- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisfurko
senior tag
Eszembe jutott erről az instabilitás dologról...
Szóval, karácsonykor elvittük a gépemet unokatestvéremékhez, hogy egymás ellen lehessen szórakozni (mert akkortájt kapott ő gépet). Zárójelben megjegyzem, hogy ekkor lettem igazán büszke Cyrix tulaj, mert szinte minden jobban vagy ugyanúgy futott az én PR166+-omon, mint az ő 166MMX-én (amit még tuningolni sem lehetett, mert az FPU-ja hibázott akkor, egész mókásan vinnyogott az mp3 vele), leszámítva, ugye az mp3 lejátszást, no meg a kvéket
. Na, a lényeg. Egyszer fogtam, és átpakoltam az ő memóriáját az én gépembe. Elindítom, majd mindenféle hiba. Basszus, gondoltam, valamit elszúrtam. Kivettem mindkettő modult. Kiderült, nekem jó kis IBM SDRAM-om volt (valamiért olcsón mérték a Carreraban), az övé meg valami noname. Az én modulomon ott virítottak a 10 ns-os chipek, a másikon 12 ns-os chipek voltak. Bírnia kellene a 75-öt. De nem. 66 fölött nem ment (bevallom, nem állítgattam az időzítéseken, és nem is emlékszem, hogy lehetett-e).
-
kisfurko
senior tag
válasz
eddie303 #231 üzenetére
Az még nem volt elég nálam...
Egyébként meg is mondják, hogy először gart, aztán video driver, nem olvastad figyelmesen.
Nálam meg is volt a gart, majd a video driver telepítése, de nem ment. Rájöttem, hogy csak megfelelő aperture size-zal hajlandó menni. A 16 MB-os TNT2 M64-gyel 32 MB-ra kellett állítani, minden mással pofázott a vindóz (kékhalál). -
kisfurko
senior tag
''nem direkt ''hoztam ki'' az Intelt nyerőnek, sőt, végig a Cyrixnek drukkoltam''
Ugyan már, én elhiszem az eredményeket, sőt, igazából fogalmam sincs, hogy ilyen tesztprogramoknál mit segít a linear-burst. Nekem ALI (talán 1531, csak TX Pro-nak hívta magát) chipsetes lapom volt, nem kellett semmi beállítás, alapból jól ment (a BIOS up-to-date volt). Vindóz alatt nem teszteltem (egyrészt nem volt szükségem rá, másrészt kevés volt a hely), én DOS-os játékok, demók és saját programok alapján mondom mindazt, amit mondok.
-
kisfurko
senior tag
Milyen alaplapban tesztelted? Be volt állítva a linear-burst a Cyrixban?
Még valami. Vajon ezek a tesztek Pentium optimalizált kódot tartalmaznak?
Mert a csalafintaság ott van, hogy ha a kód ''párosítva van'', akkor az intel majdnem mindenben a legjobb, csak, ugye akkoriban nem sok optimalizált program futkosott. -
kisfurko
senior tag
válasz
Terminátor 4. #155 üzenetére
''Akkor legközelebb egy kib****tt tesztet légyszíves linkelj már be. Az első Athlonok (nem a thunderbirdök) 1 darab gyetvás FPU-val rendelkeztek, csakúgy mint a K6-osok. Ráadásul ez az FPU is elég gagyi volt. Integerben voltak királyok az Atholonok. A P3-al szemben pedig még inkább gáz volt, tekintve hogy SSE sem volt benne. A helyzet akkor változott, amikor a Thunderbirdbe beletettek még 2 FPU unitot, úgy már tényleg ütős lett. Talán jobb lenne, ha jól emlékeznél, mielőtt LOL-okat mondanál.''
Erre már megmondták, hogy baromság, így én nem mondom még egyszer.
''Amíg ugyanis egy kábé 500-as celeronnal 15 csatornát tudtam keverni effektekkel, addig a k6-on kábé 8-at. Ez túl nagy eltérés.''
Mondd már meg, légyszíves, hogy milyen programmal kevertél! Ha nem sima delay vagy frekvenciamódosítós effektet használtál, hanem mondjuk valamilyen szűrést, akkor ahhoz bezony kell izmos FPU, márpedig az nincs sem a Cyrix-ban, sem a K6-ban. Ha pedig nem volt filter effekt, akkor jó szarul írták azt a programot...
''Aztán volt egy olyan beszólás is, hogy normális desktopra kizárt, hogy a Cyrix gyorsabb legyen. Ez addig igaz, amíg nem nézel valami videót, vagy nem hallgatsz mp3-at, vagy nem mozgatsz Jpg-ket. Akkor meg mi a normális desktop? Hogy bebootol a Windows, meg megy a Word? Arra már a 486-os is bőven jó volt.''
Nézd, amikor 6x86 volt, akkor max. MPEG2 videók voltak (bármely proci kevés lett volna DIVX-hez), ne hasonlítsad már megint az almát a körtéhez! Az mp3 lejátszás max. 10 % prociidőt evett, úgyhogy ez megint nem érv. A jpg mozgatást sem értem igazán, csak a ki/betömörítéshez kell számítás, de integerben elvégezhető, szóval újfent gagyi software rulez! -
kisfurko
senior tag
válasz
Nowhereman #143 üzenetére
Én csak azt írtam, hogy benne nem volt, így kapásból csak x-ed sebességgel és nagyobb késleltetéssel érte el. Ez jó kis hátrány.
Éssss, mellik volt a gyorsabb? -
kisfurko
senior tag
válasz
Terminátor 4. #117 üzenetére
''Nézzük az akkori igényeket: fusson az explorer, word, excel. Java döcögjön, Flash is menjen éppen, de ez a két utóbbi akkoriban nem volt lényeges, alig voltak még ilyen oldalak. Viszont játékokban és egyéb multimédiás felhasználói programokban már akkor is döngetnie kellett a procinak.''
Milyen játékokról beszélsz? Amikor már mindenféle 3D-s cucc volt, akkor javában K6-2-t, meg Celeron A-t lehetett kapni, a 6x86 már legalább 2 éves volt...
Nem 3D-s játékhoz meg nem túlzottan kell FPU (gyertek megint a Quake-kel... érdekes, hogy a Descent-et meg sem említette senki, pedig abban bizony jobban muzsikált a kis Cyrix).
Multimédiás felhasználói program... Ahhoz miért is kell FPU? mp3-ban volt a szöveg és zene? Vagy mi?
Mellesleg, aki a 6x86-osok korában vindózozott, az meg is érdemelte...
''Én akkoriban is már zenét szerkesztettem, amire a következő megfontolások voltak igazak. Egy K6-2 550-es kábé egy 300-as Cerka teljesítményét nyújtotta zenében.''
Nem tudom, milyen programot használhattál...
És egyáltalán hogy jön ide a K6-2 és a Celeron? Egy generációval későbbiek. Alma-körte.
''Attól a processzor még P2 kategóriájú volt. ''
Akkor ennyi erővel a Cyrix is P2 kategóriájú volt... Nem sokat újított a K6-2 a K6-hoz képest (talán csak a 3dNow!).
''Ugyanez még 600-as Athlonokról sem mondható el''
Ismét nagy okosság... Igaz, hogy akkoriban attól zengett minden, hogy az Athlon FPU-ja minden esetben jobb, mint a PIII-é, de a Celeron biztos jobb lehetett...
De valóban, nem próbáltam ki magam, de inkább a sok-sok tesztnek hiszek, mint neked. -
kisfurko
senior tag
''Ebben a topicban véleményeket kell nyilvánítani a Cyrix-ről Szerintem az én tapasztalataimból ítélve a véleményem az, hogy a Cyrix egy jó nagy kalap sz@r.
Irodába lehet használni, amúgy kuka.''
Miért egy program alapján próbálsz következtetést levonni? Ennyi erővel a P4-ről is be lehet bizonyítani, hogy kukába való.
Ennyi erővel azt is mondhattad volna, hogy egy baromarcú volt a tervezőgárda, mert itt csak véleményt kell nyilvánítani.
A konstruktivitás teljes hiánya... -
kisfurko
senior tag
Folyton ezzel a Quake-kel jöttök...
Mint már írtam, a Quake egy érdekes állat. Keveredik benne az FPU és integer kód, és az fxch-s kavarást csinálja, tehát intelen kívül máson nem igazán futhat jól.
Mellesleg 166 MHz-es Cyrix azt hiszem nem volt (biztos a PR166+-ra gondoltál, ami 133 MHz-es volt), de ebben nem vagyok biztos, majd hobizoli megmondja a frankót... -
kisfurko
senior tag
A zeneszerkesztés mit takart neked?
Ahhoz integer számítások kellenek, abban pedig még a legjobb indulattal is csak kullogott az intel a Cyrix után. Főleg, ha MX-ed volt, mert a 64K cache sokat számított a 32-vel szemben (főleg, hogy dual portos megosztott cache-e volt, szemben a szimpla harvard 16+16-tal).
Mindegy, ha így érezted, hát ez van. -
kisfurko
senior tag
Nem akarok új vitába szállni, de engem baromira nem érdekel, hogy kiegyensúlyozott-e az azonos órajelű processzorok teljesítménye, vagy sem. Engem az érdekel, hogy a pénzemért melyik nyújt többet. Nem fizetek kétszer, háromszor annyit max. másfélszer akkora teljesítményért. Nem izgat, melyik a leggyorsabb, mert egy év múlva lesz gyorsabb, jobb. Inkább legyen ócsó és jaú...
-
kisfurko
senior tag
Volt neked Cyrix-od? Az én 6x86MX-PR233-am hozta a 133-as intel teljesítményét. És az ''csak'' 187.5 MHz-en ment. Kimértem tesztprogrammal. A többi területen meg állva hagyta szegény pentiumot. Akkor melyik is érte meg jobban?
Ha van valakinek még ilyen kaliberű gépe, az mérje már le, mert lehet, hogy rosszul emlékszem, nem akarok a levegőbe beszélni.
Ez ugyanaz a téma, mint manapság az AMD vs. intel. Sokkal jobb áron kapsz megfelelő AMD-t, igaz, a gyors intelek majd' mindenben jobbak (de vagy kétszer annyit kóstálnak). Nekem most például 1400-as Duron-om van, mert 9115 Ft-ért volt (bruttó). Még nem volt szükségem, hogy megnézzem, fut-e 2000-en, de nagy valószínűséggel igen. Ilyen teljesítményű másik (intel) processzort hol kapsz ennyiért (újat!)? -
kisfurko
senior tag
Örülök, hogy vannak még itt régi szakik...
-
kisfurko
senior tag
Még valami...
A legtöbb szívást az FPU-jának az okozta, hogy a Pentium-nál gyorsabb volt az FPU kód, ha az utasítások a megadott időben jöttek. Így egy csomó optimalizált programban volt egy rakat felesleges fxch utasítás (pl. a Quake-ben), amit a Pentium párhuzamosan csinált egy aritmetikai művelettel, a többiek meg szép sorban... -
kisfurko
senior tag
-
kisfurko
senior tag
Én is 80-on járattam egy ideig a DX2-66-ot, de egy idő után csak sipákolt az alaplap, így maradt a 66...
Erről jutott eszembe:
Talán még kint van az egyik ház homlokzatán (a Deák tér és az Arany János utcai metrómegálló között félúton) a felirat: 486 DX2/66 ILYENEM LESZ.
Biztos Ready-ből jövet írta fel...
[Szerkesztve] -
kisfurko
senior tag
S került vagy duplaannyiba...
És persze attól is függ, mire használtad. Én a 6x86L-PR166+-ot egy P166MMX-szel hasonlítottam össze (játékkal), és dacára, hogy a Cyrix 133MHz-en ment, szemmel látható volt a különbség... Mert nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy a Cyrix összepakolta a kiírandó adatokat 32 bites egységekbe, nem pedig egyenként szánkáztak a byte-ok össze-vissza, mint inteléknél. Mindenben jobb volt, kivéve az FPU-teljesítményben. Aztán a Pentiumra párosítgatós kódot kellett írni, a Cyrix minden kódot ugyanolyan nagyon gyorsan futtatott... -
kisfurko
senior tag
Aki azt mondja, hogy gyenge processzor, annak nem volt olyanja. Kb. így lehet a legtömörebben kifejezni az értékét. Már a 6x86-ban volt out-of-order végrehajtás, register renaming, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Az FPU-ja sajnos nem volt olyan erős, mint a Pentiumé, de a többi része kárpótolta. Az FPU teljesítménye kb. 2/3-a lehetett a Pentiumnak, ha jól emlékszem. Az ára pedig igen barátságos volt. Ha nem volt szükség FPU-ra, akkor szarrá alázta a versenytársait...
Sajnos az első 6x86 példányok (amik nem L vagy MX-ek voltak) nagyon melegedtek, nyáron probléma volt velük. Nekem 6x86L-PR166+-om volt, utána 6x86MX-PR200+. Az MX már MMX-et is tudott (saját kiegészítésekkel) és 64 KB cache csücsült benne (a régebbiben 16). Én is rengeteg doksit begyűjtöttem róla, s nagyon vártam az utódját (Jalapeno), de addigra baj lett. Pedig a Jalapenoban már integrált mem. vezérlő lett volna (lásd K8 most), meg egyéb nyalánkságok.
Egyébként régen jó kis co-processzorokat csináltak (Cyrix Fastmath), csináltak 486 DLC-t (megint egy költséghatékony proci), 486-osokat (amik picivel gyengébbek voltak a riválisnál), 5x86-ot, majd a 6x86-ok.
Még valami. A 6x86-okkal jött elő először az a probléma, hogy túl gyorsan futtatott egy ciklust, amitől az igénytelen programok nem mentek (Turbo pascal, Clipper). Ekkor a barmok kitalálták, hogy nem kompatibilis, pedig nagyon is az volt, nekem semmi problémám nem volt vele soha. Persze a nem definiált flag-eket másként kezelte, mint a konkurencia, de ez szívük joga volt, hiszen nem definiálták (pl. osztás után jelezte a nullát, amit az intel a mai napig nem tesz, ha jól tudom).
Majd írok még, ha még valami eszembe jut. Kérdezz bátran, hátha tudom a választ, sokat olvastam a 6x86-okról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Hegesztés topic
- Filmvilág
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Debian GNU/Linux
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest