- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 7 - nota bene
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel topik
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Tényleg helyettem elpakol ez a porszívó? - Roborock Saros Z70 teszt
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
Core2duo6600 #34117 üzenetére
A web felhasználónak állítsd be, hogy a /var/www legyen a home könyvtára.
sudo usermod -d /var/www -m webA vsftpd configban pedig local_enable=YES legyen. Ekkor minden helyi felhasználót a home mappájába dobja belejelntkezés után.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #34041 üzenetére
Nem rémlik, ki írta le, hogy "Már kicsit unom ezt a témát"? És még te vagy szomorú? Szóltam egy szót is, vagy bárki más, mikor az EFI vagy éppen bármi más őt nem érdeklő témáról megy a beszélgetés?
Mert ha topikgazda lennél, már mennék büntire, meg törölnéd? Keress egy modit, aztán hajrá! -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #34029 üzenetére
De hisz írtam az előnyeit is, és nem csak az, hogy a Fedora alapból így csinálja. Most kipróbáltam Ubuntu alatt, titkosított fájlrendszert választva. LVM-et készített, és abba tette a / és a swap partíciókat. De jajj minő rettenet... Készített egy különáló /boot partíciót
Az egész piszkálódás arra ment ki, hogy a Fedora-t leradírozva Ubuntu legyen a gépen
Nem is értem a többiek miért nem írják le a tapasztalataikat(tisztelet a kivételeknek), hogy mit hogyan tudtak megoldani. Én pl. gyakran megnézem, hogy anno mit hogyan csináltam, gyakran elfelejtek részleteket, vagy éppen csekkolom, hogy még mindég úgy működik-e. Így aztán (remélem) nem csak nekem mutat utat.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #34026 üzenetére
Az LVM-et már írtam, ha jól tudom LVM-et nem lehet bootolhatóvá tenni, kell egy rendszer ami berántja maga alá.(Bár a grub2 mintha be tudná röffenteni...)
Namost ha hazavitte a leselejtezett 40GB-os winyókat...+ írtam, de nem erősítették meg, és nem is cáfolták, hogy a titkosított rendszer kiválasztásakor is van egy külön /boot
Szerintem pont egy kezdő nem fog belebonyolódni a particionálásba(mert minek?), hanem hagyja alapon, amit a rendszer felajánl.
Pl. ha van /boot partíció, akkor megoldható, hogy a rendszerindításhoz szükséges fájlok a meghajtó elejére kerüljenek.
Az előnye az hogy nincs hátránya. Engem eddig semmiben nem korlátozott, 25% a telítettsége. -
-
cigam
titán
válasz
Core2duo6600 #33796 üzenetére
Harmadszor is megkérdem, hátha megnézed, válaszolsz: A hálózatot beállítottad privátra?
Nem tettél fel semmi más programot?(Víruskergető, egyéb biztonsági/optimalizáló herkentyű) -
cigam
titán
válasz
Core2duo6600 #33793 üzenetére
A hálózatot beállítottad privátra?
Pingre válaszol?
A többi gép megosztását eléred? -
cigam
titán
válasz
Core2duo6600 #33788 üzenetére
A hálózatot beállítottad privátra? Ez inkább W10 topikba való.
-
cigam
titán
válasz
Ducati916 #33784 üzenetére
Csak annyi a trükkje, hogy még W10 alatt lecsípsz neki xGB-ot. Nekem egy 120-as SSD-n volt a W10. Lemezkezelővel a "C:"-ből lecsíptem 64GB-ot. A linux telepítő észrevette, hogy a W10 mellett van egy üres lemezterület, és már fel is ajánlotta, hogy a W10 mellé telepíti.
-
cigam
titán
1 hónapja bejelentettem hibára a telepítő média grub-jának CASP-lock-al kapcsolatos hibáját. Értem én, hogy csak szépséghiba, de attól még hiba. Annyit sem mondtak rá, hogy bakfity(confirmed). Miért reagálnak ilyen lassan?
taki01
Mert dinamikus lemez?! -
cigam
titán
Szerintem ha már terminálba bejut, nem kell "kimenni" a grafikus felületre, elég a sudo nano /etc/default/grub. CTRL+O-val menti, CTRL+X-el kilép.
Amúgy mi a difi a grub-update, és az grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg között?
-
cigam
titán
Ubuntu grub(?) hibát találtam. Az induláskor előhívom a menüt, és a "Beállítások"ban (F6) bekapcsolom a "Szakértő mód"-ot. A gépemnek szüksége van a video=SVIDEO-1:d paraméterre, és gondoltam a capslock segít nagybetüsen beírni az SVIDEO-t. Hát nem. svidEo lesz belőle. Nem kellene szólni valakinek?
-
-
cigam
titán
??
"Budgie, started porting to Qt" ez a QT wiki oldalán szerepel.
+
"Budgie 10.3 is the last incarnation of the 10.x series, with only minor updates to the 10.3 releases being planned, and opening the door for development of the Qt 5-based Budgie 11." ez pedig a https://budgie-desktop.org/blog/ oldalon olvasható.Ezek alapján elég egyértelműnek tűnik.
-
cigam
titán
válasz
Regirck #33403 üzenetére
Arra az MX linux alkalmasabb. Eleve fel van készítve arra, hogy elmentse a beállításokat, és a telepített programokat. Ugyanakkor csak pár kattintás, hogy egy pendrive-ra telepíts egy rendszert.
Joker88
A rendszer betöltésének az elején nyomj F2-t, majd azF6-al előhívott menüben ott lesz a "nomodeset" beállítási lehetőség. -
cigam
titán
válasz
bogil99 #33310 üzenetére
Nincs ebben semmi meglepő. Sima jogosultság probléma. ahova töltene, oda nincs joga írni. Nézd meg hogy tudsz-e oda fájlokat másolni ahova ő töltene. (Ne csak a download, hanem az incomplete könyvtárat is ellenőrizd, hogy ha be van állítva.)
Ha pedig daemon-ként fut, olvasd el ezt.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #33263 üzenetére
Hamár froclizásnál tartunk: Szólj a Mint doski készítőinek, hogy a FreeBSD-t egybe írjuk és nagy F-el.
-
cigam
titán
Én még mindég "keresem az igazit". Most éppen a MATE van terítéken és meglepően jó(és szép pl. egy alap Fedora MATE-hoz képest). Pl. az Üdvözöljük programban leírtakat is átfutom, nem csak simán bezártam. Érdekes, és kissé elfogult. Itt van egy kis szépséghiba, de nem tudom kik készítik a magyar fordítását (A Mint-esek veszik át az Ubuntu-tól, vagy fordítva?).
Ugyanis a Jellemzők menüpontban a Rhythmbox leírásának végéről hiányzik a pont. -
cigam
titán
válasz
#61392896 #32677 üzenetére
Pontosan mit akarsz eltekerni? Amúgy meg grub customizer a barátod.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #32657 üzenetére
De ki tudja mi az ami beavatkozást igényel, és mi az ami figyelmen kívül hagyható? pl. ez is írja, hogy valahova tegyek be egy "video.allow_duplicates=1" paramétert.
Más.
Az ubuntu.hu csapatból kifogyott a lelkesedés? Március elején jelent meg a 4. javított kiadás, de az oldalon, még mindég 16.04.3-as felirat, és link szerepel, pedig már hónap vége van..
-
cigam
titán
válasz
lev258 #32654 üzenetére
Fogalmam nincs(azóta nem próbáltam a videó kimenetet, időhiány miatt felfüggesztve), csak zavar. Ez éppen olyan, mint amikor a Windows eseménynaplóban piros felkiáltójeles hibát találok, és rákeresve találok egy MS leírást, hogy ez tulajdonképpen nem is hiba, még a bejelentkezés előtt történik, és nem befolyásolja a rendszer használatát.
-
cigam
titán
[Firmware Bug]: Duplicate ACPI video bus devices for the same VGA controller, please try module parameter "video.allow_duplicates=1"if the current driver doesn't work.
i915 0000:00:02.0: BAR 6: [??? 0x00000000 flags 0x2] has bogus alignment
lpc_ich 0000:00:1f.0: BAR 13: [io size 0x0080] has bogus alignmentÚgy tűnik el vagyok átkozva ezzel a VGA-val.
Hiába használok "régi" kernelt, nem segít, csak másképpen jön elő.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #32597 üzenetére
Csak kísérletezgetek egy "régi" GM965 VGA-val szerelt laptopon. Valamikor 4.7-8 környékén történt valami a kernel környékén, ami persze lehet driver is. A lényege, az, hogy az analóg videó kimenet valamilyen időzítési problémát okoz, ettől pedig fejre áll a kernel, és 5-10mp-ig tartó mikro fagyásokat produkál.(vblank wait timed out on crtc 0)
Még anno segítettetek kisakkozni, hogy a video=SVIDEO-1:d kernel paraméter segít a problémán. Pontosabban eliminálja, mert kikapcsolja azt a kimenetet, így az általa okozott hiba is megszűnik. Legalábbis a gyenge angol tudásommal ezt raktam össze a fórumok bejegyzései alapján.Tehát egy olyan rendszert(kernel/driver verziót?) keresek, ami(re épített rendszer) még évekig támogatva lesz, de nincs "belefejlesztve" ez a hiba.
Pl. Ma próbáltam ki a CentOS7-el, amibe bár 3.10-es kernel van, ezt a hibát is backportolták bele.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #32591 üzenetére
Érdekes módon magát ejtette ki. Mivel kubuntu, xubuntu,... alatt simán ment a 16.04.1-es kiadás. Futottam egy kört a gubuntuval is (érdekes hogy a gnome verziót nem így hívják, csak én neveztem el így) ugyanúgy letöltöttem a 16.04.1-es kiadást, de ezzel már előjött a hiba.
Elképzelhető, hogy ők más paraméterekkel (más verziójú modulokkal (driverekkel) bővítve) fordítják/csomagolják? Milyen difi lehet köztük?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #32588 üzenetére
Neked is köszönöm!
Hasznos ez az apt hold parancs. ma is tanultam valamit.Sajna mát 18-as Mint sem működik, hiába 4.4, kernel pánicra fut, míg a 16.0.4.1 szintén 4.4-el simán fut. Futok még egy kört a 17.3-assal, hátha... bár az csak 2019-ig lesz támogatva.
Más.
A Gnome-os átállás üteméről lehet valahol olvasni? Pl. a 16-os sorozatot 2021-ig végigviszik Unity-vel, vagy valamelyik frissítés átköltözteti az egészet Gnomre-ra?
Esetleg lenne abban ráció, hogy a 16.0.4 Gnome-os kiadását telepítem? -
cigam
titán
Köszi a válaszokat! Igen, valószínű hogy bug(feature
), de évek óta nem változott ez a része, szóval úgy tűnik ez már ilyen marad.
Tehát Ubuntu-n, ha a 16.04.1-vel még jó, akkor azt telepítsem, és nyugodtan hagyhatom automatikusan a frissítéseket, a kernel nem fog verziót ugrani (pl. 4.4-ről 4.10-re)
Mint-en pedig pipa kérdése, hogy frissül-e. Az utolsó link érdekes. Utólag is feketelistázhatom a kernelt? Tehát hagyom hogy frissüljön, de ha nem jön be, mert már problémás, akkor berakhatom ide? Leveszi, és visszatér az előzőleg használt verzióra? (Oké ez már a Mint topikba való, de hamár meg lett említve...)
Köszi!
-
cigam
titán
Létezik leírás, cikk arról, hogy az LTS kiadások 16.0.4.0 ->16.0.4.4 közötti lépcsőfokokban pontosan mi változik?
Konkrétan a kernel verzióval van problémám, hogy egy szint felet már nem szereti a régi gépemet, ezért keresek egy olyan kiadást, ami még problémamentesen fut nálam, még több évig támogatva lesz, és ezalatt nem fog frissülni a kernel verziószáma, max. a hozzá kapcsolódó (biztonsági) frissítéseket (backports?) kapja csak meg. -
cigam
titán
Adott egy 16.04LTS Ubuntu+Blender(a szoftverboltból), a kollégám gépe(HP laptop integrált Intel VGA-val). Amint elindul a Blender, szétesik a kép mintha hibás lenne a VGA RAM-ja. Nagy cirádás kockák jelennek meg a Blender felületének nagy részén. Más programmal nem csinálja. Sajna nem értek a Blenderhez (se), így azt sem tudom, hogy a kijelzőre vonatkozó beállításait merre keressem.
Elkezdtem visszafele bootolgatni régebbi kerneleket, hátha. Az utolsó ami még megvan, azzal nem megy natív felbontással a kijelző(1024x768-ra áll be), viszont itt nem lesz "cirádás" a Blender.Hogyan tudnám az aktuális kernellel is natív felbontásban használni a Blender-t?
-
cigam
titán
válasz
30z.Samu #31494 üzenetére
apt-get clean
apt-get autoremovesegíteni szokott.
Régi leírás, de lehet még aktuális, a nálamnál gyakorlottab Mint/wine használók majd kijavítanak. Amúgy nincs benne az áruházban?
-
cigam
titán
Persze lehet külön virtuális gépen futtatni, de minek? Csak feleslegesen visszi az erőforrásokat.
A samba-t fel lehet konfigolni PDC-nek+ beállítod rajta a fájlmegosztásokat. A WEBlap is csak egy felkonfigurált apache/nixcraft/... A hogy a levelező(postfix) és a VPN(openvpn) is.Szóval miért jó hogy ezek külön-külön egy virtuális gépen futnak ugyanazon a gépen?
Amúgy mit értesz fejlesztő szerveren? Az mit ud?
-
cigam
titán
válasz
warren #30889 üzenetére
Ha csal LE kell, miért szopatod magad linux-al? Miért nem teszed fel közvetlenül, csak az LE-t?
-
cigam
titán
válasz
lev258 #30026 üzenetére
Nem is nekem kell, hanem egy Vista-s kollégának. A --reinstall-on túl vagyok, de nem segített.
Állítólag lightworks telepítése után romlott el. Ugyanakkor tuti piszkált valami mást is, mert a hwe kernel is települt. -
-
cigam
titán
Kollega 1 hete ismerkedik az ubuntu-val, de ár sikerült elrontani a szofver boltot. Egy darabig gondolkodik, aztán feladja.
A --verbose-al indított terminál kimenete itt van, de nekem semmit nem mond. A vége olyan mintha menet közben kirántották volna alóla a talajt, a teljes sort sem írja ki.
Az apt-get install --reinstall ubuntu-software nem segített.
Merre kutakodjak, mit nézzek meg? -
cigam
titán
válasz
#93794560 #29928 üzenetére
Személyreszabhatod, mit és hogyan tegyen fel. Beállíthatod az alap környezetet, a drivereket programokat stb. Aztán ha végeztél, egy kattintás, és a következő boot-kor már csak az új usernek pár paramétert kell megadni (nyelv, felhasználónév, jelszó), és már használatba is veheti a rendszert (pl. a laptop esetén már telepítve van az összes szükséges driver, cég esetén az összes program amit majd használnia kell)
-
cigam
titán
Sőt! ezen belül egy könyvtárat is megadhatsz. Tehát attól függetlenül hogy az egész merevlemez van megosztva, egy alkönyvtárát is felcsatolhatod. Pl. a merevlemez /képek/kamera/ könyvtárába akarsz menteni, akkor a //192.168.0.102/HTPC/képek/kamera útvonalat add meg. Ekkor nem az egész merevlemez csatolódik fel, hanem csak a kamera könyvtára.
-
cigam
titán
válasz
Prosectura2 #29908 üzenetére
Jogos, mert nem a megosztási nevet írtam be be.
Szóval a jó parancs így néz ki
mount -t cifs -o user=név,password=jelszó //192.168.0.102/HTPC /a/képek/könyvtáraVagyis a megosztás nevét kell beírni, nem azt ami azon a gépen az elérési útja.
-
cigam
titán
válasz
Prosectura2 #29906 üzenetére
Igen, ezért kérdeztem rá. Szóval a Pi-n kiadod a
mount -t cifs -o user=név,password=jelszó //192.168.0.102/mnt/HDD /a/képek/könyvtáraHa nem kell user/pass páros, azt értelemszerűen kihagyhatod. az fstab-ot kell szerkesztened, ha azt szeretnéd, hogy minden induláskor felcsatolja:
//192.168.0.102/mnt/HDD /a/képek/könyvtára cifs username=név,password=jelszó,iocharset=utf8 0 0 -
cigam
titán
válasz
Prosectura2 #29901 üzenetére
A htpc-t már most is eléred a tv-vel számítógéppel? Azt hogyan állítottad be (samba,nfs,ftp)?
Első körben meg kell osztanod azt a partíciót(könyvtárat) a htpc-n. Csak ezután tudod a Pi-re felmountolni. -
cigam
titán
válasz
hódmaci #29889 üzenetére
dd if=/dev/sdc of=/ahova/menteni/akarod/kártyaképfájl
Ahol a kártyád a /dev/sdc és ez egy az egyben lemásolja a a kártyát egy 32GB-os fájlba. Nem túl praktikus, mert az üres területeket is másolja, de a dd mindég kéznél van
Grafikus megoldás pl. a lemez kezelő.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #29732 üzenetére
Egy D630-as laptop integrált Intel GMA X3100(GM965 chipset). Nem mai gyerek, de eddig nem volt vele gondom. Pontosabban a Solus pont ugyanilyen mikro/végleges fagyásokat produkált. Eddig azt hittem ők kalapáltak el valamit, de most a 16.04.2LTS is is ugyanúgy viselkedik.
A HWE frissítés az micsuda? -
cigam
titán
Találkozott valaki ilyen összeomással?
-
cigam
titán
Mi lőtte a szervereket?
The repository 'http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial Release' does not have a Release file.,
Data from such a repository can't be authenticated and is therefore potentially dangerous to use.,
See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.,
The repository 'http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates Release' does not have a Release file., Data from such a repository can't be authenticated and is therefore potentially dangerous to use.,
See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.,
The repository 'http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-backports Release' does not have a Release file., Data from such a repository can't be authenticated and is therefore potentially dangerous to use.,
Failed to fetch http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/xenial/main/binary-amd64/Packages 404 Not Found [IP: 148.6.0.24 80],
Failed to fetch http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/xenial-updates/main/binary-amd64/Packages 404 Not Found [IP: 148.6.0.24 80],
Failed to fetch http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/xenial-backports/main/binary-amd64/Packages 404 Not Found [IP: 148.6.0.24 80],
Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.Pedig csak a hiányos magyar nyelvet tette volna fel.
-
cigam
titán
+nálam az /usr/share/X11/xorg.conf.d/ alatt kellett létrehozni. Valamikor csendben, hogy észre ne vegyék, kiköltöztették az /etc alól. Nehogy már egy helyen, az /etc alatt legyenek a konfigfájlok. Elvégre ez linux, ez a szabadságról szól...
---
Dual rendszerben zavaró a vekker időeltolódása, ezért linux alatt beállítottam hogy helyi időt mutat a BIOS(RTC). Szépen rendbejött az idő, de bekapcsolt a hiszti:
Warning: The system is configured to read the RTC time in the local time zone.
This mode can not be fully supported. It will create various problems
with time zone changes and daylight saving time adjustments. The RTC
time is never updated, it relies on external facilities to maintain it.
If at all possible, use RTC in UTC by calling
'timedatectl set-local-rtc 0'.Hogy érti hogy soha nem frissíti?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- BestBuy topik
- EAFC 25
- SkyShowtime
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest