- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A 6.8.0-38 kernellel nem tapasztaltatok hardver hibát és felcsatolhatatlan partíciót? Így jártam: [link]
(L)Ubuntunál hol érdemes jelezni ilyen kernel gondot? Launchpaden?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Üdv.
Raspberry-re raktam Ubuntu 22.10-et, mert a normál Raspberry OS túl régi csomagokat tartalmazott. Aztán feltettem a lubuntu-desktop csomagot és átváltottam LXQT-re, mert jelentősen kisebb erőforrásigényű és a PI-n elég lassú volt az alap Ubi felülete.
Szóval most van egy Lubuntum a PI-n, hogy érdemes eltávolítani minden olyan csomagot, ami az eredeti Gnome felülethez tartozik? GDM3-tól kezdve...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A mailutils csomagot felraktam, hogy SMTP-n tudjak küldeni emailt terminálból. Viszont ott nem csináltam meg a konfigurálását mikor feldobta az apt, most pedig nem jövök rá, hogy hogyan tudom megcsinálni.
Jelenleg nincs se az /etc, se a .mail alatt config fájl.A dpkg-reconfigure nem csinált semmit, a felrakott csomagok purge-ös eltávolítása és újrarakása sem segített, nem jött fel a konfiguráció a telepítés során.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megoldódott az Uborka Unity gondja. Át kellett váltani a Catalyst frissebb verziójára, azzal simán bejelentkezett.
Aztán még volt olyan gond, hogy a dell felrakott néhány oem csomagot olyan hardverekhez, amik nincsenek is a gépben. Ezeket le kellett szedni, mert rendszerhiba üzeneteket dobáltak.
Valamint a csiiz webkamera alkalmazás sem ment mert ahhoz meg le kellett törölni egy binárist, hogy a gstreamer menjen.Szóval megy ez, csak kalapálni kellett kicsit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Neil Watts #23550 üzenetére
Köszi, de Ubuntuból csak LTS-t merek rábízni másokra.
Dhampir:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #23545 üzenetére
Az a büntetés már megvolt egy Gnome Shell-es disztrón nem rég. Semmi hotkey nem működött úgy, ahogy a többi DE-n megszokta az ember. Bár igaz, ez már a régi Gnome alatt is ilyen vacak volt.
Amúgy a foltozgatás is folyamatban van. Most éppen a nem GCC5 kompatibilis Catalyst 15.9 okozott gondokat, bár az sok más disztrót is érintett...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #23541 üzenetére
A gép egy nem túl régi Dell laptop, nincs semmi baja. Olyan 2-3 éves mindössze.
Minden felment, nem volt hiba a csomagkezelőben ezt utólag ellenőriztem, közben meg nem volt hiba a frissítés alatt sem.
Nem igazán szeretném telepíteni, egy LTS disztrótól nem várok ilyen problémákat. Tegnap is majdnem lekéstem a Tankcsapda koncert elejét az említett hülyeségek miatt, mire életet vertem a gépbe. Az se igazán világos, hogyha támogatott a nyomtató az adott Ubuntu verzión, akkor miért kellet kiadást váltanom a driver megtalálásához, én úgy gondoltam ezek a dolgok nem függnek össze.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Adott egy HP deskjet 1515 nyomtató, ezt kellett Ubuntu alá belőnöm. A doksik szerint Ubuntu 11 óta támogatott, de annak ellenére az adott gépen lévő Ubuntu 12.04 LTS nem talált hozzá drivert. Felraktam a hp-lip progit, az sem találta meg. Ekkor frissítettem a 12.04-et, de nem változott a helyzet.
Mondom oké, akkor dist upgrade 14.04-re. A folyamat lement, de újraindítás után nem tudok bejelentkezni, a jelszó beírása után fekete képernyő meg egy prompt jelenik meg, aztán visszaugrik a bejelentkező képernyőre. Átlépek terminálra, startx sem jó.
Ekkor nézem a google-t, egy rakás hasonló esetet dobott ki, próbáltam az írt megoldásokat a Unity-session újrarakásától a home könyvtár jogosultságainak állításáig, de egyik sem jött be.Per pillanat az segített, hogy felraktam a gnome-fallaback csomagot, így legalább a hagyományos gnome valamilyen "M" betűs felületre be tudtam lépni, de a gnome-fallback compiz-es verziója szintén nem indul. Mit lehetne ezzel kezdeni?
A jó hír az, hogy a nyomtató már működik a 14.04 alatt...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szoke12 #2736 üzenetére
Ebben a gépben 1G ram van egy Atom N270 1.6GHz proci mellett. A gnome-shell-el a ram használat 240-250Mb mindössze, elég jól használható, persze nem szélvész. A "noatime" opció az fstabban szükséges.
Amúgy ide meg fel kellett telepíteni az "advanced settings" progit, hogy legyen egy lomtár az asztalon, amit tudok üríteni.
A Unity alatt meg fel kellett mennem googlere, hogy megnézzem, hogy kell előhozni a terminált.HaZse
régi felület:
sudo apt-get install gnome-fallback, majd egy kijelentkezés, és ott át kell állítani gnome classicra. Aztán ajánlott a fentebb írt konfig progi, mert kicsit puritán. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szoke12 #2730 üzenetére
Az igazán nagy gondok a 10.10 utáni köztes verziónál jöttek, az első Unitys kiadásnál. Na az katasztrófa volt. Több éves gépen se futott jól, az Unity ikonjai nagy fekete kockák voltak nálam.
A régi gnome-os Ubik jól mentek ilyesmi gépen nálam is, de 384Mb ramot mindig alátettem, az azért kellett, úgy nem igen nyúlt a swaphoz netezés közben sem.
szerk:
talán ez a gnome-session fallback dolog visszafoja az erőforrásigényt, mert egy atomos netbookon kell szerepelnie a 12.04-ek, ha nem lesz elég gyors, megy vissza a clonezillával az előző. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aha, így már világos. Amúgy most rájöttem mi történt. Ez a gép valaha Vista-s volt, és a recovery partíciót én nem gyalultam le valamiért anno. Na a grub meg Vista loadert talál a recovery partíción, és azt is hozzáadja a listához.
A gép tulaja tudta, hogy a Win7 loadert kell indítani, de a lánya meglátta az első Windows szót és rögtön indította a recoveryt, ami meg magától megölte a grubot, csak aztán valahol negált így később kézzel raktak fel egy Win7-et, de szerencsére oda, ahol korábban is volt.Most azt hiszem itt az idő a rec. partíció formázására, mert a grub mindig betenné a menübe. Az a 6Gb pont megfelelő lesz eltárolni egy rendszer mentést.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #2723 üzenetére
Hajjaj, azért nem frankó itt minden. Wifis frissítés letöltés megy a terminálban, közben bedugtam a vezetékes netet, erre majd két percre megállt minden, mire végre folytatta a dolgot. Debian az ilyet azonnal lekezelte, egyszerűen csak megugrott a letöltési sebesség...
Most azt csinálom, hogy először frissítem, majd clonezillával tolok egy mentést róla, aztán megcsinálom a 12.04-re váltást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #2721 üzenetére
Jah, csak a lényeget nem vettem észre.
Szóval akkor ez is gnome2, csak korábbi verzió a 10.04-ben. Amúgy itt kicsit visszaüt ez a fajta kiadási kényszer dolog...
Mind1, valszeg csinálok majd egy 12.04-re frissítést ezen a gépen, aztán kap rá egy régi felületet a tulaj, hogy ne érje különösebb meglepetés, mert magát a rendszert megszerette, csak mikor ezt raktam fel, még nem volt kész az 12.04 lts, köztes verziókról meg jobb nem beszélni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #2719 üzenetére
Lehet félreértettem ezt a részt:
When using a LiveCD, due to GRUB 2 changes between Ubuntu releases, it is recommended that the user boots a LiveCD of the same release (11.10, 12.04, etc) as the release to be repaired. If the user has installed a different version of GRUB 2, use a LiveCD with the same GRUB 2 version. [link]
Na most annyi lenne a feladat, hogy hdd felcsatol, majd grub2 telepít, ahogy ott írják:
sudo mount /dev/sdXY /mnt # Example: sudo mount /dev/sda5 /mnt ----csatolás oké
sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdX # Example: sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdaEzzel csak az a gond, hogy ez a parancs 10.04lts-en nem fut le, mert nem ismeri a --boot-directory opciót. A lehetőségek között a --root-directory van, az meg a korábbi grub sajátossága. Ebből arra gondoltam, hogy frissebb live iso kell nekem, amint van grub2.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Adott egy kis netbook, 10.04LTS van rajta. Nem szeretnék 12.04-re frissíteni, de a grub-ot egy win újrarakással megölték a gépen, és olvasva a leírást, a Grub2-höz már újabb live rendszer kell, ez most megy ki penre, mert a 10.04 live-ban régi volt, azt már nem akartam erőltetni.
Ha felrakom a Grub2-t, abban okozhat valami gondot, hogy a 10.04 marad a gépen?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Mobil flották
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Apple iPhone 8 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest