- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
Új hozzászólás Aktív témák
-
IO.sys
őstag
Hát azt alapossággal és türelemmel kell kitesztelned, hogy milyen beállításokkal hogy viselkedik a biosod. Eleve az ugrálást a speedstep engedélyezi. Ha valami szürke, az vagy inaktív, vagy kötelező.
Ha a CPU ratiora gondolsz, akkor igen, az a cpu szorzója. Ha nem tiszta még minden beállítás jelentése, meg hogy mit csinál /OKOZ/, akkor olvass utána.
-
b3Ro
senior tag
Ma ugy gondoltam, h ujra probalom a ramokat huzni, es az alap 1600Mhz rol sikerult felmenni 1860-ra. Memtest is hiba nelkul ment fel orat, igy hat inditottam az OS-t, es azt tapasztaltam, h a cpu frekvencia ugral, mintha a turbo be lenne kapcsolva. 1 magon fel ment 4100-re alkalmanket. Termeszeteszen nem volt stabil, igy hat neztem a BIOS-ban, h mi ujsag. A kovetkezot vettem eszre:
OC from Cpu level Up auto-n van, es nem tudom allitani. Ha a kepen lathato ertekeket hasznalom, akkor nincs ugralas, de ha pl: 20*186-ra allitom, akkor mar ugral....
Valakinek valami otlet, h megis, h tudnam azt a funkciot kikapcsolni ?
-
IO.sys
őstag
A 4+1 timingen kívül minden legyen auto, mert állítódnak a 4 függvényében. Ha nem hagyod, fail lesz.
1 óra nem kell itt se, észre fogod venni, ha túl szűkre állítod valamelyik timinget.Az lesz a vége nálad is mint nálam, hogy veszel egy jó vízhűtést, aztán procit, feszegeted a határokat platformon belül. Tavaly Karikor olyan cuccom volt (lett) mint neked, csak egy Maximus III Formula megy egy X3480 Kínából. Nem bírtam magammal, most Maximus V Formula van és 3770K, most meg ehhez nem értek...
-
IO.sys
őstag
Az első négy érdekes és a DRAM Timing Mode. A többi maradjon auto.
1,7V nagyjából a biztonságos max. Van, ami meghal itt és van, ami 1,9V-ig is simán felmegy.
Nem tudom, hogy itt is él-e az a szabály, hogy az IMC-nek 0,5V-on belül kell lennie a RAM feszhez képest. Benne leszel, mert 1,35 körül van az IMC-d, ha jól emlékszem. -
IO.sys
őstag
RAM húzással lehet tovább menni. Mindenekelőtt nézd át, tudsz-e rárakni a frekvenciájára DRAM vagy QPI frequencyvel.
Biosban a DRAM Timing Mode-t állítsd 1N-re. Ez alapvető, nem ez a lényeg. Teszteld le a beállítást stressztesztekkel.
Pendrive-ra izzíts memtestet rufus-szal bootolhatóra.
Bootlj be róla, futtass egy tesztet. 50%-ig elég, addigra telefossa a képernyőt piros sorokkal, ha valami nem jó neki.A folyamat során a DRAM feszt biztos, az IMC-t lehet, hogy feljebb kell állítani.
Ha nincs piros sor, menj biosba, a CL-t állítsd eggyel lejjebb, bootlj be memtestbe és teszteld. (8-9-9-24)
Menj vissza biosba, a tRP állítsd eggyel lejjebb, aztán teszt. (8-9-8-24)
CL-1 újra, teszt
tRP-1 újra, teszt
Csináld addig, amíg nem sír. Ha sír, emelj a DRAM feszen. Ha így is sír, egyet vissza arra a timingre, amelyiknél sírt. Aztán a másikat vedd eggyel lejjebb, teszt megint. Addig vidd lefelé, amíg nem sír.Ha a CL és tRP megvan, tRCD-vel csináld. (x-8-y-24)
Ha megvan, tRAS. És így ki vannak rángatva a timingek is. Ha a jövőben a kész tuningod egyszer elhasal, hibát keresni úgy kell, hogy a timingeket 9-9-9-24-re állítod, és ha megvan a hiba, csak utána állítod vissza.
-
IO.sys
őstag
-
IO.sys
őstag
Ja valóban, akkor ha megvan 20-as szorzón a feszültség, emeld a BCLK-t, és a feszültséget, amikor nem bírja a stresszt. Az LLC-t bekapcsolnám a 20-as szorzó előtt, úgyis jól jön a magasabb frekvenciáknál.
Egyébként nem gondoltál arra, hogy erősebb procit vegyél? Egy X3480 25000 Kínából, az X3470 fele annyi, az aprón is szokott lenni.
-
IO.sys
őstag
Akkor ezeket fixáld.
Most csökkentsd a feszt és mehet Cinebench, Prime95, fájlkezelő. (Volt, hogy mindent kibírt az OC de a fájlkezelőtől bekékült.) Ha megvan a legalacsonyabb feszültség, akkor 1 dolgot már tudsz a rendszeredről.Utána adj 1-et a cpu szorzóra és újra terhelésteszt
-
IO.sys
őstag
Olvasd újra.
Én tudom, melyik feszültség segít a BCLK-n, de nem hiszem, hogy azt állítod. A CPU szorzóra koncentrálnék a helyedben elsőnek. Az a legjobb, ha gyári alapra állítod, akkor nem zavarhat bele más, amit korábban állítottál. Aztán fixálod a BCLK-t és a CPU szorzót, minden más feszültség maradhat auton. Persze Spread Spectrumok legyenek Disabledek. Ha így csinálod, tisztán tudsz arra koncentrálni, hogy mennyi feszültséget kér adott szorzón a CPU. Végül is ez a lényeg, ettől függ a hőmérséklet (meg az IMC-től, ami a CPU tokja alatt lévő memóriavezérlő és szoros összefüggésben van a memória frekvenciájával, egyben a CPU hőmérsékletével). Aztán BCLK maximumának megkeresésekor nő a RAM frekvencia is, azt olyankor gyári érték körül kell tartani, különben az akasztja ki a vasat. Ha végigcsinálod ezeket, elég sokat fogsz tudni, hogy kombináld, amit megtudtál. Ha jól csináltad, a memória frekvenciát kell belőni és az időzítéseket, és kész is vagy.
Mondjuk ez így erős, sok mindent nem írok le, az IMC-t pl le kell csökkenteni minimumra, nyilvánvalóan a hőmérséklet alacsonyan tartása érdekében, de csak később, amikor már tudod, mit csinálsz.
-
IO.sys
őstag
Ha kicsit visszaolvasol, látod, hogy valaki másnak is azt tanácsoltam, hogy állítsa be fixre az alap szorzót és alap bclk-t, esetedben ki van egészítve az IMC meg stb dolgokkal, és azon a cpu szorzón vidd le addig a feszültséget, amíg még stabil a rendszer. Aztán növelj egyet a szorzón, emeld addig a feszültséget, amikor már stabil a rendszer. Egyszer elérsz egy olyan szorzóig, amikor már sehogy se jó feszültségnöveléssel, akkor kezdj el gondolkozni, miért nem. Add rá az LLC-t, csökkentsd a feszültséget, amíg még stabil. Ha az LLC nem segít, más a baj. Memória vagy BCLK vagy valamilyen feszültség, mondjuk IMC. Valahogy így megy. Nézz úgy mindig a feszültségre, mintha kevés lenne belőle, mert így jutsz messzire. Tudd, melyik mit állít. Ha nem tudod, Google. És mindig írd, hogy mit csináltál, menet közben nagy haszna lesz.
-
IO.sys
őstag
A RAM akkor 1480 legyen. Ha megvan majd egyszer a jó CPU OC, akkor mehetsz lejjebb a timingekkel, minden lépésben kitesztelve memtest-tel. Az is egy művészet.
Szerintem kezdd inkább elölről az egészet. Én is újrakezdtem négyszer, amikor X-es procim volt. A mostanit még csak kóstolgatom.
-
IO.sys
őstag
A 200-as BCLK nem is fog menni, az már nagyon overkill. 190 kb a max.
Ne azt állítsd be, amit leírok, úgy soha nem fog menni. Csak támpontokat adok, amolyan jelzőfények. Az 1,38V nem 3,8GHz-cel van párban, hanem 4,2-vel.
Az LLC nem csökkenti a feszültséget, hanem növeli.Alapvetően szempont a tuningnál, hogy 1.) energiahatékony legyen, tehát SpeedStepet meg C-statest nem kapcsoljuk ki. 2.) Az eléréséhez kitapasztalgatjuk a határokat. Pl. maximális BCLK a legalacsonyabb főfeszültségek mellett (súgok, 215), maximális szorzó a legalacsonyabb főfeszültségek mellett, 3.) a BCLK, CPU szorzó és főfeszültségek optimális arányának megtalálása. Mert ugye a hétköznapi, játékhoz szükséges OC a lényeg, nem a rekorddöntés.
Szerintem lassíts le egy kicsit és vizsgáld meg kicsit mélyebben a dolgokat, minthogy bármilyen tapasztalati értelmezés nélkül (szélsőértékekre nézve) nekiállsz beállítani véleményed szerinti értékeket.
-
IO.sys
őstag
Elég meglepő lenne, ha egy hegesztett kupakos cpu kupaktalanítva lenne.
Annak a CPU-nak 4,1-4,2-ig illene elmenni még egy 212 EVO-val is.
A Differential Amplitude meg a Clock Skew nálam sose javított semmit, persze nálad lehet, hogy igen.
A RAM-ot gyári frekvencián vagy fölötte üzemeltesd, ne alatta. Alatta az is okozhat gondot. Az IMC legyen 1,35V (bírja, 1,4-ig mehetsz max, hőre figyelj), a timingok fixek, T pedig 1 legyen, ne 2. Meglepően sokat számít sebességben.
Xtreme Phase Full Power Mode ne auto legyen hanem enabled.
PLL és PCH legyenek autok, bár úgy emlékszem, nekem valamelyiket emelnem kellett, de csak 4,2GHz felé, addig nem.
CPU feszt is adj még rá, amíg 80-85 fok alatt vagy. A 68 fok még irodai üzem. Nekem 188x22 lett a vége hónapok után, bekapcsolt SpeedStep és C3 mellett. A C1E nem jó a tuningnak, alig spórol áramot. A C3 és a C6 közt van komolyabb különbség. A Turbót viszont kapcsold ki, az lehet nálad a baj.
A QPI alacsonyabb beállításon volt jó nekem a végén, ha jól emlékszem.A Prime nem minden, a Cinebench jobban hasaltat, a fájlkezelő megnyitása a legdurvább.
-
darál0w
Jómunkásember
hali.
minek állítanád vissza AUTOra? épp ezért kell manualra állíani, mert AUTO rambeállítás alapra teszi a ramot. szal maradhat 4X. vagy ha magasabbra emeled az ECt, akkor még visszább is lehet venni...attol függ mit bír a ramod
az időzítéseket csak akkor psizkáld, ha tul laza. tehát ha nem a gyári időzítésen megy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Futás, futópályák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged