Új hozzászólás Aktív témák
-
Foose
addikt
válasz
szaszlaci #13575 üzenetére
Persze,értem én mit mondasz. Csak rohadt bosszantó,hogy ilyen ..... köcsögök az emberek,hogy hirdeti a pc-t,amikor rájövök hogy többet hirdet,akkor azt mondom hmmmm,ez biztos ezzel foglalkozik. És megveszem a gépet,és lám csak szívok,mert van pofájuk beletenni az ilyen ...kat.
Most még én költsek tápra. Ha lenne még plusz pénzem tápra,akkor már eleve egy drágább gépet vettem volna,amivel valószínüleg nincsenek ilyen gondok.
-
Foose
addikt
válasz
szaszlaci #13572 üzenetére
Nos nem mondanám,hogy megnyugodtam. Valóban nem tűnnek drágának amiket linkeltél,de nekem most minden drága. Alig tudtam kiszorítani a lóvét a gépre,aztán végül még egeret is kellett vennem. Szóval sajnos már így sem tudom,miből fogok venni másik tápot
Pedig az a gyanúm hogy muszáj lesz. Aztán eleve az olyan hirdetést meg sem néztem,ami nem helybeli mert a gépet is direkt így vettem. Én nem szeretek úgy vásárolni,hogy postázni kell stb,ma már elég rizikós az is. Nem fogom megúszni 4000-től olcsóbban??
Már így is 20000ft-ba van a gép,közben meg egy nagy kaka pc
Nem akarom elhinni,hogy egy ilyen vacak gép mint ami most van nekem,még mindig nem jön ennyi pénzből...
-
McKnight
tag
válasz
szaszlaci #13530 üzenetére
NB 35 fok, az alaplap, nem melegszik.
Feszültségek aida szerint azok sem kószálnak el 12V (12,038-12,091) 5V (5,040-5,064)Prime95 alatt tesztelve van nem melegszik semmi, aida sem ir ki semmit, csak lekapcsol a gép.
Állítólag a 12V-os szál megosztása miatt van ez, túlterhelődik, és lekapcsol.
építész azt nem tudom, megy a gép és nyomjam meg a resetet?
-
CoolBoy323
nagyúr
válasz
szaszlaci #13516 üzenetére
persze, hogy sorban, máshogy nem kapcsolna nyilván
a plusszos ágon van, mert nekem így volt szimpi
hibátlan azóta a gép, szóval akkor megnyugodtam, köszi
@építész: ebbe most ne menjünk bele, h mi a rövidzár, és mi a szakadás
tudom én, de "szakzsargonban" pl a multiméteren a "csipogásos" beállítást is rövidzárnak hívják egyesek, egyesek szakadásnak, mások meg csipogásnak
ezért szép ez a villanyos szakma
ezért is vagyok gyengeáramos (biztonságtechnika)
-
CoolBoy323
nagyúr
válasz
szaszlaci #13505 üzenetére
De, termeszetesen azt. Es jol is mukodik, eloszor biztos vmi osszeert, de most osszeforrasztva klappol, es szepen mukodik, kapcsol a cuccos.
A rovidzar meg azt jelenti, h azon a kabelen nem folyik tovabb az aram, igy szvsz semmi baja nem lesz a tapnak... remelem
de miert is lenne... egyszeruen csak szakad az aramkor es csokolom...
-
építész
aktív tag
válasz
szaszlaci #13444 üzenetére
Azt még megcsinálhatod, hogy szépen visszakötöd az IC-t, hogy ne legyen gány megoldás és a +12V-os feszültség osztóján trimmelsz egy picit. Ehhez ki kell nézni a katlógusból a referencia feszt, vagy méregetni és számolgatni az osztót. Ha szerencséd van egy ráforrasztott gyógy ellenállással rábírhatod, hogy adja ki a PG jelet ha +12 V-os kimeneten 11,5 V-nál nagyobb feszültség van és akkor még szabványon belül maradunk.
-
építész
aktív tag
-
építész
aktív tag
válasz
szaszlaci #13437 üzenetére
Benne van a katalógusodban, hogy fet van kimeneten vagyis open drain a kimenet, de ez a mi esetünkben ugyan az, mintha open collektor lenne. Az is benne van a katalógusban, hogy 10 mA-t bír nyelni a kimenete, vagyis 500 ohm alá nem mehetsz, tehát jó az az 1k ohm ott abban pozícióban.
-
építész
aktív tag
válasz
szaszlaci #13432 üzenetére
Ha jól értelmezem, akkor az open kollektoros kimenetet egy 1 k ohmos ellenállás húzza fel +5V-ra.
Ne nagyon rakj kisebb ellenállást, az 1 k ohm még a 80-as években is elég volt felhúzó ellenállásnak egy open kollektoros IC kimenetén 74LS.. környezetben. Legfeljebb a sebesség miatt raktak be 220 ohmot. Lehet, hogy elindul mondjuk 220 ohmmal, de azzal csak eltusolod a problémákat. Ez alá ne akarj menni.Ha nem bírja az 1 k ohm felhúzni, akkor ott kell lennie egy zárlatnak föld felé. Mondjuk szivárog egy kondi. Javaslom, hogy hidegen vagyis táp nélkül mérj rá ohm mérővel a PG kimenetére és a lap Pg bemenetére, persze úgy, hogy szét van húzva. A mérés majd eldönti, hogy hol a zárlat vagy szivárgás.
Szerintem is az nem kondi, hanem elkó, mondjuk tantál.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szaszlaci #13437 üzenetére
Az odaadom neki az 5 Voltot úgy gondoltam, hogy előbb elválasztom onnét az IC-t, tehát az semmit nem kapna belőle. Csak az alaplap. – azt kellene rávenni, hogy elinduljon.
Úgy igen. De előbb bekapcsolod a tápot utána adod neki, picivel később, hogy a feszültségek megállapodjanak.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szaszlaci #13434 üzenetére
Vajon haldoklik az IC?
Nem tudom. Kissé távoli a dolog nekem, ilyet még nem "ástam".
Mi lehetne a megoldás, azon kívül, hogy megpróbálok beszerezni egy látszólag beszerezhetetlen IC-t?
A legjobb megoldásnak tűnik, ha bonyolult is.
Adjam oda neki máshonnét az 5 Voltot?
Azt semmiképp! Esetleg kinyírhatod vele az esetleg hibátlan IC-t.
A19A
39
16VValószínűleg egy 39uF/16V-os eletrolit kondi, de egyáltalán nem biztos. Még utánanézek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szaszlaci #13432 üzenetére
A PG jelet egy IC generálja legjobb tudásom szerint. Nem csak az 1k-s ellenállás van ott, valahonnan oda érkezik egy IC kimenete is, ami valászínűleg nyitott kollektorú (open collector) tranzisztoros kimenet. Ugyanaz az IC a felelős az időzítésekért is a körülötte levő komponensekkel együtt. Az ellenállást 100 Ohm-ra cserélni akkor lehet, ha az említett IC-t, vagy az alaplap PG jelet fogadó áramkörét ez nem zavarja.
-
szaszlaci
addikt
válasz
szaszlaci #13431 üzenetére
Megnéztem, honnan kapja a jelet a PG láb: egyenesen a + 5 Volttal van összekötve, egy soros, mérve 1 k-s ellenállással. Még egy kondi sincs sehol.
Na most ez földre húzva 25 mW. 4 Voltra, ami biztosan magas szint, ha jól számolom, 5 mW. Ez nem tűnik túl soknak. Esetleg ki kellene cserélnem ezt az ellenállást mondjuk egy 100 Ohmosra? Meg a biztonság kedvéért egy 0.1 – 1 mikros kondit is tenni?
-
építész
aktív tag
válasz
szaszlaci #13424 üzenetére
Azt még érdemes megnézni, hogy egy működő táppal milyen feszültséget mér az érzékelő chip. Vagyis javaslom, hogy olvasd ki bios setupból, vagy Everest-tel a feszültség értékeket. Nagyon gyakran megesik, hogy az érzékelő chip rosszul mér.
Esteleg lehet, hogy a lap tervezői ezt is bekavarták az inditási folyamatba, hasonlóanmint ahogy a magas proci hőmérséklettel le lehet állítani a gépet.Nekem is van egy lapom aminek a 12 Voltját 8,8V-nak méri a gép. Ez a lap nem minden táppal indul elsőre. Korábban volt egy IPE1000-es az is rosszul mért és válogatós volt a tápok között, de volt olyan tápom is ami meg csak ezzel az eggyel működött.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
"Készenlétben nullán van, bekapcsolás után (nem tudom, pontosan mennyi idő múlva) beáll 5.1 Voltra." - Ez így helyes. Jónak tűnik tehát a PG is.
Én találkoztam már táp-lap kompatibilitási hibával. Külön mindkettő jó volt... Együtt nem mentek.
Ez a PICO táp bármire is lehet akár érzékeny.A többi ötletemet már a fórumtársak lelőtték.
HGyu
-
építész
aktív tag
válasz
Ne csak a feszültséget mérd meg, hanem a Power Good jel szintjét is. Lehet, hogy a táp szerint nem jó.
Bekavarhat még a -12V is. Jobb tápok annak a meglétét is figyelik.Amíg nem jön meg a PG, addig az alaplapon a reset jel az aktív és a proci nem kezdi el olvasni a biosból az első utasítást és nem hajtja azt végre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingatlanos topic!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
- Xbox Series X|S
- iPad topik
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / ÚJ AKKU / 12 hónap jótállás
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest