- Mobil flották
- Yettel topik
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
Játékok telepítéséhez (de nemcsak arra) én a Play on Linuxot ajánlom, akár többféle Wine-verziót is képes telepíteni és a szükséges függőségeket is installálja az általa alapból támogatott szoftverek esetében.
A GameXN-t viszont nem tudom, hogy működne-e vele.
-
Dhampir
félisten
Véletlenül bukkantam a Toshiba Ubuntuval és Linux-támogatással foglalkozó oldalára. Rövid átfutása után úgy látom, hogy nem sokat ér, de az Ubuntuhoz kalauzolásban segít az odatévedő népeknek.
-
Dhampir
félisten
válasz
God Vazzeg #23146 üzenetére
Fejhallgatóval és külső hangfallal az integrált Conexant Audio is elég jó szerintem.
Ubuntu alatt a Creative Sound Blaster Play! (a felkiáltójel a nevében szerepel) adapterem is egész klasszul ontja hangokat, nyilván külső eszközök támogatásával.
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #23144 üzenetére
Van valami Audiophile Linux, ez érdekes lehet, habár én maradok az Ubuntunál.
-
Dhampir
félisten
Na, bedobnék még egy fogós kérdést ide a POL-al kapcsolatban
Szóval a PlayOnLinux gyönyörűen működik a 32-bites, PAE-kerneles Ubi alatt, de 64-biten is ugyanerre számíthatok, nem szaladnék bele valamilyen függőségi problémába?
-
Dhampir
félisten
válasz
#40553216 #23116 üzenetére
Jó, de a cikk pont a Windowsról ír, ott meg éppen, hogy nem dobozszerű a hang, tök jó a Linuxos alaphangzáshoz képest, pedig semmit nem állítottam rajta, legalábbis 8.1 alatt, 7-nél érdemes volt piszkálni egy kicsit.
Ha nem tetszik a hang, akkor vagy a fájl szar, vagy a hw.
Egy laptopnál milyen lenne egy büdzsé hangszórópáros, ezek kis teljesítményű vackok.
Fejhallgatónál nem jelentkezett ez a dobozhang, azzal elfogadható volt Linuxon is, a lényeg a beépített hangszórók hangjának kicsi feljavításában lenne. Ha még jobbat szeretnék, nyilván külső hangszóróval megtoldható, van egy Linux alatt is támogatott Creative Sound Blaster Play, USB-re tolható büdzsé külső hangkártyácskám, de laptop hurcolásnál nem szoktam külső dobozpárost magammal hurcolni, ilyen esetre alkalmi filmnézéskor nem árt egy elfogadható hangzás.
Másrészt úgy vettem észre, hogy Linux alatt is némi zavar támad az erőben a PulseAudio és az Alsa viszonylatában. Nekem még tanulmányoznom kell ezt, hogy melyik és miért jobb, vagy hogyan léteznek együttesen, habár ezek az illusztrációk egész szemléletesen mutatják be.
-
Dhampir
félisten
válasz
growler #23110 üzenetére
Lehet,de az Oceanaudio inkább hangszerkesztő, nem tudom, hogy beépülne-e a hangszolgáltatásba.
Tegnap már sikeresen összegányoltam a Pulse Audiomat, legközelebb már meggondolom, hogy mit próbálok ki előzetes biztonsági rendszermentés nélkül.
Már nincs kedvem kísérletezgetni.(#23111) Lathronos
Sajnos a PulseAudio Multiband EQ-t kipróbáltam és azzal az volt a gondom, hogy lejátszás közben hiába állítottam a csúszkán, előbb el kellett mentenem a változtatást és utána hallottam csak vissza a megváltozott hangszíneket.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #23107 üzenetére
Winamp esetében talán működik.
Találtam egy linux sound "gyűjtőoldalt", hátha még jó lesz valamire...
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #23106 üzenetére
Windows alatt nincsen probléma vele. Windows 8.1 alatt az integrált hangszórók méretéhez és teljesítményéhez képest szépen szólaltatja meg a Conexant Audio integrált hangkártya, a driver telepítésekor automatikusan feltelepül hozzá a Dolby Digital Plus Advanced Audio és a Smart Audio szoftverek is (Windows 7 alatt is teszteltem, de 8.1 alatt valamiért alapból jobb a hang, nem kellett piszkálgatnom az élvezhetőség érdekében, már amilyen minőség csak kicsikarható az aprócska zajkeltőkből).
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Vajon a Kodit a PulseAudio-ra konfigurálvaeredményesen lehetne használni a hang feljavítására sztereohoz is, vagy nem elsődlegesen arra való, hanem inkább Media Centerre fókuszálnak a fejlesztői?
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #23089 üzenetére
Az az energiatakarékos U-s i7 csak 2 magos, nem nagy durranás, ha már teljesítményről van szó és mivel konzumer minőségű a noti, nem vennék mérget a 8 évre.
Persze, ha valamelyik üzleti Toshiba lenne, tehát nem Satellite, hanem Tecra vagy Portégé, akkor talán kibírna sok-sok esztendőt, de még az sem biztos, a régebbi gépek szinte minden gyártónál jobbak voltak, ma viszont energiafelhasználás szempontjából hatékonyabbak.
Ha a mai gépek közül választanék, akkor valamelyik Workstationra tenném rá a mancsomat, amennyiben években gondolkodok.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #23085 üzenetére
Én csak egy olcsó konzumert használok (z50-75), annak az oldalán van Dzsek bácsi, így nem érhet övön aluli döfés.
Visszatértem a PulseAudio equalizerre, abból kiválasztottam a Techno hangzást és abból kiindulva kezdtem egy film hangját behangolni.
Ami bosszantó a Windows-os szoftverrel ellentétben, hogy amit korábban is írtam, csak mentés után tudom visszahallgatni a változásokat és így nagyon körülményes pontosítani a hangokat.
core2 mester libjét is feldobtam, de nem érzékeltem változást, mert nem tudom, hogy mibe kellene még belenyúlni a használatához.
-
Dhampir
félisten
válasz
Neil Watts #23083 üzenetére
Köszönöm szépen, kipróbálom.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Egy laptop "dobozszerű" hangján próbáltam javítani a PulseAudio equalizer segítségével, de ezzel az a problémám volt, hogy nem tudtam menet közben állítani a csúszkákat, csak az Apply Settings nyomogatása után tudtam leellenőrizni a hangot, így a késés miatt nem sikerült megfelelően behangolni. Az előre beállítható hangszínek egyike sem vált be.
Létezik más megoldás, amivel szintén egyszerűen konfigurálható a hang?
-
Dhampir
félisten
A korábban írtakkal kapcsolatban, AMD konfiggal maradtam a zárt driver mellett, mert a színeket nagyon jól tudom állítgatni a Catalystban, egyedül a videólejátszás színbeállítását hiányolom a programból, a Windowsos alkalmazás jóval többre képes, de legalább az alap kijelzőt lehet kicsit tovább "fabrikálni".
Kisebb gikszert leszámítva elégedett vagyok az Ubuntu futásával. A TLP-t szeretném majd kipróbálni.
Sajnos a Linux Mint-ot nem tudtam hibátlanul futtatni Live-módban, mert bár látszólag hibátlanul betöltött az asztal, de bármilyen alkalmazást indítottam el, csupán az alkalmazások ablakkerete jelent meg.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #22957 üzenetére
Köszönöm a linket, Google Fordítóval nagyjából átnéztem.
AMD-sek figyelmébe ajánlom:
Graphics and Display
AMD's fglrx driver does not work with the current kernel (1493888). It is warmly recommended to uninstall the fglrx driver before upgrading to Ubuntu 15.10. The open source "radeon" driver can be used as a temporary replacement until a fix is available.
Először tévesen LTS-kiadásnak gondoltam, de eszerint nem kell izgulnom, csak 2016 júliusáig támogatják.
A Unityt csiszolgatják, vajon a 14.04 LTS-kiadásba is átkerülnek a javított funkciók?
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #22931 üzenetére
Nem radiátor, épp csak érezhető.
Például Windows 8.1 alatti teszteléskor az R7 Graphics 38 Celsius fok volt, a Western Digital HDD pedig 36 Celsius.
Flash nélkül meg hideg és néma, mint egy ThinkPad, jó Lenovo-hoz híven.
Szerintem hűtőpad helyett nyáron tedd fel műanyag palack-kupakokra.
Más:
A VLC-nél van egy olyan problémám, ha teljes képernyőre teszem videólejátszáskor, akkor az alsó lejátszó-menüsáv csak ugrálva jelenik meg, illetve nem marad ott a helyén (ilyenkor a videó szintén vele együtt villog) és az egérkurzor eltűnésekor is villog egyet a videó.
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #22888 üzenetére
Köszönöm, ez szinte a bőség zavara. Dell laptop volt.
Most egy másik, eltérő konfigurációjú (AMD-re épülő) szintén Broadcomos laptopot tesztelek, szinte minden elsőre támogatott rajta, a gyorsgombok egy része is (csak azt néztem meg, amit fontosnak tartottam, wifi stb.), de a hűtés eléggé hangos Ubuntu 14.04.3 LTS 32-bit alatt, Windows 7 64-bit alatt csaknem néma. A gyári, zárt Catalystot telepítettem Ubuntu alatt.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #22872 üzenetére
Javítanom kell a korábbi hozzászólásomat a Broadcomos wifiről. Nem Live módban működött alapból, hanem az "alaptelepítés" után azonnal működött a zárt meghajtó hozzáadása nélkül, azonban kernelfrissítés után már nem. Tovább már nem foglalkoztam vele, mert nem volt rá időm, bizonnyal orvosolható probléma lehetett.
Egy másik Broadcomos gépnél már nincs ilyen gond, talán a kernelt is változott azóta, nem tudom. Habár a hardverkonfiguráció is eltérő, alapból olyan funkciógomb is "out of the box" működik, ami a másik gépen egyéb kernelvariánsok révén sem volt beüzemeltethető.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #22859 üzenetére
Az volt az érdekes, hogy a legutóbbi Ubuntu 14.04.3 LTS-kiadásban Live-módban rögtön működött, de telepítés után már nem és telepítési lehetőségként sem adta ki, nem szerepelt a zárt meghajtók listáján. Azóta már nincsen nálam a gép, ezért nem tudtam tovább babrálgatni, mindenesetre meglepődtem rajta.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #22856 üzenetére
Broadcom BCM43142 802.11b/g/n Wireless, bár Intel procis volt a gép. Megfigyelésem szerint inkább AMD-s gépekbe tesznek gyakrabban Broadcom-kártyát.
Az új gyári kernellel Live módban még működött, majd telepítés után már nem. Kézzel biztosan be lehetett volna indítani.
(#22857) Lathronos
Valószínű, köszi.
-
Dhampir
félisten
válasz
#40553216 #22558 üzenetére
A Vostrot nem is ajánlanám, a Precision rúgna labdába a Latitude mellett. Használtban érdemes megvenni ezeket az áruk miatt.
Az 5558-ban van IPS-panel (nem tudom, hogy mindegyik ilyen?), itt egy teszt róla.
-
Dhampir
félisten
válasz
N0zer0 #22554 üzenetére
2250 hszben már linkeltem egyet, de pár modellre például a linlapon is rá lehet keresni.
S még valami tomtyinak, az Intel 3160 wifivel szerelt Inspironokkal bajlódnak (legalábbis Windowsos driverrel, lehet, hogy Linux alatt jobb?):
https://communities.intel.com/thread/69879
https://communities.intel.com/thread/69876
-
Dhampir
félisten
válasz
#40553216 #22551 üzenetére
Az új Inspironokban tudtommal többnyire Broadcom wifi-kártyák vannak, amire van Linuxos driver, de létezik olyan funkció, ami csak Windows alatt működik. (Például emiatt szeretnék majd "upgradelni" Broadcomról Intelre.)
Az Ubuntu matricás gépek jól támogatottak Linux alatt.Latitude és Precision esetében nem érhet nagy meglepetés Linux-támogatottságban, perfektek.
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #22412 üzenetére
Régebben a Stalker még eszerint futott Ubuntun, de már nem tudom beüzemelni 14.04 (és 17.2 Mint alatt sem).
Viszont a Prey úgy fut, mint Windows alatt eme segítséggel, a Wine pedig gyönyörűen betelepítette a magyarítás Windowsos exe fájljait a Prey mappájába.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #22379 üzenetére
Persze, ez egyszerű, csak minek legyen egyszerre sokféle, végül is vissza lehet váltani régebbi típusra, illetve bétára is.
Ami engem zavar, a 64-biten belüli kavarodás a 32-bites Wine miatt.
Ez a probléma fel sem merült addig, amíg 32-bites rendszert használtam PAE-kernellel.
-
Dhampir
félisten
Én csak azt nem értem, hogy ha a Mint is meg az elementary is Ubuntura épül, hogy lehet, hogy ezek sokkal stabilabbak, problémamentesebbek?
Nem tudom, de máris visszatértem Mintre (mostanában sokat váltogattam, próbálgattam őket egyszerű felhasználói fejjel). Ami miatt szimpatikusabb a Mint, talán az, hogy valamiért barátságosabb, mert jobban "érzem" rajta a közösségi támogatást mint az alapkiadású "üzleti" Ubuntun.
-
Dhampir
félisten
Körülbelül én is így vagyok, de Mintre váltottam, mert az adott hardveren ezzel volt a legkevesebb problémám az összes, mostanában kipróbált Linux disztribúció közül, bár nem volt felhőtlen ez sem, de jelenleg okés.
A másik az alap Ubuntu 14.04, nekem kézreáll a Unity is, bár nincs érintőkijelzőm.
Majd kitapasztalod a konfigurációdtól függően is.
Egyébként érdekes, hogy amikor a fél világ a Windows 10 után szalad, akkor mi pont (és ismét) a Linuxot választjuk.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #21977 üzenetére
Ráadásul meg is vagyunk lőve az Amazonnal, mert nem minden rendelhető onnan ide, legalábbis, ha attól keletebbre szól az ide.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #21975 üzenetére
Az igaz, például az FB is nagyon kíváncsi, mondjuk én pont nem használom, a Googlet azonban igen, de Firefox exensionök között megtalálható a Ghostery stb., amivel talán kissé csökkenthető ez a fajta nyomkövetési éhség.
Viszont valamivel másabb az, ha tudom, hogy önként egyezek bele az adataim odaadására egy szolgáltatás igénybevételekor, mint amikor csak úgy kéretlenül "lehúzzák" a felhasználót, mert sokan a Linuxot talán az etikusabb (illetve annak hitt) volta miatt is keresik-szeretik.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #21969 üzenetére
A rendszerbeállítások adatvédelmi részében elegendő a Dash-keresés kikapcsolása, vagy szerkeszteni kell a Lens-re vonatkozó konfigurációs fájlt is?
Ez a parancs aktuális még?:
sudo apt-get remove unity-lens-shopping(#21970) duo
A netinstallos módszer tisztább alapokról építkezik, hiszen csak az kerül bele pluszban, amit szeretnél.
Én már romlott ember vagyok, menthetetlen, elvakított a csillogás, a laggos dekadencia. -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
"Kényes" kérdést tennék fel, ha lehetséges, ne dobjatok ki miatta, hiszen a tisztánlátás miatt teszem fel a tájékozottabb felhasználóknak/szakembereknek.
Régebben Richard Stallman felvetette azt a problémát, hogy a Canonical a Dash keresőn keresztül az Amazon reklámjainak becsempészésével lehetővé teszi a felhasználó adatainak, szokásainak, érdeklődési orientációjának kiszivárogtatását harmadik fél részére, erről többek között itt is olvasható egy korábbi szösszenet.
Azóta elrendeződött ez az adatbiztonságot érintő helyzet, már nem fenyegeti a felhasználót az adatok kiszivárogtatása?
-
Dhampir
félisten
Gnome alatt és Pulse Audioval próbáltad?
A libavcodec-extra-54-et tedd fel.
Mageia Linux is szépen szólal meg, főleg ezekkel a codec-ekkel a tainted-forrásból, itt egy kép.
-
-
Dhampir
félisten
Milyen érdekes, az Ubiban előbb fel kellett vennem az xorg-edgers ppa-t, mert különben a További illesztőprogramokban nem listázta ki az nvidia gpu drivereit.
-
Dhampir
félisten
válasz
Damateo #21875 üzenetére
Olvastam valahol hogy sokat eszik az unity.
Lehet Classic Desktop-al is használni.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
leslieke #21703 üzenetére
Ám itt kiderül a turpisság is:
Dell has also installed a few small utilities like the Dell Recovery app (which repeatedly failed to create a recovery USB drive, but did eventually create a recovery ISO file for me), a driver installer to help you install drivers downloaded from the Dell website (of which there are none currently needed or available), and a few nice things like the Fluendo mp3 codecs.
-
Dhampir
félisten
válasz
leslieke #21703 üzenetére
Igen, én is azért hagytam inkább a csudába a gyárit és a frissítés közben betojt rendszer helyett tettem fel újat, de én nem is akarom visszavinni a gépet a boltba az előre rápakolt rendszerrel, mint a kolléga (ha jól értelmeztem a latolgatás mögötti szándékot).
DELL Recovery szoftver biztosan volt rajta. A bolt ne akadékoskodjon, ha számít nekik az előre rátett rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Legion Pro 7 RTX 4090-es laptop 999.000Ft-ért, HP, DELL, Lenovo dokkolók 12.300Ft-tól
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest