- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Aurát vált a Vivo V60
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Coolmat
őstag
Szia!
Ez a SATA driver biztosan jó a gépedhez: [link]
Elvileg lehetséges, hogy a már felhúzott rendszerre tedd fel a SATA drivert, majd átállítva az AHCI-t menni fog a dolog (kékhalál nélkül), de ennél a típusnál még nem próbáltam ezt. A legjobban úgy jársz, ha csinálsz egy olyan XP-t, amibe beleintegrálod a fent linkelt SATA drivert, ennek menetéről itt olvashatsz. -
Coolmat
őstag
Elfelejtettem írni, de Atheros van benne (mondjuk ez a linkelt driverből kiderül).
Lényeg: a Toshiba oldalán található client utility nem driver! Amit linkeltem drivert azzal működni fog (a client utility nélkül is, de ha felteszed az sem baj).
mod:
waces által linkelt megoldást ugyan még nem próbáltam, én így csináltam az MSI notim esetében (van amelyiknél nem működik ez a módszer), idézet egy korábbi postomból:"AHCI drivert utólag úgy tudod feltenni, hogy elmész az eszközkezelőbe, és megkeresed az Intel ICH8/M Ultra ATA storage controllers drivert. Driver frissítésére nyomsz, akkor előjön a varázsló, ahol a következőket kell nyomni sorban: Windows update nem kell -> telepítsen a listából vagy adott helyről (haladóknak) -> Ne legyen keresés, magam választom ki a telepítendő illesztőprogramot -> Saját lemez -> Tallózás -> keresd meg a letöltött drivert (iAHCI.inf), a listából pedig válaszd ki az Intel ICH8M-E/M Sata AHCI controller nevűt (lehet kicsit más a neve, ha régebbi drivert használsz, amit fentebb is linkeltem, azzal ilyen néven fut). Ha sikerült telepítenie, akkor bekapcsolhatod az AHCI módot a BIOS-ban, és működnie kell ilyen módban is. Ne lepődj meg, ha újrainduláskor felteszi a régebbi ICH8-as Ultra ATA drivert is, mert az kell a DVD-nek még."
Esetedben ICH9/M drivert kell feltenni.
-
Coolmat
őstag
válasz
jeronymo #5187 üzenetére
Szia!
Korábban telepítettem egy ilyen notira XP-t mint amilyen a tied, a wifi-vel és az FN működésrebírásával megszenvedtem én is kicsit. Íme a hogyan telepítsünk XP-t L300-20L-re (sokadik felvonás):
1. Ha szeretnénk kihasználni a SATA örömeit (vagyis nem IDE módban működtetni a vinyót), akkor integrálnunk kell a megfelelő SATA drivert az XP telepítőbe. A driver letölthető innen, a leírás a driver integrálásához pedig elolvasható itt (érdemes az SP3-at is beleintegrálni a telepítőbe, ha nem lenne még benne).
2. Ha kész a tökéletes XP telepőnk SATA driverrel, átállíthatjuk a BIOS-ban a SATA-t AHCI módra, utána kutya kötelessége felismerni az új XP telepítőnknek a vinyót.
3. Ha fent van az XP jöhetnek a driverek. De nem ám ész nélkül, szépen sorjában. Kezdjük a legfontosabbakkal: chipset (az elérhető legfrissebb), VGA, hang (elérhető legfrissebb), LAN driver, WIFI driver. Utána még jöhetnek az egyéb apróságok (ha még maradt valami felkiáltójeles az eszközkezelőben).
4. Ha szeretnénk használni az FN gombbal elérhető extra funkciókat (fényerő állítás, touchpad letiltás stb.) akkor a Toshiba oldaláról töltsük le és telepítsük megfelelő sorrendben a következőket:
Common Module,
Assist,
Controls,
Hotkey Utilities for Display Devices,
Utilities,
Touchpad On/Off Utility.Valamelyik (nem emlékszem pontosan melyik) telepítésénél be fog szólni, hogy nem találja a Common Module-t, ne törődjünk vele, nyomjunk nyugodtan a továbbra.
-
Coolmat
őstag
Szia!
Remélem még nem későn válaszolok. Ha AHCI módban szeretnél XP-t telepíteni, akkor szükséged lesz 2 dologra:
1. SATA AHCI driver
2. N-lite nevű program.Az N-lite-al tudsz mindenféle okosságot integrálni az XP telepítő CD-dbe (jelen esetben a linkelt SATA drivert), ennek menete itt le van írva. Ajánlott beleintegrálni az SP3-at is, kevesebb gond szokott vele lenni laptopoknál, mint az SP2-vel.
Ami furcsa, hogy a Vista sem akar felmenni, pedig abban van alapból AHCI driver. Ha a fent leírt eljárás sem hoz sikert, akkor vidd vissza szerintem. -
Coolmat
őstag
válasz
bdany89 #4976 üzenetére
Integrálhatod egész mappástul, a leírásban szerepel is ez amit linkeltem: [link], ha azt követed biztosan sikerül. Arra figyelj csak, hogy textmódú driverként integráld.
A 800mhz-es ramhoz: biztos 800-as ram van benne, csak azt nem használja ki. Sőt, a 667-et sem használná ki teljesen, az én procimra (T8100, 2,1ghz 800mhz FSB) alapon 533mhz-et, tuningolva 2500 mhz-re (960mhz FSB) 639 mhz-et ír a memóriára. -
Coolmat
őstag
válasz
bdany89 #4967 üzenetére
Szia!
Mint fentebb írtam a szobatársamnak telepítettem XP-t egy ugyanilyen notira.
Az eszközkezelőben írt Ethernet vezérlő nem a vezetékes LAN, hanem a Wifi. A Toshiba oldalán lévő Atheros client utility nem tartalmaz drivert. #4939 postban linkeltem hozzá működő drivert.
32 bit vs. 64 bit: először is, ne letöltsd a windowst hanem vedd meg
Másodszor: tényleg tud a procid 64 bitet, de felesleges ezzel szívózni szerintem, érdemleges gyorsulást nem fogsz tapasztalni, viszont egyéb bosszúságokat szerezhetsz vele (pl. pár 32 bites program inkompatibilis lesz, vagy bizonyos driverek nem fognak menni, és külön kell vadászni 64 biteset stb.)
Nem tudom be van-e kapcsolva az AHCI nálad, de állítólag ennél a típusnál elég sokat számít. XP boot cd-t, amibe tudsz mindenféle finomságokat csinálni (pl AHCI drivert integrálni) az N-lite nevű programmal tudsz, erről leírás itt található.
Ja és mielőtt elfelejtem: ezt a drivercsomagot kell integrálnod. -
Coolmat
őstag
Üdv!
Szobatársam ma vett egy Toshiba Satellite Pro L300-20L notebookot, és megkért, telepítsek neki egy XP-t (op rendszer nélkül adták). Volt is egy XP SP3 telepítőm, rajta ICH5-ICH10-ig minden SATA driverrel (mint kiderült ICH9 van a gépben). Pöccre fel is ment, közben drivereket levadásztam és pen driveról feltettem neki. Összes driver fent is van, eszközkezelőben mindent lát. Annyi szépséghibája van csupán, hogy az FN+funkciógombokra (pl. FN+F6/F7 fényerőállítás stb.) nem reagál semmit. Próbáltam feltenni Utilities nevű alkalmazást, de hibával kilép a telepítésekor. Tud valaki erre megoldást? És bocs ha már lett kérdezve régebben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- LED világítás a lakásban
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- BestBuy ruhás topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- N€T0X|N: Stellar Blade után
- E-roller topik
- BestBuy topik
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- LENOVO Legion 5 16IRX9 83DG0035HV
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Dell Latitude 7410
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- 30+ típus!!! Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Thinkbook, 2-in-1 Workstation, Yoga, 5-14.gen. Ultra 7!!!
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- Acer Predator Helios 300 - 17,3"FHD IPS 144Hz - i7-9750H - 256GB SSD+1TB HDD - GTX 1660 Ti - Win11
- Garanciális gamer notebook RÉSZLETRE bank és kamat nélkül, gyors szerződéssel! ASUS TUF Gaming F16
- Xiaomi 13T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest