- iOS alkalmazások
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Az éj sötét és tele van Xiaomi 14T-vel
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
-
Mobilarena
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ra3
őstag
válasz Szibilla #997 üzenetére
Arany középút, a spórolást se kell ésszerűtlenül tolni emiatt amit írsz, de pl. az ismeretségi körömben sokan nyomják hogy bármenyi a fizu mindig elmegy hónap végére valamire, komolyan néha eszem megáll ezektől hogy mennyi ilyen van.
És nem 20 éves kölykökről van szó akik kiélik magukat miután végre van rendes fizujuk, hanem 20 éve dolgozó mérnökök multis munkahelyen, saját lakás/ház , feleség hasonlóan jól keres (tippre nettó 1.1-1.2 bőven megvan a két fizu együtt), mégis mikor beszélgetünk hogy az infláció eszi a megtakarítást meg mennyit hoz az állampapír, akkor csak vonogatják a vállukat hogy ami nincs az nem fog elinflálódni.
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Segal
veterán
Erre céloztam én is
Nyilván van a másik példa is aki félretesz, de a többség az mindent felél. Tökmindegy hogy mennyi a havi kereset!! A másik ami feltűnt hogy ezek többsége szokott havi szinten közvetlenül fizu után garantáltan pár napot betegszabival hiányozni..."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Hi!King
őstag
-
Segal
veterán
válasz Hi!King #1003 üzenetére
Én nem IT-s vagyok
Az igazán kedvencem amúgy a kóla/energiaital kombó. Közvetlenül mellettünk ott 1 Spar. Ha 1 hónapban csak egyszer elindulna 10 perccel hamarabb és venne 1 kartonnal, egész hónapra meglehetne a cukros löttye, de nem indul...
Van a melóhelyen tényleg csak kicsit drágábban italautomata, amiből megvehetné (egy része meg is teszi), de nem. Az igazi "profi" a napi kajarendeléshez csapja hozzá a cukros löttyöt, hogy a meleg kajával összezacskózva, jól megmozgatva fogyasztás előtt és persze még drágábban juthasson hozzá, mert hogy még a Sparba nem is megy be, de még arra is képtelen hogy a bankkártyáját/mobilját/óráját az italautomatához érintse...
Szóval nyugodtan tartsatok antiszociálisnak vagy bárminek, de én valahogy az ilyeneket 1 cseppet sem tudom sajnálni"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Oppenheimer
nagyúr
Már 100x leírtad hogy vannak pénzügyi analfabéták. Állandóan ezen rugózol. Légyszi ezzel a témával ne gyere többet elő se a megtakarítás, se a tőzsde topikban, mert mindkettőben irreleváns. Ezzel menjél légyszíves a kiszámoló blog komment szekciójába.
Komolyan, ömlengést olvasunk arról hogy ki hogy vesz kólát?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Segal
veterán
válasz Oppenheimer #1005 üzenetére
Ha ennyire szőrszálhasogatóak vagyunk, akkor van kripto topic is...
Én meg arra nem vagyok kíváncsi mégis folyton előkerül..."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Oppenheimer
nagyúr
-
Ixion77
Topikgazda
"Viszont ez azt is eredményezi, hogy egy ideig nem tud jelentősen lassulni az infláció, mivel a lakosság költekezése nem csökken olyan mértékben, mint amennyire indokolt lenne ebben a helyzetben."
Dehogynem. Egy idő után elfogy a lakosság pénze. Az USA-ban nagyon jól látható ez most. Covid alatt bezárt boltokból nem vásároltak, utána megjött a helikopterpénz, azt elverték, aztán egyre csökken és csökken a forgalom. A mai adat olyan pocsék, hogy csodálom hogy nincs miatta jelentős esés. Talán a jó banki jelentések miatt. Mo.-n a januári kisker forgalmi adat még ennél is pocsékabb volt, valami YoY -10% körüli. Ez számomra azt jelenti, hogy a lakosság pénze elfogyott, képtelen ilyen árak (ekkora infáció) mellett költeni.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
avl
senior tag
akik korabban irák, hogy várnak viszonylag nagyobb cash-sel, azok tovabb varakoznak ? en mint itt-ott irtam némi cash-sel januartol vartam pici eseseket es ott be is vasaroltam, jelenleg < 1% cash-em van
csak a - portfolio altal mutatott - vartnal jobb JP Morgan, Wells Fargo, CitiGroup jelentesek miatt kerdezem
-
avl
senior tag
arany: [link] én nem tartok aranyat, szép társaságban van, aki vette
-
j0k3r!
senior tag
Igen. Nem igazán látok ellenirányú (pozitív) gazdasági változásokat, az általam figyelt részvények még mindig a céláraim felett vannak. Egyelőre kitartok az eddigi álláspontom mellett
Szerk.: ez továbbra sem befektetési tanács senkinek sem
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
julius666
addikt
Igen. Bankválságnál ETF-eket kicsit csipegettem, de semmi komoly. Szerintem utoljára év elején válaszoltam a kérdésedre, azóta annyi változott még, hogy vettem nagyobb tételben rövid amcsi államkötvényt, most kb. 1/3-1/3-1/3 a dollár-euró-forint eszközeim aránya (diverz ETF-eket - jobb híján - dollár kitettségnek veszem). Valamennyi nemesfémem van még emellett.
Az EUR erősödést látva USA államkötvényt elkapkodtam, meg a lakáshitelem miatt összességében én forint shortban ülök, szóval az elmúlt hetek nem nekem kedveztek.
Középtávú várakozásaim ettől függetlenül nem változtak sokat. Egyedül amit igazán bánok, hogy cryptoba nem dobtam legalább valami aprót az FTX sztorinál, meg hogy Intelt nem vettem amikor írtam ide a fórumra, hogy gondolkozok rajta.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Logika azt diktálná, hogy a fed-nek menni kell a pozitív reálkamatok irányába (vagy legalább a negatív reálkamat csökkenjen), ha az inflációt meg akarja fékezni.
Ugyanígy a gazdasági növekedéshez képest is.
Jelentsen ez bármekkora nominális kamatszintet is. Sztem továbbra sem a nominális kamatszintet kell nézniMár egy ideje gondolkodom, hogy HUF kötvényből átmegyek rövid dollár kötvénybe. Ez mondjuk a Global risk off forgatóköny.
-
Ringman
nagyúr
válasz Oppenheimer #1007 üzenetére
Van sporolos topik [link]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
julius666
addikt
Kiderült: saját vezetőiket és tulajdonosaikat tömték ki hitelekkel a bajba került bankok: [link]
Rofl. És azt a részét a sztorinak még mindig nem láttam eléggé hangsúlyozva, hogy a korlátlanra vett FDIC biztosítással igazából VC meg egyéb hasonló, gyakran shady alapok, crypto projektek (pl stablecoinok) meg hasonlók lettek kimentve. Mezei startupoknak nyilván elég lett volna simán egy racionális szintre megemelt FDIC limit.
Arról nem is beszélve, hogy a bank kockázatosabb ügyleteinek hasznát azért ezek a cégek előtte éveken át élvezték. Nem a vihar vitte el a fürdőgatyát, le volt az már tolva eleve, amivel minimum a vezetőség pontosan tisztában volt.
-
j0k3r!
senior tag
Inflation will be 'stickier for longer' and hit floor of 4%, says BlackRock's Larry Fink
Nagyjából egyetértek azzal, amit Larry mond. Tegnap kijött a BlackRock FY23Q1. Érdemes az AUM-en belül a inflow/outflow mozgásokra ránézni a különböző eszközosztályok között. A náluk kezelt vagyon elég tetemes, ezért talán adhat valami "insight"-ot arra vonatkozólag, hogy mi történik a pénzpiacokon mostanában.
Délután majd visszahallgatom a konferenciabeszélgetést is, hátha elcsípek még valamit a QA során.
-
attiati
veterán
+1
A kétpólusú irányba tolódás hatékonyság romlással, deglobalizációval jár.
A '10es években ezek erős dezinflációs tényezők voltak.Kamatcsökkentési várakozások erősek, '23 végén, '24 elején.
De milyen mértékű kamatcsökkentésre van tér?
Mennyi lesz a '20as évek átlagos USD kamatszintje?[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz attiati #1019 üzenetére
Lemaradt, de itt a videóban említett CEO Letter
Sajnos nem tudom a kérdésekre a választ. Aminek én személy szerint örülnék az egy pozitív reálkamat környezet. Aztán lehet, hogy ez örök álom marad...
-
szabi__memo
nagyúr
Nem véletlen, hogy Magyarországon lett kiugróan magas az infláció
„Hiányzik a jogbiztonság, hiányzik a tulajdonbiztonság, hiányzik a kiszámíthatóság, hiányzik az adók stabilitása, hiányzik a verseny, rettentő magas az állami beavatkozás aránya, rendkívül magas az állam gazdaság felé átcsoportosított támogatása”
-
Vesa
veterán
válasz szabi__memo #1022 üzenetére
Ezt a bef.topikba is betehetnéd. Nem biztos, hogy mindenki kedvét meghozza az IB-hez, ismerve orbánék belistázós kedvét. Bár erre nem sok az esély, egy autokráciában bármi is megtörténhet. A vodát se véletlenül vették meg...
A tudomány a valóság költészete!
-
Ringman
nagyúr
válasz szabi__memo #1021 üzenetére
a legnagyobb infláció a diginél van, aki megint (talán negyedjére?) emelt árat 1 éven belül
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
donat_sz
senior tag
válasz szabi__memo #1022 üzenetére
húú ez már fizetős szekció része lett
nem érhető el mégse a nélkül valahogy? -
Ringman
nagyúr
-
Ringman
nagyúr
Gen Z and millennials are so broke they’re ruining their parents’ retirements
mindent tönkretesznek/tönkreteszünk
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #1032 üzenetére
Ha rendesen beindul a betéti kamat verseny akkor megint érdekes helyzetbe kerülhetnek a bankok, gondolom a jelenlegi bevételeik nagy részét az adja mint nálunk, hogy lenyelik a megemelkedett rövid hozamokat. Ez részben már elkezdődött, betétekből megindult a tőke pénzpiaci alapokba. Ha a birka tömegek is megindulnak valami magasabb kamatot nyújtó opció felé, akkor kénytelen lesz mindenki emelni, aki nem akar ügyfeleket veszteni (=magának bankrunt generálni).
Egyébként miközben mindenki tort ül a kamatemelési ciklus felett, szép csendben újra megindultak felfelé az USA kamatok. Éven belüli lejáratok csúcson, vagy csúcsközelben.
-
Ringman
nagyúr
válasz tomazin #1034 üzenetére
a cím az persze, de a tartalom nem, nagyon drága lett kb minden a jelenlegi us-fizetésekhez képest)
-
pictigjis
senior tag
-
julius666
addikt
válasz pictigjis #1037 üzenetére
No, el is kezdték tesztelni a piacot.
Tényleg az itteni fórum (ez meg a megtak topik) mozgatja a forintot.
Amikor a menekülők kérdezgetik hogy érdemes váltani az az árfolyamcsúcs, amikor beindulnak a kormánnyal szimpatizáló trollok az a mélypont.Következő körben viccet félretéve letesztelem némi apróval ezt az indikátort.
[ Szerkesztve ]
-
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Ringman #1040 üzenetére
En munkahelyvaltas, payroll utalasi idopont valtozas + hitelek miatt 1 honap megtaki eltolodast szenvedek el, juniusban tudok 2 havit megtakaritani. Addigra siman 400 lesz az euro.
[ Szerkesztve ]
-
szabi__memo
nagyúr
Szerintetek ha elkezdik még lesz esély, hogy marad a jelenlegi pmap vagy annak is kb annyi a következő hetekben
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz szabi__memo #1042 üzenetére
Jelenlegi kibocsatas keszletetol sok fugg, utana kell nezni mennyi van meg belole.
-
Ringman
nagyúr
válasz Oppenheimer #1041 üzenetére
a jövő hét elején/hét vége felé venném ki a tavalyi osztalékomat a cégből, ennek kb felét átváltottam volna még kb ezen a 380 alatti árfolyamon
-
julius666
addikt
válasz szabi__memo #1042 üzenetére
Én azt gondolom egyelőre csak szondázás megy. Aztán persze ha tényleg nagyon komolyak a kamatvágási szándékok akkor nem lehetetlen, hogy előre elvágják a "menekülőutat" a DKJ-ben ücsörgők elől. Fene se tudja, de igazából eddig is nyugodtan ronthattak volna a PMÁP-on, annyira kedvező a kövi 2 éves várható hozama, hogy kamatbónusz rontást vagy egyéb kondíció piszkálást eddig is lehet simán elviselt volna. Ha nem éven belül kell és forint összegről beszélünk, gyakorlatilag nincs reális alternatívája.
[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
Most? Várható volt, hogy a 18%-ot nem tudják a végítélet napjáig tartani, mert összeroskad a tákolmány. Csak az a kérdés, mikor, az nem, hogy csökkentik-e. Akkor meg a most itt játszadozó carry traderek hanyatt-homlok... Ezt érdemes kivárni, sztem pár hónap, és barátkozhatunk ismét a 400 körüli €-val és a 360 feletti dollárral.
Most inkább a Ft-ot érdemes váltani. Persze szigorúan szerintem
(majd elfelejtettem: ha csökken a kamat, olcsóbb lesz a Ft-elleni short pozik tartása)#1048julius666 értem. Akkor meg pláne nem kapkodnék. Nem hiszem, hogy most fognak elszállni a lakásárak. Ok, minden élethelyzet más, ha most kellett, hát most kellett.
[ Szerkesztve ]
INTJ
-
félisten
válasz HussarF #1049 üzenetére
Dollarbol igen! De a dollart csak hedge-kent vettem meg a haboru elejen (eurobol vettem, nem forintbol), es azert valtottam tegnap, mert muszaj volt.
Euroban kapom a fizumat egyebkent, tehat alapvetoen folyamatosan valtogatnom kell forintba.
Viszont tavaly novemberben eladtam egy csomo eurot 400-on, az jo huzas volt, abbol van a PMAP-portfolio.
while (!sleep) sheep++;
Új hozzászólás Aktív témák
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- iOS alkalmazások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Kupon kunyeráló
- AliExpress tapasztalatok
- Androidos tablet topic
- Formula-1
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata