- LTE frekvenciák
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Csúcstámadó és kompakt tablet is érkezett a Xiaomitól
- iGO Primo
- iPhone topik
- Mobil flották
- Galaxy Buds Core nevű fülesen dolgozik a Samsung
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
IO.sys #46642 üzenetére
Ebben az esetben erre gondoltam: UV = UnderVoltage
LinX-et kipróbáltam, de hosszú ideig fut hiba nélkül esetemben ezzel a laptoppal, míg a Prime95 akár 1-2 perc alatt hibát mutat. A meredek, hogy amíg a LinX közben mondjuk 52W a fogyasztás, addig Prime95 esetében 65W és közel 15-20fokkal magasabb a hőmérséklet is.
Persze nem olyan nagy gond, ha valami más program nincs tesztre. Max lesz egy gyorsan kitesztelt profilom, amit gyakorlatilag lehetetlen lesz limitbe hajszolni. Erre marad abprime95. Aztán ráérős időben majd csinálok egy magasabb órajeles, lassabban kitesztelt és elsőre nem feltétlen 100%-os profilt játékhoz, amit majd problémák esetén finomhangolok. Jobb ötletem nincs egyelőre egy vékony laptop esetében.
-
törölt tag
Laptop CPU UV-t szeretnék kitesztelni. Alapvetően a Prime95 nagyon jónak tűnik erre, de akkora fogyasztást eredményez (még a többi stress test-hez viszonyítva is, Aida64, IntelBurnTest), hogy igen hamar TempLimitbe futok. Desktop gépnél tökéletes stabilitás/hűtés tesztelésre, de itt kicsit overkill. Azaz az irreálisan magas hőtermelés miatt, egy esetlegesen magasabb órajel/fesz kombinációt nem tudok kitesztelni.
Mi az ami esetleg a prime95-höz hasonlóan relatív hamar kihozza, ha hiba van, de valamivel kevesebb hőtermelést eredményez? Vagyis egy átlagos felhasználáshoz közelebb áll? -
törölt tag
válasz
IO.sys #46631 üzenetére
De sikerül, viszont a -150mV offset-nél nagyobb csökkentés már instabilitást okoz a turbo órajeleknél és kifut a 45W power limitből akkor is, ha engedem a gyári magas turbo órajeleket. Ha viszont limitálom a turbo órajeleket, hogy ne menjenek fel túl magasra, akkor nem lép ki a power limitből.
Ezt a turbo órajel limitet volna jó kisebbre venni bios-ban. Viszont nem sikerül rendesen. Kizárólag az 5 és 6 mag használatot engedi átírni. Ha 5-nél kevesebb mag van használatban, akkor felmegy akár 4.1GHz-re is (1 mag esetén). TS-el szoftveresen meg tudom oldani, de jó lett volna bios-ban is, hogy linux alatt is működjön a dolog. -
törölt tag
válasz
zsigomark3 #46629 üzenetére
Power limit van, monitorozok és ki is jelzi. Hűtése elég combos szerencsére ennek a gépnek.
-
törölt tag
válasz
zsigomark3 #46627 üzenetére
A gondom az, hogy turbo nélkül csak 2200MHz az órajel, ami alacsony. Most úgy oldottam meg, hogy a BIOS-ban ki van kapcsolva a turbo és -0.150V offset van beállítva. Így indul a gép és, ha más nem írja felül, akkor így fut folyamatosan. Például linux alatt majd nem írja felül más és ezzel a sebességgel dolgozik.
Aztán win alatt a ThrottleStop bekapcsolja a turbot, tartja a -150mV vcore offset-et és limitálja a turbo-t 3300MHz-en. Nekem fontos, hogy ne legyen játék alatt, hogy meglódul a cpu a turbo miatt, de rövid idő utána power limit visszaveszi az órajelet, mert ilyenkor akadások léphetnek fel. Most IBT-vel tesztelek, picit kilép a tdp keretből (46-48W), de nem jelez a TS power limitet. Gondolom akkor játék alatt is bírni fogja. -
törölt tag
válasz
zsigomark3 #46625 üzenetére
Valóban az, köszi. De úgy nézem kizárólag Turbo letiltása mellett működik. Ha bekapcsolom akkor magasabb értékeket vesz fel.
Igazából azzal küzdök a laptopon, hogy alacsonyabb szorzóra vegyem a Turbo-t, mint a gyári maximum és alacsonyabbra a VCore értéket, hogy a 45W TDP limitbe benne tudjak maradni, ne legyen PowerLimit Throttling.
ThrottleStop-al sikerült egy ~3300MHz értéket beállítani ami fix VCore érték mellett belefér a PowerLimit 45W értékébe és IntelBurnTest alatt sem lép ki belőle.
Ugyanezt akarnám beállítani BIOS-ban, de egyelőre nem sikerül.Például: Csak 5-6 Core használat esetén engedi beállítani a 33-as szorzót, 1-4 Core használat esetén a gyári értékekre áll vissza, ami túl magas sajnos.
Illetve még nem sikerült megtudnom, hogy turbo esetén miért megy a beállított (override) érték fölé. -
törölt tag
Sziasztok. Valaki pár szóban el tudná mondani mi a különbség a cpu adaptive és override beállítási módok között? (laptop)
-
törölt tag
Van egy delid-elt 6600K cpu-m. Mi a véleményetek, vissza kell ragasztanom a kupakot, vagy maradhat csak rátéve a magra. Ugye a lefogató picit mozdít rajta visszazáráskor, nem tudom ez mennyire lehet problémás.
-
törölt tag
Pár szóban valaki elmondaná, hogy az Adaptive VCore beállítás (Z170 chipset) hogyan működik?
Melyik érték mit takar? -
törölt tag
válasz
Kean_Sorbo #45109 üzenetére
Sorry, nem vitázni akartam veled természetesen, csak jelen információimat megosztani.
Másrészt igazat is kell adjak neked
, mert ahol az IBT 10perc után hibázott, a LinX kb. 2perc alatt kifagyott.
Szóval mégis csak más kell legyen.
Egyelőre a LinX-el próbálkozom tovább. -
törölt tag
válasz
Kean_Sorbo #45107 üzenetére
Én máshogy tudom. Mindegyik linpack-ot használ csak a GUI más.
Megnézve a fájlokat, szintén mindegyikben ott a linpack exe állomány.
Illetve úgy tudom ez például a cpu cache teljes részét nem használja és bár durva terhelést csinál, előfordulhat, hogy linpack-al nem instabil egy rendszer, de más még megboríthatja, bár kicsi eséllyel, de nem zárható ki.Prime95-nek a különböző beállításai lennének elméletileg jók 1-1 részegység tesztelésére.
Én így tudom:Small FFTs : leginkább csak a CPU magokat hajtja meg, L3 cache, memória modulok nem sok terhelést kapnak
Blend: CPU mag, Cache, RAMIlletve egy fórumtás valamiért az alábbi beállítással kért meg egy tesztelésre Prime95-el. Nem tudom konkrétan miért az alábbi értékekkel:
Custom:
Number of torture tests : 4
Min. FFT size: 1344
max. FFT size: 1344
Run FFT-s in place: on
Time to run each FFT size: 3 -
törölt tag
válasz
Kean_Sorbo #45105 üzenetére
Ez gyakorlatilag az IntelBurnTest, nem?
Illetve ez minek a stabilitás tesztjéhez jó? -
törölt tag
Az alábbi tuning beállítások teszteléséhez milyen stress-test javasolt és főként milyen beállítással?
1. CPU Core Clock stabilitás
2. CPU Cache Clock stabilitás
3. CPU Temp (eddig IntelBurnTest-et használtam)
4. RAM Clock stabilitás (normál MemTest elég lehet ehhez?) -
törölt tag
válasz
Kean_Sorbo #45096 üzenetére
Köszi, hőfok max 70C IBT alatt is.
-
törölt tag
6600K procit kezdtem picit túlhajtani. Egyelőre csak vcore és szorzó állítás történt. Jelenleg 4300MHz/1.2V ami elsőre stabilnak tűnik IntelBurnTest alatt ~60fok maghőmérséklet mellett. 4400MHz már nem volt stabil. Emelhetek még a vcore értéken vagy ilyen hőmérsékletnél inkább ne tegyem már?
-
törölt tag
válasz
Kean_Sorbo #43851 üzenetére
Vagy nem jól akarom használni, vagy az alaplapommal nem kompatibilis, mert nem szabályoz.
-
törölt tag
Urak. Van valami javasolt venti vezérlő program Win7-re? Egy AMD AM3+ alaplapon szeretném a CPU hőfok mértékében állítani a fordulatszámot a PWM-es ventin. Az alaplapi BIOS csak a kupakhőfok alapján vezérel. Jó volna a maghőfok alapján használni.
-
törölt tag
válasz
#97716736 #40440 üzenetére
Az Aida64-be épített CPUID ugyanazt mutatja, mint maga az Aida64. Viszont a CPU-Z pedig ugyanazt, mint a HWMonitor. De a 2-2 mégsem ugyanazt. A képen a Win7 teljesítménycentrikus energiagazdálkodásával és BIOS 1.475V VCore beállításával készült eredmény látszik.
Azért lenne fontos ismernem a pontos értéket, mert a tökéletesen stabil 4GHz eléréséhez 1.525V-ot kell beállítanom a CPU-nak, ami elég határeset úgy tudom. -
törölt tag
Milyen programmal lehet valós értékhez közeli VCore értéket nézni? Ugyanis fura értékeket kapok terhelés nélkül. Mondjuk terhelés alatt is hasonló eltérések vannak csak ott már van drop is.
Beállítás: 1.450V
BIOS: 1.416V
CPU-Z: 1.431V
Aida64: 1.458V
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest