Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ABE

őstag

válasz garaizs #952 üzenetére

link: http://www.avermedia.com/cgi-bin/products_digitvtuner_hybridcardbus.asp?show=2

Elvileg annyiban tud többet, hogy képes a digitális tv adások vételére. Jelenleg Bp.-n és környékén érhető el az m1, m2, Duna, Duna2 kísérleti adása, de ha szerencsénk van, nemsokára a szolgáltatók átállnak digitális szórásra. Egyébként a kártyához egy kis arasznyi antenna jár, amivel tökéletesen fogható az adás. Ha műholdas szolgáltatód van, ami esetleg digitális jelet küld, meg lehet nézni, a beltéri egység tud-e digit. jelet kiküldeni. Elvileg már így is érezheted az előnyöket.

Én 20.000-ért vettem a kártyát, ennyiért van benne FM, TXT, digitális tévé és rádióadások vétele, sztereo, jár hozzá távirányító és két antenna (rádióhoz és digit. tévéhez).

• ABE

őstag

válasz ufonauta #948 üzenetére

ufonauta

Én is vettem AverMedia tunert, de én a hibrid változatot (mindössze 2000-rel drágább). Én marhára meg vagyok elégedve vele, hardveresen szerintem szuper, egyedül a szoftvert tartom gyengének (legalábbis egy Leadtek kártyához hasonlítva). Én is próbálgattam a felvételt, ippeghogy, de még elbírja a gép (bár 1gb memóm van). Vettem fel digitális adást is, hát... szerintem dvd minőség. :) Tényleg szuper, és még SVCD formátumban is elég jó minőséget ad.

• ABE

őstag

válasz ufonauta #934 üzenetére

Ha nem nagyon használod akksiról, tényleg felesleges kiadni rá a pénzt. Bár az már szerintem nem nagy különbség, hogy 20 vagy 24 ezer forint. Én erősen gondolkodom a beszerzésén, mert azzal az akksival szerintem elérhető lenne a 3 órás üzemidő. Én max. 1.5 órát bírtam eddig kicsalni a gépből, de legalább 2 órát tartanék egészségesnek. :) Egyébként több helyen is láttam ezt az akkutípust hirdetni (csak pl. 28 ezerért), úgyhogy talán nem lehet olyan gagyi. Meg azért ennyi pénzért már illik valami használhatót adni.

• ABE

őstag

válasz ufonauta #929 üzenetére

Én az akkuk.hu-n kerestem akksit, de az L30-ra nem adott ajánlatot. Ekkor rákerestem az oldalon a típusra (PA3450U-1BRS), és talált 4400mAh-s utángyártott akksit 24.000-ért. A probléma az, hogy nem tudom, jó-e az L30-hoz, mert az akksi alján még van egy azonosító (PABAS083), és nem tudom, ez mennyit számít. Mindenesetre ha valaki akkut akar venni, náluk megérdeklődheti.

• ABE

őstag

válasz battisti #907 üzenetére

Aha, szóval a 200m a chipset név. Ok, értem. :) Amúgy jól tudom, hogy az X300 a Radeon 9200 továbbfejlesztett változata? Van a gépen ilyen Control Panel jelleg, de csak nem akar memóriaállítást ajánlani. Lehet, hogy L30-nál nincs ilyen. Passz.

Miért hűt 30 fokon? Azért, amiért nem lehet rendesen beállítani a Power Saver-t. :)

• ABE

őstag

válasz battisti #905 üzenetére

Az L30-134 is Ati Xpress 200M vga-val rendelkezik. Ennek ellenére sehol nem találok ilyen opciót, pedig mindent végigbogarásztam már. Esetleg L30 tulaj, aki tud ilyenről?

Most, hogy végre állandó pörgésre bírtam a ventit, itt is minden ok, semmi nem melegedik túl. A sajnálatos az, hogy csak trükközve tudtam megoldani. De legalább sikerült. Ha nem pörögne Nálad állandóan a venti, Te is szembesülhetnél a brutális melegedéssel. :)

• ABE

őstag

válasz nRu3 #903 üzenetére

Nálam az első ram fölé kell behelyezni. Lehet, hogy esetleg nálad a felső slot-ba rakták a gyári memóriát, és nem látod az alatta lévő másik slot-ot?

Hogy van-e dual támogatás, nem tudom. Szerintem ez chipset függő. De tapasztalatom alapján túl van dimenzionálva a kérdés, én igazából nem éreztem sose a dual channel gyakorlati előnyét. Most is csak azért veszek ugyanolyan típust, nehogy komptibilitási probléma legyen.

• ABE

őstag

válasz battisti #901 üzenetére

Nekem nincs ilyen vram opció, a tulajdonságok menüpont alatt sehol sem kínál föl memória állítást. Az adapter menüpont alatt azt írja ki, hogy a memória mérete 256mb, de ugye tudom, hogy csak 64-et foglal le. Gondolom a max. elérhető értéket írja ki.

Most, hogy állandó közepes fordulaton pörög a hűtő, terheletlenül vagy enyhén kihasználva 38-42 fok között van a hőmérséklet, leterhelve (Trackmaniával) pedig 47-50 fok. De legalább sosem pörög föl a venti, és nem melegszik át a billentyűzet. Ez nálam jó 15-20 fokos javulást eredményezett!

Nem tudom, milyen különbségek vannak felépítésben a két modell között, lehet, hogy a Tiédnek jobb a hőelvezetése, vagy eleve gyorsabban hűt. Mindenesetre az L30-ra sokan panaszkodnak rajtam kívül is.

• ABE

őstag

Samsung DDR2 512mb 533mhz. Ilyen van benne gyárilag is. Bruttó 12.000Ft Akvában. A Technotrade oldalán azt olvastam egyébként, hogy márka nem számít, és házilag is be lehet rakni, mert garancia nem ugrik. Műszerész csavarhúzóval pillanat alatt eltávolítható a memóriák fedelét rögzítő két csavar. Élienkompjúterszben 10.500 a Kingmax, de biztos ami sicher, inkább ugyanolyat veszek, mint ami van.

[Szerkesztve]

• ABE

őstag

Ha megengeditek, összefoglalnám az L30-134 hűtésének (állandó felpörgési) problémáját:

1. A gép igencsak melegszik. Ez azt jelenti, hogy még alacsony terhelés mellett sem nehéz elérni a 65 fokos CPU hőmérsékletet.

2. A Celeron M sebességét nem lehet változtatni, így nincs értelme (meglátásom szerint) a Power Saver CPU sebesség állításának.

3. A Power Saver csak két módszert kínál a hűtésre, és köztük mindössze annyi a különbség, hogy az egyik 55, a másik 65 foknál kapcsol be. Mindkettő 5 fokkal csökkenti a venti felpörgésekor a hőmérsékletet. Mivel 60 fok felett már lassabban kúszik fel a hőmérséklet, ezért a telepkímélő módszer használatával elérhető, hogy ritkábban pörögjön fel a hűtő. De még ez is zavaróan gyakori!

4. Ahogy magyar és külföldi fórumokat olvastam, senkinek nem vált be a csendes üzemmód. Lehet, hogy egy másik típuson (vagy másik processzorral) ez működőképes megoldás, de gyanítom, hogy a Power Saver nem a Celeron M-re lett optimalizálva. Ha lenne benne SpeedStep, valószínűleg nem okozna ennyi embernek bosszúságot.

5. A fenti problémákra gyógyír lehetne, ha a Power Saver rendelkezne olyan opcióval, hogy állandó közepes sebességű forgásra be lehetne állítani a ventit. Mivel nincsen, helyette van tehát a trükk (most már pontosítva):

- A gépet először olyan profillal kell futtatni, ahol „maximális teljesítmény” hűtési módszer van beállítva.
    - Létre kell hozni egy tetszőleges profilt, egy a fontos: a hűtési mód „telepfeszültség kímélő” legyen. A CPU feldolgozási sebességet szerintem felesleges állítani.
    - Amikor az 55 fokot elérve megint hangosan hűteni kezd a gép, az Fn+F2 kombinációval gyorsan át kell váltani az újonnan létrehozott profilra. Innentől kezdve már az állandó közepes sebességgel fog menni a venti, a procit pedig 40 fokig is lehűti, tehát a billentyűzet sem fog annyira átmelegedni.

Szóval én erre jutottam, remélem másnak is beválik. És bocsi, ha teleszemeteltem a fórumot, csak szerettem volna ezt megosztani.

• ABE

őstag

Még egy apró pontosítás:

Ha mondjuk 60 fokos a proci, és takarékos módban van, akkor ugye még nem megy a hűtés (csak 65-öt elérve). Ha ekkor átváltok teljesítmény módra, beindul a hűtés. Ha a nagy fordulatszámú hűtés közben átváltok takarékos módba, a venti onnantól kezdve végig közepes fordulaton megy. De csak akkor szabad átváltani, ha 50-55 fok között van a hőmérséklet, különben megint leáll a venti! Na erre varrjatok gombot.

• ABE

őstag

Amúgy mi értelme van a CPU feldolgozási sebességet állítani, ha úgyis ugyanolyan frekvencián megy? Akkor mit állít át?

• ABE

őstag

Létrehoztam egy olyan profilt, amit mondtál. Aktiválom. Továbbra is 60-65 fok között állítgatja a hőmérsékletet, nem forog állandó sebességgel, állandóan felpörög. De ha csúcsüzemre állítom a profilt, majd a venti felpörgése közben Fn+F2-vel átállítom az új profilra, marad a közepes sebességű pörgés, és megint lehűti 40 fok alá. Sőt, a proci teljesítménnyel sem kell variálni, létre lehet hozni olyan profilt is, ami a csúcsüzemtől csak a hőszabályozásban tér el. Magyarán, én azt tapasztalom (lehet, Neked másképp is működik): állandó (közepes sebességű pörgést) csak akkor lehet elérni, ha pont a venti felpörgése közben állítom át a hűtési módot teljesítményről kímélőre. Nekem másképp nem megy. És ahogy elolvastam a hozzászólásokat, másoknak is voltak problémái.

Egyébként hogyan lehet vga-nak memóriát állítani? Nem tudom belőle előcsalni a 128-at.

• ABE

őstag

Ja, még valami: ugye 512mb memória van a gépben, így a videokártya számára lefoglalt rész 64mb. Most fogok venni bele még egy 512-eset. Fel fog emelkedni 128mb-ra a vga részére elkülönített memória? Lehet majd valamiféle sebességnövekedést észlelni néhány gyengébb játéknál?

• ABE

őstag

Sziasztok!

Na szóval, én is Toshiba tulajdonos lettem, egy L30-134 az én „drágaszágom”. Tényleg faja gép, de nekem is feltűnt a hűtés furcsa mivolta. Elkezdtem hát utánajárni, hogyan lehetne megnevelni a kicsikét. Sem külföldi fórumokon nem találtam választ, sem egyéb programokkal nem tudtam lehalkítani a hűtőt. Nosza, megnéztem a hűtés „logikáját”. A hűtési módszer „maximális teljesítmény” módban a CPU hőmérsékletét 50 és 55 fok között tartja, „telepfeszültség kímélő” üzemmódban pedig 60 és 65 fok között. Mivel 50-ről 55-re gyorsabban felmegy a hőfok, mint 60-ról 65-re, ezért ugye ez utóbbi módban pörög fel ritkábban a venti. Ugye a gond az, hogy az alacsony pörgési sebesség és a zúgás között nincs átmenet, közepes sebességgel csak a fújtatás után pörög egy picit.

DE VAN MEGOLDÁS A HIRTELEN FELPÖRGÉSEK ELLEN!!! :)

Miközben próbálgattam a csúszkákat, egy érdekességre lettem figyelmes: amikor „maximális teljesítmény” beállításon éppen elkezd zúgni a hűtő, a Power Saverben a hűtési módszert ha átállítom telepfeszültség kímélőre (még a hűtés közben), a venti nem 50 fokig, hanem lejjebb fogja hűteni a procit (közepes pörgési sebességgel). Tudom, ez így leírva hülyén hangzik, de próbáljátok ki! Ha valaki inkább szeretné, hogy kicsit hangosabban, de állandó sebességgel pörögjön a venti, így előcsalhatja. Gondolom valami programhibát sikerült kihasználnom.

Tehát a trükk:

-A hűtési módszert „maximális teljesítményre” kell állítani a Power Saverben.
    -55 foknál a hűtő felpörög először nagy, majd közepes sebességre. Amíg vissza nem áll alap sebességre, még addig gyorsan át kell állítani a hűtési módszert telepfeszültség kímélőre.
    -Emiatt a hűtés nem áll le 50 foknál, hanem folyamatos közepes sebességgel (de elfogadható hanggal) tovább hűti egészen addig, míg le nem állítod a gépet, vagy hibernálod. Innentől kezdve hiába állítod a hűtési módszert, a pörgési sebesség nem változik, nekem terheletlenül 37 fokon tartja a procit.

Megjegyzés: ezt a módszert a Power Saver 7.03.07.Q verziójával találtam ki, a gép pedig kivett akkuval a hálózatról ment. Persze felmerül a kérdés, az állandó pörgés milyen hatással lesz a hűtőre.

Na, gondoltam megosztom ezt a kezdetleges módszert Veletek, hátha valaki még tovább tudja tökéletesíteni. Jó próbálkozást!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés