- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
Új hozzászólás Aktív témák
-
IO.sys
őstag
válasz
LP700-4 #46329 üzenetére
Állítsd vissza gyárira és figyeld, hogy a tuning beállítása közben melyik konkrét beállításnál veszíti el az energiatakarékos képességeit.
Az se baj, ha van egy konnektorba dugós teljesíménymérőd, sokkal egzaktabbá válik a tuning és a cél is könnyebben körvonalazódik annak fényében, hogy mekkora teljesíményt vesz fel az egyes lépcsőknél. Egy első generációs xeont pl sikerült addig nyektetnem, amíg önmagában 350W-ot felvett. Az már megmelegíti a pörköltet is.
-
IO.sys
őstag
válasz
LP700-4 #46327 üzenetére
Szia! Érdemes az aranyközéputat választani. Az oc a speedstep és cstates bekapcsolt állapota mellett történjen. Nem vicces, ha 300+ wattot eszik a gép csak azért, mert be van kapcsolva. Energiatakarékos beállítások mellett nem fogod elérni az abszolút maxot, de nem is az a cél, mert ott már irreálisan nagy a fogyasztás és a hőtermelés amúgy is. A sweet spot megtalálása az egészséges a gépnek.
-
IO.sys
őstag
válasz
cooi11 #46313 üzenetére
Egyébként az Intel a kevésbé érzékeny a bakizásra, az AMD-ben még a dolgok nevét se értem, mondjuk nem is volt még dolgom vele. Viszont abban az ASUS lapban, amit írtam, van auto tuning. Alapvetően ezt nem szoktuk használni, ezzel ellentétes a topik célja
, de a méréseim alapján egy 2400G keményebb lett vele, mint a kézzel húzott saját 3770K-m.
-
IO.sys
őstag
válasz
vukjoe #46302 üzenetére
Ennek a procinak ez a határa, ritka a jobb húzhatóság. Tuningolni nem Windowsban szoktunk, hanem szigorúan biosban. A BlueScreenView meg tudja mutatni, mi halt le legutóbb, a hibakódra rákeresve lehet következtetni a problémára. A "Voltage"-t hívjuk már szép magyarosan feszültségnek!
-
IO.sys
őstag
válasz
m4rk.89 #46292 üzenetére
Az XMP tudtommal szorzót is állít, nem csak RAM-ot. A beállításokat csináld meg, kapcsold még ki a spread spectrumot. Ha nem indul, a szorzót venném lejjebb, vagy emelnék a feszültségen. Az LLC-nél viszont a minél alacsonyabb szintre kell törekedni, különben idlében is enni fogja az áramot. Ha a sweet spotot keresed, akkor nem a legmagasabb LLC melletti szorzó lesz az.
-
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46289 üzenetére
Ha nem csak a számok érdekelnek, hanem vágysz is rá, akkor hajrá! Meg tudom érteni.
-
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46287 üzenetére
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-6600K-vs-Intel-Core-i5-3570K/3503vs1316
Csak ha nagyon olcsón hozzá tudsz jutni. Inkább i7 irányban gondolkozz. Egy 3770k nem sokban marad el a 6600k-tól. -
IO.sys
őstag
válasz
Pakmara #46274 üzenetére
A Ryzen topikot ajánlom.
-
-
IO.sys
őstag
válasz
F4ther #46271 üzenetére
A CPU_OPT a vízhűtés szivattyújának van kitalálva, de ventinek is ugyanolyan jó kéne legyen. Több ventit úgy jó árammal ellátni, hogy veszel egy közösítőt, ami MOLEX-en kapja az áramot, és úgy van az alaplapra dugva, hogy csak az egyik ventitől kap PWM jelet (ezt a közösítő megcsinálja).
Értem már a 44%-ot. Az AI Overclock nem tuning, csak egy funkciója a lapnak, ami valamit csinál.
Lemérheted, hogy mit tud, mondjuk Cinebench-csel, először AI nélkül, aztán AI-val, aztán manuális tuninggal.
-
IO.sys
őstag
-
IO.sys
őstag
válasz
Apollo_21 #46258 üzenetére
Kb 20 cikk jelent meg a témában az elmúlt évben csak a Prohardveren. Például: Két sebezhetőség is pánikban tartja a világot
20 cikkel később azt is említik, hogy nem jellemző ez a fajta támadási mód, pláne nem végfelhaználóknál. Ezért merem ajánlani a védelem kikapcsolását. Igen, ha mind a kettő NO, az jó.
Elég sokszor volt téma itt is, például rögtön 5 hozzászólással lejjebb. Nem sokkal régebben rövid használati utasítást is írtam hozzá. -
IO.sys
őstag
válasz
wasdffafaaff #46225 üzenetére
Régebben árult valaki ilyet. Nagy volt és ronda, de biztos tette a dolgát.
-
IO.sys
őstag
válasz
dvd_R+ #46218 üzenetére
Az általad felrakott kép tanúsága szerint a feszültségek auto-n vannak:
A biosod összes beállítását senki se fogja elmagyarázni neked, nincs annyi szabadideje senkinek. A saját lapom beállításait hónapokig tanultam, kinyomtattam a gépkönyvet meg 1-2 tuning cikket, az egész összesen több, mint 150 oldal. Elolvasni is hetekig tart, és akkor még nem kapcsoltam be a gépet, hogy kipróbáljam.
Nem kell hozzá rakétatudósnak lenni, hogy meg lehessen érteni, hogy a feszültség és teljesítmény milyen kapcsolatban állnak egymással: bizonyos teljesítményhez bizonyos minimum feszültség kell. Ha túl kevés, akkor kell rá adni. Ha stabil, akkor megvan a legalacsonyabb működési feszültség és elérted a célod. Előbb elvégezzük az egyértelmű dolgokat (1. alulfesz, 2. cpu szorzó), utána jöhet a meredekebb terep, ahol ramot húzol meg ilyesmik és nyersz még pár FPS-t. Ez már a magányos farkasok világa, nem egy közösségi valami. Ha van 60 beállítási lehetőség és nem értesz hozzá, akkor az alapokkal meg kell elégedni, mert azzal nem leszel előrébb, ha elmagyarázza valaki, mert nem fogod tudni mihez kötni a fogalmakat. Az alulfeszeléssel is el lehet tökölni 3 hetet, a legmagasabb szorzó megtalálásával 3 hónapot is, szóval nem maradsz tennivaló nélkül. Az egész ott kezdődik, hogy meg kell próbálni megérteni, hogy mi az, mihez tartozik, mit csinál, amit állítok.
-
IO.sys
őstag
válasz
dvd_R+ #46216 üzenetére
Egy rakás dologról nem tudom, hogy micsoda.
A CPU Core Voltage Mode-t állítsd manualra, minden feszültséget állíts be arra, amit auto-n láttál, és tesztelj valamilyen stress test programmal vagy játékkal, mindegy. Ha megborul (elvileg nincs rá esély), akkor vidd a CPU Core Voltage-t feljebb, ha nem borul meg, akkor lejjebb. Ha nem borul meg lejjebb vitt feszültséggel, akkor vidd még lejjebb, és még lejjebb, amíg meg nem borul. Ha megborult, pöccints rá felfelé 1-2-t, hogy legyen mozgástere (headroom).Köszönjük!
-
IO.sys
őstag
Muszáj megírnom az alulfeszelős cikket.
-
IO.sys
őstag
válasz
ricsi99 #46202 üzenetére
Értem, hogy mit jelent a teljesítménykorlát, egy elektronikai labor foglalja az íróasztalom, meg aztán tuningolok már pár éve.
Azt írtam, hogy nekem nem hozott kézzelfogható eredményt. Ezért fogok alulfeszeléssel kezdeni, úgy egyértelműbb lesz a hatás, mint a cpu tuningnál.
-
IO.sys
őstag
válasz
TiberiusX #46165 üzenetére
Fél év olvasgatás után előrébb leszel.
Az LLC a feszültséget támasztja meg, nem tud túlságosan leesni, viszont magasabb is lesz az adott beállításon a feszültség. Több szintje van általában, de néha csak ki-be lehet kapcsolni. A bekapcsolása után a beállított feszültséget lejjebb lehet venni, vagy nem, pont úgy lesz jó.
A spread spectrum a frekvenciát változtatja kis mértékben egyfolytában, hogy ne zavarja a gép a többi berendezést a környezetében. Ha kikapcsolod, stabilabb lesz az OC. -
IO.sys
őstag
válasz
Szaki Bácsi #46159 üzenetére
Ha IntelBurnTest-tel egy szálra terheled, akkor is csak addig megy fel?
-
IO.sys
őstag
válasz
Graphics #46134 üzenetére
Akartam javasolni.
(#46135) Szöö: A tuning tehetségeddel nincs baj, viszont információhiánytól szenvedsz, azért nem megy. Az első generációs Core processzrok után már nincs BCLK tuning, csak szorzó emelés K-s processzorral. Azt tapasztaltad, amit kellett. A nagyon ügyesek 107-ig fel tudnak menni. Néhány lap tudja a BCLK tuningot külön chippel, 70.000 Ft fölötti árcédulával.
(#46136) zsolti_20: Nem a bios tiltja a tuningot, hanem a processzor. K-s processzor kell.
-
IO.sys
őstag
válasz
Graphics #46132 üzenetére
Szia! Az LGA775 téma már eléggé ki van vesézve. Például: CPU tuning segédlet
-
IO.sys
őstag
Akkor átment. Az a baj a szintetikus tesztekkel, hogy nem okoznak semmi meglepetést. Aztán megnyitod az intézőt és a gép letérdel.
Fesz vagy/és LLC emeléssel vagy a turbo fesz állításával, spread spectrum kilapcsolásával, esetleg clock skew állításával finomíthatsz a tuningon. Legutolsó nekem még sose segített.
-
IO.sys
őstag
válasz
bot1978 #46108 üzenetére
Reklámok ellen AdBlock.
A gép a windowsban lévő rengeteg szeméttől is lehet lassú. Ki lehet pucolni elég gyorsan.A cmd-be rendszergazdaként: cleanmgr /sageset:1
Itt be kell pipálni mindent a Letöltések mappán kívül.
Aztán cmbe rendszergazdaként: cleanmgr /sagerun:1
Ez kipucolja a szemetet, eltart egy darabig.
Utána cmd-be rendszergazdaként: defrag c: /B /H /U /V
Ez komolyabb defragot végez, a boot területet is beleértve.Ezzel a módszerrel gépek tucatjait mentettem meg.
-
-
IO.sys
őstag
válasz
Vadászmenyét #46099 üzenetére
Annyit hozzátennék, hogy a tuning nem egy ennyire egzakt valami, hogy deszkákra, procikra és hűtőkre van egy-egy beállítás, amit elmondunk és megy. Persze van, de annak az elmagyarázása is kell, hogy valamilyen tapasztalatra épüljön. Az alapelvet már párszor leírtam itt a közelmúltban, keress rá alulfeszelésre és megtalálod.
-
IO.sys
őstag
válasz
Vadászmenyét #46097 üzenetére
Az megvan, hogy mit és miért állítunk?
-
IO.sys
őstag
válasz
ricsi99 #46092 üzenetére
Hát, szerintem ezt hagyd, vegyél használtan K-s procit aprón vagy Aliexpressről Xeon-t (memóriatámogatási lista), mert ezzel nem fogsz eredményt elérni, nem erre találták ki. Elég sok procit megeszik ez a lap, szóval van mozgástered. Tudom, hogy elvileg van rá mód, hogy húzd a BCLK-t, de szorzózár nélkül 2 GHZ-et is feljebb tudsz menni akár, ami a mostani eredményektől jó messze van, ha jól látom.
Nekem Asus Maximus V Formula lapom van, 1 Hz-nyi BCLK emeléstől összeborul. Nyilván a feszültségekkel, egyéb frekvenciákkal (bclk clock skew) fel lehet ezt is emelni, de az már a fine tuning mezeje, nem a rögtön érdemi eredményt hozó beállítás.
-
IO.sys
őstag
válasz
bot1978 #46090 üzenetére
Végignéztem a biosát youtube-on és tényleg nem látok PCI clockot, ez durva.
A legfirrsebb bios van fent?
BCLK-t piszkáltad?
Az összes almenüt végignézted, hátha?
Ha a külső gyártó chipje által vezérelt USB-be dugod az eszközt, akkor is csinálja (feltéve persze, ha az USB3-as)?
Driver uninstall és windows driver felengedése? Vagy fordítva?
Hogy néz ki most a tuning? -
IO.sys
őstag
válasz
gjung44 #46086 üzenetére
Az adaptive vcore fesz a turbónak ad kakaót, ezzel stabilizálva a rendszert nagy terhelés alatt. Ha lejjebb veszed, mármint ha lejjebb lehet venni, akkor megmarad a stabilitás és nem is melegszik úgy. Legalábbis szerintem.
Itt azt írják, hogy a manuális beállítás és az adaptive vcore legyen ugyanannyi: https://rog.asus.com/forum/showthread.php?52719-Offset-Mode-and-Adaptive-ModeA platform saját topikjában tudsz szerintem infóhoz jutni.
-
IO.sys
őstag
válasz
KillerKollar #46083 üzenetére
Tetszenek a problémáid.
-
IO.sys
őstag
válasz
#65537792 #46071 üzenetére
De alaplap elem ki. Vársz egy picit és vissza rakod. Ekkor alaphelyzetbe állítódik a BIOS.
Azért ilyenekkel ne szédítsük már a népet, ha lehet. Bármilyen BIOS legutolsó menüpontjában van az alaphelyzetbe állítás (Default configuration / Optimal defaults néven), kivéve az LGA775-ös lapokban, azokban a legelsőben.
Pár napja írtam alulfeszelésről és cpu szorzó emelésről. 2. bekezdés: #46050
RAM tuning: #45907Ilyesmiket berakok majd az összefoglalóba, ahogy lesz időm.
-
-
IO.sys
őstag
válasz
facetoface30 #46055 üzenetére
Esetleg adj meg várost, hogy nagyobb eséllyel legyen kapás.
-
IO.sys
őstag
válasz
dvd_R+ #46049 üzenetére
Ez a topik 11 éves, akkor indították, amikor még csak pár húzható -nem is cpu, hanem- lap volt. Azok a srácok már sehol sincsenek, vagy megüdvözülve egy teljesen más topikban nyomják teljesen más szinten (extrém tuningosok). Nekik akkoriban az volt a céljuk többek közt, hogy népszerűsítsék a tuningot, hogy tanítsanak és közben tanuljanak.
Én pár éve foglalkozok vele komolyabban, otthoni célra, és válaszolgatok, amire tudok, többnyire egyedül, mások csak belesnek ide néha. Beállítottságomból adódóan inkább azoknak segítek szívesebben, akik már kúsznak-másznak a tuning rögös útjain és valami nagyon nem áll össze. A helyes beállítottságot szerintem önállóan kell összeszedni katalogikus ismeretszerzéssel (olvasol) és empirikus ismeretszerzéssel (kipróbálod).De hogy válaszoljak is, állítsd át a szorzót manuálisra (ha ez nem megy, akkor utána kell nézni), állítsd a feszültséget is manuálisra, aztán futtass egy Linx benchmarkot, közben figyeld a hőmérsékletet. Ha túl magas, mondjuk 70°C, akkor nem jó valami a hűtéssel. Ha nem hal meg, vidd lejjebb a feszültséget, futtasd újra, és csináld ezt addig, amíg valami hiba nem lesz. A végén megtalálod a legalacsonyabb stabil feszültséget, magyarul alulfeszelted. Innen lehet kiindulni, ezt el kell menteni egy profilba, mint alap beállítást. Emelj egyet a szorzón, emelj a feszültségen, majd Linx megint, feszeld alul megint, és így tovább, amíg nem kér annyi feszültséget, hogy a hőmérséklet 80°C fölé menjen. Ebben a tartományban lehet játszani az LLC-vel, hogy kevesebb feszt kérjen. Azán jöhet a ram tuning, ami megint egy külön történet. Dióhéjban ennyi.
-
IO.sys
őstag
válasz
dvd_R+ #46046 üzenetére
LLC-vel is kék a vége? Ha viszed lefelé 0,005V-onként és -15 után már megadja magát, akkor ott valami nem oké. A BSOD kódból is lehet következtetni, hogy mi okozta. BlueScreenViewer ki tudja listázni a korábbi halálokat. Ha rákeresel a benne írt hibakódra, azzal már el lehet indulni.
-
IO.sys
őstag
válasz
h1ght3chzor #46043 üzenetére
Az minden confignál más, az adott komponensek gyártási minőségétől is függően. A tuning szépsége az, hogy ezt a pontot megkeresed. Függ a szellőzéstől, a táptól, de még attól is, hogy milyen minőségű és vastagságú paszta van a cpu-n és a melegedő alaplapi komponenseken. Egészen más a max beállítás egy gyári configon és egy olyanon, amit komolyabb vízhűtés tart kordában, susog benne a szél és minden mondjuk Kryonauttal van kenve. És még sorolhatnám.
-
IO.sys
őstag
válasz
h1ght3chzor #46041 üzenetére
Az a kérdés, hogy hogy kell tuningolni?
-
IO.sys
őstag
válasz
#65537792 #46037 üzenetére
A ram adatlapjából tudod meg. Absolute maximum voltage vagy ilyesmi. Persze ehhez képest is lehet feljebb menni, de ott már nem árt, ha kiolvastál pár fórumot a témában.
Értem, hogy a 2133-as ramot szeretnéd gyorsítani. Reseteled a biost valamelyik rammal. A két ramot berakod, elindítod a gépet. Elindul a sok ram valamilyen frekvencián. Aztán átállítod 2133-ra, beállítod az időzítéseket és nézed, mi történik. Feljebb tolod, nézed, mi történik. És így tovább. Akkor kell gondolkodni, amikor már nem tud elindulni. -
IO.sys
őstag
válasz
#65537792 #46035 üzenetére
Ha jól értem a kérdést, akkor a lassabb ram sebességével kezdd.
Figyelj a feszültségre, hogy ne menj a gyártó által ajánlott legmagasabb fölé.Valószínűleg nem fog előfordulni, de azért elmondom, hogy ha túl alacsonyra veszed a ram frekit, mondjuk 2000 alá, a cpu szorzót is lejjebb kell venni.
-
IO.sys
őstag
Utóbbi két kérdésre kb ugyanazt tudom válaszolni: adott darabtól függ.
CPU-nál ki kell tapasztalni, meghalni nem fog, mert már előtte látni fogod, hogy adott szorzón már aránytalanul sok áramot kér, és ezzel párhuzamosan a hőmérséklet se normális.
RAM-nál ki kell tapasztalni, hogy fesz emelés hatással van-e rá, nyilván itt nehezebb, mert sok összetevős a történtet. A legjobb, ha az adott platform húzásának utánaolvasol, ott biztos normálisan össze lesz foglalva. -
IO.sys
őstag
válasz
Apollo_21 #46015 üzenetére
Nem tudom másképp mondani: I/O broblémája lehet.
Vagy frekvenciát csökkentesz, vagy feszt emelsz, vagy a négyszögjelet teszed szögletesebbé LLC-vel. A PCI frekvenciát is emelheted, de azt csak pár hertzet. Ha túl magasra mész, az ssd/hdd elszállhat. Az ssd/hdd a külső gyártó által készített sata vezérlő csatlakozóin kell legyen, mert a gyártó sajátja nem bírja annyira az ilyesmit. Persze ez mind nem biztos, lehet bármi más is.
Profilt is lőhetsz neki, én se a highest overclock beállításon játszok. -
IO.sys
őstag
De I/O művelet is lehet, mondom. Nekem is mindent kibírt, aztán megnyitottam az intézőt és azonnal BSOD. Erre konkrét gyógyszerem nincs, annyira nem merültem bele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- iPhone topik
- Futás, futópályák
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- EA Sports WRC '23
- Nintendo Switch 2
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest