- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobilhasználat külföldön
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
joker1220
őstag
válasz
Speedhs #44241 üzenetére
Szia!
Azt tudod hogy az az X4 960T igazából egy letiltott 6 magos processzor!?
4 Ghz elég sok annak a procinak ált. 3,6 ig érdemes húzni ha bírja. Ott még nem kell neki túl sok + feszültséget adni, egyébként a +2 mag feloldásával többet érsz mint azzal a 2-300+ Mhz emeléssel
Nekem is volt ilyen procim, és szépen ment feloldva 6 magra 3,6 -on is..
Üdv
-
joker1220
őstag
Na ezt nem is mondtad, ha különböző ramok vannak bent akkor sokkal nagyobb
az esélye hogy nem lesz stabil a cucc, ugyanis minden modul más mértékben
bírja a tuningot.Ráadásul a lapon is sok múlik hogy mennyire tolerálja a több fajta ramot, nekem
volt olyan lapom ami annyira nem bírta, pedig azonos márkájú ramok voltak
csak más volt a sorszám hogy állandóan kékhaláloztak együtt, külön külön meg
szépen mentekTuning esetén az auto beállítás nem igazán jó megoldás, sőt épp ezért javallott
fixálni a dolgokat.A tápon múlik a legtöbb, mert az tartja életben a géped, ha nem bírja ellátni
az alkatrészeket normálisan feszültséggel akkor nagy eséllyel gallyra mennek.Általános nagy hiba hogy mindenre költenek csak épp a tápból vesznek gagyit
az emberek mert arra már nem futotta.Neked milyen típusú és mekkora tápod van?
-
joker1220
őstag
Most kapok hülyét
Az E6750 szorzóját 11x ig fel lehet vinni!
Ha feljebb veszed a szorzót akkor viszább tudod venni az fsb-t és a ram sem fog ilyen magasan menni.
Ram maradjon csak alapfeszen.
Prociszorzót 8x ról tedd fel 10x re és az FSB-t vedd vissza 360Mhz re.
Nézd meg hogy így megy e!
-
joker1220
őstag
Az azt jelenti hogy annyival tudod feljebb emelni max és 0.1V lépcsőkben!
De most mennyit kap? Alapból nem írja hogy 1,8V vagy 1,9?
Adjál a ram nak +0,1V-t és most próbáld meg 450 es FSB vel,
procinak 1,4V legyen beállítva!Egyébként nem árt ha nem ilyen nagy léptékbe mész felfele hanem mondjuk
mindig +10Mhz fsb-t adsz és tesztelsz hogy meddig stabil -
joker1220
őstag
PCI Express Frequency-t marhagyorsan fixáld be 100Mhz re ha nem akarod kinyírni a Videokártyád!
System Memory Multiplier melett a 2.00 ás értékre rányomsz akkor milyen beállítási lehetőségek vannak?
Ha átállítod akkor ott írja alatta hogy mennyin fog menni / most 800 ra van állítva de a magas fsb miatt 850 en megy!
Ezt kell lejebb venni ha van olyan hogy 1.00 ás szorzó, ellenőrizd hogy alatta mit ír!
DRAM Timing Selectable -t Manual ra állítsd és a 4 első értéket fixáld be ahogy ott van most 5-5-5-18 ba,
csak ne legyen auto-n!Ha ezek megvannak akkor csinálj ujra képet had lássam hogy minden jól van e!
-
joker1220
őstag
Vissza kéne osztanod a ramot hogy lassabban menjen, a procinak meg adjál 1,45V-t aztán
ha stabil majd akkor lejebb veszed és tesztelsz hogy meddig stabil.A proci fesz állítása nincs hatással a ram szorzóra
Ezt olvasd át, megnyitod a lapot és kiválasztod a ''segédlet'' menü-t;
-
joker1220
őstag
válasz
Apollo_21 #37481 üzenetére
Szia!
Kérem tisztelettel, tessék ezt részletekbemenően
áttanulmányozni és mindenre fény derül;AMD K10/K10.5 túlhajtási útmutató
Ennél alaposabban nincs leírva sehol sem
-
joker1220
őstag
válasz
siwok1 #37432 üzenetére
Szép eredmény
Nyilván jobb chipsettel és mondjuk egy full réz hűtővel, erősebb ventivel
jobb eredményt is el lehet érni, nekem ez adatott megIgazándiból jó áron hozzá tudtam jutni ehhez a laphoz + ram + hűtő és ez
döntő tényező volt.Persze nincs kizárva hogy majd a jövőben ha lesz lóvé akkor fejlesztem a
cuccot, egyébként ez pont arra elég hogy nagyjából meg lehet állapítani
melyik procikkal érdemes tovább foglalkozni és melyikkel nem.Következő lépés majd a vízhűtés lesz, persze nem valami ilyen kompakt
csoda hanem rendes épített cucc, majd meglátjuk azzal meddig járja -
joker1220
őstag
válasz
warezxts #37429 üzenetére
A videokártya dologra nem tudok mit mondani, ha a pcie freqit növeled azzal nem a vga-t tuningolod,
mint ahogy a neve is mutatja, te tudod de én nem eröltetném.380 nál azért csipog mert hagytad a memóriát auto beállitáson és valószínüleg túl magasan
akar menni vagy az időzítések nem megfelelőek.A memóriát azért mondtam hogy vedd vissza és fixáld manuálisan mert az fsb
hatására növekedni fog az órajele, tehát amikor emeled a proci órajelét a ram
menni fog felfele és el fogja érni szépen az alap 800mhz et, ha auton hagyod
akkor simán instabillá válhat a rendszered, ha nem hallgatsz rám és a magad
feje után mész akkor minek kérdezedOlvasd át az itt leírtakat, főként a ,,memória visszaosztása'' c. részt;
Üdv
-
joker1220
őstag
A celeronok nem tudnak HT-t csak a Pentiumok
Viszont érdekes felvetés, megpróbálkozom vele, mert a 631 es 4800 mhz ig szépen ment fel
csak ott már borzasztó meleg voltMivel egy fekvő gép tetejére van építve a cucc, így arra is gondoltam hogy kiviszem a teraszra,
ugye most 1 fok körül van a hőmérséklet, biztos dobna valamit rajtaCsak gondolom arra kell figyelni hogy hagyjam lehülni és ott indítsam be mert ha menet
közben kiviszem a 22 fok ból a szabadba akkor bepárásodik és vége is van, jól gondolm -
joker1220
őstag
Igen, arra gondoltam, csak mindig az van a fejemben hogy celeron D, persze ez pentium volt
Persze, ki lehet kapcsolni a HT-t, azt is próbáltam de ugyanúgy fűt, sokat számít az a 2mb L2
hogy aktív, celeron jóval hűvösebb.Sőt speedstep is van, meg valamiféle CPU TM2 nek nevezett energiatakarékos cucli
-
joker1220
őstag
Köszi a tippet, kíváncsi leszek hogy akad e reakció, kb 2 hete nem írt senki abba a totyikba
Amúgy tegnap majdnem megvolt az 5ghz léghűtéssel egy D352 vel
Egész pontosan 4961Mhz, viszont itt már a superpi sem futott le, olyan hőfelfutás van
hogy alapból 40 fok körül írja az aida, a legkisebb terhelés hatására felszalad 75 fokra
és elkezd throttlingolniVan egy másik D631 es, az 5ghz en beindul ugyan de már kezdésből 60 fok körül mocorog,
modnjuk abban 2mb l2 van nem 512k, azért az is fűt valamennyit -
joker1220
őstag
Na most nekem is van egy kérdésem
Tegnap este nekiálltam egy régi D925 ös proci húzásának.
Erről annyit kell tudni, hogy egy 65nm-es cedar mill alapú fizikai 2 magos proci,
ami 4mb l2 cache-el és 3ghz es alapórajellel rendelkezik.1.26V-on szépen ment 4ghz et, aztán 1,27V-mentünk 4,2-t.
És itt jött az érdekesség, 4300Mhz en nem indult, na adtunk még egy kis feszt,
továbbra sem indul, na akkor itt bios reset lesz, gondoltam, azért még egy újraindítás háthaEkkor csodák csodájára beindult és szépen betöltött az XP, dobtam majdnem egy
hátast, a proci tényleg ment 4300Mhz-en csak éppen nem 2 maggal indult be hanem
1 maggal, de hogy hogyan sikerült azt nem értem.Ezen a deszkán a bios ban nincs core control, nem lehet csak úgy visszatiltani.
Na most akkor hogy a búbánatba indult el a proci 1 maggal amikor 2 magos
Addig még eljutottam hogy valószínüleg azért nincs post mert az egyik mag gyengébbre
sikerülhetett a másiknál, de azt vártam hogy vagy mind a 2 mag megy vagy egyik sem -
joker1220
őstag
Szia!
Mivel K-s végű a procid azaz szorzózár mentes, így a bios ból szimplán a proci szorzó és a proci
fesz emelés segítségével tudod húzni.Egyébként egyszerűbb ha a sandy bridzs topic ba írsz, ott biztosan meg tudják mondani
részletesen hogy mit mire állíts, nekem nem volt ilyen procim úgyhogy sajnosebben nem
tudok neked segíteni részletekbemenően -
joker1220
őstag
válasz
warezxts #37410 üzenetére
Szia
Az egy hosszú, három rövid az ha jól tudom akkor vagy alaplaphiba vagy nem érzékeli a VGA-t!
Nemrég videokártya gondom volt és nekem is ezt csinálta.
A PCI-E freqi növelésével kinyírhatod a videokártyád, elképzelhető az is hogy amikor
emelted akkor károsodott a vga, ezért adja az említett képhibát.
Ezt mindig FIX 100Mhz re kell állítani tuning esetén és amúgy sem árt.A Memória órajelét fixáld be 667Mhz-re, az időzítéseket auto beállításról tedd át
manuálba és az első 4 értéket állítsd be 5-5-5-15-re, a ram feszt lődd be 1,9V re.Amikor emeled az ''FSB''-t, akkor a ram órajele is növekszik, ezt a CPU-Z nevű programban
a memory fül nél tudod nyomon követni.Jó lenne ha a bios beállításaidról illetve adia64 és CPU-Z ről képeket csinálnál és
felraknád hogy melyik program miket írkál!Üdv
-
joker1220
őstag
Emeltél az órajelen?
Ha megnézed, a ramok már 850mhz -n jártak, ha tovább emeltél és a ramot nem vetted lejebb,
akkor simán kékhalálozhat a memória miatt.Olyanról még sosem hallottam hogy a pcie freqi fixálása miatt kékhalálozott volna, pont hogy
az ellenkezője a veszélyes ha auto-n hagyod. -
joker1220
őstag
Az első képen a
PCI Express Frequency (Mhz) itt auto érték helyett állíts be 100 at.
Ez mindig legyen fixen így.
System Memory Multiplier (SPD) melletti 2.00 ás értéket mire tudod még átállítani?
A második képen a
System Voltage Control-t tedd Manual ra, aztán amikor elérhető a CPU Voltage Control,
ott manuálisan adjál neki 1,40000V. -
joker1220
őstag
Pillanatnyilag lehet hogy nem megy mert most nem terheled
Nézd meg prime95 teszt alatt mennyire melegszik fel 10 perc alatt
Csinálj képet a biosod lapjairól és rakd fel ide, aztán segítünk hogy mit mire
0,85V a legkisebb fesz amin a proci megy gondolom energiatakarék módban
1,5V a max ami fölött már károsodik a proci.
-
joker1220
őstag
Szia
Természetesen a fesz emelés meg fogja oldani a gondod.
0.85V - 1.5V között normális üzemfesz
5°C - 72°C közt normális üzemhőmérsékletHa bírod hűteni akkor nyugodtan emelhetsz fesz-t és órajelet is,
persze a ramot vissza kell osztani és a PCI-Express Frequency-t 100Mhz
re fixálni -
joker1220
őstag
válasz
AkosAkos #37376 üzenetére
Azért mert ha a proci belső órajelét emeled akkor a ram is emelkedik, és ez instabilításhoz
vezet ha a ram nem képes akkora mértékű emelt órajelen futni amennyire a proci húzásból
adódóan megemelkedett.Ezért kell visszaosztani úgy hogy közel az eredeti órajelén fusson.
Természetesen ha már megvan a megfelelő proci tuning akkor el lehet kezdeni játszani
a ram órajel és feszültséggel is hogy kiderüljön, mennyivel emelhető a stabilítás megtartása
mellett.Természetesen ha szorzózár mentes prociról van szó, amit pusztán a szorzó növelésével
lehet emelni, akkor ebben az esetben a ram nem fog emelkedni. -
joker1220
őstag
válasz
Kovbob #37338 üzenetére
Minden procit megéri tuningolni
Pld. én most húztam meg ezt a P4 631 es prockót, csak a procit, a ram alapórajel körül
mozogAlap 3Ghz;
Winrar: 1163 kb/s
3dmark2001 SE 1024*768 default: 21234 pont
3dmark06 1280*1024 default: 5116 pont / cpu 872 / hdr 3023 / sm2 2347
Cinebench r11.5 32bit: 0.49 pont
4,5Ghz;
Winrar: 1566 kb/s
3dmark2001 SE 1024*768 default: 30428 pont
3dmark06 1280*1024 default: 7143 pont / cpu 1311 / hdr 3844 / sm2 3373
Cinebench r11.5 32bit: 0.74 pont
Linx: 5.7829 GFlops
-
joker1220
őstag
válasz
Frenky12 #37312 üzenetére
Szia!
Arra odafigyeltetek hogy nem kentetek túl sokat rá mert akkor pont hogy szigetel
Egy nagyon vékony rétegben kell felkenni, a régit pedig le kell takarítani róla, mielőtt
felkenitek az újat!A paszta arra szolgál hogy kitöltse a proci kupak és a procihűtő között létrejövő
egyenetlenséget.Magát a procihűtő bordát és rajta a ventilátort kiportalanítottátok?
Ki kell fujatni kompresszorral vagy sürített levegős spray el..
-
joker1220
őstag
válasz
nubreed #37300 üzenetére
Ha beírod a keresőbe, a topicban megtalálod a választ, pár hete ötleteltünk ezzel kapcsolatban
http://prohardver.hu/tema/tuning_kezdoknek_szajbaragosan/hsz_36950-36950.html
-
joker1220
őstag
válasz
nubreed #37294 üzenetére
A Sandy Bridge védett a tuning ellen
Ez igaz az SB-E procikra is;
,,Kellemetlenebb újítás a CK505-ös órajelgenerátor elhagyása, ami lényegében a tuning fő akadályozója lesz, hiszen a P67 alap órajelgenerátora lát el minden feladatot, így az úgynevezett DMICLK frekvencia emelésekor a PCI Express és az SATA interfész órajele is dinamikusan nő. Ezek a felületek nagyon érzékenyek a tuningra, így pár MHz-es emeléstől is instabil lesz a számítógép.''
Egy kis támpont a tuninghoz, sajnos nekem nem volt ilyen procim úgyhogy részletekbe menően
nem ismerem a különböző új beállításokat!Core i7 tuning útmutató UPDATED
Üdv
-
joker1220
őstag
válasz
nubreed #37289 üzenetére
Az a helyzet hogy a te procidban már nem ''fsb'' van hanem blck, az intel a sandy bridge érától
kezdve teljesen ellehetetlenítette a tuningot.Kizárólag akkor tuningolhatsz ha szorzózár mentes processzort vásárolsz.
Nálad azért halt meg az egész mert amikor elkezdted emelni a blck-t
a többi összetevő órajele is emelkedett, többek közt az integrált grafikáé is,
ami valószínűleg be is adta a kulcsot az emeléskor, ezért fagyott meg az egész.Windows alóli tuningot nagy ívben kerüld el ha nem akarod kicsinálni a procid, egy
baromság az egész.Bios-ból szépen szorzó és feszültség emeléssel mehetsz felfele amég bírod hűtéssel,
ha pár oldalt visszalapozol már legalább 3-4 ember írt ebben a fórumban az ugyanilyen
procijával kapcsolatban.Sok sikert!
-
joker1220
őstag
válasz
norbit808 #37286 üzenetére
Az a lényeg hogy ne engedd 70 fok fölé melegedni a procit semmiképp sem.
10mhz es lépésekben emelj és nézd mindig hogy alapból hány fokos, van egy
intel burn test nevű program ami terheli a processzort, igy kiderül hogy stabil
e a tuningod vagy sem, telepítsd fel és futtass mindig 10 kört és nézd hogy
közben hány fokra megy fel a proci!Így néz ki a program;
Mode 32 bit legyen
Times to run 10
jobb felül tudod inditani a start gombal
és a stop gombal leállíani, ha a proci
vészesen megközeliti a 70 fokot akkor
állitsd le a tesztet.Ha a program közben kékhalálozik a gép akkor fel kell tenni egyel feljebb a cpu voltage-t!
Rakd fel a CPU-Z nevű programot is, inditsd el, azzal tudod ellenőrizni hogy mekkora feszültségen
és mekkora órajelen jár a procid illetve a memory fül nél meg tudod nézni hogy hány mhz-n megy a
memóriád! -
joker1220
őstag
válasz
norbit808 #37281 üzenetére
Na ez így már mindjárt más!
PCI-E legyen fixen 100mhz!
Memory voltage t mire lehet állitani?
Processor frequency Multiplier t mire lehet állitani?
Processor voltage legyen először 1.250v
Memory mod manual vedd le 667 re mert ahogy
emeled a cpu frequency-t a memória is emelkedni fog.
hyper transport legyen egyenlőre auto
link width legyen 16Hány fokos most a processzor alapból a windowsban?
-
joker1220
őstag
válasz
BluEyes #37269 üzenetére
Elméletileg a fő tábla mutatja a régi bios verziot és melette jobbra pedig az uj bios verziot ha kiválasztja
a pendrive on lévő bios file-tÍgy kell kinéznie amikor rányom a pendrive on lévő új bios fájlra ;
(#37268) trol75:
Az a hűtő teljesen korrekt, és igen majd segítünk
-
joker1220
őstag
válasz
trol75 #37266 üzenetére
Az 1600Mhz es ram, annak van eladva, az más kérdés hogy alapból 1333mhz re áll be
Nem elég csak 1600mhz re beállítani, 1,65v re be kell lőni a DRAM Voltage-t mert alapból
1,5v -n mennek 1333onAzzal a hűtővel ezt a procit nem is lehet húzni, az kb a gyári hűtővel egyenértékű teljesítményt
képvisel!Üdv
-
joker1220
őstag
válasz
trol75 #37263 üzenetére
A ramod valószínű hogy 1333as viszont gyárilag le van tesztelve hogy egy magasabb adott fesz értéken
stabilan tud 1600Mhz-t is, ez benne van a ram XMP profiljában is, lévén amd lapod van ezt automatikusan
nem biztos hogy ki tudja olvasni a bios, feltéve ha van rá opciód, ha nincs akkor manuálisan kell beállítani.Megkérdezhetem hogy miért tartasz ennyire a tuning tól?
Az X4 965 ös procid és egy X4 955 közt annyi a különbség hogy a tiéd jobban sikerült chip ami
gyárilag ugyanazon a feszültségen stabilan tud magasabb órajelen menni (Tehát már alapból tuning),
azzal az ég világon nem ártasz neki semmit ha te otthon ugyanúgy kiteszteled és beállítod mintha
mondjuk X4 980 lenne főleg hogy BLACK EDITION procid van ami direkt azért szorzózármentes hogy
gond nélkül tudd húzniEgyébiránt valószínüleg azért nem találod ezeket az opciókat mert némileg más néven lehetnek jelen
a bios ban, mint ahogy korábban már írtam, nem szükséges fixálni. -
joker1220
őstag
válasz
trol75 #37259 üzenetére
A lényeges dolgokat fixáltad, ha nincs tuning a többi mehet auto-n,
éppenhogy akkor kellene fixálni a dolgokat amikor tuningolsz mert
ha a ref clockot/fsb... emeled akkor emelkednek az órajelek is és
auto beállításnál butaságokat tud csinálni a gépezet.Mivel te nem is tuningolsz és black edition procid van, amit szimplán
szorzó emeléssel tudnál húzni így nálad semmi szükség nincsen
ezzel foglalkozni!Üdv
(#37260) norbit808:
1. Kicsomagolod a letöltött fájlt mert .zip be van amikor letöltöd.
2. FORMÁZOD A PENDRIVE-ot FAT32-es fájlrendszerbe.
3. Rámásolod a kicsomagolt fájlt.
4. Újraindítás, belépsz a bios ba, nyomsz egy F5 (default ra állítod a bios-t)
5. EZ Flash -
joker1220
őstag
válasz
BluEyes #37252 üzenetére
Csak megjegyezném hogy a 0902 az egy béta kiadás, és egyáltalán nem javaslom a béta
bios használatát ha nem muszály, ezért írtam az egyel előtte lévő nem béta állapotú verziót.A leírtak többi részével én is egyet értek, annyit azért továbbra is hozzátennék hogy a pendrive
ot FAT32 be kell megformázni, ugyanis a bios nem tud NTFS fájlrendszerből olvasni.De mindenki azt csinál amit akar
-
joker1220
őstag
-
joker1220
őstag
Akkor te saját döntésed hogy emelsz e még vagy sem, bár
én azt javaslom hogy jobban jársz 3900Mhz + ram 8-8-8-24 be
1,425v-n, mint 4ghz en roszabb ram időzítésekkel és magasabb
üzemfesszel.(#37247) norbit808:
Mivel biost akarsz frissíteni, nem illesztőprogramot letölteni, így választhatod az XP-t is.
-
joker1220
őstag
válasz
CsMike #37243 üzenetére
Nem a gigabyte-al van a baj, hanem azzal hogy egy régi
chipsetes lapod van, ami egyáltalán nem tuningra lett kitalálva!Ha gondolod segítek neked lapot találni, írd meg privátba hogy
mennyit szánnál rá és mire akarod használni.Az asus már nem olyan mint régen, újabban már csak a felső
kategóriás lapjaikra fektetnek hangsúlyt, a jelenlegi átlagos árfekvésű
lapjaikkal nekem mindig meggyűlt a bajom(#37244) norbit808:
Igen, ott először ki kell választanod az op rendszert amit használsz,
mert ahhoz ajánlja fel a letölthető illesztőprogramokat -
joker1220
őstag
Esetleg megírnád hogy mi a kékhalál hibakódja!?
Vagy le is fotózhatod
Attól okosabbak leszünk
Itt meg lehet nézni hogy melyik mit jelent;
http://www.overclock.net/a/common-bsod-error-code-list-for-overclocking
Norbit 808:
Az a helyzet hogy a bios frissítés esetén sem garantált hogy lesznek
olyan beállítások amik a tuninghoz elengedhetetlenek.A te lapod nem igazán tuningra termett
(#37237) CsMike:
Sajnos az alaplapod teljesen anti tuning darab, külföldi fórumon is panaszkodnak rá hogy
semmit sem lehet rajta állítaniÜdv
-
joker1220
őstag
Az én ramjaim gyári adat szerint 1,65V on tudják az 1600Mhz et, különben
alapból 1,5V-n 1333Mhz re állnak be. Igaz van rajta hűtőborda is.Ebből kiindulva ha ram miatt kékhalálozik mert alapfeszen nem bírja a magasabb órajelet,
akkor némi + feszültséget adhatsz a memóriának is, mondjuk 1,52v-t,
lehet hogy éppen ennyi hiányzik csak ahhoz hogy stabil legyen a cuccod.Ha 8-8-8-24 be megy alapfeszen, akkor ezeket az értékeket nyugodtan lazíthatod
9-9-9-27 -re mert magasabb órajelen valószínű hogy nem bírja a 8 as beállításokat!
Ez is segít a stabilizálásban, és így lehet hogy elég lesz neki az alap 1,5v is.Ezt neked kell kipróbálni!
Egyébként az 1600Mhz és fölötti ramok is olykor eredetileg 1333Mhz esek, csak
gyárilag le vannak tesztelve hogy magasabb feszültségen mit tudnak és úgy adják el
őket.Norbit808:
Azért ha szépen követed amit leírtam akkor nem igazán tudod elrontani, én is utánaolvasás alapján
csináltam először bios frissítést, és szerencsére még sosem rontottam el.Megnézted a videot amit linkeltem, van valami ami nem tiszta esetleg?
-
joker1220
őstag
válasz
norbit808 #37232 üzenetére
Akkor a kövtkezőt kell tenned.
1. Letöltöd innen a Version 0808 számú bios-t;
M2N BIOS version 0808
Support new CPUs, please refer to our website at: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx?SLanguage=en-us&model=M2N
File Size
431,8 (KBytes) 2008.04.30 updateSima Global nevű gombra nyomj és már tudod is lementeni;
http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/M2N/#download
2. A letöltött mappát kicsomagolod, majd fogsz egy pendrive ot, megformázod FAT32 es fájlrendszerbe,
aztán rámásolod a kicsomagolt bios fájlt, a pendrive maradjon bedugva gépbe.Ha ez megvan akkor újraindítod a géped, belépsz a biosba és benyomod az F5-t hogy alapra állítsa a
biost. Ezután rálépsz az ASUS EZ Flash 2 nevű fülre, ott megkérdezi hogy akarod e frissíteni a biost, rányomsz hogy igen ekkor betölti az EZ Flash 2 programot, ha minden igaz akkor meg is
találja a pen driveon lévő bios fájlt és csak ki kell választnaod és már frissít is!Itt egy videó hogy hogyan néz ki ez a gyakorlatban;
Bios Update With Asus EZ Flash 2 - YouTube
Azt viszont vedd figyelembe hogy a bios frissítést körültekintően kell csinálni, ha elrontod, akkor nem
induló gépet fogsz kapni eredményül.Tehát csak saját felelősségre csináld.
-
joker1220
őstag
Azok a beállítások rendben vannak, azt kellene tudni hogy
a procid C2 vagy C3 steppinges.Rakd fel a CPU-Z nevű programot és csinálj egy screenshotot a
kezdő oldaláról és rakd fel ide.Ennek a függvénye az hogy lehet e több feszt adni normális
keretek közt vagy sem;AMD Athlon II X2 250 - ADX250OCK23GQ / ADX250OCGQBOX
Processor core: Regor
Core stepping: C2
CPUID: 100F62V core: 0.85V - 1.425V
Maximum operating temperature: 55°C - 74°C
Thermal Design Power: 65 WattAMD Athlon II X2 250 - ADX250OCK23GM / ADX250OCGMBOX
Processor core: Regor
Core stepping: C3
CPUID: 100F63V core: 0.85V - 1.4V
Maximum operating temperature: 55°C - 74°C
Thermal Design Power: 65 WattEgyébként ha tudod hűteni akkor egy kis + feszültségtől még nem lesz baja.
Egyébként 1,425V-t mind a két stepping esetén nyugodtan adhatsz, nem
lesz tőle baja, max nem 20 évig fog menni a procid hanem 15Az is segíthet stabilizálni ha a CPU NB Voltage-t megemeled 1.2000V-re!
A ram mennyi feszt kap most?
(#37230) norbit808:
Ilyen lapod van;
-
joker1220
őstag
válasz
imi1983 #37225 üzenetére
Ha 1600 vagy 1800 mhz et állítasz be a ramoknak akkor a lapod automatikusan megváltoztatja a procid
szorzóját és a belső órajelet is, ezt írja is a bios amikor beállítanád 1600mhz re.Akkor írom hogy mit csinálj;
Belépsz az Extreme Tweaker fülre a biosban,
AI Overclock Tuner: Manual
DRAM Frequency: 1600Mhz
DRAM Command Rate: Auto
DRAM Timing Control: AutoDRAM Voltage: 1,65V *
*Ezt sajnos nem látom a tesztben lévő képeken, de ott kell lennie valahol!
Általában a többi fesz beállítás közé szokták sorolni!
-
joker1220
őstag
válasz
imi1983 #37218 üzenetére
Szia!
Az alaplapod 1600Mhz es ramot csak OC ben tudja kezelni.
Ugyanilyen ramom van csak 4gb os kit ben.
Ahhoz hogy 1600mhz en menjenek, be kell állítanod a ram feszültségét 1,65v re
a gyártó előírása szerint manuálisan, vagy kiválasztod az X.M.P-t és akkor
automatikusan ki fogja olvasni a megfelelő beállításokat.Bios ban belépsz az Extreme Tweaker fülre,
Ai Overclock Tuner: X.M.P
Mentés és újraindítás, ha nem jó akkor írj majd és beállítjuk manuálisan!
Egyébként itt van egy szép teszt az alaplapodról, képekkel illusztrálva a beállításokat,
angol nyelven;ASUS Maximus Extreme Mainboard Review
CPU-Z nevű programmal tudod ellenőrízni hogy megfelelő beállításokon megy e a memória!
Üdv
(#37223) norbit808:
Sajnos ennyi beállítási lehetőséggel nem fogsz tudni tuningolni, vagy legalábbis nagyon
csekély mértékben!Bios frissítés volt a lapodon egyébként?
Többi oldalról is tudsz képet csinálni?
-
joker1220
őstag
válasz
norbit808 #37219 üzenetére
Szia!
Kérlek írd meg hogy pontosan milyen alkatrészekből áll össze a géped mert
ez így elég karcsú hogy lap + proci.Mekkora és milyen típusú a tápod
Mennyi és milyen memóriád van
Milyen videokártyád vanHa az alapokkal nem vagy tisztában, jobban jársz ha nem emeled főleg nem ennyire
ugyanis könnyen kinyírhatod a videokártyád például.Mindjárt linkelek egy olvasmányt, azt át kellene nézned és légyszi írd meg a kért
hiányzó adatokat is.A bios oldalakról pedig csinálj képeket és töltsd fel ide mert minden alaplapnak
valamennyiben mások a beállítási lehetőségei!Üdv
-
joker1220
őstag
válasz
RetepNyaraB #37215 üzenetére
Azért írtam ilyen magas feszt mert ez még a normál kereten belül van és épp ez az
hogy az is elképzelhető hogy nem kap elég feszt a proccHa így kipróbálja és így sem jó akkor már biztos hogy mással van a gond.
Egyébként gyanítom hogy a ram 840mhz felett nem megy neki 2.0v alatti feszültségen.
Na majd kiderül ha jelentkezik
Már rég volt core 2 -m évekkel ezelőtt, vissza kell rázódni
Most dobtam össze egy s775 ös configot, van 4 db celeronom amit meg kell cibálni
-
joker1220
őstag
válasz
joker1220 #37210 üzenetére
Egyébként ha jól sejtem pontosan ilyen ramod van;
PC2-6400 DDR2-800 C4 ULTRA DUAL CHANNEL
Ha alapból 2.0v a gyártó által megadott alapfesz, akkor normálisnál ebben az esetben
800mhz magasabb órajel esetén az időzítések lazítása általában segít illetve
megoldja a stabilitási problémákat. -
joker1220
őstag
Véleményem szerint ez még nem olyan szélsőséges tuning hogy az általad 3. pontba szedett beállításokon
változtatnod kelljen kivétel ugye a CPU Voltage és Dram Voltage beállításokat értelemszerűen.Ai Overclock Tuner : manual
Cpu Ratio Setting : 8Így kicsit magasabb fsb-t kell megadnod mert lejebb vettük a proci szorzót 0.5 -el,
viszont a magasabb fsb miatt a ramok is magasabb órajelen mennek majd.CPU Spread Spectrum akkor legyen auto, tuning alatt nem jó ha be van kapcsolva.
C1E Support: Disabled
Max. CPUID Value Limit: Disabled
Intel (R) Virtualization Tech: Disabled
CPU TM function: Disabled
Execute Disable Bit: Enabled
Intel (R) Speedstep (TM) Tech: DisabledDram Frequency : Auto vagy fsb-vel egyező vagy nagyobb;
Ramnak adjál 2.0v-t mert a gyártó specifikációja szerint 4-4-4-12 es időzítésekkel ennyi kell neki
a normális működéshez és állítsd be a Dram Frequency-t hogy az fsb vel egyező azaz 1:1
arányú legyen elsőre csak próbaképpen hogy így megy e a proci magasabb fsb-n is.A procid üzemfeszültsége 0.8500V-1.3625V közt normális, állíts be neki 1.3500V-t és kezd
el tovább emelni az fsb-t onnantól ahol az előbb elakadtál, figyeld a hőfokokat és tesztelj
hogy stabil e.Amikor már ezen a feszültségen nem stabil a proci akkor eldöntöd hogy adsz e még neki
+ feszt 1.3625V ig, egyébként még ez is normálisnak számít tehát ha bírod hűteni akkor no problem.Ha sikerült elérni a kívánt órajelet akkor a a Dram Frequency-t tedd az fsb nél nagyobbra.
Ha így nem indul akkor a Dram Timing Control: Manual és itt állítsd át az időzítéseket 5-5-5-15 2T re!
Írj majd hogy mi a helyzet!
-
joker1220
őstag
Szia!
Először is próbáld meg visszaosztani a ramod, mert elképzelhető
hogy az a baja hogy további órajel emelést már nem bír az említett 1,9v-n,
vedd lejebb a ram szorzóját hogy alacsonyabb órajelen menjen
a memória, próbáld ki ezt.Energiagazdálkodási funkciókat kikapcsoltad?
Eist, thermal throttling, C1E....
Utána ha úgy megy, akkor ramnak nyugodtan adhatsz 2V-t (megfelelő hűtés esetén)
de annál többet ne, és tedd vissza ahogy írtad, hogy 840mhz felett menjen.PCI-E Frequency Fixálva van 100Mhz re!?
Az alább feszültségértékeknél van lehetőség normal beállítás megadására?
A bios írja az alábbi beállítások mellett hogy jelenleg milyen feszültségen mennek?MCH Voltage beállítási lehetőség van?
CPU GTL reference: auto (0.85-2.1 V)
CPU PLL Voltage: auto (1.5-2.78 V)
FSB Terminaton Voltage: auto (1,2-1.9)
DRAM Voltage: 1.8-1.9-2 V
NB Voltage: auto (1.10-2.20 V),
SB Voltage: auto (1.10-1.40 V),
PCIE Sata Voltage: auto (1.5-1.8 V)
Load-Line Calibration: auto
Cpu Spread Spectum: disabled!
PCIE Spread Spectum: auto
CPU Clock Skew: auto
NB Clock Skew: auto
CPU Margin Enchancement: OptimizedÜdv
-
joker1220
őstag
válasz
wd.taz #37204 üzenetére
Szia!
Azt jelenti hogy hány órajel ciklus alatt hajt végre a memória egy utasítást,
az 1T az a jobb beállítás mivel akkor órajelciklusonként hajt végre egyet,
2T esetében két órajel ciklus alatt hajt végre egy utasítást.Viszont a stabilításban is szerepe van, ha pld. tuningolod a memóriád akkor
érdemes inkább a 2T beállítást használni.,,A BIOS-ban a memóriával kapcsolatosan van még egy beállítás, de ez nem a memóriamodul, hanem inkább a memóriavezérlő sebességétől függ. Ez a Command Rate, azaz az utasítássebesség. Értéke 1T és 2T lehet. Ez határozza meg, hogy hány órajelciklus szükséges az adatot tartalmazó memóriamodul és chip kijelöléséhez. Az 1T beállítás gyorsabb, de sajnos csak általában egy, illetve két memóriamodul használata mellett működik stabilan -- ennél több egység esetében 2T-re kell átállnunk, ami viszont mérhető lassulást eredményez.''
Forrás; BIOS beállítások: 1. rész
-
joker1220
őstag
válasz
AkosAkos #37200 üzenetére
Ha nem tudsz CPU NB feszt állítani, akkor viszont a CPU NB Frequency-t vissza kell venned 9x es
szorzóra mert amikor emeled a belső órajelet, akkor emelkedik az is és ugyanúgy mint
a proci is egy bizonyos órajel felett már +feszt igényelne, viszont ha viszaveszed a szorzóját,
akkor ugye a normál alapértékhez közelebb mozog így nem kell feszt emelned.Viszont a HT Link Frequency ( nálad HT Bus speed ként szerepel) azt is vissza kell venni 9x es
szorzóra, mivel annak sem tudsz feszt állítani.Ahogy a képeken látszik 2300Mhz en megy most azaz 10x230 ból jön ki.
Ha visszaveszed 9x re akkor 9x230= 2070 en fog menni, tehát emelheted tovább a belső órajelet,
amég 2300 körül nem jársz megint az nb és ht freqivel.A ramot szintén vissza kell venni mert az is emelkedik ugyanígy a belső órajel hatására...
-
joker1220
őstag
válasz
AkosAkos #37181 üzenetére
Szia
Jol mondta a kolléga, több feszültség kell a procinak, 1,425v ig teljesen normális 4 maggal!
De jó hűtésed van akkor 1,475v ig is emelheted de annál feljebb semmiképp.Van még abban tartalék, ezek a procik mennek 3.8-4ghz en is..
Csak a CPU NB Frequency -t 1 szorzóval viszább kell majd venned (9x szorzó) és
ugyanígy a HT Link Frequency-t is 9x szorzóra.A CPU NB Voltage nak adhatsz 1,25V-t!
(Nehogy a sima NB Voltage re adjál!!!!)
Itt vannak a tuning közben leggyakrabban előforduló kék halál hibakódok
jelentései;Common BSOD Error Code List for Overclocking
0x124 = increase/decrease QPI/VTT first, if not increase/decrease vcore...have to test to see which one it is
AMD nél nincs QPI/VTT, szóval kevés a magfeszültség.
Csinálj képet a többi bios beállításról is mert ami látszik az jó
-
joker1220
őstag
Én sem látom a kellő beállítási lehetőséget
Akkor úgy néz ki hogy ez a lap tényleg nem tudja
-
joker1220
őstag
válasz
usshgw #37171 üzenetére
Szia!
Itt van a lapod hivatalos oldala;
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3089&dl=#ov
A lapod bios-át F10 es re kell frissíteni, ott írja a bios letöltéseknél mellette
hogy ebbe a bios ba került belel a CPU Core Control nevű funkció, ez
még önmagában nem jelenti azt hogy biztosan tudni fogja, midenesetre
bíztatóan hangzik.A bios frissítés pedig úgy megy hogy innen szedd le az F10 es bios-t;
Csomagold ki a letöltött zip et az asztalra egy mappába.
Aztán töltsd le ezt a programot;
Lépj ki a böngészőbő, zárd be a programokat, tiltsd le a vírusirtót,
aztán indítsd el a @BIOS-t, nyomj a load bios from file gombra, tallózd be
a mappából a bios fájlt ahová kicsomagoltad az előtte letöltött zip.et, és
indítsd mehet a frissítés.Frissítés közben ne csinálj semmit, várd meg amég végez.
Ha kész van, kér egy újraindítást, a biost vissza fogja állítani alap beállításra
úgyhogy majd újra be kell állítgatni a dolgokat amit akarsz.Ha bent vagy a bios ban akkor keresd az NVCC nevű beállítást ha minden igaz
igy találod meg ez az Nvidia Clock CalibrationCsinálj képeket a biosod oldalairól és rakd fel ide, akkor majd mondom hogy
hogyan tovább. -
joker1220
őstag
válasz
Speedvoltage #37168 üzenetére
Szia!
Biosod ról a képeket is másold be légyszives
-
joker1220
őstag
válasz
usshgw #37163 üzenetére
Szia!
A magfeloldásos témával légyszi a core unlock topic ban kérdezz mert az oda való
Egyébként tudnod kellene hogy az alaplapod pontosan melyik kiadás mert 4db készült
ebből a modellből és ebből 2 tudja a feloldást 2 meg nem, legalábbis nincs említve
a gyártó oldalán, ettől függetlenül nem zárható ki de nem is erősíthető megA tuning al kapcsolatban pedig ajánlom neked ezt az írományt, szerintem ha
ezt átolvasod simán fog menni a dolog, ha valami nem tiszta nyugodtan kérdezz!Üdv
-
joker1220
őstag
válasz
nubreed #37151 üzenetére
Egyáltalán nem valószínű hogy alapból 1866 ra áll be, a legtöbb
ram-nál XMP (Xtreme Memory Profile) ban vannak azok az időzítés,
feszültség értékek tárolva ami alapján tudja azt az órajelet.Tehát ez a ram gyári tuning üzemmódja akar lenni
Elviekben a te lapod biosában külön opció van ennek
a beállítására és 1 kattintással el lehet érni hogy azt használja.Üdv
-
joker1220
őstag
válasz
nubreed #37148 üzenetére
Szia!
Ez kezdőknek szól és minden jöhet
Egyébként nem tudom hogy olvastad e a (#37143) es HSZ-t
Nektek könnyű dolgotok van mert csak szorzót meg feszt kell emelni
oszt jónapotEgyébként ha két oldalt visszalapoztok,
http://logout.hu/tema/tuning_kezdoknek_szajbaragosan/hsz_36951-37000.html#msg36961Akkor itt is pont egy ilyen procinak a tuningjáról volt szó
-
joker1220
őstag
válasz
wbalu8 #37140 üzenetére
Szia!
Ha bírod hűtéssel akkor nyugodtan használhatod 1,232v-n hosszú távon is.
Játék közben mennyire melegszik?
A gyári adatok szerint 0.8500V – 1.3625V közötti tartomány normálisnak
számít.Üdv
-
joker1220
őstag
válasz
flash- #37142 üzenetére
Szia!
Mivel K-s procid van így tulajdonképpen semmi más dologod nincs mit emelni a procid
szorzóját, tesztelni hogy stabil e és figyelni a hőfokokat, ha már alapfeszen nem stabil
akkor 1 lépés + feszt adsz neki és tesztelsz tovább, amég értelmes hőfokokat kapsz
stressz teszt alatt is addig nyugodtan mehetsz felfele.Ram az jól van ahogy van, energiatakarékos cuccokat kapcsold ki tesztelés alatt,
mert össze vissza állítgatják a feszt meg az órajelet is;Intel SpeedStep: Disabled
Turbo Boost: Disabled
Enhanced Halt State: Disabled
C3 és C6 State is Disabled
Thermal Throttling az pedig arra szolgál hogy ha túl melege van a procinak
akkor visszaveszi az órajelet meg a feszt és így hűti magát vissza, ha
ezt kikapcsolod akkor neked kell nagyon nézegetni azokat a fránya hőfokokat.Üdv
-
joker1220
őstag
válasz
gonger #37134 üzenetére
Ezzel a kérdéssel légyszi fáradj át a megfelelő topic ba
Nem tudom hogy mennyi támogatása van neki jelenleg,
az xp nek win7 hez képest saját véleményem szerint
annyi előnye van hogy aki nem nyitott az újdonságokra
annak könyebb azt használniAz xp egy elavult rendszer, nem mondom hogy rossz de elavult..
barisj:
Akkor bírni fogod hűtéssel a magasabb órajelet is!
-
joker1220
őstag
válasz
barisj #37132 üzenetére
A Linx 20kört futtasd, alapból is annyit állít be,
cinebench az 1 képet rak ki és kész.
IBT az is köröket fut ha jól emlékszem,
prime95 blend test meg addig fut amég le nem
állítod 20-30perc alatt nincs hiba akkor valószínű
hogy nem lesz gond.Hőfokokat figyeld, ne főzd meg a géped!
-
joker1220
őstag
válasz
Speedvoltage #37130 üzenetére
Akkor a chrome zabál mint állat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Cyberpunk 2077
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- PlayStation 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- LEGO klub
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest