Hirdetés
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Bizarr babával és gigateleppel futott be a OnePlus ásza
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Amazfit GTS 4 Mini - bármely csuklóra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Retekegér
MODERÁTOR
válasz
Drótszamár
üzenetére
Majdnem...

Kiírja, hogy: Cola ara: 200
ezután mondjuk beírok 50-et, kiírja, hogy: eddig bedobva: 50
még egyszer beírok 50-et és itt megáll, nem megy tovább, de a program nem fejezi be a futást... -
Retekegér
MODERÁTOR
válasz
Drótszamár
üzenetére
Eljut odáig, hogy: 'eddig bedobva: összeg'
Haladás
-
Retekegér
MODERÁTOR
válasz
Drótszamár
üzenetére
És Unit directory-nak mit adjak meg?

-
QuarK
senior tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
Hmm... Inkább jelzőbitekkel kéne...
DONOTUSE = 1;
SHIP_1 = 2 or DONOTUSE;
SHIP_2 = 4 or DONOTUSE;
SHIP_3 = 8 or DONOTUSE;
SHIP_4 = 16 or DONOTUSE;
SHIP_5 = 32 or DONOTUSE;
Amikor ellenőrzöd, hogy lerakhatod-e a hajót, elég azt nézni, hogy az adott map[x,y] koordinátán 0-e vagy sem a tömb. Amikor pedig elhelyezed, akkor ahol a hajó van, map[x,y] = map[x,y] or SHIP_x, a környező helyeket pedig feltölteni map[x,y] = map[x,y] or DONOTOUSE... Nem?
nori: Lelkierőt veszek magamon, aztán összeheggesztem; csak rémálmaim rémálma másnak a kódját megérteni, és hozzáadni... Nem tudom, hogy fogok majd egyszer csapatban dolgozni
[Szerkesztve] -
driver18
tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
A type-hoz azt írja ki, hogy Error113: error in statement.
-
Drótszamár
őstag
válasz
Drótszamár
üzenetére
Nem vagy fenn msn-en.
10.2 Típusos file-ok
A típusos file-ok alkalmazásával olyan adathalmazokat is létrehozhatunk, melyek sorai azonos típusú (nem kizárólag szöveges) elemeket tartalmaznak. Az ilyen állományok deklarációjában azt kell megadni, hogy a file soraiban tárolt adatok milyen típusúak legyenek. A file típusa lehet egyszerû vagy összetett, de nem lehet file vagy objektum típus. Például:
var f1:file of integer;
f2:file of real;
Azonban gyakrabban használunk összetett típusokat egy file típusaként.
type tanulotipus=record
neve:string[25];
osztalya:string[5];
atlaga:real;
end;
var f_iskola:file of tanulotipus;
Az f_iskola azonosítóhoz rendelt állomány minden sora egy-egy tanulo rekord lesz, és így az iskola összes tanulójának adatait egyetlen file-ban tárolhatjuk. A file megnyitására a már ismert eljárások használhatók (kivéve Append):
Reset(f_iskola); {létezõ file}
Rewrite(f_iskola); {lehet nem létezõ is}
A szöveges állományoktól eltérõen, a Reset-tel történõ megnyitás után nem csak olvashatunk a file-ban, hanem írhatunk is hozzá. A Rewrite használatával is elvégezhetjük mind a két tevékenységet, de ha már létezõ file-t nyitunk meg így, akkor a tartalma elvész. A file-ba írás (Write, Writeln) ill. az abból való olvasás (Read, Readln) a szöveges állományoknál ismertetett módon történik. A típusos file-okban tetszés szerint mozoghatunk, ehhez a következõ parancsot használjuk:
Seek(file_valtozo, index);
A Seek eljárás paramétereként meg kell adni annak az állománynak az azonosítóját, amelyben mozogni akarunk, és annak a sornak a számát, ahová a file-mutatót állítani akarjuk. Fontos tudni, hogy a file elsõ sorának indexe 0, a másodiknak 1, és így tovább. Ahhoz, hogy az indexben megadott sorszám biztosan elérhetõ sort jelöljön, tudnunk kell a file pontos méretét, vagy a file-mutató aktuális helyét.
FileSize(file_valtozo) {file mérete}
FilePos(file_valtozo) {aktuális pozíció}
A FileSize függvény visszatérési értéke egy longint típusú szám, mely a file-ban található sorok száma (az utolsó sor indexe).
Ha az állomány üres, akkor a függvény értéke 0. A FilePos függvény eredménye egy longint típusú szám, mely a file aktuális sorának indexe. Ha a file-mutató az elsõ sorra mutat, akkor a függvény értéke 0. Ha az aktuális pozíció a file vége, akkor a függvény értéke megegyezik a FileSize függvény értékével. A Seek eljárásban az index helyén is alkalmazhatók ezek a függ- vények.
Ha az állományunk utolsó soraiban olyan adatok vannak, melyeket törölni akarunk a file-ból, akkor a file végét egy- szerûen levágjuk a Truncate paranccsal:
Truncate(file_valtozo);
Az eljárás a file-mutató aktuális pozíciójától csonkolja a file-t, az utolsó sor az aktuális pozíció lesz. Készítsünk egy programot, mely egy már létezõ file-ban keres!
[link]
Ezeket kell eltárolni: minden futtatás idejét, a mátrix 12. sorát, és négyzetösszegét.
Tehát
type
matrixsor : array[1..11] of integer;
egyadat : record
ora = Byte;
perc = Byte;
sor = matrixsor;
osszeg = Word;
end;
var
f = file of egyadat;
m = egyadat;
begin
...
m feltöltése;
assign(f,'matrix.dat');
{$I-} reset(f); {$I+}
If IoResult<>0
Then
Begin
rewrite(f); //nem létezik a file, létrehozod újra
End;
seek(f,(filesize(f)-1);
write(f,m);
...
end.
[Szerkesztve] -
Barca01
csendes tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
Drótszamár!
Köszi szépen, működik.
Csao. -
GodHeart
senior tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
no writeln-okat visszacseréltem write-ra viszont a két bekérű de és dv-t readln-re csérltem és így megy!
-
GodHeart
senior tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
megy.. dehogy mér?!

Nem értem.. az ln a végén végülis az csak azt jelenti, hogy új sorban kezdni... Ezt most tényleg nem vágom. Mindegyik végére tettem egy ln-t és megy.. -
GodHeart
senior tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
ohh szal ha ilyen izékbe teszem a programot, akkor is lefuttatja, ha azthiszi, hogy rosz!?
Tök jóó! 
--------
nah ezt viszont enmértem!program adatcucc;
uses crt;
type
tipfile = file of integer;
fajl = file;
szovegfajl = text;
var
f1 : tipfile;
f2 : szovegfajl;
f3 : szovegfajl;
de,dv,q : string;
a : string;
begin
clrscr;
writeln('Melyik f jlt szeretn‚ beolvasni!?');
writeln('A fajl belesz irva egy m sik f jlba!');
Writeln('Adja meg a beolvasand˘ f jl hely‚t!');
read(de);
Assign(f3,de);
reset(f3);
read(f3,a);
close(f3);
writeln('A f jl tartalma: ',a);
writeln('Hova szeretn‚ a f jl tartalm t ˇrni: ');
readln(dv);
Assign(f2,dv);
rewrite(f2);
write(f2,a);
close(f2);
readkey;
end.
A program a ''readln(dv);'' sort kihagyja, kiírja újra a ''a'' változó tartalmát, és egy gombnyomásra kilép. magyarul nem kéri be a dv-t, és az a-t így nem is írja ki a tetszőleges fájlba. miért?
Nah ezt most nem értem... Amíg nem változóval adtam meg a dv-t hanem konkrét fájlt írtam oda, addig okés volt. most nem értem.
ui. változókba fenn sok sületlenség van, nem kell nézni, más próbálkozásból maradt ott
-
KőkorSzaki
tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
Tehát ha bármi gond van, beleértve azt hogy a programozó elfejeti az assign-t, akkor 'hiba van vazze. szar a zixszpé'. Vagány I/O hiba diagnózis.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
GodHeart
senior tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
a teljesség igényével az elején lemarad egy:
Assign(f,'fájl_név');
/no nem kötekedekedésnként, tényleg nagyon hálás vagyok, hogy mindenki ilyen segítőkész!
Ha nem írnátok, nem is tudom, honnan kérnék segítséget, mert, hogy suliból nem az tuti...
/
Had kérdezzem meg az a {$I-} ez mit takar? Mert az egy dolog, hogy oda írom, de érteni is szeretném a dolgokat!
-
GodHeart
senior tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
az agyam eldobom
Tényleg megy!
Bocs DiskCopy! akkor lehet, hogy én nem rewrite-al, hanem reset-tel írtarm még akkor anno! -
GodHeart
senior tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
Nah most kirpróbálom, mert ha már valami két ember mond, abban lehet valami

-
GodHeart
senior tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
igazából foggalmam sicns mit fogok ezután az eltárolt szöveggel kezdeni, majd valami lesz..
egyenlőre tanulom a nyelvet, hisz ebből fogok emeltszintűzni infóból idén! Remélem összejön, egyenlőre a csoportunkból én vágom a legjobban, de messze van még a cél. És erre próbálok kitalálni értelmes dolgokat, amiket esetleg kérdezhetnek.. bár ahogy bálint uraságot ismerem tuti valami degec dolgot fog krédezni! 
-
Jester01
veterán
válasz
Drótszamár
üzenetére
Nekem világos, ezért írtam, hogy a példa jó.

Csak biztos akartam lenni, hogy GodHeart is érti.
Túl van tárgyalva
-
GodHeart
senior tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
ha jól értelmezem, akkor a progi addig olvassa be a txt fájlból a sorokat, amíg vége nincs. Ezeket pedig egy tömbben tárolja el! mindjárt kipróbálom, cask most jöttem meg kondizásból és teljesen kivagyok. Ha ez azt csinálja akkor köszi szépen, ha meg nem akkor is köszi, mert akkor meg mást tanultam!

-
Jester01
veterán
válasz
Drótszamár
üzenetére
Továbbra is fenntartom, hogy ha csak ennyi a feladat, akkor kifejezetten rossz megoldás eltárolni memóriában.
A példa viszont jó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Nikon DSLR topik
- Linux kezdőknek
- GTA V
- Android programozás, Android alkalmazások készítése
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Macska topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Teufel M220F 4-8 ohm, 140 watt
- Új Xiaomi Redmi 13C (23106RNODA),6,74",90Hz,4/128GB,Dual SIM,5000mAh,Fekete és Kék színekben
- Anker Soundcore Motion X600 garancia 2026. 06. 24. 50 watt
- Samsung Galaxy A25 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Xiaomi 11T Pro / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / RX 5700XT 8GB / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 3-12. gen.
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RX 6800 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Airmsen YW500 ablaktisztító robot / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Tök jóó! 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
/