- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tomszi1 #62399 üzenetére
Ja, hát magától nem lesz olyan semmi, amilyet akarsz. Tanulás nélkül még kevésbé. (DD-Wrt-t is megtanultad valahogy...)
Amúgy még annyit akartam, hogy egy HDD fogyasztása nem biztos, hogy baráti a 1043 USB portjának, amit arra találtak ki, hogy 3G modemet dugdozzanak bele."De tudom,hogy ilyen elvárásoknak csakis egy szerver gép felelne meg.De azt meg itthonra nem akarok,mert csak hangos és fűti a lakást "
Raspberry Pi újabb verzióin van SATA, 5W fogyasztással frankón jó egy miniszerver alá, ha csak 1 winyó kell. E-350-es Brazos lapok 25-30W fogyasztással elvannak 10 ezerért, és ezerszer többet tud, mint egy router SoC. Ugyanez J1800-as Intel procival még kevesebből elvan, ha ügyes vagy, hangtalan.Amúgy Android alá tervezett dolgok feleslegesek egy routerbe. Nem erre van kitalálva, ezek a procik meg célhardverek. Hogy én home szervert csináltam belőle, az csak egy lehetőség, amire mondjuk alkalmas, de korlátozottan, és nekem éppen elég. Azért 8GB-os, mert nekem annyi elég, képek vannak rajta, néha file-okat osztok meg, amik nagyok levélhez. Ha több kéne, nagyobb tár lenne. Nagyobb sebesség meg sehogyan nem lenne, sajnos, ez PHP képátméretezéshez pl. kevés.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
tomszi1 #62399 üzenetére
Szia!
Igen, úgy tűnik, hogy az elvárásaidnak inkább egy kis szerver felelne meg. Ami egyébként nem jelenti azt, hogy hangos, és azt sem, hogy sokat fogyaszt. Én anno ezt raktam össze, amiben csak a 2 db HDD a mozgó alkatrész, így teljesen hangtalan (kb. 1 éve a rendszer is SSD-re költözött a pendrive-ról). A fogyasztása sem vészes egyáltalán. Persze attól függ, hogy miben gondolkozol.
-
válasz
tomszi1 #62397 üzenetére
Nekem van t* kilens, igaz, én telepítettem
Működik is, próbaképp nyüstöltem egy kicsit, mert ismerősi körben lett volna igény rá, de a 400MHz elég kevés hozzá (megy, de erősen korlátozva). NTFS kezelés : nekem látott több partíciót. (Azért khm, egy 400MHz-es alapvetően hálózati feladatokra kitalált SoC-tól nem kell elvárni egy full asztali Linux képességeit, szóval az, hogy letölt, kezel egy TB-os NTFS winyót, az elégé durva tőle.)
Amúgy nekem USB stabilitás ott kezdődött, hogy a gagyi USB hubot kihagytam, és egy normális HDD illesztővel máris, mint a karikacsapás.A home szerverem egy 841 7.2 , 8GB-os SD kártyával, arról fut, az a tárhely is, betonstabil jelenleg.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
tomszi1 #62394 üzenetére
Szia!
Én azt gyanítom, hogy előbb-utóbb DD-Wrt alatt is előjön majd valami probléma. Mert ez leginkább valami hardware-os gyengélkedésnek tűnik, ami a flash írásához nem tud elegendő áramot biztosítani. DD-Wrt nem filerendszeren tárolja a beállításokat, ezért viselkedhet (még) másként.
Én kipróbálnám egy másik táppal, vagy cserélném a tápban/routerben a kondikat.
-
Headless
őstag
válasz
tomszi1 #62384 üzenetére
Hát amire te kattintottál az nem hinném hogy a switch hanem valószínűleg a státusz oldalon a hálózatot találtad meg az csak egy infó lekérés semmiféle beállítást nem végez mi a switchről beszéltünk
9092 -> setup -> switch
De mindegy vargalex leírta a manuális lépéseket. -
vargalex
Topikgazda
válasz
tomszi1 #62384 üzenetére
Szia!
Szóval, az Ubee IP címe elvileg 192.168.0.1. Ha ebben nincs DNS szerver, akkor az 1043ND-n hiába adod meg DNS szervernek az ő IP címét, hiszen ő csak DHCP kérés esetén továbbítja a kliensek felé a szolgáltató DNS szerverének címét. A kliensek pedig azt használják DNS szervernek.
Ha szeretnéd, hogy 1 hálózatban legyen minden eszköz (akár az Ubee-ra, akár az 1043ND-re csatlakoznak), akkor az 1043ND-n a LAN interface IP címét módosítsd az Ubee tartományában lévőre. Azaz pl. 192.168.0.254-re. A lényeg, hogy az Ubee DHCP tartományán kívül essen lehetőleg. Átjárónak állítsd be az Ubee-t, azaz 192.168.0.1-et, DNS szervernek pedig 8.8.8.8-at (vagy 8.8.4.4-et, esetleg az UPC DNS szervereinek címét). Illetve tiltsd le a DHCP szervert a LAN interface-on (ahogy tegnap írtam, egyébként sem fog elindulni, mert az OpenWrt ellenőrzi, hogy van-e más DHCP szerver a hálózatban.)
Ezután mindennek mennie kell. Persze az egész beállítás előtt nyomj egy resetet (LuCI-ban Rendszer->Mentés / Firmware frissítés->Alapértelmezések visszaállítása), hogy az eddigi beavatkozásaid ne kavarjanak be.A statikus IP helyett csinálhatod azt is, hogy a LAN interface-t DHCP-re módosítod, így ő is az Ubee-tól fog kérni IP-t. Így az 1043ND IP-jét az Ubee felületéről tudhatod meg (ha van ilyen menüpont benne).
Ha még tovább akarod gondolni, akkor LuCI-ban a Hálózat->Kapcsoló oldalon a 2-es VLAN-t törölheted és az 1-es VLAN-hoz hozzárendelheted címkézetlenül a 0-ás portot. Így mind az 5 port a LAN interface-hoz fog tartozni, azaz bármelyiket használhatod, nem lesz NAT-olás. Persze ezzel inkább csak akkor foglalkozz, ha már minden működik.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
tomszi1 #62384 üzenetére
Majd holnap bővebben tudok írni, mert most mobilról vagyok. De itt több félreértést is látok részedről. Addig is írd meg pontosan, hogy mit hova akarsz kötni, mit szeretnél pontosan használni.
Írtam már, hogy LAN-LAN bekötés esetén hiába engedélyezed a DHCP-t, mert az Openwrt okosan nem indítja el...
-
vargalex
Topikgazda
válasz
tomszi1 #62381 üzenetére
Csak megjegyezném, hogy az Openwrt nem indítja el a DHCP szervert, ha LAN oldalon észlel egy másikat (hacsak nem force-olod). Úgyhogy ez OpenWrt esetén csak placebo a részedről...
Egyébként pedig nem ártana az itteni tanácsokat megfogadni, ha már segítséget kérsz... Szóval állítsd be a LAN interface-on a google (vagy UPC) DNS -t, mert szinte biztos vagyok benne, hogy az Ubee csodában nincs DNS szerver. (Bár még nem találkoztam ilyen eszközzel.) -
Headless
őstag
válasz
tomszi1 #62376 üzenetére
huhúúú azt a konfigot fincsi...
dhcp bekapcsolva switch üzemben...
Legjobb lenne ha factory reset, majd 9092-őn beállítod a switchet és nem piszkálod az interfész beállításokat. PPTP meg nem lesz jó az a konfig amit ott látsz, mert az kifejezetten wan-ra van kihegyezve, openvpn elvileg működhet. Nah meg biztonság szempontjából is azt ajánlom inkább..
-
suste
veterán
válasz
tomszi1 #62373 üzenetére
jó lenne ha egyszer összefoglalnád, hogy mit is akarsz pontosan, és nem csak vagdalóznál össze vissza (lehet hogy a fejedben ott van a komplett cucc, de mi nem látunk bele oda
)
elsőnek leírtad, hogy próbáltad a CC-t, de nem tudtuk meg mi is volt a cél
utána lett DDwrt, amire torrentet akartál hegeszteni, erre mondtam a mi fw-nket
most már vpn-ről írsz (amire már mondtam egyébként segítséget), de ha tényleg ez a legfontosabb, akkor lehet a gargoyle fw kellett volna neked.....így bazi nehéz megfelelő segítséget adni
(#62375) Headless
ahogy tomszi1 is írta, sajnos a luciban nem mindig jön össze a logikusan kitöltött megoldás, ezt én is tapasztaltam
persze config fájlban létrehozva tudom hogy megynem kell átrakni dhcp-re, de az a tuti
(1. routerben fixálod mac alapján, és kész)
a 9092/switch oldalt meg vagy 3szor is ajánlottam én is, de hát azt sem akarta -
suste
veterán
válasz
tomszi1 #62371 üzenetére
milyen routerről is van szó pontosan?
tudom hogy régebben én is szívtam még v1-gyel ezzel a dns/átjáró dologgal, és luciban be volt állítva jól a fix ip (+dns+átjáró), de mégsem működött
de ha dhcp-re tettem a LAN-t, akkor egyből megjavult (ezt csinálja a 9092/switch is, ha dhcp beállítással indítod el) -
-
vargalex
Topikgazda
válasz
tomszi1 #62367 üzenetére
Ha a két eszköz LAN-LAN kapcsolaton van összekötve, akkor mindegy, hogy mit adsz meg a második router LAN interface-jánál, a klienseken lesz net. Ugyanis a második routeren nincs címfordítás, minden információt megkapnak az első routertől (vagy kézzel adtad meg), a forgalmuk érintetlenül áthalad a második eszközön.
Próbáld meg, hogy az 1043nd-n a LAN interface-nál a google dns szerverét állítod be. (ugye a fix IP-t és az átjárót is a LAN-nál adtad meg?) -
-
-
-
suste
veterán
-
suste
veterán
válasz
tomszi1 #62352 üzenetére
Elsőnek "webrevert ddwrt" kell!
na akkor túl vagy rajtade a readme-ken még nem sajnos, ha úgy gondolod hogy nincsen benne ftp
mindenképpen olvasd el a leírásokat, mert sokminden máshogy van mint a sima openwrt-ben!!!a 9092-es weboldalt is érdemes meglesni, és rögtön frissíteni is....
egyébként angol nyelvű böngészőben angol nyelven jelenik meg a luci
-
tomszi1
csendes tag
válasz
tomszi1 #62344 üzenetére
Köszönöm szépen a jó tanácsot.Megoldódott a problémám.Sokat olvasgattam a neten mindenfelé és már egy-két parancsot is elsajátítottam
Szóval egy filekezelőben feltöltöttem a tmp könyvtárba a bin filet és utána ssh-n kiadtam a parancsot a sysupgrade-re.Feltettem utána megint a chaos calmert,de továbbra sem tudtam a csomagokat telepíteni mert érvénytelen helyre mutat a letöltő link,úgyhogy utána nem tököltem tovább.tettem rá nagy nehezen,azzal megint cumiztam,mire olvastam,hogy boot nélküli firmware kell.Szóval végül felment az eredeti és most meg a DD-WRT-vel ismerkedek
DD-t már láttam a régi wrt54g routeremen,de onnan meg hiányzott a vpn mert a kis memóriás változtat volt.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
tomszi1 #62342 üzenetére
Szia!
Budapesten (Zugló) tudok segíteni, de ha ssh-n eléred, akkor nincs rá szükség.
Letöltöd a firmware-t a /tmp-be, majd sysupgrade-val felteszed. Mondjuk én előbb gyári vágott firmware-t tenném, majd arra a Dd-wrt-t.
Egyébként, ha nem tudtál csomagokat telepíteni, akkor nyilván elfogyott a hely, vagy éppen nem volt elérhető a repo. Előbbi esetben extroot, utóbbiban pedig egy kis türelem a megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged