrew
senior tag
válasz
---Lasali---
üzenetére
össze akarok rakni egy kis micro esetleg itx rendszert, abban ez a rúd alakú tartály sajna nem fér el, így marad a beépíthető. miután megérkezett 1 hete, másnap kattant át az agyam a másik megoldásra.. nem tudok mit tenni

-
MontyCrew
senior tag
25 centis, rúd kialakítású tartályomat, amin réz záródugók vannak cserélném 1*5.25 slotos előlapba szerelhető tartályra. PM légyszi ha valaki cserélne

-
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Hát hajrá...
Aztán látunk majd az aprón "eladó Zsömle féle DDC tunning Kit" vagy " DDC okosító set " -
SkyS1gn
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
"Ha 1 traktor 568 nap alatt kaszál le 51 kg lekváros grillsütőt, akkor hány Barkas hoz
el 4 németül beszélő krokodilt, aminek nincs haja és üvöltenek a samponok?"
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
DigitXT
üzenetére
Nem, csak annyira értetlenkedtél a Hz kapcsán, hogy nem tudtam mire vélni a dolgot.
Én elképzelhetőnek tartom, hogy 100Hz-en, terhelés nélkül valóban pörögne 6000-et, de a rendszered ellenállása visszafogja. Az ugye nem merülhet fel, hogy te 100Hz-et adsz a rendszernek, és az mégse adja meg a 6000RPM-hez szükséges kraftot, mert saját bevallásod szerint a szabályzó nem enged neked 100Hz-et beállítani, szóval a tiltás ott van. nem a rendszer írja felül az általad beállított értéket. Nem mellékesen a 6000 RPM ugye 100 RPS, vagyis 100Hz, szóval ez is stimmel.
Na igen. De ha sikerül ez alapján egy saját nyák-ot terveznem, akkor a 30W-os DDC-t az alaplap fogja vezérelni a PWM-szignálon keresztül, mert az IC képes lenne rá, csak nincs kihasználva.
Cris99: ???

-
DigitXT
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Eszem ágában sem volt, hogy hülyének nézzelek, kérlek te se tedd.
(Ismerem a mértékegységeket és annyit elpötyögök németül is, hogy megértsem az ominózus mondatot.) A Google fordítóról érdemes tudni, hogy néha ordas nagy baromságokat fordít (ferdít!), szerintem max. angolig használható (úgy-ahogy), és ott is sírvaröhögős sokszor. Magyarra meg legtöbbször teljesen uldaba. (De poéngyárnak hatalmas.
)Lényeg: a szöveg szerint az elérhető max. fordulatszám függ a rendszertől. Ez logikus is, hiszen a 10W-os DDC is kipörög 4500-ig szárazon, de víz alatt ezt már nem tudja. Oda a 18W-os kell. (Jó, a tiéd lehet, hogy megforogja majd a 6000-et víz alatt is, 30+ W fogyasztásal, meg 8+ méter emelőmagassággal.
) Én 68,2 Hz-en használom a szivattyút. Így jó hangja van, és tol kb. 1 litert percenként. Az tetszik benne, hogy szoftverből finomhangolgató a teljesítménye.
-
SkyS1gn
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
utolsó bekezdés

-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
DigitXT
üzenetére
Az összefüggés egyszerű. Hz = 1/s. Innentől ez lehet bármi. Ha Jani másodpercenként 5 krumplit dob eléd, akkor effektíve 5Hz-en dolgozik...
Most ne engem nézz hülyének. Mondom, hogy a gyári oldalon írják.
Harmadik bekezdés, utolsó mondata:
Je nach System kann die Pumpe intern mit bis zu 6000 U/min arbeiten.Google angol:
Depending on the system, the pump can work internally with up to 6000 U/min.Google magyar:
A rendszertől függően, a szivattyú működik a belső 6000 U / min.sz: Am senki se kérdezte, hogy mennyi. És különben is!
Ha 1 traktor 568 nap alatt kaszál le 51 kg lekváros grillsütőt, akkor hány Barkas hoz el 4 németül beszélő krokodilt, aminek nincs haja és üvöltenek a samponok?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
DigitXT
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Nem egészen egyértelmű a "Hz" és a fordulatszám közti összefüggés,
ezért sem akartam mélyebben belemenni a találgatásba. Ha jól sejtem
függhet a terheléstől, mert pl. a tesztben közel sincs 6000 rpm-hez.
(Meg is őrülnék, ha annyit pörögne - szerintem. Mondjuk nem mértem,
de majd lemérem, elvileg csak egy kábel kérdése az egész és kész...)Lényeg: a tesztben különböző frekikhez tartozó fordulatszámok rendre:
Hz - RPM (
)
92,8 - 2793 (30)
85,0 - 2530 (30)
80,3 - 2415 (30)
76,5 - 2297 (30)
73,6 - 2216 (30)
70,9 - 2128 (30)
68,5 - 2058 (30)Hogy mi 30? Hát mi mennyi! És különben is: hány éves a kapitány?

Oké, a fordulatszámot jelzi, de ezek alapján 100Hz-en max. 3000 rpm
a max. fordulat: ezt inkább hajlamos vagyok elhinni, mint a 6000-et.
(Lehet, hogy minden fordulatra jut két impulzus és onnan a duplázás?) -
DonMedve
addikt
válasz
Razermazer
üzenetére
Köszi!Nem is rossz ár,de ez sem olyan amit szeretnék!Ilyesmre gondoltam,mondjuk ennek az oldalán van a csatinak hely,de ilyen is jó lenne.
-
DigitXT
félisten
válasz
ThodEE
üzenetére
Az nem a szivattyú hibája: nem teljesen légtelen a rendszered.

Amúgy egyetértek, én sem tekertem 5-ösön szinte soha, csak az
utóbbi napokban: kondicionáltam magam az Aquastream XT-re.
(De aztán kellemesen csalódtam benne.
Jó, "maxon" búg, meg
hangos dög, de szuperül szabályozható: minimumon kvázi néma,
és mivel szoftverből tök precízen be lehet állítani a fordulatszámát,
ki lehet választani olyan frekvenciát, amin belesimul a hangja gép
háttérzajába. Néha nem is vmi hangerejével van a baj önmagában,
hanem azzal, hogy "összerezonál" valami mással. Lásd lebegés.)Szerk: a "maxon" itt nem egészen precíz fogalom, mert elvileg az
a 100 Hz-es frekvenciát (jelentsen bármit is), és az ehhez tartozó
fordulatszámot takarná, de azt nem éri el a szivattyú, 85-86-ra áll
be nálam is. Ekkor éri utol a D5-öt, de mehetne feljebb is. Elvileg
minél nagyobb ellenállású a rendszer, annál nagyobb az elérhető
frekvencia. Ha csak ebből indulunk ki, akkor nem gáz a rendszer,
ha viszont a térfogatáramból, akkor nagyon is...
Tegyük hozzá,
hogy a D5 az EK tetővel 5-ösön is elég halk volt: a ~75 l/h-t akár
teljesen "korrekt" zaj mellett tudta, az XT meg ekkor már hangos.
És ha még feljebb pörgetné magát, még hangosabb lenne.
Seri21: köszi szépen a tapasztalatot!
(Jó a hasonlat is.
) -
DigitXT
félisten
válasz
DigitXT
üzenetére
Igazából így higgyen az ember a teszteknek: D5-tel hasonlítják,
és külön kiemelik, hogy milyen jó, hogy 7,4V-ig le lehet tekerni,
mert 12V-on túl hangos a magas fordulatszám miatt. Fura...
(Vagy csak kifogtak egy nyüszítő példányt, a kis DC-LT-ből.
) -
DigitXT
félisten
Kár, hogy neked csak nyüszítő D5-tel volt tapasztalatod: ha lett volna egy
csendessel (szerintem az a normális: 2 járt nálam, egyik sem nyüszített),
akkor már annak idején nem beszélsz le róla, s a DDC-vel való szenvedés
(szabályzás, stb.) helyett rögtön a tutit vettem volna. Na de mindegy, már.Nyilván az Alphacool a legcsendesebb!
Kevesebbet eszik, mint némely
venti, nyilván nem pörög sokat, stb. -> ahhoz képest nem teljesít rosszul!De ezt már megbeszéltük... A térfogatáram mérésedre viszont továbbra is
kíváncsi lennék, tekintve, hogy ha jól emlékszem DDC-ről váltottál, de már
ezen is túl vagyunk sajna, hiszen mondtad, hogy ezt nem fogod beépíteni
a Reserator XT-be, mert macerás, plusz különben is ránézésre, és a mért
hőfokokban nincs eltérés. (Persze kérdés, hogy azért, mert az Alphacool
is elegendő a rendszerednek, vagy azért, mert nem pontos a mérés.) Nem
pontos sajnos a Reserator XT áramlásmérője sem, eleve az analóg kijelző
leolvasása miatt pl., de valóban használható - valamennyire. (120 l/h-ig.
)
A l/perc értékek, amiket írsz, azok l/h értékek, de nyilván arra gondoltál.
Egyébként nekem anno a DDC akasztotta a mérőt: akkor még kisebb volt
a rendszerem, de talán a 2011/09/16-i rendszeremben is meg lett volna ez
a kiakasztás - éppen (115 l/h-val)... Azóta sajnos az alaplap is full vizezett
lett, így az "ellenállás" tovább nőtt, egy D5 (5-ösön) sem ment 80 l/h fölé...Viszont: én leszabályozva használtam a DDC-t mindig, mert inkább legyen
halk, mint a mérő mutatója lengedezzen, és ezzel együtt nyerjek 2-3 fokot.
Az, hogy nincs hőfokokban mérhető előnye, az nem igaz - (sajnos) van.
Mérhető szépen, csak dT-t kell nézni, nem abszolút hőfokot - hiszen lehet,
hogy az egyik tesztedben melegebb volt a víz, a másikban meg hidegebb?Annyiban viszont egyetértünk, hogy a 2-3, vagy akár 5 fok sem éri meg* a
ráfordított extra költséget (ha értelmezhető**), de mondjuk (több szivattyús
rendszer esetén) az extra zajt sem. Igaz, hogy 2 db "lehalkított" szivattyú
lehet halkabb, mint egy maxon tekerő, de ez megint más kérdés, nem téma.
Kevesen üzemeltetnek 1-nél több szivattyúval vízhűtést, habár egyéb előnye
is van, mint a halkíthatóság, és mégis extra teljesítményre képesség: egyik
szivattyú "kiesésekor" a másik még mindig ellátja a rendszert, redundáns.
*: maximalisták, vagy extrém(ebb) tuningosok most fogják be a fülüket.

**: mondjuk ha van egy megfelelő szabályzód, és csak "feltekered" 7-8V-ról
12V-ra a DDC-t, annak extra költsége nincs, ott csak a zaj nő meg. Durván. -
Oxi
aktív tag
válasz
DigitXT
üzenetére
Az általad linkelt teszthez írt kommentek egyikében konkrétan rákérdeznek a hangerőre és az Alphacoolt mondják a legcsendesebbnek, még az Aquastream-nél is csendesebbnek A D5 ezeknél bármelyik fokozaton hangosabb. Pláne ha kifogsz belőle egy nyüszítő példányt.

A Zalman Reserator XT-nek van használható áramlásmérője. Régebben kipróbáltam benne a D5-t különböző fokozatokon. Már akkor írtam (két éve?) hogy nincs hőfokban mérhető előnye a kb.50- 60l/perc feletti áramlásoknak. Kb. 100-120/percig tudtam mérni. Lehet hogy 400l/percen lehet hozni még 1-2fokot, de hogy pénzben, zajban és fogyasztásban nem éri meg, az biztos.
-
DigitXT
félisten
válasz
DigitXT
üzenetére
Csak, hogy konstruktívabb legyek, keresgéltem egy kicsit:
kicsi, halk, relatíve olcsó, de semmiképpen nem erőbajnok.Abban a rendszerben, ahol egy D5 maxon 200 l/h fölött tol,
az Alphacool ~100 l/h-ra képes... Mondjuk a D5 sokkal, de
sokkal drágább újonnan, és maxon(!) nyilván hangosabb is.
De 1-esen tuti odaér hangerőben: lehet, teljesítményben is.Mondjuk ebből a tesztből is hiányzik az, hogy mekkora volt
az eltérés (hőfokokban) különböző szivattyúk használatánál.
Mert ugyan durván néz ki, hogy "fele annyit" tud, de akár az
is lehet "elég". Nem biztos, hogy akkora veszteség ez.
Aktív témák
Hirdetés
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Yettel topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vicces képek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Crimson Desert
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- 27% - Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux 360mm White vízhűtés!
- ASUS ROG Strix 1200W Gold Aura Edition Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 12VHPWR
- Be Quiet Straight Power 850W Gold Moduláris Tápegység
- 27% - MSI MAG Coreliquid I240 AIO Vízhűtés!
- Eladó tápegység 500 watt kapacitással - Cooler Master RS-500-ACAB-B1
- GAMING PC! Ryzen 9 3900X / RX 6700 XT / B450 / 16GB 4000MHz / 500GB NVMe / 750w Gold! BezsámítOK
- Xiaomi Redmi Note 13 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Honor X7b / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
.
.

Ahogy a gépet oldalára fektettem ha szemből nézzük, akkor balra (Arc Midi), akkor totálisan elhallgat a pumpa, de ahogy visszaállítom rendes helyzetbe, egyből el kezd kerregni
Szerintem vissza viszem gariba. A Pumpa ugye a blokkba van beleépítve, a radi meg fölötte van.
Ugyan olyan a folyadék, mint ami Neked volt (már a csomagolás szerint....)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)