- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Fotók, videók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
Új hozzászólás Aktív témák
-
Martin97
aktív tag
Ezt benéztem, csak három, de úgy is jobban terheli a vezérlőt, mint az előző setup.
Én a következőket próbálnám meg: 860mhz, 6-6-6-18 időzítés, 1,8-1,9V és ha szükséges akkor még emelj a memvezérlőn.
Amég a hűtés bírja addig mehet a feszemelés, de csak ésszerű határok között.
-
Martin97
aktív tag
Szia!
A 4 modul lesz szerintem a probléma oka. Próbálj emelni egy kis feszt a memvezérlőnek.
Saját probléma: néhány hete váltottam 775-ről 1151-re. Munkára lett vásárolva a gép, sajnos kis költségvetésből kellett dolgozzak, és az alaplapot beáldoztam az erősebb proci és jobb ramok előnyére, viszont harmatos a gép arra amire terveztem. És szeretném az utolsó százalék teljesítményt is kifacsarni belőle.
Konfig az adatlapomon. A fő problémám, hogy a 2400-as ramokat csak 2133-on hajtja a lap, és a biosban semmit sem enged állítani, illetve sky szériánál olvastam olyat is, hogy adott a bclk tuning, de a lap ezt sem engedi állítani. Ezzel tudok kezdeni valamit, vagy fogadjam el ahogy van?
-
Martin97
aktív tag
válasz
prime_adam #44759 üzenetére
Nem muszáj. A qpi lehet kevesebb. Az nb-t meg érdemes emelni, hogy gyorsabb legyen a ramkezelés.
-
Martin97
aktív tag
válasz
prime_adam #44757 üzenetére
Szia!
Rakd 10-es szorzóra a ramokat, és máris 1600mhz-en mennek majd.
#44756 stoon: Pontosan mire lennél kíváncsi?
-
Martin97
aktív tag
válasz
AeSDé Team #44691 üzenetére
Szia!
Nem a tdp limit szól közbe, mert 100%-ra terhelve sem fogyaszt 30w-nál többet (xtu szerint), hanem az órajelet nem tudod emelni úgy, mint asztalinál. Az a laptop nem erre való.
-
Martin97
aktív tag
válasz
Kean_Sorbo #44646 üzenetére
Ha össze lenne hangolva, mint intelnél, akkor hogyan jutott volna 125-ig? Jóval előtte már instabilnak kelett volna lennie nem?
-
Martin97
aktív tag
válasz
Csaba.no1 #44618 üzenetére
Szia!
Chipsetek közül neked p35 vagy p45 kell. Azokkal szépen lehet húzni. Szinte kivétel nélkül bírják akár az 500-as fsb-t. Még az x38 x48 is lehet alternatíva, de abba később nem tudsz rakni 4 magos xeont.
Amire érdemes figyelni az a tápellátás, minél több fázis legyen rajta, lehetőleg jóféle kondikkal. Pl..: ultra durable, stb...
Márkák közül a gigabyteot ajánlom, mert jó tapasztalatom van vele. Például p35-ds3, vagy hasonló lapokban nem fogsz csalódni.
-
Martin97
aktív tag
válasz
vilmaboy #44518 üzenetére
Van erre megfelelő topik is.
Egyébként meg a notepal U3 jó lehet, de csak akkor érdemes rá beruházni, ha van a gép alján szellőző nyílás. Laptopban hűtést nem nagyon tudsz cserélni jobbra, vagy max. sufnituningolni tudod. Ebben killhates a profi. Ha komolyan gondolod, akkor keresd meg a fórumon.
Martin
-
Martin97
aktív tag
Vannak.
Linx (max rammal), prime95, vga-ra furmark, heaven, 3dmarkok.Ha bátor vagy, és a tápot is tesztelni akarod, akkor nyomsz 20 kör linx-et, és mellé furmarkot. Ha így stabil, akkor nem lesz gond.
De a 20 ablakos FHD youtube is megteszi.
Szerk: Én általában nem sokat tesztelek. Csak amolyan jó lesz-e jelleggel 2-4 kör linx, aztán csinálgatom a dolgaim amiket szoktam (játék, net, office). Ha gond adódik általános használatnál utána állítok.
-
Martin97
aktív tag
Megpróbálnám alapon, hátha bírja. Ha nem, akkor 1,2 volt körül, és szépen teszteld ki, hogy hol stabil, hol nem.
A ramokat meg oszd vissza, de ez gondolom már megy.Azért melegszik jobban, mert a tdp keretet jobban használja a 4 mag miatt. Meg ugye 65-45 nano közti különbség. Amíg 70 fok alatt marad ne aggódj.
-
Martin97
aktív tag
válasz
gears27 #44477 üzenetére
Valamennyivel kisebb lesz a teljesítmény, de nem számottevően. Egyébként a ramnak is lehet adni egy pici feszt, hogy bírja a magasabb órajelet. Ez is jelenthet egy leheletnyi gyorsulást. Az időzítéseket is lehet próbálgatni hogy jobb. Próbáld meg beállítani CR: 1T-re, mert ettől észrevehetően gyorsul. (Legalább is a sajátom gyorsult, de több modullal necces lehet.)
A stabilitást tesztel tudod ellenőrizni.
Én általában visszaosztom a ramot és belövöm a proci órajelét stabilra, és ezután állítom be a ramokat, kicsit játszva az fsb-vel, hogy a lehető legjobb legyen.Remélem azért érthető voltam.
-
Martin97
aktív tag
-
Martin97
aktív tag
válasz
gears27 #44472 üzenetére
Előbb váltasz gépet (házat), minthogy cserélni kelljen. Nekem egy ventit sem kellett emiatt cserélni. Amikor érzed, hogy rosszalkodik, megolajozod, és megy mint az új. Nekem is régi giga 3d mercury házam van, és még minden a gyári.
Szóval, ha kibírod a hangját, és hoz néhány fokot, akkor nyugodtan maradjon.
-
Martin97
aktív tag
válasz
gears27 #44470 üzenetére
Ha nem zavar a hang, akkor alaplapodon kapcsold ki a fordulat szabályzást, és folyton maxon fog pörögni a venti, ha lehetséges. Ha nem enged ilyet a lap, akkor közvetlen tápról hajtsad, és akkor tuti, hogy maxon megy majd.
De inkább szerezz be egy nagyobb hűtőt, mert az előző praktika nem használ a hallásodnak.A speedfan nálam nem csinál semmit, nem értem miért, de manuálisan is jól lehet szabályozni a ventiket a feszültséggel.
-
Martin97
aktív tag
válasz
Metacska #44456 üzenetére
Szia!
A házadba elvileg befér akár egy dark rock pro3 vagy D15 hűtő is, vagy valamilyen játékvíz. Szóval nem kell aggódni a mérete miatt. Először is írj egy árat, hogy meddig mennél el, és utána lehetne ajánlani valamit. De van erre megfelelő topik is.
A feszültséget meg ki kell tesztelni, hogy mennyit kér a stabil órajelhez. Nem úgy megy a tuning, hogy egy nagy ugrás és rögtön 4ghz. Szépen komótosan jutsz el odáig. Egyébként akkora órajelhez már szerencse is kell.
-
Martin97
aktív tag
válasz
Zsírkrétamen #44433 üzenetére
Upsz, ezt nem tudtam. Ma is tanultam valamit.
-
Martin97
aktív tag
válasz
Oetker #44399 üzenetére
Szia!
Jónak tűnik a beállítás.
A szorzót nyugodtan állítsd 10-re ha nem annyin van, és bírja a proci.Egy 65 nm-es procinak mehet a még nagyobb fesz, ha tudod hűteni.
A lapod bír nagyobb fsb-t is.Szóva ha még akarod akkor lehet még benne tartalék. A program valószínűleg 10-es szorzóval számol és úgy jött ki a 3100 mhz.
Én a linx-et illetve a primeot ajánlom teszteléshez.
-
Martin97
aktív tag
válasz
rambustibi #44391 üzenetére
Gondolom a Hyper-threading segítségével a virtuális szálakat is használja a program.
Mint nálam is: 2 valós, 2 ht mag, és így jött ki a 4. -
Martin97
aktív tag
válasz
demmer123 #44389 üzenetére
Szia!
Én azt ajánlom, hogy törekedj arra, hogy tesztek alatt is stabil legyen, de ha nem zavar akkor maradhat. Viszont az idegesítő tud lenni, ha fontos munka közben fagy ki a gép. PL.: renderelés, stb...
Ezt a mag és órajelháborút meglátva kisebbségi komplexusom lett.
-
Martin97
aktív tag
válasz
rambustibi #44369 üzenetére
Köszi.
-
Martin97
aktív tag
válasz
rambustibi #44366 üzenetére
Esetleg tudsz futtatni egyet négy szálon is? Illetve alapon ment az fx?
Bocs, aláírás alapján gondoltam fx-re.
-
Martin97
aktív tag
válasz
bucihost #44359 üzenetére
Szia!
Szerintem nem érdemes bajlódni. Inkább válts 2 procis X79/99 rendszerre, ha a keret engedi. Sokkal nagyobb a teljesítménye, mint a meglévődnek.
A tesztet lefuttattam egy I5 3230m processzoron (kb sandy i3 asztali viszonyletben):
Egyébként azt szabad tudni, hogy ez mi célt szolgál a mindennapi életben?
#44360 dzsoke2:
Akkor jó az fx, ha tuningolsz, illetve olyan játékokkal játszol, amik kihasználják a több magot. (Ehhez kell normálisabb lap és hűtő.)
Ha ez nem teljesül akkor inkább intel, mert annak nagyobb az egy szálas teljesítménye. -
Martin97
aktív tag
válasz
customer114 #44353 üzenetére
Erre a rendszerre pénzt áldozni már nincs túl sok értelme.
-
Martin97
aktív tag
válasz
dzsoke2 #44350 üzenetére
Szia!
Mivel gyárilag összerakott a gép, ezért nem hiszem, hogy van hozzá tuningbios.
Esetleg szoftveresen tudsz valamennyit emelni az órajeleken, de ezt a módszert nem szoktuk ajánlani több szempontból sem: nem tudod visszaosztani a ram órajelét, a pci-e órajelet sem tudod fixen 100 mhz-re beállítani, nem tudod finomhangolni a feszt (jobb esetben a lap nem ad a procinak +feszt, rosszabb esetben szétfeszeli). Ha nagyon akarod próbáld ki, a program neve setfsb.
De egy próbát a legfrissebb bios is megér, vagy a neten keresni hozzá mókolt oc biost, ha van.
-
Martin97
aktív tag
válasz
Tito30 #44336 üzenetére
Szia!
Ilyen problémával még nem találkoztam, de elképzelhető, hogy az a baj. Mindig a legfrissebbet javallott használni (kivéve mikor azzal van probléma, vagy egyéb más dolog: pl.: bclk tuning tiltás).
De az is lehet, hogy a proci nem támogat valamilyen feature-t.
Egyébként nagy előrelépésre ne számíts, mert kb. ugyan az a felépítésük (magok, gyorstár, stb.) csak az órajelben különböznek. Azt használd, amelyik magasabb órajelen képes stabilan üzemelni.
#44337 isti215:
Annyit még hozzátennék, hogy megpróbálhatsz, emelni 1-2 lépcsőnyi feszt a ramoknak, ha olyan procid van, aminek a memvezérlője támogatja az 1.65 voltos modulokat.Nem ördögtől való a feszemelés, csak ésszel kell csinálni, mint minden mást tuning során. És lehet hogy csak egy kicsi hiányzik a stabil működéshez.
-
Martin97
aktív tag
válasz
milan18 #44309 üzenetére
Szia.
Talán túlmelegszik, és visszaveszi az órajelet. Rakj fel valamilyen hőmérséklet monitorozó programot, és nézd meg, hogy hány fokos a proci. De lehet még számtalan oka is: PL.: alacsonyabb szorzón "ragad", és nem a maximálison, stb...
#44308 Tito30: Ha kell, akkor variálj a feszekkel egy picit. Procinak sokkal többet nem adnék. Fontos hogy max 80 fok körül maradjon. Ha nem bírja a lap akkor egy picit azon is emelhetsz. Illetve a ramokon is, ha mindenképpen 1600 fölé akarod tornázni őket.
-
-
Martin97
aktív tag
válasz
Synthwave #44195 üzenetére
Szia!
S478-as p4-el már nem kezdenék, mert számos hátránya van (ramok, agp, stb.).
Inkább az lga 775 körül nézelődj. Valami normálisabb lap nem árt hozzá:
asus commando (ezt ha jól tudom könnyebben lehetett volt modolni, tanulásra mindenképp megfelelő), vagy egyéb X48, P35-45 chipsetes lapok közül valami. A lényeg, hogy legyen pár jópár fázis rajta, hogy ne az legyen a szűk keresztmetszet később mondjuk egy 4 magosnál.Processzorból van többféle lehetőséged:
Mondjuk celeron 352-354 körüliekből leválogatni néhány darab közül egy jobbat, vagy előre teszteltet rendelni külföldről (ha még vannak ilyenek).
Vagy egy C2D Ebből a wolfdale szériát ajánlom (E5x00, E7x00, E8x00). Ezek közül a legtöbb nagyon jól ment. A későbbi steppingek előnyben (E0,G0,R0). (Nekem volt E7200, és most E8200 van, nem csalódtam bennük.)
Később meg mehet mellé egy yorkfield quad, ha komolyabban gondolod. De ehhez már mindenképp jó lap kell.Ami még fontos az a hűtés és a szigetelés:
Nemrég láttam, hogy árultak az aprón kompresszoros hűtést, ami már megfelelő lesz, de ezt 24/7-re ne használd. De egy nagyobb léghűtés/vízhűtés + peltier + hideg téli idő mellett is jól lehet szórakozni.Remélem megválaszoltam a felmerülő kérdéseket. (Ez már nem kezdő szint van kifejezetten erre specializálódott topik is. Ők biztosan többet tudnak segíteni.)
Mod: Egyébként annyira nem kell félni, hogy tönkremegy, én néha amikor jó idő van kint akkor a fő gépemet szoktam megráncigálni (fagyasztóban előrehűtött hűtővíz amit lehet keringetni a rendszerben + peltier). Még nem adta jelét, hogy le kéne állnom vele. Mondjuk a szigetelés az fontos, különben egy idő után rohadni fog a foglalat, és az érintkezők. Erre majd különösen figyelj. Én a papírtörlőt és a szikszalagot használom, de vannak más módszerek is.
-
Martin97
aktív tag
-
Martin97
aktív tag
válasz
libamajas #44182 üzenetére
Ram: 8gb, ~1600mhz (ha nem veszel procihűtőt, akkor beleférhet a 16gb-is.)
-Ha újonnan veszed kiszereléstől, függően kb. 12-14 ezer.
-Ha használtan, akkor kiszereléstől, garitól függően kb. 8-10 ezer.A procihűtőre meg a maradék Tehát nagyjából 8-10 ezer.
De ez nagyban függ attól is, hogy mekkora fér be a házadba. Ha csak nagyon kicsi, akkor érdemes a cserében gondolkodni.A meglévő memóriáid értékét fentebb megírtam. Ugyan nem vagyok ármester, de tartom magam ahhoz amit írtam.
-
Martin97
aktív tag
válasz
libamajas #44180 üzenetére
Akkor 2x4 gigás kit, vagy 1x8 giga (és azt még tudod bővíteni) órajelben legyen mondjuk 1600-as. Azokat talán fel lehet majd húzni 2000-körülig, de sokat nem dobna a teljesítményen.
A procihűtő maximum magasságát mérd le, és csak utána tudok mondani valamit.
A házat szerintem ne cseréld le, mert azzal a ramoktól/procihűtőtől veszed el a pénzt.A meglévő ramok kb 5-6 ezret érnek.
-
Martin97
aktív tag
válasz
libamajas #44174 üzenetére
Procihűtőből egy Raijintek Themis Evo-t ami 16,5 cm magas remélem elfér a házadban.
Kicsit túlzásnak tűnhet, de jó szolgálatot tehet tuningnál illetve a következő gépednél.Ramból meg olyat ami belefér a keretedbe. Egy 4gb-os bővítéssel már elég lenne a ram a játékokhoz.
Lehetőleg dual channel kitet, de az egybe 4gb-os modul is jó. Órajelben elég az 1333-as, úgyis bírja a legtöbb ilyen modul az 1600-at.
Sokkal gyorsabb ramot nem érdemes, mert a meglévők fogják meghatározni az órajelet, és az időzítést.
Arról nem is beszélve, hogy jelentős gyorsulás sem éreznél a nagyobb órajel miatt. -
Martin97
aktív tag
válasz
libamajas #44172 üzenetére
Szia!
A hdd nem nagyon számít a játékoknál. Ezt a problémát a ram, illetve a throttling okozhatja, ami a túlmelegedésre illetve az elégtelen hűtésre vezethető vissza. A videokártyának, illetve a procinak elégnek kellene lennie az említett felbontáshoz.
A rászánt összegből szerezz be még 4gb ramot, és egy jobb procihűtőt.
A lapod elvileg 100W-ig támogatja a procikat (mondjuk abból a vrm-ből hűtés nélkül nem nézem ki, de legyen annyi), ezért némi tuning is belefér, mert a te processzorod 65W-os. Ha meg van a hűtő akkor erre visszalehet térni.
-
Martin97
aktív tag
válasz
steeweegee #44142 üzenetére
Ha stabil, akkor jó lesz, de a feszzel jó volna lejjebb menni, mert picit soknak tűnik ehhez az órajelhez. De ha nem bírja alacsonyabb fesszel akkor így is hagyhatod.
Tesztek alatt szerintem elfogadható a 80 fok. De a biztonság kedvéért pasztázd újra, hogy azon is nyerj valamennyit.
#44143 firstman3333:
Ha 67 volna a max amit bír az ivy architektúra, akkor a laposomnak már rég be kellett volna szarnia. Illetve afelett throttlingolnia kéne a procinak, de az csak 90 felett jön. -
Martin97
aktív tag
válasz
steeweegee #44140 üzenetére
Simán létezik, hogy egy antituning darabot fogtál ki. De az is lehet, hogy valami egyéb beállítás nem volt jó.
Azért megpróbálhatod. Ha nem megy akkor megpróbálunk kitalálni valamit.Boldog új évet minden topiklakónak.
Én meg most jöttem rá, hogy egy idióta vagyok hogy az ünnepeket a koliban rohadva a gép előtt töltöttem, és nem ittam szét az agyam, mint a legtöbb normális egyetemista.
-
Martin97
aktív tag
válasz
steeweegee #44136 üzenetére
Szorzó: 43
proci fesz: 1,15-1,2 volt. Ha bootol akkor fesszel haladj visszafelé, utána offsettel, és llc-vel hangold be.#44138 cmd3:
1,1-1,15 nyugodtan mehet neki. Ha tudod hűteni, és szeretnél feljebb menni órajelben, akkor elmehetsz akár 1,35 voltig is.
Az utolsó mondatod akár aláírás is lehetne. -
Martin97
aktív tag
A ramokat vedd vissza, és a procin emelj, mert az lesz a szűk keresztmetszet.
#44134 steeweegee:
Először fix feszültséggel nézd meg mennyit kér a proci, és utána az offsettel hangold be, nyilván ha tuningolsz akkor emelsz a feszültségen és nem csökkentesz. A 4,3 ghz-et 43-as szorzón éred el. Fontos, hogy tudd hűteni és ne melegedjen túl. -
Martin97
aktív tag
Ne emelj, először próbáld meg alapon. Valószínűleg bírni fogja úgy is.
prime95, linx, intel burn test nevű programokat ajánlom elsősorban. (Egy modi legyen szíves írja be az összefoglalóba, hogy ott is látható legyen és csak hivatkozni kelljen rá.)
A 750-hez legtöbb játékban elég a 3,2, de multinál lehet hogy jó a több, de ez általánosan is igaz.
-
Martin97
aktív tag
Az még nem sok. Szerintem még alap feszen is elbírják, de ha nem akkor +0,05-0,15 voltot nyugodtan emelhetsz a ramokon. (A saját low budget 800-as ramjaim 1000 mhz-ig mennek c5-ben némi fesszel, és az előző 667-es modulom is ment 850 mhz felett c6 ban.)
Szóval amég bírják addig lehet emelni az órajelet. Annak a procinak úgyis kell, ha egy normálisabb vga-t akarsz vele hajtani.#44127 firstman3333: Nem is extrém tuningra gondoltam, csak magamból indultam ki. Tégy belátásod szerint, és nyugodtan kapcsold vissza ha gondolod. (Megjegyzem, hogy az a néhány watt nem oszt nem szoroz, de mind1.)
Szerintem nagy gond biztosan nincs, hogyha stabil a gép.
Valószínű hogy csak egy pillanatra vesz vissza amikor a proci átkapcsol alacsonyabb szorzóról. Szóval nemigen foglalkoznék vele a helyedben. -
Martin97
aktív tag
Mehet feljebb is a proci, mint 3 ghz, ha van rajta normális hűtő. Az alaplap elég jó, azzal nem lesz gond.
Ha bírja a vga és nem melegszik fel nagyon, akkor húzd. Elvégre minden százalékot ki kell használni ami ingyen van.
Javaslom, hogy pasztázd újra a hardvereket, mert nyerhetsz vele a hőmérsékleten (nem is keveset).
#44124 firstman3333:
Az alap, hogy tuningnál kikapcsoljuk az energiatakarékos beállításokat. -
Martin97
aktív tag
Szia!
Jónak tűnnek a beállításaid. A ramokat szerintem visszarakhatod cl5-be is.
Az nem baj, ha valamivel magasabb órajelen járnak, ha bírják stabilan. Ha szükséges némi feszt is emelhetsz.#44121 firstman3333:
Mérési hiba lesz, vagy a lap visszaugrott egy pillanatra 375-ös fsb-re. Mivel az átlag 400 mhz volt ezért nem kell aggódni. -
Martin97
aktív tag
Szia!
Kicsit összetettebbek a feszültségek, mint régen. Viszont itt nem kell arra ügyelni, hogy a ram-okat folyton után állítsd (nem úgy mint régebben az fsb tuningnál).
Biosból tuningolunk, nem szoftverből. Legalábbis a végső beállítást mindenképpen a biosban állítjuk be.
És az fsb (már bclk) tuningot el kell felejteni. Az esetleg a skylakenél lehet lényeges. -
Martin97
aktív tag
válasz
Megvagyok #44098 üzenetére
Szia!
Valószínű, hogy elérted a lapod határát.
A g41-es chipset nem túl szerencsés, ha tuningolni akarsz.
Esetleg annyit tudsz tenni, hogy a pci frekvenciát változtatod (max 104-106-ig), attól hátha feljebb tudsz menni.
Vagy pattintasz bele egy 4 magos xeont. Ha szerencséd van épphogy el fogja vinni 1333-as fsb-n. -
Martin97
aktív tag
válasz
littlemole #44092 üzenetére
Nem, a tuning a Te esetedben független a ramoktól.
Olyan lap kell hozzá, ami támogatja a tuningot (z77) és egy normális hűtő. -
Martin97
aktív tag
válasz
s4hu|SyD^ #44087 üzenetére
Rakd vissza a ramokat 2-es szorzóra, hogy 888 mhz-en menjenek, ahogy azt fentebb is írtam.
Majd ha megvan a proci tuning utána állítsd be a ramokat.#44088 Lovro Joe:
Ha alapfeszen viszi a 4ghz-et akkor elég lehet, de nem ártana egy jobb hűtő, és azt a következő konfigodhoz is tudnád használni.#44090 kriszbon:
Ezt nem tudtam. A saját lapom alapján írtam. Az is giga, és úgy gondoltam, hogy hasonló elven működnek. -
Martin97
aktív tag
válasz
s4hu|SyD^ #44080 üzenetére
mch: Magas mem. órajel, szűk késleltetés esetén, hogyha nem bírja a lap.
dram: magas mem. órajel, szűk késleltetés, ha nem bírják a memóriák.
lap: Ha nem bírja a magas fsb-t (Ettől nem kell tartani, mert a p45 bírja az +500-t is)
gtl ref feszek: Ha a proci nem bírja a magas fsb-t. Ez csak arra van, hogy az utolsó pár mhz-t is kisajtold belőle.
core voltage: Ha a proci nem bírja az órajelet. Elmehetsz vele 1.35-1.4 voltig, vagy a hűtésed végéig.Először is a ramokat oszd vissza 2-es szorzóra, hogy biztosan ne akadályozzanak a tuningban.
Mivel stabil 24/7 tuning a cél, ezért nem az a lényeg, hogy betölt-e awin vagy sem hanem az, hogy tesztprogik/játékok alatt stabil-e. Addig emeld a vcore-t amíg nem lesz stabil.
Mivel úgy tűnik, hogy jó procid van ezért én megcéloznám a 4 ghz feletti szférát.
Először is nézd meg, hogy 9-es szorzón mekkora órajelig tudsz menni. Minél nagyobb az órajel, annál nagyobb feszt kell emelni az ugyanakkora órajel lépéseknél (egy órajel után négyzetesen fogja kérni a proci).Utánna megnézném, hogy 8-as szorzón el tudod-e érni azt az órajelet (vagy a közelébe érni), amit 9-es szorzón elértél.
Ezt azért tenném meg, mert a magas fsb miatt nagyobb lesz az adatátvitel a hardverelemek között, és a memók is jobban fognak pörögni.A memóriákkal megcéloznák egy jó kis 1100-1200 mhz-et cl5 időzítéssel. 2,1 voltig gond nélkül feszelheted őket. Ekkor már adj az mch-nak is, mert nem biztos, hogy bírni fogja.
9-es szorzón meg 450 feletti fsb-t. 8-as szorzón meg amit a lapod/ramod bír.A gtx 750 ti-hez kell az órajel, hogy kihajtsa. Én is egy hasonló kártyát hajtok 8200-assal, és a 4ghz nem elég mindenhol. Nagyon sok helyen van limit.
Szerk:
Néhányszor próbál a lap elindulni az adott órajelen, aztán visszaállítja magát alapra, és mehet újra a móka. Nem kell kikapcsolni hozzá a tápot. -
Martin97
aktív tag
válasz
SigmaW #44071 üzenetére
Van valahol olyan, hogy dram:fsb opció. Ott látsz arányokat. Próbálgasd a legközelebbi órajelre beállítani. A lapod írni fogja, hogy mekkora lesz az órajel. Esetleg adj feszt a ramoknak/a lapnak, mert lehet hogy azok nem bírják.
Egy E8400-tól szégyen, ha csak 3,4-ig bírja, még akkor is ha C0.
A saját C0-ás 8200-asom röhögve megy 4ghz-et 1,335V-al, csak sajnos a ramjaim visszafogják.Végül is mikor máskor.
-
Martin97
aktív tag
válasz
SigmaW #44069 üzenetére
A vdropp miatt. Valamivel kevesebbet ad a lapod, mint amennyit beállítasz. Minél kevesebb a fázis/nagyobb a terhelés, annál nagyobb a dropp. Ezt load line calibrationnal tudod kompenzálni, de ezt nem ajánlom a tranziens tüskék miatt.
Ezért is írtam, hogy hagyj rá 1-2 lépcsőt a feszültségre.
-
Martin97
aktív tag
válasz
s4hu|SyD^ #44065 üzenetére
Először is szedjetek le egy cpu-z nevű programot, azzal nézzétek meg mennyit kap alapon (de ezt a lap is kiírja) és automata tuningal. Állítsátok be az automata tuning feszültségét, és onnan haladjatok visszafele néhány lépcsőnként. Majd ha meg van a minimálisan stabil fesz kezdjétek emelni ismételten a feszültséget úgy, hogy emelitek mellé az fsb-t is. Majd ha megvan a hűtésetek határa vagy a kívánt órajel akkor mentsétek a beállításokat.
A ramok visszaosztásánál a lap írja az órajelet, és lőjétek be a gyári közelébe, ha húzni akartok azokon is, akkor emeljetek +0,1-0,2 voltot, és úgy próbáljátok beállítani a maximális órajelet/legszűkebb időzítést.
Ha az mch-nak is kell fesz. akkor adjatok +0,05-0,15 voltot.Prime95-el, linx-el teszteljetek, a hőmérsékleteket pedig aidával ellenőrizzétek (75°C-ig mehet).
A p43-as lap elképzelhető, hogy fsb limites lesz, ez ellen emelni kell a lap feszültségén (ich, pll).
A p45-ös esetében ettől nem kell tartani.A gtl feszekkel is lehet szórakozni, hátha kevesebb vcore-t kér a proci, és feljebb tudtok menni órajelben.
Pontosabb értékeket nem tudok mondani, mert minden proci más és más feszt kér az adott órajelhez.
De egy E0-ás E8400-nak normális hűtéssel meg kellene futnia a 4ghz-et.UI.: Az egy dolog, hogy én a koliban rohadok (ráadásul kaja nélkül) és a neten lógok, de karácsonykor nem tuningolni kéne hanem enni és beszélgetni a családdal/rokonokkal.
-
Martin97
aktív tag
válasz
s4hu|SyD^ #44062 üzenetére
Szia!
Valahol a biosban az MIT-n belül olyat keress, hogy vcore ezt állítsd be manuálisan, és akkor nyerhetsz a hőfokon, mert a lap automata üzemmódban rendesen túlfeszeli a procit. Esetleg a gtl feszekkel is trükközhetsz, mert azokon is tudsz nyerni valamennyit.
A vcore beállításnál egy-két lépcsőt hagyj rá a minimálisan stabil állapotra, hogyha esetleg degradálódna a proci akkor se kelljen rögtön utánaállítani.
Ehhez át kell állítani a fesz. szabályzást manuálra.A ramokat oszd vissza a gyári órajelre, de legalább is a közelébe, nehogy az okozzon gondot, esetleg adhatsz nekik egy kis feszt, és megpróbálhatod a gyári órajel fölé vinni őket vagy szűkíteni az időzítést, hogy ezzel is nyerj valamennyit. Elképzelhető, hogy egy bizonyos órajel fölött adni kell egy kicsi feszt az mch-nak is.
Ami még nagyon fontos, hogy a pci órajelet fixáld 100 mhz-re.
#44063 SigmaW: Neked is ugyan ezt tanácsolom.
-
Martin97
aktív tag
válasz
s4hu|SyD^ #44059 üzenetére
Szia!
Ha tesztprogramon kívül nem megy 74 fok fölé, akkor az még tartható. Remélem manuálisan állítottad be a feszeket, mert a lap auton szarrá feszeli a procit.
Ha tudod a lehető legtovább húzd, mert kelleni fog a 750ti mellé. Hidd el tapasztalat (csak nekem r7 260x melett van, ami hasonló kategória).
Remélem tudtam segíteni!
Kellemes ünnepeket
Martin -
Martin97
aktív tag
válasz
hiperxfury #44043 üzenetére
Szia!
Amit írtál az válaszra sem méltat, de azért leírom, hogy tisztában légy a dolgokkal:
Egy stabil tuningbeállítás, egyálltalán nem károsítja a hardver, legalábbis olyan mértékben nem, ami indokolná a tuning mellőzését. A processzorok nagyon megbízható alkatrészek, és ritkán (szinte sose) hibásodnak meg normál körülmények között. Egy processzor gond nélkül üzemel 10+ évig (igen tuningal is), és mire annyi idős lesz, már rég le lesz cserélve tuning ide vagy oda.
Normális hűtővel a még biztonságos hőmérséklet, és feszültség tartományban manőverezve architektúrátől függően 15-50% plusz teljesítményt lehet kihozni a meglévő alkatrészekből, amiben áll a pénzed, és mindenkinek jól jön egy kis plusz teljesítmény, főleg ha már fizetett érte.
Néhány példa:
XY felhasználó szeretne nagyobb teljesítményt, de nincs pénze új hardverre, de a jelenlegit tudja tuningolni, ezzel ki tudja tolni a meglévő gépének élettartamát, anélkül, hogy ráköltött volna.
XY felhasználó vett eg új gépet, és szeretné kihasználni a benne szunnyadó maximális teljesítményt, amit a tuninggal tud elérni.
Saját példa:
Régi lga775-ös gépem van amit már évek óta emelt órajelen használok, köszönhetően egy olyan lapnak ami ezt támogatja és egy megfelelő procinak és ramoknak. Mivel vízhűtést használok, ezért nem kell féljek attól, hogy túlmelegszik és tönkremegy. Kezdetekben a gpu-m elég erős volt arra a felbontásra amin használtam, de ahogy fejlődtek a játékok, úgy lett egyre rosszabb a játékélmény amit egy ideig tudtam kompenzálni a tuninggal (egy 9600gt-ről beszélünk, amit 6 év használat után adtam el, úgy hogy vállaltam rá 3 hónap pénz visszafizetéses garit saját költségemre, de nem ment tönkre).
Amint ez sem segített, lecseréltem egy r7 260x típusú kártyára (a régi kártyám a mai napig üzemel egy elégedett vevőnél, pedig passzív volt és nem ritkán 90 °C körüli hőmérsékleten üzemelt, az akkor még rosszul szellőző gépház miatt, de mára már azt is lecseréltem) anélkül hogy platformot kellett volna váltsak, mert a processzorom emelt órajelen még szűken kihajtja ezt a kártyát is.
És még a laptopom vga-ját is tuningolom, úgy hogy már gari sincs rá. És nem félek attól, hogy emiatt tönkremenne. Pedig ha ez bekövetkezne, akkor nagy szarban lennék, mert szükségem van rá a tanulmányaim miatt.
De természetesen a tuning csak saját felelősségre alkalmazható, mert mindig van egy minimális kockázati tényező.
Remélem kicsit tisztázódtak a dolgok a tuningal kapcsolatban.
ÜDV
Martin -
Martin97
aktív tag
válasz
neooen #43988 üzenetére
Ha a ramok szorzóját auton hagyod, és CSAK az fsb-t emeled úgy is csinálja?
Egyébként egy bizonyos szintig bírják a ramjaid a magasabb órajelet, de ez nem túl nagymérvű tuning. Próbálgass, és tesztelj!
A biosra csak annyit mondok, hogy nem mindig a legfrissebb a legjobb. Nekem sem a legfrissebb vált be.
-
Martin97
aktív tag
válasz
neooen #43986 üzenetére
Szia!
Lehetséges, hogy azért, mert a memóriáid nem bírták az alacsony órajelet, bár ez nem hiszem hogy így van.
Ha az fsb-t emeled (mindegy mennyivel 2-5 mhz) akkor is ezt produkálja?Ha igen, akkor frissítsd a biost, találd meg azt amelyikkel tudsz tuningolni.
Nekem is volt ilyen problémám a lapommal, kis fsb emelésre is azonnal visszaállította magát alapra, de egy megfelelő verziójú bios megoldotta.
Meg nemrég a york topikban is valaki panaszkodott, de neki is megoldotta az új bios a problémát.De a tuning amúgy is lutri.
-
Martin97
aktív tag
válasz
dokee78 #43965 üzenetére
Ebben az esetben az érintkezési hibát ki is zárhatjuk, mert addig nem indult el, és most megy, ergo jól érintkezik.
Ilyen kis méretekben a hőtágulást is kizárnám, mert nem túl nagy a dT (kb. 45-50 °C) és a tüske hossza, ezért az ebből adódó változást csak század milliméterekben lehetne kifejezni, vagy még abban sem. (Szimpla fizika az egész.)
Elvileg az aida, mert az a hivatalos Tmax-al dolgozik, míg a coretemp 100 °C-al.
Annyit kap a ram, ha akarod finomhangolni, akkor lehet rajta emelni 0,1-0,2 V-ot.
Esetleg nézd meg egy másik procival, ha van kéznél, vagy a jelenlegit egy másik lappal.
Az is lehet, hogy az alaplapod nem bír nagyobb órajelet. -
Martin97
aktív tag
válasz
Fontos? #43963 üzenetére
A proci tuningja nem nagyon számít egy vga intenzív tesztnél, mert ebben az esetben a vga-d limitál.
Ha bírod hűteni nyugodtan emelj feszt 1,35v-ig vagy ~75-80 °C-ig.
A játékok, meg jobban futnának egy erősebb vga-val. Ha a procit 3,8-on hajtod, akkor mehet mellé akár egy gtx 660 vagy hd 7870.
Ha a mostaniból akarod kihozni a maxot, akkor keresd meg a vga, proci, és ramok végét 24/7-re.
Prime-al, ibt-vel vagy linx-el tesztelj. Egyből kiderül ha instabil a tuning.
Attól még, hogy te nem feszelted a procit, az alaplap küldi neki rendesen a feszt. Állítsd manuálisan gyárira, de emelhetsz is.
Dokee: Bizonyára igen, de ha nem érintkezne jól, akkor az a működésére is kihat(na) nem csak a tuningra.
-
Martin97
aktív tag
válasz
Játékos #43831 üzenetére
Szia!
- Ring (más néven Uncore): Az L3 gyorstár órajele. Ez külön, szorzóval állítható.
- Tuning esetén semmilyen feszt ne fagyj auton, mert általában az alaplap rendesen túlfeszeli a hardvert.
- Valamilyen energiagazdálkodás (kikapcsolt állapota) okozhatja.
- cpu-z bug, mert nincs olyan chip, ami ennyire alacsony fesszel beérje. Rakd fel a hwinfot/aidát, azok is kiírják.UI.: Jó a háttérképed (élőben mindennap látni).
-
Martin97
aktív tag
válasz
Kean_Sorbo #43786 üzenetére
Én még az mch feszt is számításba venném a nagy mennyiségű, és magas órajelű memória miatt.
-
Martin97
aktív tag
válasz
RastaJoe #43575 üzenetére
Ha instabilitás van akkor hibával leállnak a tesztprogramok (linx, prime). Amit te írtál az a throttlingra (túlmelegedés elleni védelemre) utal. Szerintem még lehet csökkenteni a feszt.
Lehetőleg ne programból tuningolj, hanem biosból. (Arra, hogy megkeresd a stabil feszeket és egy 24/7-es beállítást jó lehet a program)
A végleges beállításokat mindenképpen a biosban állítsd be! -
Martin97
aktív tag
Egy kis elmélet:
fsb:dram arány = szorzó.
Nálad 2 a szorzó, tehát az fsb 2x-esén fog menni a ram: 333->667mhz, 400->800mhz (a második órajel a ramé).
A lehető legkisebb szorzóra rakd, hogy a ram ne limitáljon.
Egy bizonyos ram órajel felett kell tolni az mch feszt, és magasabb fsb-nél meg a vtt-t (de erre szerintem nem lesz szükséged).ÜDV
Martin97 -
Martin97
aktív tag
válasz
zsolti_20 #43207 üzenetére
Asrock: 970/990 extreme 3/4
Giga: 970/990 d3
De ha a később tervben van egy 8 magos proci, annak a tuningjához ezek már kevesek lehetnek. Ahhoz egy Asus Sabertooth lapot ajánlanék. Most van egy egy fent az aprón elég jó áron.#43208 Extremex: Nyersz, de ha ezt a 70 alatti hőmérsékletet tudja tartani akkor nem lesz baj. Játékokban amúgy is hűvösebb lesz néhány fokkal, szóval én azt csinálnám, hogy 70-72 fok közt megnézném mekkora max órajelet tud a proci, és úgy használnám, amíg nem lesz új hűtő.
-
Martin97
aktív tag
válasz
Extremex #43204 üzenetére
Véleményem szerint egy jó cpu hűtőre beruházni sohasem árt, még egy ilyen régi rendszer esetén sem. Meg a jóféle proci hűtőt a következő gépedben is tudod majd használni. De ez csak egyéni vélemény.
Ha a ramok nem bírják majd az órajelet adhatsz nekik feszt. 1,95 voltig biztosan nem lesz bajuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest